BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
CSS Nedir? CSS Öğrenmek için En İyi Kaynaklar

CSS Nedir? CSS Öğrenmek için En İyi Kaynaklar

Geliştiricilerin en çok başvurduğu dillerden olan CSS'i sizler için derledik. CSS'in ne olduğu ve öğrenmek için en iyi kaynakları sizler için derledik!
Techcareer.net
Techcareer.net
8.12.2023
8 Dakika

CSS Nedir? CSS Öğrenmek için En İyi Kaynaklar

Programcı olmayanların bile bildiği en popüler kodlama dili HTML’i mutlaka duymuşsundur. Hypertext Markup Language yani HTML, tüm web geliştirmenin temelini oluşturur. Web siteleri oluşturmak için öğrenmek isteyeceğin ilk dil budur. CSS ise yazılımcılar arasında HTML’in kardeşi olarak adlandırılır. Bu iki dil, birbirini tamamladığı için genellikle birlikte çalışır. Bu yazılım dilleri, JavaScript ile birlikte web teknolojilerinin üç ana temel taşını oluşturur. Peki CSS nedir, nasıl çalışır ve niye bu kadar önemli?

CSS Nedir?

CSS, işaretleme dilinde yazılmış bir belgenin görünümünü ve biçimlendirmesini tanımlama için kullanılan bir stil sayfası dilidir. HTML’e ek bir özellik sağlar. Genellikle web sayfalarının ve kullanıcı arayüzlerinin stilini değiştirmek için HTML ile birlikte kullanılır.

HTML, bir web belgesini yapılandırmak için çalışır. Başlık, paragraf gibi unsurları tanımlarken görüntüler ve videoları belgeye yerleştirmeye olanak tanır. CSS’de burada devreye girer. “CSS tam olarak ne anlama gelir?” diye merak ediyorsan CSS açılımı; Cascading Style Sheets’tir. Yani bu ifade; basamaklı stil şablonları anlamına gelir.

Adından anlaşılacağı üzere Cascading Style Sheets, belgenin stilini yani sayfanın düzenini belirler. Renkler, yazı tipleri gibi unsurların tamamı CSS sözdizimi ile belirlenir. Bu da web sayfanızı şekillendirme konusunda uzmanlaşman için CSS’i bilmen gerektiği anlamına gelir.

CSS kullanarak web sayfasının görünümünü yönetirsin. Metnin rengini, yazı tipi stilini, paragraflar arasında boşluğu, sütunların nasıl boyutlandırıldığını ve düzenlendiğini belirleyebilirsin. Aynı zamanda arka plan resim veya renklerinin kullanımı, düzen tasarımları, farklı cihazlar için ekran varyasyonlarını CSS ile kontrol edebilirsin. Hem öğrenilmesi hem de anlaşılması kolay olan bu tasarım dili, bu özellikleriyle HTML belgesinin üzerinde güçlü bir kontrol sağlar. Yaygın olarak CSS, HTML ve XHTML biçimlendirme dilleriyle birleştirilir.

Web teknolojilerinin temel yapı taşlarından olan CSS, iyi bir kullanıcı deneyimi ve hız için hemen hemen her projede kullanılır.

  • Tüm modern web siteleri ve sayfaları güzelleştirmek için CSS’den yararlanılır.
  • Gönülü cihaz ekranları ve kullanıcı arayüzlerini şekillendirmek için CSS kullanılır.
  • Anlık mesaj istemcileri ve sohbet pencerelerinin biçimlendirilmesinde CSS’den faydalanılır.
  • Sayfa düzeninde tablo yerine CSS kullanılırsa dosya boyutu yüzde 50’ye kadar düşer. Özellikle yüksek trafik alan web sitelerinde hıza doğrudan etki ettiği için CSS kullanılır.


İşletme ve teknolojilerin kullanıcı odaklı hale gelmesiyle birlikte deneyim, modern ürün ve hizmetlerin tasarımında oldukça önemli bir rol oynar. 90’lı yılların son çeyreğinde geliştirilen CSS, kullanıcı deneyimine olan katkısıyla en önemli web teknoloji araçları arasındaki yerini almıştır.

CSS Özellikleri Nelerdir?

CSS’in en önemli özelliği; son kullanıcıya iyi bir arayüz sağlamaya yardımcı olmasıdır. Kısaca bu tasarım dili, web sayfasının güzel görünmesini sağlayan en temel unsurdur. Diğer CSS özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Yüksek Sayfa Hızı: Daha fazla kod, daha yavaş sayfa anlamına gelir. CSS, daha az kod kullanmana destek verir. Bir CSS kuralı kullanarak bunu, HTML belgesindeki belirli bir etiketin tüm oluşumlarına uygulayabilirsin.
     
  • Daha İyi Kullanıcı Deneyimi: Tek başına HTML, oldukça sade bir görünüm sağlar. CSS ise kullanıcı dostu bir biçimlendirmeye olanak sağlar. Düğmeler ve metinler mantıklı yerlerde iyi şekilde organize edilerek kullanıldığında kullanıcı deneyimi de gelişir.
     
  • Hızlı Geliştirme Süresi: CSS ile belirli biçimlendirme kurallar ve stillerini tek bir kod dizesiyle birden fazla sayfaya uygulayabilirsin. Örneğin, projende hepsinin aynı biçimlendirmeye ve görünüme sahip olması gereken ürün sayfaları varsa, bir sayfa için CSS kuralları yazarak aynı türdeki tüm sayfalara uygulayabilirsin.
     
  • Kolay Biçimlendirme Değişiklikleri: Belirli bir sayfa grubunun biçimini değiştirmen gerekiyorsa CSS ile bunu kolayca yapabilirsin. Her sayfayı tek tek düzeltmene gerek kalmaz. İlgili CSS stil sayfasını düzelttiğinde değişikliklerin o stili kullanan tüm sayfalara uygulandığını göreceksin.
     
  • Cihazlar Arası Uyumluluk: Duyarlı web tasarımı oldukça önemlidir. Günümüzde tüm web sayfalarının her cihazda tamamen görünür ve kolayca gezilebilir olması gerekir. Cep telefonları, tabletler ve bilgisayarların yanı sıra CSS ile HTML’i birlikte kullandığında akıllı TV’lerde iyi görünebilen web sayfaları hazırlayabilirsin.

CSS Neden Kullanılır?

CSS, web tasarımında her şeyin düzgün çalışması ve planlandığı gibi görünmesini sağlamak için kullanılır. Aynı zamanda şablonlarda yer alması istenen birçok özellik bu tasarım dili sayesinde organize edilir. CSS’in öne çıkan uygulamalarından bazıları şunlardır:

  • Efektleri ve Flash Animasyonu Kontrol Etme: CSS kullanımı, flash öğelerinin web sitelerine yerleştirilmesi ve işlenmesi sürecini kolaylaştırır. CSS’deki yerleşik Flash dosyalarını, stil sayfalarını ve çerçeveleri uygulayarak kolayca animasyonlar oluşturulabilir, efektler güncellenebilir.
     
  • Dinamik Web Şablonlarını Yönetme: Dinamik web şablonları stiller, sayfa düzenleri, grafikler ve metin gibi çeşitli sayfa öğeleriyle ayarları içeren web sayfalarının HTML tabanlı ana kopyalarıdır. CSS çerçevelerinin ve uzantılarının kullanılması, geliştiricilerin web sayfalarını şekillendirmeye yardımcı olan dinamik öğeleri sorunsuz şekilde eklemesine, düzenlemesine olanak tanır.
     
  • e-Ticaret Platformları Oluşturma: Büyük ölçekli portallardan küçük sitelere kadar her e-ticaret platformu, web sitelerinin görsel çekiciliğini artırmak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için CSS kullanır.
     
  • Sosyal Medya Platformlarının Geliştirilmesi: Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya ağlarının tümü hem masaüstü web tarayıcılarında hem de mobil cihazlarda iyi görünen web sayfaları oluşturmak için CSS kullanır. Kullanıcı arayüzlerinin özelleştirmesi ve son kullanıcı perspektifinden tasarım değişiklikleri yapılması bu tasarım dilinin sosyal medya platformlarının geliştirilmesinde oynadığı rollerdendir.
     
  • Görüntü Dosyası Yönetimi: CSS çerçevelerine entegre edilen özellikler, geliştiricilerin yalnızca farklı görüntü formatlarını biçimlendirmesine ve güncellemesine yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda görüntü kırpmayı, küçük resimler oluşturmayı da sağlar. PNG, gif, jpeg gibi çok çeşitli görüntü türlerinin şekillendirilmesi için CSS kullanılır.
     
  • Erişilebilirlik: Kolay erişilebilirlik söz konusu olduğunda CSS, PDA ve ses özellikli tarayıcılar gibi farklı cihazlarda çalışacak ve iyi görünecek şekilde tasarlanmış web sayfalarının kusursuz şekilde sunulmasını kolaylaştıran çözümler sağlar.
     
  • Web Sitesi Bakımı: Web sitesi bakımını gerçekleştirirken önemli bir rol oynar. Süreci daha hızlı ve kolay hale getirir. CSS dosyalarıyla bakımı yapılan web siteleri daha duyarlı ve esnek olup genel performans ile görünümü geliştirir.
     
  • Sunucu Tarafı ve Son Kullanıcı Temsili: CSS son kullanıcı ve sunucu tarafı desteği sağlar. CSS dosyaları, arayüz şekillendirme amacıyla hem son kullanıcı hem de sunucu tarafıyla doğrudan etkileşime girebilir. Bu, web gösterimlerinin verimli bir şekilde optimize edilmesine yardımcı olur.

CSS Öğrenmek için En İyi Kaynaklar Hangileri?

CSS öğrenmek için en iyi kaynaklar, çevrimiçi dokümanlar ve kurslardır. Kursları ve çevrimiçi dokümanları araştırmaya başladığında bu dili öğrenmen oldukça kolay olur. Web geliştirmeye başlayan herkese tavsiye edilen, yeni başlayanlara uygun olan HTML’den sonraki ikinci dil CSS’tir.

Web geliştirmeci olmak istiyorsan ve yazılımın temelinin kodlama olduğunu biliyorsundur. İşletmeleri ileriye taşıyacak güçlü CSS becerilerine sahip olmak için aşağıdaki alanları eğitim planına dahil etmelisin.

  • Geliştirme ve kodlama
  • Version Control ve UNIX
  • CSS3, HTML, XHTML ve HTML5
  • World Wide Consortium (W3C) standartları
  • Temel Photoshop bilgisi
  • Platformlar arası testler
  • CSS odaklı web geliştirme

Yukarıdakiler arasından HTML’i anlamak için biraz zaman ayırman gerekir. Ardından, aşağıdaki kaynaklardan CSS öğrenme üzerine hemen çalışmaya başlayabilirsin.

  • Codecademy: Çevrimiçi web geliştirmeyi öğrenmek için en popüler kaynaklar arasında yer alır. Web tasarımının öğrenilmesi için Codecademy, uygulamalı ve etkileşimli bir yaklaşım sunar. Burada canlı kod yazabilir ve oluşturduğun projenin sonucunu görebilirsin.
     
  • W3Schools: Yeni başlayan tasarımcıların tanıştığı ilk kaynakların biri olan W3Schools, web tasarımıyla ilgili birçok bilgiyi bulabileceğin bir platform. Bu platformda HTML eğitimlerini de bulabilirsin.
     
  • FreeCodeCamp: Yeni başlayanların ücretsiz kaynaklar edinebileceği FreeCodeCamp, CSS ile ilgili kapsamlı bir müfredat sunar. Bu platform, doğrudan tarayıcıya yerleştirilmiş birden fazla pencereye sahip canlı kod test ortamını içeren etkileşimli bir kuruluma da sahip. Bu sayede kendi başına ortam kurma zorunluluğundan tasarruf ederek hemen öğrenmeye başlayabilirsin. Ayrıca bu platformda diğer kullanıcılardan yardım isteyebileceğin bir forum da bulunuyor.
     
  • SoloLearn: Web tasarımını ve geliştirme dillerini öğrenmek isteyen herkese uygun olan kaynaklardan biridir. SoloLearn, CSS’in temelleri de dahil olmak üzere birçok eğitimi ücretsiz olarak bulabileceğin bir platform. Ayrıca burada, kullanıcıların birlikte çalıştığı kod oyun alanı da mevcut.
     
  • GitHub: Tüm geliştirmecileri bir platformda toplayan, projelerden oluşan bir portföy oluşturmayı sağlayan GitHub, CSS öğrenme sayfası hem yeni başlayan hem de uzmanlar için oldukça iyi bir kaynaktır. Bilinmesi gereken her detayın yer verildiği bu kaynak, temel bilgilerle başlar, karmaşık animasyon ve geçişlerle sona erer. Pratik olarak basitten karmaşığa doğru sıralanmış bir kaynak koleksiyonudur. Bir profesyonel küratörlüğünde hazırlandığı için oluşturulan yolu takip ederek zamandan tasarruf edebilirsin. Ayrıca bu kaynakla senin için her zaman faydalı olacak GitHub atmosferine de giriş yapmış olursun.
     
  • Mozilla Sayfaları: Mozilla CSS sayfaları oldukça sade ve yeni başlayanlar için faydalı olabilecek kaynaklar arasındadır. Kapsamlı ve eksiksiz formatı sayesinde birçok detay hakkında bilgi edinmene destek verir. Uygulama bölümü yer almasa dahi sayfalarda çok sayıda örnek yer alır. Bu da CSS konusunda edindiğin bilgileri pekiştirmene fayda sağlar.

Bunların yanı sıra kariyer yolculuğunda sana rehberlik edecek bir platform olan Techcareer.net, Bootcamp eğitimleriyle kodlamadan web geliştirmeye kadar pek çok alanda dijital yeteneklere destek verir. Etkinlikler sayfasından bilişim dünyasındaki tüm yeni organizasyonları ve güncel bilgileri takip edebilir, kendini her daim güncel tutabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

CSS nedir?

Açılımı Cascading Style Sheets olan CSS, HTML öğelerinin ekranda nasıl görüntüleneceğini organize etmeye yarayan bir tasarım dilidir. Sayfaya stil eklemek için kullanılır. HTML ve JavaScript ile birlikte çalışan kural tabanlı bir dil olan CSS, belirli öğelere veya nesne gruplarına uygulanması gereken stili belirtmek için yönerge tanımlamaya yardımcı olur.

CSS neden önemlidir?

CSS web tasarımının temeli olduğu için önemlidir. Web sitelerinin beyaz arka plan üzerinde düz metin olarak kalmaması, bu tasarım dili sayesinde mümkün olmuştur. Bu tasarım dili, web sitesinin daha iyi görünmesinin yanı sıra işlevselliğin artmasını da sağlar.

CSS neden kullanılır?

CSS, web sayfalarının nasıl görüneceğini belirlemek için kullanılır. Tarayıcı için varsayılanın dışındaki yazı tiplerinin belirtilmesine, metin ve bağlantıların rengiyle boyutunu belirlemeye, arka plan renk uygulamalarına, öğeleri kutular içinde barındırma ile kutuları konumlandırmaya yarar.

Discord kanalına nasıl katılabilirim?

Yazılım sektörüne dair güncel bilgiler ve yeni duyurular hakkında haberdar olmak için buraya tıklayarak Techcareer Discord komünitesine hemen katılabilirsin.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Bootcamp eğitimleri, dijital yetenekleri sektöre kazandırmak için tamamen ücretsiz olarak düzenlenir. Yaklaşık 6 ila 8 hafta arasında süren ücretsiz eğitimlerin sonunda kendi projelerini üretebilir, yeni ürünler geliştirebilirsin. Katılımcılar, eğitimleri başarıyla tamamladıktan sonra sertifika sahibi olur.
 

 


 

 


 

 

 


Daha Fazla

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Eylül ayında Techcareer.net olarak çok heyecan verici etkinlikler ve gelişmeler yaşadık. İşte bu ayın öne çıkanları!
30.09.2024
3 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26