BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Agile Nedir?

Agile Nedir?

Yazılım geliştirme sürecinde kullanılan proje yönetimi yaklaşımlarından biri olan Agile ve metodolojilerinden biri olan Scrum'ı, amacı, gereklilikleri ve avantajlarıyla daha yakından inceleyelim.
Techcareer.net
Techcareer.net
27.12.2022

Agile Nedir?

Çeşitli dijital parçaların birbirleri ile iletişim halinde iken bireylerin iş verimliliğini artmasını sağlayan, zaman tasarrufu yaparken aynı zamanda iletişimi de kolaylaştıran programlar bütününe ‘’yazılım’’ adı verilir. Mobil yazılım, web yazılım ve masaüstü yazılım olmak üzere üç farklı kategori altında incelenen yazılım faaliyetleri, yazılım geliştirme sürecini de beraberinde getirir. Yazılım geliştirme sürecinde ise çeşitli proje yönetimi yaklaşımları kullanılır. Yazılım geliştirme sürecinde kullanılan proje yönetimine yapılan özel yaklaşımlardan biri de ‘’Agile’’dır. 

Agile ne demek? İngilizce kökenli bir sözcük olan Agile’ın sözlük anlamı ‘’çevik’’tir. Yazılım geliştirmede kullanılan Agile yöntemi, ilgili ekiplerin yazılım geliştirme süreçlerinde sürecin öngörülemezliğine cevap vermesini sağlar. Agile, ‘’Sprint’’ olarak bilinen, yinelemeli ve artımlı iş dizilerini kullanıyor oluşu ile öne çıkar.

 Agile Yönteminin Tarihi

“Agile nedir?” sorusuna cevap arayan pek çok kullanıcı, Agile’ın tarihi hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Yazılım geliştirme süreçlerinde tercih edilen ve belirli prensiplere sahip olan Agile yönteminin tarihi oldukça eskiye dayanır. 

Agile hakkındaki fikirlerin pek çoğunun ilk olarak 1970’li yıllarda ortaya atıldığı görülür. Agile yöntemi fikri, gelenekselleşmiş proje yaklaşımlarına karşı bir tepki göstermek amacı ile ortaya atılır. Agile fikri doğrultusunda çeşitli incelemeler yapılmış ve bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Dr. William Royce, 1970 yılında sunduğu bir makale ile ‘’sıralı gelişim’’ hakkında tecrübe ettiği bilgi ve düşüncelerini ana hatlarıyla belirtmiştir. Dr. William Royce’un sunduğu ilgili makale, büyük yazılım sistemlerinin geliştirilmesi ve bu sistemlerin yönetilmesi üzerine yapılan tartışmalar üzerine temellendirilmiştir. 

Dr. William Royce’a göre bir proje, montaj hattında yer alan bir ürün gibi kapsamlı bir şekilde geliştirilmelidir. Aynı zamanda projenin gelişiminin her aşamasında bir sonraki aşama o aşamaya başlanmadan önce bitirilmelidir. Dr. William Royce’un savunduğu düşüncelerden bir diğeri de proje geliştirme sürecinde yer alan tüm geliştiricilerin ilgili projenin bütün gereksinimlerini bir araya getirmesi gerektiğidir. Bahsedilen adımlar tamamlandıktan sonra projenin tasarımları ve genel mimarisi tamamlanmış olmalıdır. Agile nedir, nasıl uygulanır sorusunun cevabı niteliğinde olan bu aşamalar, Agile yönteminin öncüleri tarafından yazılım geliştirme sürecinin mantıklı ve faydalı bir çözümü olarak savunulmuştur. 

Agile Yöntemini Tercih Etmenin Avantajları 

“Agile nedir, ne değildir?” sorusuna kapsamlı bir cevap verebilmek için Agile yönteminin sağladığı avantajlardan bahsetmek gerekir. Önde gelen yazılım uzmanlarının engin tecrübeleri sonucunda ortaya çıkan Agile yönteminin sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanıyor: 


● Agile yönteminin ortaya çıkışında çeşitli yazılım uzmanlarının gerçek yaşam projelerinden kaynaklanan eşsiz deneyimler etkili olmuştur. Bu husus, geleneksel kalkınmanın beraberinde getirdiği çeşitli zorlukları ve sınırlamaları ortadan kaldırır. 
● Agile yöntemi çeşitli sektörlerden tarafından desteklenir. Endüstri alanındaki çeşitli uzmanlar tarafından da yazılım geliştirme sürecinde daha iyi bir çözüm olacağı belirtilir. 
● Yazılım geliştirme sürecine çok daha hafif bir çerçeve sunan Agile yöntemi, yazılım uzmanlarının odağının artmasını ve proje teslim süresinin kısalmasını sağlar. 
● Agile metodunun beraberinde getirdiği odaklanma artışı, yazılım geliştirme sürecinde yaşanabilecek genel risklerin azalmasını sağlar. 
● Agile yöntemi ile yazılım geliştirme sürecinin optimize edilmesi sağlanır. Beraberinde gelen geri bildirim kullanımı ve yinelemeli planlama ile müşteri ihtiyaçları doğrultusunda ürün sürekli olarak yenilenebilir. 
● Yazılım geliştirme sürecinde yer alan projenin durumu ölçme ve değerlendirme sürecine tâbi tutulur ve değişen gereksinimlere adapte olma imkânı sağlanır. Böylelikle ilgili projenin gelişim sürecine erken görünürlük sağlanır. 
● Agile metodunu tercih eden şirketler, doğru ürünü oluşturma konusunda farkındalık ve hız kazanır. 
● Agile metodu ile ürün geliştirme sürecinde uzman ekipler tarafından sürümler optimize edilir. Optimize işleminin sonucunda ise ortaya çıkan ürün global pazarda oldukça rekabetçi bir konuma yükselir. 
● Agile yöntemi kritik pazar düzeyini koruması ile öne çıkar. Kritik pazar yönetimi, ekip çalışmasının ön planda kalmasını sağlar. 

Agile Yönteminin Genel Prensipleri Nelerdir? 

Agile, genel dayanak noktaları, yani prensipleri ile dikkat çeken bir yöntemdir. Agile nedir kısaca bahsetmek mümkün olsa da Agile yöntemlerinin prensiplerini ayrıntılı bir şekilde ele almak önem arz eder. Agile yönteminin genel prensipleri şu şekildedir: 


● Agile yönteminde müşteri memnuniyetini sağlamak en ön planda yer alır. Müşteriyi memnun etmek ve akabinde sürekli olarak yazılım geliştirmek oldukça önemlidir.
● Değişen gereksinimler belirlenmeli ve müşterinin rekabet avantajı sağlanmalıdır.
● Agile yöntemi ile yazılım faaliyetleri sürdürülürken odak noktası ‘’sunum’’ olmalıdır. Bu noktada proje tesliminin en kısa sürede yapılması gerekir. 
● Agile yöntemi takım çalışmasını beraberinde getirir. Dolayısıyla ilgili süreçte yazılım uzmanları ile iş adamları kolektif bir çalışma yapmalıdır. 
● Agile yönteminin temel prensiplerinden biri de uygun çalışma ortamının sağlanmasıdır. Motive bir şekilde iş faaliyetlerini sürdüren yazılım geliştiricileri, kendilerini güvende hissetmelidir. 
● Agile yöntemi sürdürülen projelerde ekip çalışanları doğrudan yüz yüze iletişimde olmalı; takımlarına bilgilerini kapsamlı bir şekilde aktarmalıdır. 
● İlerlemenin en birincil ölçümü, çalışan yazılımdır. 
● Agile yazılım nedir sorusunun cevaplarından biri de ‘’sadelik’’tir. Sadelik kavramı esas alınır ve faaliyetler bu doğrultuda sürdürülür. 

Agile Yöntemi Metodolojisi: Scrum

Agile nedir sorusunun cevabını ararken Agile yöntemini kapsamlı bir şekilde incelemek de oldukça önemlidir. Bu noktada Agile yönteminin proje yönetim metodolojilerinden biri olan Scrum kavramını da ele almak gerekir. Peki, Scrum nedir? 

Agile proje yönetim metodolojilerinden biri olan Scrum, kompleks yazılım süreçlerinin yönetilmesini sağlar. Scrum metodolojisi işlevini yerine getirirken tekrara dayalı bir metod izler ve aynı zamanda bütünü parçalar. Planlamaları ve düzenli geribildirimleri ile dikkat çeken Scrum, en kısa sürede hedefe ulaşmayı sağlar. Dolayısıyla esnek ve ihtiyaçlara karşılık veren bir yapıya sahiptir. 

Proje yönetim metodolojilerinden biri olan Scrum, müşterilerin ihtiyaçlarına göre şekillenir. Böylelikle müşterilerden gelen geri bildirimler doğrultusunda yapılanmaya olanak sağlar. Agile yönteminin temelinde olduğu gibi takım çalışmasının ve iletişimin oldukça önemli bir yere sahip olduğu Scrum, üç temel prensip üzerine kurulur. Agile proje yönetim metodolojilerinden biri olan Scrum’ın prensipleri; 

● Şeffaflık,
● Denetleme,
● Uyarlama,
olarak sıralanır. Bu üç prensip doğrultusunda projenin ilerleyişi şeffaflık ilkesi doğrultusunda sürdürülür, tüm gelişmeler uzman ekip tarafından görülebilir. Aynı zamanda projenin ilerleyişi düzenli olarak kontrol edilirken, projenin yapılacak değişikliklere uyum sağlayacak hale getirilmesi sağlanır.

Scrum Hangi Koşullarda Tercih Edilmelidir? 

Agile yöntemi ile sürdürülen projelerin yönetilebilir ve anlaşılabilir olmasını sağlayan Scrum metodolojisi, belirli şartları beraberinde getirir. Bu şartlar, Scrum metodolojisinin tercih edilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Scrum metodolojisinin hangi koşullarda tercih edilmesi gerektiği şu şekilde sıralanabilir;


● Scrum metodolojisinin tercih edilebilmesi için kullanılan projelerdeki gereksinimlerinin hızla değişiyor olması gerekir. 
● Düşük öncelikli gereksinimlerin projenin başlangıcında tamamlanması gerekir. Dolayısı ile ürün gereksinimleri, değişiklikleri ve optimizasyonları projenin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmelidir. 
● Scrum çerçevesinin kullanılacağı projede koşulların hızlı bir şekilde değişebiliyor olması gerekir. Projenin başlangıcında farkında olunmayan durumlar oluştu ise Scrum tercih edilebilir. 
● Scrum metodolojisini tercih edecek olan ekibin kendi kendini organize edebiliyor olması gerekir. 
● Scrum’ın üzerinde çalışacağı ekip, işlevler arası bir prensibe sahip olmalıdır. 
● İlgili proje Scrum metodolojisinin 3 temel prensibine uyum sağlıyor olmalıdır.
 


Daha Fazla

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bu blogumuzda, Bootstrap öğrenme ve kullanımına yönelik kapsamlı bir rehber edineceksin ve bu çerçeveyi etkin bir şekilde kullanmaya başlaman için pratik adımlar öğreneceksin.
13.09.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26