BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Bilmeniz Gereken En İyi 10 Javascript Kütüphanesi

Bilmeniz Gereken En İyi 10 Javascript Kütüphanesi

Javascript Kütüphaneleri, tabanı Javascript ile geliştirilmiş olan çeşitli uygulama veya web sitelerine birçok işlev, nesne ve fonksiyonlar sunan kod depolarıdır. 🚨
Techcareer.net
Techcareer.net
11.12.2023
4 Dakika

Bi̇lmeni̇z Gereken En İyi̇ 10 Javascri̇pt Kütüphanesi̇

Web sitelerin tasarımında kullanılan Javascript, internet üzerinde kullanıcıların tercih ettiği en bilinen dillerden biri oluyor. Gelişmeye hızla devam eden Javascript, özellikle uygulama geliştirmek isteyen kullanıcıların ilk tercihlerinden birini oluşturuyor. Geliştiriciler, tek bir dil bilse dahi Javascript sayesinde hem web sitelerinin tasarımını hem de uygulamalarını geliştirmek amacıyla Javascript’i sıklıkla tercih edip kullanabiliyor. Geçmiş yıllarda popüler bir çevrimiçi platformda yapılan ankete bağlı olarak, ankete katılan kişilerin yaklaşık %67’sinin Javascript’i en çok kullanılan dil olarak nitelendirdiği görülüyor. 

Javascript ile ilgilenen veya ilgilenmek isteyen kişilerin aklındaki bir diğer soru ise ‘’Javascript Kütüphanesi nedir?’’ oluyor. Javascript Kütüphaneleri, tabanı Javascript ile geliştirilmiş olan çeşitli uygulama veya web sitelerine birçok işlev, nesne ve fonksiyonlar sunan kod depoları oluyor. Örneğin önceden diğer kullanıcıların veya sizin hazırladığınız kütüphaneleri siz veya başkaları ayrı bir projede değerlendirip kullanabiliyor. Bir uygulama, program veya web sitesi oluştururken yazılacak olan kodlar fonksiyonlarına göre ayrıştırılıp ayrı ayrı kaydedilerek ihtiyaç olduğu zamanda bir araya getirilebiliyor. Bu sayede kullanıcılar bu kütüphaneler sayesinde zamandan tasarruf ederek fonksiyonlar için kodları tekrar yazmak zorunda kalmıyor. Javascript Kütüphanelerini kullanmak isteyen kullanıcıların ‘’Head’’ elementinin içerisine ‘’<script src=’’Bu kısma kullanmak için tercih ettiğiniz Javascript Kütüphanesi’nin kaynak URL adresini giriniz’’ ></script>’’ kod dizisini yazmaları yeterli. Bu işlem kullanıcıların girdiği URL adresinde bulunan kodların cihazlarına kopyalanmasını sağlıyor. Çevrimiçi dünyada pek çok popüler Javascript Kütüphanesi bulunuyor. Çok sayıda Javascript Kütüphanesi bulunmasından dolayı kişiler tercih yapmakta zorlanabiliyor. Bu durumda kullanıcıların kütüphanelerden istediği birini veya birden fazlasını kullanım alanlarına, özelliklerine ve işlevlerine bağlı olarak tercih etmesi mümkün. Bu sayede kişilerin yapmak istediği işlemler daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştiriliyor, zamandan tasarruf sağlanıyor. 

Kullanım Amaçlarına Göre Javascript Kütüphaneleri 

Bir diğer merak edilen soru ise ‘’Javascript Kütüphaneleri nelerdir?’’ oluyor. Bu kütüphaneler çok sayıda olup işlevlerine, kullanım alanlarına ve fonksiyonlarına göre değişiklik gösteriyor. 

  • Veritabanı: Teknoloji dünyasında veritabanı önemli olayların başında geliyor. Bu nedenle bu konu için geliştirilen Javascript Kütüphaneleri, kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor. İlgili kütüphaneleri kullanıp karmaşık ve farklı sorgular, veri eşitlemesi, otomatik tablolar gibi pek çok fonksiyonu gerçekleştirmen mümkün.
     
  • Form: Javascript Kütüphaneleri sayesinde web sitelerinin önemli bölümünü oluşturan formları doğrulama, alanları kontrol etme, senkronizasyon gibi işlemlerin yapılması mümkün oluyor. 
     
  • Animasyon: Web sitelerinde göze hitap edecek animasyon kullanmak isteyen kullanıcılar, Javascript Kütüphanelerinin yardımıyla bu işlemi oldukça basit bir şekilde gerçekleştirebiliyor. 
     
  • Dize ve Matematik: Bazı matematiksel olan ifadeler, tarih ve saat gibi eklentiler sorunlara yol açabiliyor. Karmaşık işlemleri daha kolay bir hale getirmek isteyen Javascript Kütüphaneleri, kullanıcılara bu hizmeti de sağlıyor.
     
  • Yazı Tipi: Web sitelerini daha ilgi çekici hale getirmek isteyen kullanıcılar çözüm için Javascript Kütüphanelerine başvurabiliyor. Çok sayıda olan bu kütüphanelerden dilediğini tercih etmen mümkün. 
     
  • Görüntü Efektleri: Geliştiriciler kütüphaneler sayesinde web sitelerine görüntü efektleri ekleyip bu efektleri ön plana çıkarabiliyor. Tonlama, keskinleştirme, kontrast ayarı ve yansıtma gibi pek çok efekt de yapılabiliyor.
     
  • Grafiklerde Veri Görselleştirme: İstatistik kullanımı sırasında ve performans ölçüm anında kullanılan veri görselleştirmeler Javascript Kütüphaneleri sayesinde grafik ve çizelgelere sunulabiliyor. Bu sayede geliştirmeciler işleriyle ilgili daha bilinçli kararlar alıp daha kolay analiz sağlayabiliyor. 
     
  • Kullanıcı Bileşenleri ve Arayüzü: Geliştiriciler web sitelerini daha fazla dinamik ve duyarlı bir hale getirmek için Javascript Kütüphanelerini tercih edebiliyor. Bu sayede web sitelerinin daha iyi bir sayfa hızı ve kullanıcı deneyimi elde ediliyor. 

İşte Bilmeniz Gereken En İyi ve En Popüler 10 Javascript Kütüphanesi

  • JQuery: Bu yazılım ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım olup bünyesinde MIT lisansı bulunduruyor. Pek çok özelliği bulunan kütüphanenin en bilinen özelliği ise minimalist ve kolay bir API’ye sahip olması oluyor.
     
  • Data Driven Documents (D3.js): Bu kütüphane sayesinde kullanıcılar, veriye dayanan belgelerini veya belgeleme işlemini kolay bir biçimde gerçekleştirebiliyor. En bilinen özelliği ise dinamik ve etkileşimli bir biçimde verileri görselleştirebilmesi oluyor. 
     
  • React.js: Açık kaynak koduna sahip bir kütüphane olan React.js, 2013 yılında geliştiriliyor. Kütüphanenin öne çıkan özelliği ise kolay bir şekilde hataları ayıklayıp test etmesi olarak ifade ediliyor. 
     
  • Underscore.sj: Yaygın programlama görevleri için pek çok fonksiyon sağlayan bu kütüphanenin en bilinen özelliği ise hızlı bir biçimde indexleme işlemini gerçekleştirmesi oluyor. 
     
  • Algolia Places: Web sitelerinde otomatik bir biçimde adres tamamlamayı kolaylaştıran Algolia Places, pek çok özelliğe sahip olup harita üzerinden eş zamanlı olarak öneriler ve sonuçlar sunuyor.
     
  • Anime.js: Bir başka popüler animasyon kütüphanesi olan Anime.js, 2019 yılında piyasaya çıkmış olup kullanıcıların animasyon yönetimlerini büyük bir ölçüde kolaylaştırıyor.
     
  • Chart.sj: Bu Javascript Kütüphanesi, veri analizi ile ilgili olan web sitelerinde veya projelerde hızlı bir biçimde pek çok istatistik sunuyor.
     
  • Fullpage.js: Tek sayfalık veya tam ekran kaydırma web sitelerinde kolayca yaratmaya yarayan Full Page.js, hem yatay hem de dikey bir biçimde kaydırma işlevi sağlıyor. 
     
  • Masonry: Bir ızgara düzeni kütüphanesi olan Masonry, kullanıcıların web sitelerinde yer alan dikey alanlarda bu düzende yerleştirme yapmalarını sağlıyor. 
     
  • Three.js: Geliştiricilerin üç boyutlu olan tasarımları daha keyifli ve pratik hale getiren bu kütüphane, oldukça sık tercih ediliyor. Three.js’yi kullanarak farklı ışıklar, gölgeler, matematik ögeleri, geometrik şekiller ve dokular oluşturmak mümkün. 

 

 


Daha Fazla

VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir? Ne İşe Yarar?

VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, VDS’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve avantajlarını öğrenerek, web projeleri için en uygun barındırma çözümünü seçme konusunda bilinçleneceksin.
08.11.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26