BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
2024 Teknoloji Trendleri Neler?

2024 Teknoloji Trendleri Neler?

2024'te yapay zeka, sürdürülebilirlik, kuantum hesaplama ve blockchain ön planda. Üretken yapay zeka, AI tabanlı dronelar, sanal ve artırılmış gerçeklik iş verimliliği ve günlük yaşamda devrim yaratacak trendlere örnek olacak.
Techcareer.net
Techcareer.net
31.05.2024
6 Dakika

21. yüzyılın en büyük teknolojik gelişmelerinden ilki yapay zeka oldu. Yapay zekanın blockchain, kuantum hesaplama, nanoteknoloji, sentetik biyoloji, robot teknoloji, artırılmış ve sanal gerçeklik gibi kavramların yalnızca bir bileşeni olduğunu da unutmamak gerekiyor. Tüm bu kavramlar aslında geleceğin teknolojilerini de tamamen şekillendiriyor. Peki 2024 teknoloji trendleri neler?

Yapay Zeka 2024 Teknoloji Trendleri Arasında!

Yapay zeka tabanlı uygulama ve programlar 2024 yılında da etkinliğini sürdürmeye devam ediyor. Halihazırda görüntü ve ses tanıma, navigasyon uygulamaları, kişisel asistanlar, araç paylaşım uygulamaları, sürücüsüz otomotivler oldukça popüler ancak AI, farklı sektörlerde de yükselişini sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor.  Özellikle üretken AI, makine öğrenimi ve akıllı cihazlar pek çok sektörde yepyeni deneyimler elde etmeye katkı sağlayacak. AI ile yükselen teknolojilerden bazıları şöyle:

1. Üretken yapay zeka:

2023, üretken yapay zekanın ana akım haline geldiği bir yıldı. 2024 ise bu teknolojinin gerçekten ne kadar güçlü ve kullanışlı olabileceğinin anlaşıldığı yıl olacak. Bugün eğer bir teknoloji uzmanı değilsen, sadece yapay zeka ifadesi bile korku duymana neden olabilir. Çünkü birçok insan, AI’ın insanların işini kaybetmesine neden olacağını düşünüyor. Ancak üretken yapay zeka, arama motorlarından ofis yazılımlarına kadar her gün kullanılan uygulamaların çoğunda yer buldukça insanlar onun potansiyelini daha çok anlayacak. Süper akıllı kişisel asistanının 7/24 seninle olacağı bir senaryo düşün. Tüm işlerin daha hızlı, verimli olmaz mı?

En önemlisi, bu teknoloji sayesinde bilgi edinme, planlama, organizasyon ve projeleri yapılandırma gibi günlük sıradan görevleri yapay zekalara devrederek, gerçek becerilerini geliştirmek için daha fazla zaman bulacaksın. Günlük olağan iş akışını tekrar tekrar yaşamak yerine yaratıcı olmaya, yeni fikir ve özgün düşünceyi keşfetmeye ve insanlarla iletişim kurmaya daha fazla zaman bulacaksın.

Üretken yapay zekaya bir örnek vermek gerekirse, Microsoft’un Copilot aracından bahsetmek mümkün olur. Bu, insanların 2024’te işlerini geliştirmek ve sıradan görevleri azaltmak için güvenebileceği temel bir araç olmaya hazırlanıyor. Özellikleri ise şu şekilde:

  • Word: Copilot, bir notun veya dahili süreç belgesinin yazımına hızlı bir başlangıç yapmak için AI tarafından desteklenen bir taslak sunuyor.
  • PowerPoint: Geçmiş projeleri öğrenerek, sunumların oluşturulmasını daha kolay hale getiriyor.
  • Excel: E-tablolar daha iyi veri analizine olanak sağlayarak trend tespitini ve görselleştirmeyi kolaylaştırıyor.
  • Power Platform: Sohbet robotlarının oluşturulmasından yeni uygulama fikirlerinin detaylandırılmasına kadar pek çok fayda sağlıyor.

2. Yapay Zeka Tabanlı Dronelar

Dronelar yapay zekayı; sensörleri, pilleri ve otonom navigasyonu iş dünyasında devrim yaratacak şekilde birbirine entegre ediyor. Hızlı hasar değerlendirmelerinden sürükleyici görünümlerine kadar dronelarla tüm sektörlerde verimlilik artıyor. AI tabanlı çalışan dronelarla trend haline gelecek birkaç ticari kullanım şekli şu şekilde:

  • Çatı gibi yüksek yerlerde oluşan hasarların değerlendirme süresi saatlerden saniyelere iniyor. Aynı zamanda hasar değerlendirmesi daha güvenli hale geliyor.
  • Tarımda ürün sağlığı için sulama sistemleri, geliştiriliyor. Dronelar sayesinde ekinler belirli saatlerde gerekli miktarda sulanıyor. AI tabanlı dronelar gerekli durumlarda tarımsal ürünlere ilaçlama da yapabiliyor.
  • İletim kablolarının bakımından yol inşaatlarının planlanmasına kadar birçok mühendislik projesinde dronelar aktif görev alıyor.
  • Kargo alanında da hızlı ve güvenli teslimat için dronelar kullanılacak gibi görünüyor. Pazaryeri markalarından aldığın ürünü 2024 yılında balkonundan bir droneun sana teslim etmesi oldukça olası. Üstelik, AI tabanlı çalışan dronelar sensörleri ve yüz tanıma sistemleri sayesinde teslimatları daha güvenli hale de getirebilir.

3. Sanal ve Artırılmış Gerçeklik

2023’te insanların hayatına kısmen yer edinmeye başlamış olsa da AR ve VR sistemleri, 2024 yılında günlük yaşama daha fazla entegre olacak gibi görünüyor. Yani teknoloji trendleri 2024 yılında en çok, gerçek ve dijitalin birbiriyle iç içe geçtiği bir deneyimin yaşanmasını sağlayacak. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve sürükleyici internet gibi teknolojiler, fiziksel dünya ile giderek daha fazla zaman harcanan dijital alanlar arasındaki engelleri yıkacak. Sanal ortamlarda dijital avatarlar olarak insanlar her zamankinden daha fazla var olacak. Bu durum Zoom, Teams ve Slack gibi platformlar aracılığıyla uzaktan iş birliği yapılan uygulamalar ve e-sporun her zamankinden popüler olduğu oyun dünyası için de geçerli.

Endüstriler genelinde ise bu kavram; gerçek dünyadaki bir nesnenin sanal temsili yani dijital ikizi şeklinde ortaya çıkacak. Bu, tek bir bileşen kadar basit olabileceği gibi, bir şehrin tamamı kadar karmaşık da olabilir. Daha da önemlisi dijital ikiz ürünlerin, şehirlerin ve ülkelerin dünyadaki muadilinden elde edilen verilerden oluşturulacak. Bu teknolojiler sayesinde bir ürünü satın almadan önce deneyimleyebilecek veya ziyaret etmeden önce bir şehri rahatça gezebileceksin.

2024 Teknoloji Trendlerinden Biri de Sürdürülebilirlik

Ülkeler ve şirketler kendi hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam ederken sürdürülebilir teknoloji 2024 yılında da ilgi odağı olmaya devam edecek. Bunun da etkisiyle şirketler, bireyler ve çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmek için teknolojiden daha fazla yararlanacak.

2024; pazar paylarını artırmaya devam edecek olan elektrikli arabalar, bisikletler ve toplu taşıma gibi halihazırda kullanılan şeylerin daha çevre dostu olacağı bir yıl olacak. Ayrıca sürdürülebilir teknoloji anlayışıyla karbon salınımı gibi çevre sorunlarına yeşil ve yenilenebilir enerji gibi yeni çözümler de planlanacak. Dolayısıyla dayanıklılık, geri dönüştürülebilirlik ve yeniden kullanılabilirlik tasarım aşamasında doğrudan ürünlere dahil edilecek ve döngüsel ekonomi giderek daha önemli bir kavram haline gelecek.

Teknoloji dünyası, enerji tüketimiyle karbon emisyonlarını azaltmak için yeni girişimlerde bulunacak. Yeşil bulut bilişim ve daha çevre dostu şekilde yaşamaya yardımcı olmak için tasarlanmış yazılım araçları olan sürdürülebilir uygulamaları benimseyecek.

2024 Yılının 4 Teknoloji Trendi

Yapay zeka, sürdürülebilirlik en önemli teknoloji trendleri olsa da dijital çağda her şey değişmeye ve ihtiyaçlara göre evrilmeye devam ediyor. Bu bağlamda kuantum bilgisayarlarla dijital dünya daha hızlı bir yer olurken, blockchain gibi teknolojiler geleneksel finans dünyasına karşı çıkıyor. İşte 2024 yılının 4 teknoloji trendi:

  • Kuantum Hesaplama: Bir süredir kuantum hesaplamaya olan ilginin arttığını gözlemlemiş olabilirsin. Kuantum bilgisayarlar, çok sayıda hesaplamayı aynı anda gerçekleştirme kapasitesine sahip. Bu onların geleneksel bilgisayar bitleri gibi 1 veya 0 durumu yerine aynı anda birden fazla durumda bulunabilen qubitler ile çalışmasının bir sonucu. Kuantum bilgisayar, günlük yapılan her işi hızlandırmaz ancak 2024’te ilaç keşfi, genom dizilimi, kriptografi, meteoroloji, malzeme bilimi dahil olmak üzere hesaplama ağırlıklı çeşitli alanlarda devrim yaratacak gibi görünüyor.
  • Blockchain: Blockchain artık yalnızca kripto para birimlerinin temelini değil; işlemleri yönetme şeklini de değiştiriyor. Merkezi olmayan finans aracılar olmadan krediler, borsalar ve finansal hizmetler sunarak zemin kazanıyor. Blockchain, finansın yanı sıra tedarik yönetimi, elektronik oylama ve kimlik doğrulama gibi sektörlerde de kullanılıyor.
  • İleri Robotik: Gelişmiş robotlar, günlük yaşama da adapte olacak gibi görünüyor. Evde sağlık hizmetlerinden, proje yönetimine kadar pek çok alanda robot teknoloji verimliliği ve güvenliği artıracak.
  • Dijital Eğitim: Dijital eğitim, en temelde yapay zekanın yönlendirdiği bir devrimi yaşıyor. 2024’te yapay zekanın öğretim stratejilerini değiştirdiği görülecek. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına uygun kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri yaşanacak. Bu, kaliteli eğitimi herkes için daha ulaşılabilir hale getirecek. Hem coğrafi hem de ekonomik engelleri ortadan kaldırarak dünya çapında eğitim fırsatları sunacak.
     

Teknolojiye dair tüm trendlerden anında haberdar olmak için Techcareer.net’i takip etmeye devam etmelisin. Dijital yetenekleri teknolojinin önde gelen isimleriyle buluşturmayı amaçlayan bir ekosistem olan Techcareer.net’te ilgilendiğin alanlara dair bootcamp eğitimlerine katılabilirsin. Ayrıca hackathon etkinlikleri ile kendine yeni kariyer edinme fırsatı da yakalayabilirsin. Ayrıca bu platformun iş ilanları sayfasında birçok güncel ilana da rastlayabilirsin. Eğer aktif bir iş arayışı içindeysen ilgi duyduğun ilana hemen başvuru yapabilirsin.


Daha Fazla

XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) Nedir? Ne İşe Yarar?

XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, XML'in avantajlarını ve özelliklerini keşfederek verilerin nasıl etkili bir şekilde saklanabileceği ve taşınabileceği konusunda bilgi sahibi olacaksın.
26.07.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26