BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
C++ Nedir, Kimler C++ Öğrenmeli?

C++ Nedir, Kimler C++ Öğrenmeli?

Günümüzün popüler dillerinden biri olan C++ nedir, kimler öğrenmeli, nerelerde, ne için kullanmalı?
Techcareer.net
Techcareer.net
23.01.2023

C++ Nedir? Kimler C++ Öğrenmeli?

İşlevine göre özel bir dile sahip olan programlar, belirli komutlarla bilgisayar donanımlarının yürütülmesini sağlar. İçerisinde Java ve PHP dillerinin yer aldığı programlama dili çeşitleri arasında bulunan sınıflı C dili, B dilinden geliştirilir. 

C++ nedir diye soran ve öğrenmek isteyenler için programlama dilini yakından incelemek gerekiyor. C++ temelde yüksek seviyede nesnel yönelimli olmasıyla ön plana çıkıyor. Yapay zekalı uygulamalardan video oyunlarının hazırlanmasına kadar birçok alanda C++ programlama dili kullanılıyor. C tabanlı program dilleri içinde C++ işlevselliğini, kullanıcı performansı bakımından çoğunlukla programcıdan alır. 

C++ neden öğrenilmeli diye kısaca bahsetmek gerekirse; programcıların farklı alanlarda ve projelerde çalışabilmesini mümkün kılıyor. Tarihte Bell Labs bünyesinde 1979’da geliştirilen C++ aynı zamanda C program dili için eklenti görevi görüyor. Çok amaçlı yazılımlardan birisi olarak C++ diğer yandan manuel olarak hafıza yönetimi yapmayı gerektiriyor. Esnek program dillerinden olmasıyla sıklıkla tercih edilen C++ yazılımları geliştirmek için bazı avantajlar da barındırıyor. C++ programlama dilinin işlev ve avantajlarından etkili bir şekilde yararlanabilmek için program diline hakim olmak önem taşıyor. 

C++ ile ne yapılır merak edenler için seçenekler güvenlik programlarından oyunlara kadar uzanıyor. Belirli alanlarda başarılı programlara imza atmak isteyenlere C++ güncel ve etkili bir alternatif oluşturuyor. Genellikle yazılım alanında kendini geliştirmeyi, kariyerini bilişim sektöründe ilerletmeyi veya çeşitli projelerde yer almayı hedefleyenler C++ öğrenmeli.

C++ Nerelerde Kullanılır?

Geçmişte sınıflı C olarak tanımlanan C++, dünya çapında tercih edilen popüler programlama dillerinden biri. Değişen programlama paradigmaları içinde bulunan C++, jenerik ve nesnel tabanlı bir dil barındırıyor. C++ nerelerde kullanılır sorusunun cevabı, yazılım geliştiricilerin programlama ihtiyaçları ile beraber değişiyor. Temelde C++ programlama dili sistem yazılımlarının yanı sıra gömülü, sürücü veya kullanıcı taraflı yazılımlarda da kullanılıyor. Yeni veri gruplarının yaratılması, var olan gruplardan yeni türlerin oluşturulmasında C++ tercih ediliyor. Programcılar, bilişim sektörüyle bağlantı faaliyetlerin yürütüldüğü her alanda C++ kullanarak pek çok yazılım hazırlayabiliyor. Veri girişini, akışını ve sınıflandırmasını kapsayan çeşitli yazılım işlerinde bir programcı olarak C++ diline yer verebilirsin. 

C++ programlama dilinin sıklıkla tercih edildiği alanlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

Bilgisayar Oyunları Geliştirme: Çoğu sevilen video oyunu programında C++ dili kullanılıyor ve genellikle programın motor bölümünde işlev sergiliyor. Motorun yanında C++ oyunun grafik kütüphaneleri için pratik şekilde kod oluşturulmasını sağlıyor.
Yapay Zeka Uygulamaları: Ses ve görüntü tanımlamaktan derin öğrenme ve veri görselleştirmeye dek birçok işlem yapay zeka sistemleriyle gerçekleştiriliyor. C++ programlama dili, yapay zeka sistemlerindeki donanım ve yazılıma hızlı bir biçimde müdahale etmeye imkan tanıyor.
Simülasyon İçerikli Uygulamalar: Birçok kod oluşturucu sistem ile birlikte simülasyon içeriklerinde otomatik olarak C++ desteğiyle dönüştürme ve sınıflandırma kodları üretilebiliyor.
Görüntü ve Ses İşleme: Belirlenen arayüz programlarıyla beraber C++ yazılım kodlarından yararlanarak görüntü işleme komutları oluşturmak mümkün.
Antivirüs Programları: Çeşitli teknolojik cihazlar için antivirüs koruma programlarını hazırlama aşamasında C++ diline yaygın şekilde başvuruluyor. C++ kodları sayesinde antivirüs koruma programları için etkili bir arayüz yaratılıyor.
Veri Sınıflandırma Sistemleri: Oldukça çok sayıda verilerin özelliklerine göre istenen şekilde rahatça kategorize edilmesi için de C++ kullanılıyor.
● C++ öğrenmek, farklı alanlarda çalışabilmek için program uzantıları ile işlem aşamalarını bilmek gerekiyor. Ağırlıklı olarak System Files altında kategorize edilen C++ dosyalarının belli uzantıları bulunuyor. C++ uzantısı nedir sorusu için “.cpp”, “.h”, “.C” ve “.cc” uzantıları en çok rastlanan varyasyonlar arasında.
 

C++ Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Programlamaya başlarken C++ ne demek ve C++ nasıl yazılır öğrenmek, donanımlarla arayüzleri hazırlarken büyük önem taşıyor. C++, nesnel olarak genel amaçlara hizmet eden çok yönlü bir program dili olma özellikleri ile öne çıkıyor. Bu nesnel yönelimli program ile çalışmayı düşünenler öncelikle C++ nasıl yazılır öğrenmelidir. Örnek olarak C++ kullanarak “Hello World” yazısı şu şekilde yazdırılabilir;

#include <iostream> 
int main() {
cout << "Hello World!";
return 0;
}
 

Diğer yandan C++ ne işe yarar konusu, özellikle yazılımcılar ve programlama alanına ilgi duyanlar tarafından sıklıkla merak ediliyor. Profesyonel, işlevsel ve hızlı kodlar hazırlamak isteyenlere yönelik C++ dili, altyapı ve arayüz konusunda etkili çözümler sunuyor. Başlıca hedefi verilerin işlenmesi ve sınıflandırılması olan programlamalarda, dili gereği C++ programcılara farklı kolaylıklar sağlıyor:

Nesnel Tabanlı Olması: Programcı odaklı C++ dili ile OOP olarak da bilinen nesnel yönelimli programlamalar kolayca gerçekleştiriliyor. Nesnelerin özelliklerine göre doğru biçimde sınıflandırılmasını mümkün kılan ve kodu sık tekrarlarla kullanılabilen C++ güvenilirliği arttırıyor.
Taşınabilir Olması: C+, C ve Java programlama dillerine yakınlığı sayesinde C++, bir programcı için dil değişimlerinde hızlı bir adaptasyon yaratıyor. Bununla birlikte C++ dili Windows veya Linux gibi birçok ayrı işletim sistemi ve platforma entegre edilebiliyor.
Çoklu Paradigma: C++ program stili bakımından jenerik, nesnel yönelimli ve zorunlu programlama paradigmalarına sahip. Mevcut programlama sistemleri genelinde C++ programcılara özel ve yeni bir program dili yaratma fırsatı da veriyor.
Alt Seviye Programlaması: Sınıflı C dili aynı zamanda C programlama dilini kapsayarak alt seviyede bir veri işlemi gerçekleştirmeye imkan tanıyor. Veri manipülasyonları ve gömülü sistemler, C++ desteği ile programcılar tarafından oluşturuluyor.

C++ Sunduğu Dezavantajlar Nelerdir?

C++ ile çalışmak isteyenlerin çalışma alanına bağlı olarak diğer programlama dillerine aşina olması önerilir. C++ öncesinde, c+ nedir kısaca açıklamak gerekirse; C ile C++ arasında kalan bir programlama dilidir. Çoğunlukla C programlama dilleri içerisinde C++ yaygın şekilde çeşitli yazılımları geliştirirken tercih ediliyor. Dünya genelinde C++ kütüphaneleri de programcılara öğrenim ve uygulama süreçleri boyunca destek sağlıyor. Tüm programlama dilleri arasında C++, hem modern hem de gelişmeye devam eden bir dil olarak programcıları karşılıyor. C++ nedir ne işe yarar hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabilmek için programın avantajları kadar dezavantajlarını da incelemek gerekiyor. Yazılım ve sistemleri geliştirmede kullanılan program dili açısından avantajlarına ek olarak C++ dezavantajları şu şekilde özetlenebilir:

● Nesnel yönelimli programlama dili veri güvenliğine rağmen bazı işaretçilerin kullanımı ve global değişkenler açısından güvenlik problemleri yaratabilir. C++ dili programcının bilgisi doğrultusunda işlenir ve gelişirken, gerekli noktalarda sistemsel aksaklıklar ortaya çıkar.
● C++ programlama dili, yazılımcılara direkt hafıza erişim özelliğiyle cihaz belleğini tam denetleme yetkisi veriyor. Öte yandan C++, yazılımdaki gereksiz verilerin otomatik filtrelenmesi özelliğinden yoksun olarak bu işlemin manuel yapılmasını gerektiriyor.
● Yazılımda yeni kavramlardan thread, iş parçacıkları olarak programda aynı anda birçok işin yapılmasını sağlar. C++ ise yerleşik thread desteğinden yoksun olmakla birlikte lambda fonksiyonlarını güncel şekilde destekleyebilir durumdadır.
● C++ programlama dili esnek ve geniş yapısı itibarıyla yazılım öğrenenler için karmaşık görünebilir. Pek çok kod satırına sahip C++ üzerinde iç içe işlem yapılmak istendiğinde uzantıları kullanmak önemli.
● Büyük ölçekli projelerde çalışırken programda kullanılan işaretçiler, bellek üzerinde önemli ölçüde yer kaplayabiliyor. Bellek yönetimine göre bu işaretçiler, sistemi yavaşlatabilir.
 


Daha Fazla

.Net (DotNet) Nedir? Nasıl Kullanılır?

.Net (DotNet) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bu blogumuzda, .Net platformunun özelliklerini, avantajlarını, çeşitli programlama dillerini ve uygulama geliştirme konusundaki önemli ipuçlarını öğrenerek yazılım geliştirme sürecini hızlandırmak için bilgi edinmiş olacaksın.
26.04.2024
10 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26