BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Git Nedir, Nasıl Kullanılır?

Git Nedir, Nasıl Kullanılır?

Git, yazılım dünyasının sihirli değneği; keşfet, deneyimle ve projelerindeki süper güçleri keşfet!
Techcareer.net
Techcareer.net
10.07.2023

Git Nedir, Nasıl Kullanılır?

Her geçen gün daha fazla dijitalleşen modern dünya, kişilerin yaşamlarına teknolojiyi farklı düzeylerde dahil etmeye başlamıştır. Tüm teknolojik gelişmelerin kök saldığı ortak zemini ise şüphesiz yazılım programları oluşturuyor. Bu nedenle, pek çok meslek grubundan ilgili kişiler bu araçlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. En çok merak edilen yazılım geliştirme sistemlerinin başında ise Git ve GitHub geliyor. Git nedir, anlamı tam olarak nasıl kavranabilir gibi soruların cevapları için kapsamlı bir inceleme yapılması gerekir.

Git Nedir ve Ne İşe Yarar?

Git, en kısa tanımıyla bir versiyon kontrol sistemidir. Versiyon kontrolü, bir projenin üzerinde farklı bilgisayarlardan, birden fazla kişinin çalışmasına ve proje üzerinde yapılan değişikliklerin eş zamanlı olarak kaydedilmesine olanak verir. Bu kaydedilme işlemi ise versiyonların, yani her yeni değişimin, detaylı bir dökümüne ulaşmayı kolaylaştırır. Git nedir ne işe yarar sorusunu biraz daha açmak gerekirse bu sistem farklı yazılımcıların ortak bir temel üzerinde kendi düzenlemelerini yapabilmelerini ve diğerlerinin de düzenleme geçmişine erişebilmesini sağlar. Bu sistem aslında bir çeşit versiyon tarihçesi ya da versiyon geçmişi listesidir. Özetle Git, ekip çalışmasına olanak veren ve karışıklık yaşanma ihtimalinin önüne geçen bir versiyon kontrol sistemidir.

Github Nedir?

Bir önceki başlıkta "Git Nedir?" sorusuna yapılan kısa girişin ardından bu başlıkta Github'un ne olduğuna yanıt alacaksınız. GitHub, 2005 yılında duyurulan ve günümüzde yazılımcılar arasında oldukça popüler hale gelen git için bir depolama alanıdır. Bulut tabanlı bir istemci olan GitHub, pek çok açık kaynaklı projeye ev sahipliği yapıyor. Yazılımcılar arasında sıklıkla kullanılan GitHub, organize olmayı sağlayan büyük bir platformdur. Bu platformda bulunan ana kod, tüm ekip üyeleri tarafından düzeltilmeye elverişli hale gelir ve bu durum hata oranını oldukça aza indirir. Üyeler tarafından yapılan değişikliklerin ana kodda bozulma meydana getirmemesi, söz konusu projenin kaderini değiştirebilecek bir zarar verilmesinin önüne geçer. Bu nedenle, "GitHub Nedir?" sorusuna profesyonel işletmeler tarafından tercih edilen ve kullanım kolaylığı bakımından öne çıkan proje geliştirme platformlarından biridir şeklinde cevap verilebilir.

Git Nasıl Kullanılır?

Ekibiniz ile ortak bir proje üzerinde çalışmak için öncelikle bir GitHub hesabı oluşturmalısınız. Öyleyse, şimdi yapmanız gerekenleri sıralayalım:

  • Öncelikle, işe bir plan seçerek başlayabilirsiniz. Seçeceğiniz plan depolama alanınızın özelliklerini belirleyecek ve size çeşitli olanaklar sunacaktır. Ardından, hesapla ilgili asıl önemli değişiklikleri yapmaya başlayabilirsiniz.
     
  • Açılan sayfada başlangıç yapmak için sağ üst köşede bulunan "New" simgesine tıklayın. Burası yeni bir depo oluşturmak için gereklidir. Ardından, yeni bir "repository" yaratmak için gerekli bilgileri girin.
     
  • Dosya ekledikten sonra sayfanın en altında bulunan "main default branch" ifadesi dikkatinizi çekecektir. Branch, Git kullanımı süresince tanımanız gereken en önemli kavramlardan biridir. Ana kodun etrafında yapılacak tüm değişimler aslında bir branch tarafından gerçekleştirilir. Yani branch, ana kod bozulmadan etrafında değişim önerileri yapılması için her bir üyenin oluşturduğu uzantıdır. Bu uzantılar sayesinde herkes değişim yapabilir fakat ana kod korunuyor olduğundan oraya da kolaylıkla dönülebilir. Bu aşama aslında reponuzu oluşturmanın ilk etapta son adımıdır.
     
  • Git nedir, nasıl kullanılır gibi soruların açıklanmasının ardından sırada diğer bir önemli kavram olan "commit" geliyor. Commit, versiyonların saklanmasını sağlar. Yani, her bir versiyon geçişindeki ara kanal, sağlayıcı ya da tutucu commit olarak adlandırılır.
     
  • Oluşan depoda ilk olarak "initial commit" yani başlangıçta gönderilen versiyon ibaresini görebilirsiniz. Commit sayesinde ana dosyadan erişilen her dal değiştirilebilir ve bu değişimlerin tarihçesi tutulabilir.

Git Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan bazıları olan git nedir, yazılım alanında nasıl kullanılır gibi soruları yanıtlamak adına sistemin avantajlarından bahsetmek yararlı olacaktır. Git kullanımının sağladığı bazı avantajlar şöyle sıralanabilir:

  • Ekip arkadaşlarınız ile daima temasta kalabilirsiniz. Ortak bir proje üzerinde diğer üyeler ile çalışırken onları daima yaptıklarınızdan haberdar etmiş olursunuz. Böylece, iyi organize olabilen bir ekip olmanız çok daha kolay hale gelir.
     
  • GitHub sayesinde kendi versiyonunuzu tartışmaya açabilirsiniz. Depo sayesinde diğerleri projeniz için geliştirme önerebilir ve onlar bunu yaparken sizin orijinal versiyonunuzda hiçbir değişim meydana gelmez.
     
  • Diğer proje sahiplerine kendi projeniz ile ortak çalışma önerisinde bulunabilirsiniz. Proje sahibi de GetHub sayesinde sizin versiyonunuzu inceleyerek katılımınızı onaylayabilir ya da reddedebilir. Bunun için "pull request" seçeneğinden yararlanabilirsiniz.
     
  • Geliştirmek için ana projeler bulabilirsiniz. GetHub devasa bir depo alanı olduğundan pek çok orijinal fikre de ev sahipliği yapıyor. Siz de halihazırda bulunan depoları kendi versiyonunuz ile zenginleştirerek ortaya yepyeni bir iş çıkarabilirsiniz.
     
  • Git, koordinasyonu en hızlı şekilde yönetir. Daima geliştirilmesi gereken bir proje için olası karışıklıkların önüne geçen Git, takım arkadaşlarının en sağlıklı biçimde iletişim kurmalarını sağlayarak verimli bir çalışma ortamı oluşturur.
     
  • Git sayesinde proje talep eden kişiler de her sürece dahil olabilir. Yazılımcıların yanı sıra talep edenler de GitHub kullanarak kendi versiyonlarını önerebilirler. Bu sayede geliştirici ve talep eden arasında oldukça organize bir çalışma sağlanır.
     
  • Fork ile projelere farklı özellikler kazandırabilirsiniz. Bir projede çatallama sayesinde, ana kaynağa bağlı kalarak ona yeni özellikler ekleyebilirsiniz. Bu özellik sayesinde çok daha yaratıcı bir şekilde düşünmeyi öğrenirsiniz.

Önemli Git Komutları

Git komutları bir çeşit lokalleştirme hizmeti sunar. Diğer bir deyişle, bu komutlar sayesinde bilgisayarınız ile GitHub hesabınız arasında eş zamanlı bir çalışma ağı yaratabilirsiniz.

  1. "git config" komutu ile bilgisayarınız ve GitHub hesabınız arasındaki düzenlemeyi sağlayabilirsiniz. Bunun için şu örneği baz alabilirsiniz:

    git config –global user.name “[isim]”  
    git config –global user.email “[e-posta adresi]”

     
  2. "get init" komutu ile bilgisayarınızda bulunan bir dosyayı Git sisteminde tanınır hal getirebilirsiniz. Bunun için şu örneği baz alabilirsiniz:

    git init [repository adı]
     
  3. "git clone" komutu sayesinde hesabınızda bulunan bir depoyu kendi bilgisayarınıza kopyalayabilir ve bir küme oluşturabilirsiniz. Bunun için şu örneği baz alabilirsiniz:

    git clone [url]
     
  4. "git add" komutu ile mevcut deponuza bir dosya ekleyebilirsiniz. Bunun için şu örneği baz alabilirsiniz:

    git add [dosya-adi]
     
  5. "git commit" komutu ile değişiklikleri kalıcı hale getirebilir ve ekip arkadaşlarınızın bundan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için şu örneği baz alabilirsiniz:

    git commit -m “[Commit mesajınız]”
     
  6. En önemli komutlardan biri olan "git branch" komutu ile oluşturulan tüm dalları listeleyebilirsiniz. Yeni bir branch oluşturmak için ise aşağıdaki komutu gerçekleştirmelisiniz:

    branch [branch name]

     
  7. "git merge" komutu ile oluşturulan dalı ana dosya ile kolaylıkla birleştirebilirsiniz. Bunun için şu örneği baz alabilirsiniz:

    git merge [branch name]

 

Bu yazımızda 'Git nedir, ne işe yarar, git komutları nelerdir' gibi aklına takılan birçok soruyu detaylandırıp cevapladık. Tüm teorik bilgilerini pekiştirip, yeteneklerini geliştirmek için daha fazla bilgi edinmek istersen, techcareer.net'in ücretsiz Bootcamp'lerine de katılabilirsin. Hemen tıkla, dilediğine başvur, canlı eğitimlerle kodlamaya başla!


Daha Fazla

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Eylül ayında Techcareer.net olarak çok heyecan verici etkinlikler ve gelişmeler yaşadık. İşte bu ayın öne çıkanları!
30.09.2024
3 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26