BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Crud Nedir?

Crud Nedir?

CRUD nedir diye mi merak ediyorsun? Oluştur, Oku, Güncelle, Sil; yazılım dünyasının dört büyük harfi! Hadi, içeri dal ve teknoloji dünyasının büyülü yolculuğuna katıl.
Techcareer.net
Techcareer.net
16.08.2023

Crud Nedir?

Programlama ile ilgilenen çoğu kişinin karşısına çıkan Crud kavramı, kişilerin aklında Crud nedir sorusunun oluşmasına neden oluyor. Kısaca veritabanı üzerinde yapılan 4 adet kayıt işleminin birleşmiş ismi olarak tanımlanıyor. Crud açılımı ise “Create, Read, Update, Delete” olarak bu alan ile ilgilenen kişilere sunuluyor. Bu kavramların Türkçe sıralaması ise “Oluşturma, Okuma, Güncelleme ve Silme’’ şeklinde. 

İlk olarak uzun yıllar öncesinde kullanılmaya başlanan Crud kavramı ile verilerin toplanıp depolanmasında kullanılan temel fonksiyonlar isimlendiriliyor. Veritabanları ile çalışan çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan Crud, geliştirici ile geliştirilen uygulamaların olabildiğince kusursuz ya da eksiksiz bir biçimde hazırlanmasına katkı sağlıyor. Veritabanına eklenen veriler, doğrudan işleniyor. İşlemesi yapılan bu veriler, pasif bir biçimde duruyor. Kısaca bir programlama uygulamasında “Crud” ifadesi yer alıyor ise burada veri işleme durumunun olduğu anlaşılıyor. 

İnternet dünyasında yer alan pek çok uygulama, “Crud” olarak adlandırılıyor. Facebook; ‘Create (Oluşturma), Read (Okuma), Update (Güncelleme) ve Delete (Silme)’ fonksiyonları ile piyasaya sürülen uygulamaların oldukça popüler olan örnekleri arasında yer alıyor. Herhangi bir Facebook kullanıcısı kendi profilinde istediği bilgiyi oluşturabilir, silebilir ya da değiştirebilirken aynı zamanda başka profillerdeki bilgileri de okuyabiliyor. Tüm bu şartları sağlaması ile Facebook, en bilinen Crud örneği oluyor. Bu ve bunun gibi pek çok örneği bulunan Crud, kişilerin işlerini büyük ölçüde kolaylaştırıcı fonksiyonları bünyesinde barındırıyor. Bu sayede Crud ne işe yarar sorusu da veri yönetimi süreci boyunca yapılacak temel fonksiyon ya da işlemlerin belirleniyor olması biçiminde yanıtlanabiliyor. 

Crud İşlemleri Nelerdir?

Crud’un temeli, başlıca veritabanı kayıtları olarak adlandırılabiliyor. Bu kavram, API’ler oluşturmanın daha gelişmiş bir modeli olarak dizayn ediliyor. Şu anda aktif olarak geliştirilen çoğu web uygulaması, Crud işlemleri baz alınarak hazırlanıyor. Bu nedenle bilgisayar programcılarının Crud hakkında bilgi sahibi olması, fazlasıyla önemli faktörler arasında yer alıyor. Çeşitli yazılım şirketlerinde kullanılan Crud işlemlerine verilebilecek örneklerden bazıları;

  • Standard Crud Operations: Standard Crud Operations kavramı, satır ve sütunları içeren bir tablo görünümünde olan ilişkisel bir veritabanı olarak görülüyor. Bu tablo içerisinde yer alan her bir satır, “kayıt” olarak isimlendiriliyor. Burada bulunan her sütun, belirli bir alanı temsil etme özelliğine sahip. Kişiler, gerçekleştirmek istedikleri farklı eylemleri Crud işlemi sayesinde yapma şansına sahip oluyor. Bu sisteme herhangi bir online alışveriş platformu üzerinde hesap oluşturma, hesap ya da ürün silme veya profilde yer alan kullanıcı bilgilerini güncelleme gibi örnek verilebiliyor.
     
  • Rest Başlığı Altında Yapılan Crud İşlemleri: Rest, bir servis yapısı olarak tanımlanıyor ve sunucu ve istemci arasında pratik bir biçimde iletişim kurulmasını sağlıyor. Açılımı, “Representational State Transfer’’ olan Rest kavramı, Türkçe’ye ‘’Temsili Durum Transferi’’ olarak çevrilebiliyor. Bu kavram, bir normlar bütünü olarak da görülebiliyor. Bir veri transfer yöntemi olan Rest, HTTP üzerinde çalışıyor. Kendisi ile benzer işlevlere sahip olan diğer programlara nazaran daha kolay bir kullanımı olan Rest, aynı zamanda veri alım ve verim aşamasında da daha hızlı bir süreç işliyor. Rest başlığı altında yer alan Crud işlemleri ise en temelde bir web sitesi baz alınarak açıklanabiliyor. Örneğin Crud işlemlerinin HTTP yöntemi ile doğrudan eşleşme sağladığını söylemek mümkün. 

Crud Uygulamasının Bölümleri Nelerdir?

Crud uygulaması içerisinde bulunan bölümleri, temel olarak 3 ana başlık altında toplamak mümkün:

  • Veritabanı: Crud uygulaması içerisinde yer alan bölümlerden ilki veritabanı olarak geçiyor. Veritabanı, kişilerin yüklemiş olduğu tüm verilerin depolanarak saklandığı yer olarak tanımlanıyor. Bir veritabanının yönetilmesi ise ancak bu sisteme sahip olunması ile yapılabiliyor. Aynı zamanda veritabanında saklanan verilerin nasıl saklanıyor olduğu da değişiklik gösteriyor. Bu noktada kişilerin karşısına iki ayrı bölüm olarak ayrılmak üzere farklı yönetim sistemi türleri çıkıyor. Bu türler ise SQL, NoSQL ya da belge olarak tanımlanıyor. 
     
  • Kullanıcı Arayüzü: Kullanıcı arayüzü, Crud uygulamasının bir diğer bölümü olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Kullanıcı arayüzü sayesinde uygulama ve uygulamanın veritabanı ile etkileşim kurma imkanı sağlıyor. Bu bölüm, girdi ve çıktı sayesinde aktif oluyor. “Girdi” terimi, kullanıcıların sistem içerisinde işleyişi değiştirme imkanına sahip olmasını sağlıyor. “Çıktı” terimi ise kullanıcıların sistem içerisinde işleyişte yaptığı değişikliklerin sonuçlarının oluşması anlamında kullanılıyor. İyi bir kullanıcı arayüzünün bulunuyor olması, uygulamanın kullanılabilirliğini destekleyen en önemli özellikler arasında yer alıyor. 
     
  • API’ler ya da Backend’ler: API ya da Backend ismi, bir sitenin arka yüzünde bulunan taban yazılımının geliştirilmesine veriliyor. API, kullanıcı arayüzü gibi yazılımlar ile etkileşim içerisinde bulunabilmeyi sağlayan bir yazılım programı olarak tanımlanabiliyor. Aynı zamanda Backend da veritabanlarına hangi uygulamaların yapılacağı noktasında bilgi veriyor. Bu uygulamalar, birbirinden farklı modeller halinde uygulanabiliyor. Fakat her ne kadar farklı modeller halinde uygulanabiliyor olsa da en temelde yeniden dört temel Crud işlemini yani Create, Read, Update ve Read adımlarını kapsıyor.

 

Yani kısacası, Crud işlemleri modern dünyada bir yazılımcının dilinden düşmeyen kelimeler arasında. Her şeyi oluşturabilir, okuyabilir, güncelleyebilir ve silebilirsin - ama hayır, bu yetenekler seni bir süper kahraman yapmaz! Eğer gerçek 'teknoloji süper kahramanı' olmak istiyorsan, yolun daha yeni başlıyor.

🚀 Techcareer.net tarafından sunulan ücretsiz ve sertifikalı Bootcamp eğitimlerine katılarak, yazılım dünyasının Iron Man'i olabilirsin. Eğitim sonrasında hazır mı hissediyorsun? Hemen teknoloji iş ilanları ile teknoloji dünyasının en heyecan verici işlerine başvurabilirsin!


Daha Fazla

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bu blogumuzda, Bootstrap öğrenme ve kullanımına yönelik kapsamlı bir rehber edineceksin ve bu çerçeveyi etkin bir şekilde kullanmaya başlaman için pratik adımlar öğreneceksin.
13.09.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26