BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Discord Botu Nasıl Yapılır?

Discord Botu Nasıl Yapılır?

Bu blog yazımızda, discord botlarını nasıl oluşturulduğu ve nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğine dair bir rehber sunuyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
01.04.2024
8 Dakika

Dünyanın en çok tercih edilen topluluk platformlarından biri olan Discord, gelişmiş özellikleri sayesinde yüz milyonlarca kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Mesajlaşma, görüntülü görüşme ve ekran paylaşımı gibi özelliklerin yanı sıra sunuculara eklenebilen botlar, Discord’un işlsevselliğini bir adım ileri taşıyor. Discord botu yapma, kulağa ilgi çekici ve eğlenceli gelse de özgün bir Discord botu oluşturma işlemi için yazılım bilgisine ihtiyaç duyuluyor. Ancak gözünü korkutma. Senin için hazırladığımız bu rehber sayesinde Discord botu kodlama gibi bir çok bilgiyi öğrenerek sunucun için işlevsel bir botu hayata geçirebilirsin.

Discord Botu Nedir?

Discord botları, görevleri otomatikleştiren ve Discord platformundaki kullanıcılarla etkileşime giren bir bilgisayar programı veya komut dosyası olarak tanımlanabilir. Başta oyuncular olmak üzere topluluklar, ekipler ve işletmeler tarafından yaygın olarak Discord’un bot desteği, kalabalık sunucularda farklı görevlerin daha kolay hale getirilmesini ve otomasyona dökülerek insan gücüne olan ihtiyacın minimuma indirilmesine yardımcı olur. Discord botlarının başlıca kullanım amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Otomasyon

Discord botları, bir Discord sunucusu veya kanalında çok çeşitli otomatik görevleri gerçekleştirebilir. Bu görevler, konuşmaları yönetmeyi, sunucu rollerini ve izinlerini yönetmeyi, bilgi sağlamayı, müzik çalmayı ve çok daha fazlasını içerebilir.

Etkileşim

Botlar, metin veya sesli komutlar aracılığıyla kullanıcılarla etkileşime girebilir. Kullanıcılar bir bota belirli komutlar verebilir ve bot buna göre yanıt verir. Bu etkileşim oyunlar, yardımcı işlevler veya herhangi bir özel amaç için kullanılabilir.

Entegrasyon

Botlar, gerçek zamanlı bilgi almalarına, diğer platformlardan güncellemeler göndermelerine veya harici veri kaynaklarına erişim sağlamalarına olanak tanıyan harici hizmetler ve API'lerle entegre edilebilir.

Özelleştirme

Sunucu yöneticileri veya bot oluşturucuları, bir botun davranışını ve özelliklerini kendi özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde özelleştirebilir. Buna özel komutlar, yanıtlar ve hatta benzersiz oyunlar veya yardımcı programlar oluşturma da dahildir.

Moderasyon

Botlar, sunucu kurallarını ihlal eden kullanıcıları uyarma, sessize alma veya yasaklama gibi moderasyon görevlerini otomatikleştirerek sağlıklı ve iyi yönetilen bir Discord topluluğunun korunmasına yardımcı olabilir.

Eğlence

Çoğu bot eğlence ve eğlence için tasarlanmıştır; bilgi oyunları, meme oluşturma ve hatta ses kanallarında müzik çalma gibi özellikler sunar.

Bilgi ve Yardımcı Programlar

Botlar, hava durumu, haberler veya kripto para birimi fiyatları gibi çeşitli konularda bilgi sağlayabilir. Ayrıca sunucu davetlerini yönetme, metin çevirme veya hesaplama yapma gibi yardımcı işlevleri de gerçekleştirebilirler.

Günlüğe Kaydetme ve Analitik

Bazı botlar, sunucu etkinliklerini günlüğe kaydetmek ve analiz etmek için tasarlanmış olup, sunucu yöneticilerine kullanıcı davranışı ve eğilimleri hakkında bilgi sağlar.

Discord botu oluşturmak, genellikle JavaScript, Python veya Java gibi bir programlama dilinde kod yazmayı ve Discord'un sunucuları ve hizmetleriyle etkileşim kurmak için Discord API'sini kullanmayı içerir. Bot yaratıcılarının, botun kimlik doğrulama anahtarı görevi gören Discord Geliştirici Portalından bir bot jetonu alması gerekir.

Discord Botu Nasıl Kullanılır?

Discord botlarını kullanmak nispeten basittir ve genellikle Discord sunucuna bir bot davet etmeyi ve komutlar veya diğer tetikleme mekanizmaları aracılığıyla onunla etkileşime geçmeyi içerir. Discord botlarını etkili bir şekilde kullanmanın adımları şunlardır:

  • Öncelikle ihtiyaçlarına uygun bir Discord botu bulman gerekiyor. Moderasyon, eğlence, yardımcı programlar ve daha fazlası gibi çeşitli amaçlara yönelik çok sayıda herkese açık bot vardır. Botları top.gg veya Discord Bot Listesi gibi web sitelerinde arayabilirsin.
  • Kullanmak istediğin bir bot bulduğunda, ilgili bot listeleme web sitesinde botun profil sayfasını ziyaret et. Genellikle botun sayfasında "Davet Et" veya "Sunucuya Ekle" düğmesini bulacaksın. Botu Discord sunucuna davet etme işlemini başlatmak için tıkla.
  • Davet et butonuna tıkladıktan sonra Discord, botu eklemek istediğin sunucuyu seçmeni isteyecektir. Açılır listeden sunucuyu seç ve "Yetkilendir" veya "Ekle"yi tıkla.
  • Discord, sunucundaki belirli izinlere erişmesi için bota yetki vermeni isteyecektir. Bu izinleri dikkatlice incelediğinden emin ol. Bazı botların düzgün çalışması için çeşitli izinler gerekirken, bazılarının yalnızca mesaj gönderme gibi temel izinlere ihtiyacı olabilir. İnceledikten sonra "Yetkilendir"i tıkla.
  • Bot'a bağlı olarak daha fazla yapılandırma yapman gerekebilir. Bazı botların, botun ön eki (bot komutlarını tetiklemek için kullanılan karakter) veya diğer özelleştirme seçenekleri gibi ayarların belirtilmesini içeren bir kurulum süreci vardır.

Discord Botu için Kimlik Oluşturma

Tarayıcında Discord Developer Portal araması gerçekleştirdikten sonra resmi internet sitesine girerek sağ üst tarafta yer alan “New Application” butonuna tıklayarak botunu hayata geçirmek için ilk adımı atabilirsin. Bu aşamada botunun kimlik bilgilerini “npm init” aracılığıyla kişisel bilgisayarından düzenlemen gerekmektedir. Npm init üzerinde yaptığın düzenlemeler bir package.json formatında kaydedilir. Ardından test için botunu bir Discord sunucusuna davet ederek devam edebilirsin.

Botunu sunucuna davet etmeden önce bir bağlantı oluşturman gerekir. Botunun bağlantısını Discord Permission Calculator aracılığıyla elde edebilirsin. Bunun için bilgisayarının tarayıcısında “Discord Permission Calculator” terimini aratarak Discordapi.com adresine giriş yapabilirsin. Burada botunun sahip olacağı izinleri ayrıntılı bir şekilde düzenlemek için Client ID numarasına ihtiyacın var. Eğer bu numarayı katdetmeyi unuttuysan endişelenme, Discord Developer Portal’a dönüş yaparak “General Information” bölümünden botunun ID bilgisine kolayca erişerek kopyalayabilirsin.

Client ID bilgisini girdikten sonra botuna atamak istediğin ayarları özelleştirebilirsin. Her özelleştirmede bağlantı metni dinamik olarak değişecektir. Tüm izin atamalarını gerçekleştirdikten sonra alt bölümde oluşan nihai bağlantıyı kopyalayarak Discord bot ekleme işlemini tamamlayabilirsin.

Discord Botu Nasıl Kodlanır?

Discord botu kodlamak, temel yazılım dili bilgisi gerektirse de, deneyimsiz biri olarak birkaç pratikle birlikte kolay işlevleri yerine getirebilen bir bot oluşturman mümkün. Daha sonra kendini geliştirerek daha gelişmiş görevleri yerine getiren botlar oluşturarak sunucunda görevlendirebilirsin. Discord botları oluşturmak için kullanılan birincil dil, özellikle Discord.js kitaplığını kullanan JavaScript'tir. Ancak Python gibi diğer dilleri de discord.py gibi kitaplıklarla kullanabilirsin. Botunun kimlik oluşturma aşamasını tamamladıysan ve botuna özel bir Token tanımladıysan, bir sonraki aşamaya geçebilirsin. Hazırsan, JavaScript ve Discord.js kullanarak temel bir Discord botunun nasıl kodlanacağına bir göz atalım.

Discord botu yazma örneği için yaygın olarak kullanılan Javascript örneği ile ilerleyeceğiz. Discord.js dosyalarını bilgisayarında oluşturmak için Node uygulamasına sahip olman gerektiğini unutma. Ardından botunu oluşturmak için bilgisayarında boş bir klasör oluştur ve boş klasörde Shift tuşuna basılı tutarak sağ mouse butonuna tıkla. Açılan seçenekler arasında “Powershell penceresini burada açın.” veya “Komut satırını burada çalıştırın.” seçeneklerinden birine tıkla.

npm init komutuyla bot kimliğini bilgisayara aktardıktan sonra düzenleme yapacağın discord.js modülünü indirmek için “npm install discord.js” komutunu gir. Bu komutun ardından kısa bir süre içinde ihtiyacın olan Node_modules ve package-lock.json dosyaları klasör içine indirilerek oluşturulacaktır. Daha sonra botunun yapılandırmasına devam etmek için klasör içinde bir not defteri dosyası oluşturmalısın. Oluşturduğun not defteri dosyasının uzantısını farklı kaydet seçeneğini kullanarak .js olarak tanımlamayı ve kaydetmeden önce kayıt türü seçeneklerin “Tüm dosyalar” seçeneğinin işaretlemeyi unutma.

.js uzantılı dosyanı oluşturduktan sonra botunun yapılandırmasına geçiş yapabilirsin. Aşağıda verdiğimiz kısa ve basit kodu kullanarak botunun sunucudaki “merhaba” mesajına “merhaba!” cavabını vermesini sağlayabilirsin. Kulağa son derece basit geliyor olabilir. Ancak her şeyin basit bir “Hello world” ile başladığın unutma. Ayrıca bu senin için küçük, Discord sunucunun geleceği için büyük bir adım.

const Discord = require('discord.js');

const client = new Discord.Client();

client.on('ready', () => {

 console.log(`Logged in as ${client.user.tag}!`);

});

client.on('message', msg => {

 if (msg.content === 'merhaba') {

   msg.reply('merhaba!');

 }

});

client.login('Token ID');

Kod satırlarını kendi .js uzantılı dosyana aktarırken “Token ID” bölümünde kendi botuna özel olarak oluşturulmuş Token kodunu girmeyi unutma. Token ID, botunun çevrim içi olarak çalışması için gereklidir. Tekrar Shift tuşuna basılı tutak açtığın pencerede son olarak “node bot.js” komutunu girerek botunu aktif hale getirebilirsin. Komutu girerken botunu nasıl adlandırdıysan o şekilde komut satırına eklemeyi unutma.

Örneğin .js uzantılı dosyanın adı “dcbot.js” ise komutunu “node dcbot.js” olarak girmen gerekir. Sunucunda “merhaba” yazarak botunun “merhaba!” cevabını oluşturup oluşturmadığını test edebilirsin. Javascript’in yanı sıra botunu oluşturmak için farklı yazılım dilleri ve platformları da tercih edebilirsin.

Python

Girintilere dayalı basit söz dizilimi sayesinde Python, Discord botunu oluşturmak için tercih edebileceğin en kullanışlı platformlardan biridir. Python kaynak kütüphanelerinde gerekli dosyaları indirerek Discord botunu oluşturabilirsin.

Microsoft Visual Studio

Kullanabileceğin diğer bir yazılım platformu olan Microsoft Visual Studio, kısa süre içinde Discord botunu oluşturmana yardımcı olur. Kullanışlı arayüzü sayesinde gelişmiş botları tasarlayabilir ve hatalı bölümlerin belirtilmesi ile daha etkili şekilde çalışabilirsin.

Atom

GitHub tarafından gleiştirilen açık kaynaklı bir platform olan Atom, sade arayüzü sayesinde Discord botunu oluşturmak için ideal seçeneklerden bir diğeridir.

Discord Botunu Etkili Bir Şekilde Kullanmak için İpuçları

Discord botunu etkili bir şekilde kullanabilmek için botunun sahip olduğu özellik ve komutlar hakkında bilgi sahibi olman önemlidir. Örneğin çoğu bot, metin kanalına girilen bir komutla çalıştırılır. Genellikle “!help” veya “?play” gibi bir önek ve ardından bir komut kullanarak bu özelliği kullanabilirsin. Ayrıca bazı botlar, oyunlar veya reaksiyona dayalı etkileşimler gibi interaktif özellikler sağlayabilir. Etkileşimli özellikleri keşfetmek için botunun resmi sayfasından daha ayrıntılı bilgi elde edebilirsin. Bazı durumlarda Discord botları, belirli tetikleyici sözcüklere veya ifadelere bir önek gerektirmeden yanıt verecek şekilde yapılandırılabilir. Tetikleyici komutlar, özellikle kural ihlallerini otomatik olarak algılayan ve bunlara yanıt veren denetleme botlarında yaygındır.

Sunucuna eklediğin bir botu nasıl kullanacağından tam olarak emin değilsen veya mevcut komutların bir listesine ihtiyacın varsa çoğu bot bir yardım komutu sağlar. Kullanılabilir komutların listesini ve açıklamalarını görmek için “!help” veya “?help” gibi komutları yazmayı deneyebilirsin. Bu komutlar, botunun temel özelliklerini sıralayarak kullanmak istediğin işlevi görmene yardımcı olabilir.

Botunun güncelleme ve iyileştirmelerini takip etmeyi ve topluluk kurallarına uygun şekilde kullanmayı unutmamalısın. Bot güncellemeleri, yayıncılar tarafından gerçekleştirilir ve performans iyileştirmeleri ile yeni özellikleri içerebilir. Botunun güncellemelerini varsa yayıncının sunucusundan veya internet adresinden takip edebilirsin. Botunu kullanım amacına ve topluluk kurallarına uygun şekilde kullanman da son derece önemlidir. Aksi takdirde botun topluluk sunucularından kaldırılması ve sunucunun süresiz olarak kapatılması gibi sonuçlarla karşılaşabilirsin.

Discord botlarını kullanmak sunucunun işlevselliğini ve kullanıcı deneyimini geliştirebilir. Bu adımları izleyerek ve botun özelliklerini keşfederek Discord sunucunu daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirirken bu otomasyon araçlarının gücünden yararlanabilirsin. Ayrıca topluluğun gücüne inanıyorsan ve teknoloji dünyasındaki diğer yeteneklerle iletişime geçmek istiyorsan techcareer.net Discord sunucusuna katılarak büyük bir topluluğun parçası olabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

Discord botu kesintisiz mi çalışır?

Discord botları herhangi bir sunucuya aktarılmadığı takdirde sunucu görevi gören sistem aktif olduğu takdirde çalışmayı sürdürür. Kesintisiz çalışan bir Discord botu için botunu bir sunucuya yükleyebilir veya hali hazırda bir sunucuda yer alan botları kullanabilirsin.

Bootcamp Eğitimleri Ücretli midir?

İlgili şartları karşılayan herkesin katılım sağlayabileceği Techcareer.net Bootcamp etkinlikleri tamamen ücretsizdir.

Hackathon Yarışmalarına Katılım Şartı Nelerdir?

Teknoloji alanında kariyer yapmak isteyen veya hali hazırda bu alanda kariyer yapanlar, ilgi alanı yazılım olan ve kendilerini kanıtlamak isteyenler, Hackathon yarışmalarına katılabilir.

Hiring Challenge Süresi Ne Kadar?

Hiring Challenge etkinliklerinin süresi Challenge temasına göre değişiklik gösterebilir. Birkaç saat süren kısa etkinlikler olabileceği gibi uzun süreli birkaç güne yayılmış etkinlikler de vardır.


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26