BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Game Jam Nedir?

Game Jam Nedir?

Kendini geliştirip deneyimler kazanırken, harika vakit geçirebileceğin bir yarışma mı? Sanırım biri Game Jam dedi!
Techcareer.net
Techcareer.net
16.05.2023
5 Dakika

Game Jam Nedir?

Game Jam; iş ortaklığına dayalı hızlı bir şekilde oyun geliştirmeye yarayan tekniktir. Kişiler sınırlı bir süre içerisinde bir veya daha fazla oyunu geliştirmek için biraraya gelir. Süreleri etkinliğin kurallarına göre değişim gösterir. Ancak genel olarak süre 24-72 saat arasıdır. Katılımcıların arasında genellikle, oyun yapımcıları, program tasarımcıları, sanatçı ve müzisyenler, oyun yazarları gibi oyun dünyasından ve çeşitli iş alanlarından kişiler bulunur. 

Game Jam oyun geliştirme etkinliklerinin tarihçesi, 2002’li yıllara dayanır. 20 yılı aşkın süredir de bu gelenek devam ettirilir. Eskiye uzanan tarihi, günümüz teknolojileri ile sürekli olarak geliştirilerek hala sürdürülür. Bu güncellemeler sayesinde çok daha çeşitli oyun daha hızlı bir şekilde üretilir.

Game Jam nedir sorusunun cevabına, yeni bağlantılar kurarak hem eğlenirken hem de yaratıcı bir şekilde oyun üretilmesini sağlayan global etkinliklerdir cevabı verilir. Üretilen fikirler, faaliyete geçmediği sürece bir anlam ifade etmez. Belki de hiçbir şekilde hayata geçirilemeyecek bağımsız oyun fikirleri Game Jam etkinlikleri sayesinde hayata geçebilir. Bu oyun fikirlerinin hayata geçirilmesi Game Jam amaçları arasında yer alır. 

Bu etkinlikler kişilerin hem kazanma arzusu ile çaba göstermelerini hem de kısa süre olduğu için ortaya çıkabilecek sorunları anında çözme yeteneğini kazandırır. Ayıca oyunlarını tamamlamak için çabalayan kişiler gerçek anlamda oyun ürettiklerini hissderek bu alanda daha da azimle çalışmaya teşvik olurlar. Bu sayede hem oyun dünyasına yeni renkler katarak gelişmesinde fayda sağlanır hem de kişiler için harika bir deneyim ortaya çıkmış olur.

Global Game Jam etkinlikleri her sene belli zamanlarda yapılır. Özel olarak belirlenmiş noktalarda oyuncular buluşarak takımlarını oluşturur ve oyun üretmeye başlar. Aynı şekilde Game Jam Türkiye içerisinde de yapılır. Bu etkinlikler oyun yapımı ile ilgilenen üreticiler için çok önemli aktivitelerdir. 


Game Jam Etkinliklerine Hazırlık Aşamaları

Bu projeye dahil olacak kişiler, öncelikli olarak bazı belli başlı konuları önceden hazırlayarak buraya gelmelidir. Bu konuların en başında takım kurma aşaması vardır. Kişiler kafalarındaki etkinlik için doğru takımı kurmalıdır. Doğru takımı kurarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:

  • Ortaya konulacak oyun için yeterli kişi sayısı önceden belirlenmelidir. Bu sayede çeşitli kargaşaların önüne geçilmiş olur. Ancak takım belirleyerek gitme hususu, etkinlik alanında yeni kişilerle tanışma sayısını azaltır. Hiç tanınmayan kişilerle tanışıp sıfırdan takım kurma deneyimi yaşamak isteyen kişiler etkinliğe tek katılmalıdır. Bu sayede çok daha heyecanlı bir deneyim elde edilebilir.
  • Oyun fikirleri açısından birbiri ile uyuşan insanlar kısa sürede Game Jam alanında takımını oluşturur. Farklı iş kollarından insanlar bir araya gelerek bir bütünün parçası haline gelir. Bu sayede yapılacak olan işler daha kısa sürede ve uyum içerisinde yapılır. Takım kurarken bu iş kolu dengesi iyi bir şekilde dağıtılmalıdır. Aksi halde oyunun bir tarafı çok güçlü olurken diğer tarafı eksik kalabilir.

Takım kurma aşamasından sonra, diğer bir önemli olan husus, projenin ne olduğu konusudur. Yapılacak olan oyunun projesi, Game Jam etkinlikleri zaman kısıtlaması olan etkinlikler olduğu için buna uygun belirlenmelidir. Kısa ve etkileyici oyunlar yapmalıdır. Sürekli olarak fikir düşünmek yerine işe bir noktadan başlamak daha mantıklı bir yöntemdir.

Doğru uyku yönetimi ve sinir stresin en alt seviyelerde tutulması ile başarılı sonuçlar almak imkansız değildir. Fikirleri, aktif bir şekilde faaliyete geçerek üretilmek istenen oyuna ulaşmak mümkün hale gelir. Oyun üretim sürecinde, oyunun hikayesi veya görselliği gibi çok daha önem arz eden konulara daha çok zaman ayrılmalıdır. Daha az önem arz eden konuların üstünde çok durulması çoğu zaman bir anlam ifade etmez. Öncelikli amaç oyunun ilk bakışında vurucu ve etkileyici bir izlenim bırakmasıdır. Game Jam özellikleri de bu şekilde ifade edilir.

Game Jam Etkinliklerine Katılmanın Avantajları Nelerdir?

Game Jam etkinliği, kişiler üzerinde birçok olumlu gelişim sağlar. Bu sebeple iş hayatına yeni atılacak kişiler için veya kendini geliştirmek isteyen kişiler için oldukça yararlı etkinliklerdir. Game Jam özellikleri, kişiler açısından en çok takım çalışması ve zaman yönetimi konularında kişilere fayda sağlar. Bu etkinliklerin sağladıkları faydalar;

  • Kişilerin yeni ve özgün fikir üretmesi konusunda teşvik eder. Kişilerin çalıştığı alanlar dışındaki konularda bir etkinliğe katılması sonucu, hiç bilmediği bir alanda düşünme ve üretme davranışı sağlamasına aracılık eder.
     
  • Bu etkinlik katılımcılarına zaman yönetimi konusunda oldukça deneyim kazandırır. Kısa süre içerisinde hem oyun fikrini üretmeli hem de oyunu tasarlamalıdır. Bu sebeple zamanını verimli kullanma konusu bu etkinliklerde kazanılan oldukça önemli bir özelliktir.
     
  • Game Jam, tanışılacak yeni kişiler ile birçok bağlantı kurulması için kapı açar. Kişilerle benzer amaçlar için çalışan diğer katılımcıların buluşarak ortak üretim yapmaları sağlanır. Hem amaçları hem de hayal dünyaları paylaşıldıkça ortaya çıkan üreticilik oyun dünyasının gelişime katkı sağlar.
     
  • Bunların yanı sıra kazanılan en büyük deneyimlerden biri de akıl almaz bir eğlencedir! Hali hazırda bulunan oyunları oynamak bile yeterince eğlenceli iken bu oyunların yapım süreçlerine dahi olup yeni oyunlar üretmek bundan çok daha fazlasıdır. Kişilere kazandırdığı pozitif etkiler ve eğlence sayesinde Game Jam toplulukları ve etkinliklerinin sayısı her geçen gün artar.

Bu şekilde sıralamak mümkündür. Ayrıca kişiler, Game Jam etkinliği olan yerlere uzak konumlarda yaşıyorsa, online Game Jam etkinliklerine katılarak bu sorunu aşabilir. Bu sayede yolculuk yapmadan ve ekstra efor sarf etmeden Game Jam eğlencesine katılım mümkün hale gelir. 

Bu deneyimlerin yanı sıra çok daha zor bir deneyim yaşamak isteyenler için Compo kategorisi bu etkinliklerde yer alır. Compo, yarışmaya tek başına katılmak isteyen kişilerin değerlendirme altına alındığı kategoridir. Bu katılımcılar, oyunların müzik, görsellik, grafik, oynanış gibi unsurlarını tek başlarına verilen süre içerisinde yapmayı amaçlar. Ekip çalışmalarına nazaran çok daha zor bir deneyim olan bu kategori, daha aksiyonlu macera arayanlar için uygundur.

Game Jam Etkinliklerinin Formatı ve İşleyişi Nasıldır?

Game Jam öncelikle, belli başlı yerlerde, topluluklar veya şirketler aracılığı ile düzenlenir. Aynı şekilde, online olarak da gerçekleşmesi mümkündür. Kişiler tercihe bağlı olarak lokal veya global etkinliklere başvuru yapıp katılım sağlar.

İkinci olarak bu etkinlikler zaman kısıtlamalı etkinliklerdir. Bu sebeple gelen kişilerin antrenmanlı ve hazır olarak gelmeleri gerekir. Bu zaman kısıtı sayesinde katılımcılar, kısa sürede yapacakları beyin fırtınaları ile yaratıcılıkları üst seviyelere ulaşır.

Game Jam etkinlikleri;  belirli konu ve temalarda olabilir. Bu temalar kişiler önceden kullanılan ve popüler olan materyalleri kullanmasın diye etkinliğe çok az bir süre kala duyurulur. Bu temalar oyun geliştiricilerini daha da kısıtlayarak, bu şekilde kısıtlanmış bir ortamda çok daha yaratıcı olmasını sağlamayı hedefler.

Son olarak bu etkinliklerde teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılır. Gelişen teknolojiler ile birlikte oyun dünyası da sürekli olarak gelişim gösterir. Bu gelişim Game Jam etkinliklerini de etkiler. Eski görünümlü ve eski teknolojiler ile yapılmış oyunlar yenilere kıyasla daha az tercih edilir. Bu sebeple teknolojinin doğru kullanımı gerekir.


Daha Fazla

XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) Nedir? Ne İşe Yarar?

XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, XML'in avantajlarını ve özelliklerini keşfederek verilerin nasıl etkili bir şekilde saklanabileceği ve taşınabileceği konusunda bilgi sahibi olacaksın.
26.07.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26