BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Angularjs Nedi̇r?

Angularjs Nedi̇r?

Peki, web dünyasının kısa kod büyücüsü AngularJS'i tanımanın zamanı gelmedi mi? Oku, gülümse ve bu harika framework'ün gücünü keşfet! 🌐✨
Techcareer.net
Techcareer.net
4.12.2023
1 Dakika

Angularjs Nedir?

Angular JS, internet üzerinden faaliyet gerçekleştiren  dinamik uygulamalar için kullanımı gerçekleştirilen framework’e verilen isim. HTML’nin şablon dili olarak kullanılmasını sağlayan Angularjs, Google desteği ile çalışıyor ve oldukça fazla alanda aktif olarak kullanılıyor. Web uygulamalarının bel kemiği olarak adlandırılan bu framework,  harici JS kütüphanelerine oranla daha kısa kodlara ihtiyaç duyuyor ve zaman kaybının önüne geçiyor. Kısa kodlar ile elde edilmesi sayesinde daha fazla iş daha kısa süre içerisinde ortaya çıkarılabiliyor.

Angularjs sayesinde yığınla kod yazılması gerekmiyor ve kod yığını içerisinde kalmadan istenilen sonuç elde edilebiliyor.  Tüm bunların yanı sıra yapılan tüm işlemlerde sunucu türü fark etmeksizin işbirliğine olanak sağlaması da Angularjs’nin avantajları arasında yer alıyor.

Tamamıyla HTML ve Javascript ile bir arada çalışan Angularjs, bir başka söz diziliminin öğrenilmesini gerektirmiyor. Aktif bir şekilde kullanımı gerçekleştirilen veri bağlama yöntemleri, yönlendirme ya da şablonların tamamı Angularjs ile gerçekleştirilebiliyor. Angularjs nedir? sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verilebiliyor.

Angularjs’ın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Angularjs kullanımının sağladığı pek çok avantaj bulunuyor. Bu avantajlar ele alındığında ise  Angularjs ne işe yarar? sorusunun cevabı  ve sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Açık kaynak koduna sahip olması Javascript framework’ün en büyük avantajlarından bir tanesi olarak görülüyor.
     
  • MCV tasarım kalıbını temelinde bulunduruyor olması nedeniyle oldukça kolay bir şekilde kullanılabiliyor ve anlaşılabiliyor.
     
  • HTML’ye veri bağlamak için gerekli olan özelliğe sahip. Bu özelliği sayesinde veriler Angularjs sayesinde HTML’ye kısa süre içerisinde bağlanabiliyor.
     
  • Nitelikler Angularjs aracılığıyla işlenebiliyor ve dinamik içerikler oluşturulabiliyor.
     
  • Geliştirici aracılığıyla daha az miktarda kod yazılabiliyor ve işlevsellik kazanılıyor.

Angularjs Neden Kullanılmalıdır?

Angularjs ile neler yapılabilir? hakkında pek çok araştırma gerçekleştiriliyor. Bu araştırmalar sonucunda pek çok kişi Angularjs’nin avantajlarından yararlanabiliyor ve birden çok alanda bu teknik ile faaliyet gerçekleştirmek mümkün hale geliyor. Eğer sen de Angularjs’yi kullanmak istiyor ancak neden kullanmam gerekiyor sorusunun yanıtını merak ediyorsan işte kullanmak için nedenler!

  • Tek sayfa desteği sunuyor. Angularjs’yi pek çok kişinin tercih etmesinin ilk nedeni tek sayfa desteği yani bir diğer adı ile ‘Single Page Aplication’  sunması oluyor.  Bu durumu şu şekilde açıklamak mümkün; yenilenen her bir sayfada sayfanın yenilenmesi engelleniyor. Böylece birden fazla HTML sayfasının yüklenmesinin aksine Javascript ile birlikte mevcut sayfa değişmeden DOM ögeleri dinamik bir şekilde ekrana geliyor.
     
  • Çift yönlü veri bağlama, Angularjs’nin tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi olarak görülüyor. Two-way Data Binding,  ngModel directive kullanarak otomatik bir şekilde veri bağlantısının kurulmasını sağlıyor ve değişkenler değiştirilmeden çift yönlü veri bağlama işlemi gerçekleştiriliyor. Bu yöntem aynı zamanda tüm sayfada ilgili alanların değişmesine de olanak sağlıyor.
     
  • Angulerjs’nin sıklıkla kullanılmasının son sebebi ise modüler yapısı oluyor. Modüler yapı sayesinde uygulamalar parçalara ayrılabiliyor, yeniden kullanım sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra direktifler gruplar halinde de bir araya gelebiliyor. Kullanıcıların deneyimlerine bakıldığında görülen Angularjs örnekleri de bu durumu özetliyor.

Angular Mimarisi Nedir?

Angular, her bir detayı ayrı ayrı düşünülmüş model görünüm denetleyicisi (MVC) framework olarak biliniyor. Uygulamanın nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili net bir rehberlik sağlıyor ve DOM oluşturulurken çift yönlü veri akışı meydana getiriliyor.   Kullanıcıların ise Angular uygulamasının yapı taşlarını bilmesi ve bu duruma uygun olacak şekilde veri akışı sağlaması gerekiyor. Yapı taşlarına bakıldığında ise şu şekilde sıralama gerçekleştirilebiliyor:

  • Modüller: Modüller, Angularjs’nin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Angularjs uygulamasına bakıldığında uygulamanın başlatılması ve yüklemelerin gerçekleştirilmesi için AppModule ismine sahip bir kök modülü yer alıyor. Modül olmaması halinde ise uygulamanın aktif bir şekilde çalışması mümkün olmuyor.
     
  • Bileşenler: Bileşenler de Angularjs’nin mantığı için oldukça önemli bir yere sahip.  Uygulama mantığının kurulması, verilerin belirttiği bir sınıfta olmasını sağlamak için bileşenlere ihtiyaç duyuluyor.  
     
  • Şablonlar: Angularjs şablonları da HTML ögelerinin görüntülenebiliyor olması adına önem taşıyor.Bu işaretlemleri yani bir diğer adı ile HTML’leri birleştiriyor ve iki farklı şekilde veri bağlama sağlıyor.  Bu bağlama türlerine olay bağlama ve özellik bağlama adı veriliyor.
  1. Olay bağlama:  Uygulama verilerinin güncellenmesini ve hedef kullanıcılara ulaşım sağlanmasını mümkün hale getiriyor.
  2. Özellik bağlama: Kullanıcıların etkin olduğu verileri hesaplıyor ve HTML içine bu verilerin işlenmesi gerçekleştiriliyor.
  • Meta Veriler: Meta veriler ise Angularjs’nin içinde yer alan sınıfların işlenmesine yardımcı oluyor. İstenilen sonucun alınması adına kullanılıyor. Meta verilen bu sebeple oldukça önemli bir yere sahip olması ile ön plana çıkıyor.
     
  • Hizmetler: Görünümle herhangi bir  alakası olmayan fakat bileşenlerle ilgili paylaşılması gereken verileri içeren bir hizmet sınıfı oluşturuluyor. Sınıf ise her zaman kontrol altında tutuluyor.
     
  • Bağımlılık Enjeksiyonu: Son olarak mutlaka bilinmesi gereken özelliklerden bir tanesi de bağımlılık enjeksiyonu oluyor. Bu enjeksiyon sınıfların canlı bir şekilde kalmasına olanak sağlıyor. Böylece herhangi bir kayıp yaşamadan bağımlılık enjeksiyonu sayesinde istenilen verim elde edilebiliyor. Angularjs kullanımı gerçekleştirecek olan kişilerin mutlaka bu detayları bilmesi ve  kullanım gerçekleştirmeye başlaması gerekiyor. Aksi bir durumda istenilen verimin elde edilmesi zorlaşıyor, problemler açığa çıkabiliyor ve iyi bir verim alınamıyor. Sen de Angularjs’nin püf noktalarını bilerek daha iyi bir kullanım sağlayabilirsin.

 

AngularJS'nin güçlü özellikleri ve avantajları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, bu becerilerini daha da geliştirmek isteyenler için harika bir fırsat var! techcareer.net, Hyper Company ile iş birliği içinde, Front-End with Angular Bootcamp'ini sunuyor.

Bootcamp süresince, AngularJS'nin temel prensipleri, uygulama geliştirme teknikleri ve en iyi pratikler konusunda kapsamlı eğitimler alacaksınız. Bu ücretsiz eğitimin sonunda ise, Hyper yazılım ekibinde iş fırsatı seni bekliyor olacak. Hemen başvurmak için buraya tıklayabilirsin.


Daha Fazla

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Eylül ayında Techcareer.net olarak çok heyecan verici etkinlikler ve gelişmeler yaşadık. İşte bu ayın öne çıkanları!
30.09.2024
3 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26