BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
ChatGPT yazılım sektörünü nasıl etkiler?

ChatGPT yazılım sektörünü nasıl etkiler?

Yazılım dünyasında devrim niteliğinde bir teknoloji: ChatGPT. İşte ChatGPT'nin yazılım sektörü üzerindeki etkilerini keşfetmek için hazırladığımız heyecan verici blog yazımız!
Techcareer.net
Techcareer.net
29.05.2023

ChatGPT yazılım sektörünü nasıl etkiler?

Yazılım teknolojilerindeki gelişmeler, son yıllarda yapay zeka ve doğal dil işleme alanlarındaki gelişmelerle daha da hız kazandı. Bu alanlardaki en son yeniliklerden biri, OpenAI tarafından geliştirilen Chat GPT (Generative Pre-trained Transformer) adlı büyük dil modeli. Peki, bu son teknolojinin yazılım sektörüne etkileri neler olabilir?

Yazılım mühendisleri günümüzde en çok talep gören yeteneklerden. Bugün yazılım alanındaki birçok proje bir dizi manuel işlem, ciddi dikkat ve kalite güvencesi gerektiriyor.

ChatGPT'nin bu alanda devreye girdiği nokta, bir insanın yapabileceğinden çok daha hızlı kod üretebilme yeteneği… Konu yazılım veya web siteleri oluşturmaya geldiğinde ise ChatGPT yepyeni bir hız düzeyi sunuyor. Çok sayıda manuel kodlama işlemi yapmanın dışında, aynı zamanda hataların ve tutarsızlıkların daha hızlı ve daha kolay tanımlanmasına olanak tanıyor. Bu açıdan bakıldığında, yazılım sektörü ChatGPT'yi kullanarak kod oluşturma hızını arttırabilir, kaynak maliyetlerini azaltabilir ve mühendisleri bireysel ve kolektif verimliliklerini arttırmak için doğru araçlarla donatabilir.

ChatGPT'nin yazılım geliştiriciler üzerindeki etkisi

Son dönemde birçok büyük şirket,  AI teknolojisini iş süreçlerine adapte ediyor. Böylece yapay zekanın yazılım geliştirmede kullanımı da daha yaygınlaşıyor. AI teknolojisinin kullanıldığı ana alanlar kod optimizasyonu ve hata düzeltme. GitHub ve OpenAI tarafından oluşturulan Copilot bu alanda gösterilen en popüler örneklerden…  AI, burada kodu analiz edebiliyor, olası sorunları belirleyebiliyor ve otomatik olarak hataları düzeltebiliyor.

AI, yazılım geliştirmede zaten önemli bir rol oynuyor olsa da önümüzdeki yıllarda sektörü daha da etkisi altına alacak gibi duruyor. AI teknolojisi ilerledikçe, karmaşık görevleri yerine getirme konusunda giderek daha yetenekli hale geleceği öngörülüyor.

Optimize edilmiş kod

Yazılım geliştirmede AI kullanmanın en büyük avantajlarından biri, kodu optimize etme yeteneği. Örneğin; yazılan kodda çalışması uzun süren bir işlev olduğunu varsayalım. Hatayı tanımlamaya çalışmak ve kodu manuel olarak optimize etmek için saatler harcamak yerine, kod parçacığını ChatGPT'de ayrıştırarak optimize etmesini istemek mümkün.

Yazılım mimarisi

ChatGPT, büyük miktarda veriyi analiz edip işleyerek ve bu verilere dayalı öngörüler ve öneriler sunarak yazılım mühendislerinin ve mimarların doğru yazılım mimarisini seçmelerine yardımcı olabiliyor. Ayrıca doğal dil işleme ve makine öğreniminin gücünden yararlanarak, farklı yazılım mimarilerinin güçlü ve zayıf yönlerini de ortaya çıkarmayı sağlıyor.

Örneğin; bir yazılım ekibi büyük miktarda verinin gerçek zamanlı olarak işlenmesini gerektiren bir proje üzerinde çalışıyorsa, ChatGPT verileri analiz edebiliyor ve optimize edilmiş, gerçek zamanlı verileri işleyebilen bir yazılım mimarisi önerebiliyor.

Mimarların ChatGPT gibi yapay zeka destekli araçlarla etkileşim kurmasını sağlayarak, farklı tasarım seçenekleri keşfedilebilir ve tasarımlar daha hızlı bir şekilde yinelenebilir.

Kod kalitesi

Yapay zeka yazılım geliştirme alanında yaygınlaştıkça, dil modelleri tarafından üretilen kod giderek daha karmaşık hale gelebilir ve insanlar için okuması ve anlaması zor olabilir. Bu durumda yazılım geliştiricilerin odak noktalarını, kod oluşturmanın dışında kodun hedefe uygun davranmasını sağlamaya kaydırması gerekir. Bu zorluğun üstesinden gelmenin bir yolu, test ve kalite güvence tekniklerinin kullanılmasıdır.

Güvenlik

AI sistemleri; kişisel bilgiler, finansal kayıtlar ve gizli ticari bilgiler gibi hassas verileri işlerken, veri ihlalleri ve yetkisiz erişim riski de artar. Kodun kendisi hassas veridir, çünkü bir şirketin süreçleri hakkında gizli bilgiler içerir. Gizlilik korunamadığında; kimlik hırsızlığı, mali kayıp ve şirketin itibarına veya mahremiyetine zarar verilmesi gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu endişeyi gidermek için kuruluşlar ChatGPT gibi yapay zeka sistemleriyle çalışırken, güvenliğe öncelik vermeli.

ChatGPT bir yazılımcının yerini alabilir mi?

AI teknolojisi, yazılım geliştirmede devrim yaratma potansiyeline sahip olsa da sınırlarını ve zorluklarını farkında olmak önemli. Bireyler, yazılım geliştirme becerilerini geliştirmek için ChatGPT gibi yapay zeka modellerinden yararlanabilir. AI teknolojilerini öğrenerek ve deneyerek, gelecekteki iş piyasasında yüksek talep görecek yeni bilgi ve beceriler edinebilirler. Ayrıca, yazılım geliştirme projelerinin verimliliğini ve kalitesini arttırmak için yapay zeka modelleriyle iş birliği yapabilirler; ancak bu teknolojinin bir insanın yerini alması en azından şu an için mümkün görünmüyor. Gelecekte bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz ve cevabı merak edilen soruyu bir de  ChatGPT'ye sorduk: Bir yazılımcının yerini alabilir misin? İşte, ChatGPT’nin cevabı;

 


ChatGPT şu an için bir yazılımcının yerini alamasa da yazılım sektöründeki işleyişi giderek daha çok etkileyecek gibi görünüyor. Bu açıdan bakıldığında kişilerin işlerine bu yeni teknolojiyi entegre etmesinde fayda var.

Kaynaklar: 12


Daha Fazla

10 Adımda Python Öğren!

10 Adımda Python Öğren!

Blogumuzda, python programlama dili hakkında kodlama becerilerinizi geliştirme fırsatı yakalayacaksın.
27.03.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26