BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Bootcamp Eğitimleri Ne İşe Yarar? Eğitimlere Kimler Katılabilir?

Bootcamp Eğitimleri Ne İşe Yarar? Eğitimlere Kimler Katılabilir?

Bu blogumuzda, bootcamp programlarının ne olduğunu, faydalarını ve başvuru süreçlerini öğrenerek kariyerini geliştirmek için uygun olan bootcamp programını seçme konusunda bilgi sahibi olacaksın.
Techcareer.net
Techcareer.net
15.04.2024
9 Dakika

Yıllar boyu okulda öğrendiklerine rağmen kendini işe başlamak için hazır hissetmiyor ya da şirketler tarafından tercih edilmiyorsan endişelenmeyi bırak ve harekete geç. Bootcamp maratonuyla şimdi kariyerini hangi alanda geliştireceğine kendin karar ver!

Bootcamp Nedir?

“Boot” ve “camp” kelimelerinin birleşiminden oluşan “bootcamp” kalıplaşmış bir ifadedir. Acemi birliği, yoğunlaştırılmış egzersiz programı, acemi kampı gibi farklı anlamlara gelen bu kelime bazı sektörlerde gelişim amaçlı eğitimlere verilen genel isim. Teknoloji, sanayi, veri bilimi, havacılık, uzay bilimi, ürün yönetimi gibi birçok farklı alanda kariyer planlayanların eksiklerini tamamlayarak hazırlanmalarını sağlayan eğitim kampı denebilir. Techcareer.net bootcamp eğitimlerinden kısaca bahsetmek gerekirse:

  • Yazılım teknolojileri, ürün yönetimi, veri bilimi gibi bilişim alanlarında hazırlanan eğitimlerdir.
  • Ücretsiz şekilde sunulan eğitimler bir maraton halinde hazırlanır, belirli süre ve zaman diliminde katılımcılara açılır.
  • Eğitime katılan kişiler bootcamp programına göre 6 ile 8 haftalık zaman dilimi içinde bir şirkette yazılımcı olarak çalışabilecek seviyeye gelir.
  • Asıl amaç bilişim teknolojilerine ilgi duyanları sıfırdan eğitip sektörde çalışacak hevesli elemanlar yetiştirmektir.
  • Eğitim süresince verilen bilgiler üzerinden ödevler tamamlanır. Katılımcılar programı tamamlamak için proje, ürün geliştirilip sunar.
  • Programı başarıyla tamamlayan adaylar aldıkları sertifika ve sunulan kariyer imkanları ile şirkette çalışabilecek yeterlilik kazanır.
  • İş fırsatları, ücretsiz eğitimler şeklinde düzenlenen bootcampler belli bir alan üzerinde yoğunlaşıp uzmanlık kazanmak isteyen yeni mezunların kendini geliştirmesini sağlar.

Teknoloji her geçen gün büyük bir hızla gelişip değişiyor. Fakat standart eğitimlerin bu hıza yetişebilmesi mümkün değil. Bu yüzden yazılım, veri bilimi, bilişim gibi alanlarda kariyer planlayanlar 4 yıllık eğitimin sonunda bile kendilerini eksik hissediyorlar. Birçoğu okulda başarılı olsa da iş hayatında zorlanıyor. Bunun temel sebebi okulda birçok farklı konunun yüzeysel olarak verilmesi. Fakat teknoloji şirketleri tek bir alanda uzmanlaşmış ve en iyisini yapabilen kişileri arıyor. Tabii bu durumda çok fazla alanda yüzeysel kalmak yeni mezunları, hatta mezun olacakları endişelendiriyor.

Bootcamp işte sektör ile eğitimin arasındaki açığı kapatmayı hedefleyen bir girişim. Şirketler kendi ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştiriyor. Hatta kodlamaya hakim ama eğitimini farklı alanlarda almış, proje geliştirmeye meraklı kişiler de bu eğitimlerle yeni bir kariyere başlayabiliyor. Bu nedenle bootcamp eğitimlerine katılarak bir işe başlayabilecek kadar bilgi ve donanım kazanmak mümkün. Eğitimlerin bir kısmı bu alanda fazla bilgisi ve yetkinliği olmayanlar için temelden başlatılıyor. Bazı eğitimler de yazılım alanına hakim kişilerin belirli alanlarda uzmanlaşması için düzenleniyor.

Bootcamp Eğitimleri Hakkında Bilmen Gerekenler

Bootcamp eğitimi faydaları hem sektörde hizmet veren şirketlere hem de bu alanda çalışmak isteyen kişiler içindir. Bu nedenle eğitim programlarına tek bir açıdan yaklaşmak doğru değil. Sektördeki şirketler yetişmiş eleman ihtiyacını karşılarken yazılıma ilgili kişiler de meraklarını yükselebilecekleri bir kariyere çevirebiliyor. Teknoloji alanında çalışan insanlar sürekli değişen ekosisteme uyum sağlamak zorunda. Bu nedenle ne kadar eğitim alırsan al her zaman gelişmeye, öğrenmeye, değişmeye uygun bir karakterin olmalı. Temel donanımla kalmak çalışan için de şirket için de zarar. Dolayısıyla bu eğitimlere halihazırda yazılım işinde çalışan kişiler de katılıp kendini geliştirebilir.

Bootcamp programları kısa sürede yoğun bilgi yüklemesi prensibine dayanır. Bu nedenle bir eğitim maratonu olarak da adlandırılır. Programa başlayan adayların tüm dikkatini derslere vermesi ve yaklaşık 1.5-2 aylık süreç içinde tamamen bu işe odaklanması beklenir. Zaten eğitimi başarıyla tamamlayabilmek de yüksek performanslı bir çalışma gerektirir. Uzman eğitmenler tarafından dersin konusu temelden alınarak tüm detayları ile artan bir ivme ile anlatılır. Her modül ya da beceri sonunda ve eğitim bitiminde proje ödevleri ile öğrenilenlerin uygulanması istenir. Programın katılımcısı süre sonunda konuyla ilgili gerçek hayatta kullanılabilecek bir ürün geliştirmekten sorumludur.

Bootcampler interaktif çalışmalar, grup ödevleri, atölyeler, proje tabanlı öğrenme gibi farklı eğitim tekniklerini içerebilir. Bu nedenle bir bootcamp katılımcısı olduğunda aldığın yoğun eğitim seni iş hayatına kesinlikle hazırlayabilir. Yaptığın projeler kendine güvenini yerine getirirken uzman eğitmenlerden aldığın geri dönüşler ile yönünü belirlemen kolay olur. Üstelik şirketlerin iş birliği yaptığı bu programlar sayesinde kariyer kapıları hiç tahmin etmediğin kadar hızlı bir şekilde senin için açılabilir.

İşverenler bootcamp programlarının yoğunluğu ve zorluğundan haberdar olduğu için buradan sertifika almayı başarmış adaylara olumlu yaklaşır. Belki de yıllar sürebilecek bir eğitimi 2 ayda tamamlamanın gerçekten yüksek motivasyon ve yetenek istediğinin farkındadırlar. Bu nedenle aldığın sertifikanın kesinlikle senin becerini kanıtlamak için özel olduğundan emin olabilirsin. Tabi sürekli değişen teknolojiye ayak uydurmak için gelişip uzmanlaşmak senin elinde.

Techcareer.net bootcamp eğitiminin en önemli avantajlardan biri programın online olarak uygulanması. Coğrafi olarak bulunduğun bölgede bu tarz bir eğitimi almak için fırsatın olmayabilir. Fakat kendini geliştirmek için sınırlara takılmana gerek yok. Uzaktan eğitim olarak hazırlanan bootcamp programlarına katılarak bilişim alanında donanım, yeterlilik kazanabilirsin. Üstelik aktif olarak bir işte çalışıyorsan esnek ders izleme saatleri sayesinde istediğin zaman eğitimi izleyebilir, zaman ve mekan kısıtına takılmadan geleceğin için adım atabilirsin.

Yazılım geliştirme, dijital pazarlama, tasarım, veri analizi, ürün pazarlama gibi birçok farklı konuda eğitim alarak interaktif sistemlerle sadece internet üzerinden kendine yeni bir kariyer oluşturman mümkün. Katıldığın programa göre eğitimini tamamladığın zaman nasıl CV hazırlayacağın, mülakat teknikleri, iş yeri beceri geliştirme gibi farklı konularda da bilgi sahibi olabilirsin. Kariyer destek imkanları sayesinde aldığın sertifikayı en iyi şekilde değerlendirmek için ne yapman gerektiğini bilirsin.

Bootcamp Faydaları Nelerdir?

Teknoloji şirketleri, eğitim kurumları ve girişimlerin işbirliği içinde çalıştığı bootcamp eğitimleri uzman eğitmenler, mentörler, profesyoneller tarafından desteklenir. Bu nedenle sektörde kariyer edinmek isteyen adaylar ve kendini geliştirmek isteyenler için bir çok faydası vardır. Bootcamp programı faydaları kısaca şu şekilde özetlenebilir:

  • Yazılım alanında kariyerine başlamak, belli bir alanda uzmanlık kazanmak ya da kendini geliştirmek için ücretsiz eğitim alabilirsin.
  • Bootcamp programını tamamladığın zaman sektörde işverenler tarafından kabul gören, prestijli bir sertifikaya sahip olursun.
  • Programı düzenleyen ya da iş birliği yapan şirkette kariyer olanakları elde edebilirsin.
  • Programda proje olarak geliştirdiğin ürüne şirketler talep gösterilebilir, kariyerine hızla başlayabilirsin.
  • Çalışmak istediğin bir şirket varsa burada işe girmek için başlangıçta ihtiyacın olan temel deneyim, donanımı kazanırsın.
  • Kariyerini şekillendirirken farklı alanlarda uzman olmayı seçebilir, hayalindeki yere ulaşana kadar farklı eğitimlerle gelişebilirsin.

Yıllardır dünya çapında teknoloji şirketlerinin yetişmiş eleman ihtiyacı için düzenlediği eğitim kamplarının benzerleri Türkiye’de de uygulanıyor. Fakat birçok kamp İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde düzenlendiği için katılımcıların 6-8 haftalık süreçte konaklama, yeme-içme giderleri derken büyük meblağlarda harcama yapmaları gerekebiliyor. Bu nedenle Techcareer.net ile alınan bootcamp faydaları arasında esnek ders saatleri, uzaktan eğitim fırsatı ve seçilmiş uzmanlardan ders almak gibi avantajlara ayrı bir başlık açmak gerek. iLab Holding iştiraki ile Kariyer.net’in start-up girişimi olarak 2021 yılında başlatılan Techcareer.net bu eğitimleri ülkenin dört bir yanına taşımayı hedefliyor. Bu nedenle online olarak hazırlanan eğitimlerle kırsaldaki teknoloji meraklılarından aktif olarak çalışanlara herkese fırsat sunuluyor.

Techcareer.net bootcamp eğitimlerine katılma şansı elde eden adaylar yeni beceriler kazanabilir ya da mesleki yetkinliklerini geliştirebilir. Özellikle son yılların popüler istihdam alanlarından olan teknoloji, yazılım, bilişim, dijital pazarlama alanlarında eğitimler yoğundur. Popüler alanlarda açılan eğitimler sertifika alan adayların kariyer olanaklarının da geniş olmasını sağlar. Çünkü bootcamp eğitimleri şirketlerin ihtiyacı olan yetenekli kişileri ortaya çıkarır. Tercih edebileceğin popüler, kariyer olanakları geniş bootcamp eğitimleri şunlar:

  • Yazılım bootcamp eğitimleri ile programlama dilleri, web geliştirme, mobil uygulama geliştirme, veri tabanı yönetimi, siber güvenlik, etik hackerlık, veri güvenliği alanlarında uzman olabilirsin.
  • Bootcamp coding eğitimleri ile çeşitli programlama dilleri, frameworkler, yazılım geliştirme platformları için temel düzeyde eğitim alabilirsin.
  • Sektörde iş olanağı geniş olan dijital tasarım, IoT, AI, proje yönetimi, bulut tabanlı sistemler, iş analitiği bootcampleri ile de kariyerini seçebilirsin.

Bootcamplere Kimler Katılabilir?

Bootcamp eğitimlerine katılmayı hedefliyorsan sana uygun olup olmadığını merak edebilirsin. Her eğitim için şartlar değişse de genel olarak bootcampler için hevesli ve istekli olman en büyük etken. Bu nedenle teknoloji alanında kariyer hedeflemen ve temel bir eğitime sahip olman gerekiyor. Çünkü eğitimler için yapılan birçok başvuru arasından kontenjan sayısı kadar aday özel olarak seçiliyor.

Sene içinde mezun olacak ya da yeni mezun olmuş adaylar kendilerini geliştirmek, işverenlerin tercih edeceği bir aday olmak için eğitimlere katılabilir. Ayrıca birkaç sene önce mezun olup işe başlayan, kendini geliştirmeye ya da kariyerini farklı yönetmeye hevesli kişilerin başvurusuna da eğitimler açık.

Yazılım, veri bilimi, ürün yönetimi gibi bilişim alanındaki konularla ilgili isen ve bunu kariyere dönüştürmek istiyorsan şimdi bootcampleri incelemek için tam zamanı! Bootcamp başvurularını yapmak için şu adımları izleyebilirsin:

  • Her bootcamp için başvuru şartları, süresi ve katılımcı kontenjanı değişkendir. Çünkü program sağlayıcısının belirlediği prosedürler çerçevesinde eğitimler düzenlenir. 
  • Başvuru öncesi her eğitim için resmi gereklilikleri incelemek yapman gereken ilk şey!
    Yaş, dil seviyesi, kodlama becerisi, temel yetkinlikler gibi gereklilikleri karşılıyorsan programa resmi web siteleri ya da başvuru portalı üzerinden form gönderebilirsin.
  • Çoğu Techcareer.net bootcamp eğitimi ücretsizdir. Fakat sağlayıcı koşullarına göre ücretli olarak sunulan eğitimlerde ücret ödemesini belirtilen sürede yapmalısın.
  • Sağlayıcı ve Techcareer.net tarafından başvurun onaylandıktan sonra sana mülakat, sınav çağrısı yapılabilir. Genel katılıma açık eğitimlerde direkt eğitim için kabul alabilirsin.
  • Başvuru süreci sonunda eğitimin kabul edildiğine dair ileti alıp online olarak maratona başlayabilirsin.

Bootcamp Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Kariyerini doğru planlamak için katılacağın bootcamp kurslarını seçerken bazı detaylara dikkat etmen gerekir. Öncelikle tüm kursları araştırarak bootcampler arasında sana en uygun olan, zamanı ve içeriğini beğendiklerini bir köşeye not et. Aralarından senin için en iyi olanı seçmen gelecekte mutlu, işinden memnun olmanı sağlar.

Gözüne kestirdiğin kursların başvuru zamanını, katılım şartlarını inceleyerek bunların sende olup olmadığını gerçekçi şekilde değerlendirmelisin. Yüksek dil becerisi gerektiren bir kursa girmeyi başarsan da dilin yeterli değilse verim alamazsın. Bu yüzden her zaman seviyene gerçekten uygun olanları seçmelisin.

Eğitime katılmadan önce başvuru yaptığın form üzerinde yer alan bilgileri doğru şekilde doldurmak önemli. Çünkü bu başvurular en ince detayına kadar inceleniyor ve bilgilerin doğruluğu kontrol ediliyor. Fark edilmez nasılsa diye olmayan bilgileri yazmak daha sonra hayal kırıklığı yaşamana neden olabilir.

Başvuru öncesinde hazırlanan rehberi detaylı bir şekilde incelemelisin. Küçük detaylar bile programa kabul alman üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bu nedenle her şeyden önce iyi araştırma yapmalı, Techcareer.net portalı ve program sağlayıcısı aracılığıyla yayınlanan içeriklere detaylı göz atmalısın. Kendini hazır hissediyorsan şimdi bootcamp eğitimlerine göz at ve kurs başvuru süresini kaçırmadan sana en uygun olanlara hemen karar verip kariyerin için sağlam bir adım at!

SSS

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Her eğitim kendi özelinde şartlar gerektirse de temel şartlar üniversitelerin ilgili bölümlerinde okumak, mezun olmak, bu alan ilgi duymak ve temel yeterliliklere sahip olmak şeklinde sıralanabilir.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Ücretsiz bootcamp eğitimleri ve ücretli bootcamp eğitimlerini platformda bulabilirsin. Bu tamamen programın içeriğine ve sağlayıcının talebine göre değişir.

Bootcamp eğitimi ne kadar sürer?

Kısa sürede yoğun eğitim vermeyi amaçlayan kurslar 6-8 hafta arasında değişen sürelerde tamamlanır.

Bootcamp sertifikası ile neler yapılabilir?

İş başvurusu sırasında eğitim aldığın alan ve uzmanlığını gösteren belge olarak işverenlere sunup işe alım şansını artırabilirsin.


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26