BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Hackathon Nedir?

Hackathon Nedir?

İster deneyimli bir hackathon meraklısı ister kodlamaya yeni başlayan biri ol, hackathonlar yeni insanlarla tanışmak, yeni projeler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve hatta bunları çalışan bir girişim aracılığıyla hayata geçirmek için fırsat sunar.
Techcareer.net
Techcareer.net
16.11.2023

Hackathon Nedir?

İster deneyimli bir hackathon meraklısı ister kodlamaya yeni başlayan biri ol, hackathonlar yeni insanlarla tanışmak, yeni projeler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve hatta bunları çalışan bir girişim aracılığıyla hayata geçirmek için fırsat sunar. Hackathon'da programcılar sınırlı bir süre için bir problem üzerinde çalışarak şaşırtıcı projeler gerçekleştirir ve parlak fikirler ortaya koyarlar. Teknoloji dünyasının son zamanlardaki en eğlenceli trendleri arasında yer alan bu kodlama projelerine katılmanın birçok pratik avantajı da var. Sen de hackathona hazırlanıyorsan yarışma öncesinde rakiplerinin önüne geçmeni sağlayacak tüm detayları bu yazıda bulabilirsin.

Hackathon Yarışması Nedir?

Hackathon ne demek sorusuna cevap vermek için kelimenin kökenine bakmak gerekir. "Hack" ve "maraton" gibi birbiriyle ilişkisiz görünen iki kelimenin birleşiminden oluşan hackathon, son yılların en popüler ve güçlü problem çözme tekniklerinden birini ifade etmek için birleştirilmiştir. Hacklemek ve maraton koşmak kelimelerinden oluşan bu çarpıcı akronim, tam da teknoloji sektörünün ruhuna uygun bir yaratıcılığı öne çıkarır. Hackathon yarışması; farklı fikir, beceri ve geçmişlere sahip bir grup insanı bir araya getirerek bir hafta sonu veya tam gün boyunca bir proje üzerinde birlikte çalışmalarını sağlamaktır.

Bu yarışmalar genellikle teknoloji odaklı girişimler veya kuruluşlar tarafından düzenlenir. Yarışma genellikle 24 saat veya bir hafta sonu boyunca sürdüğünden katılımcılar challenge yapmak için hızla ve genellikle uykusuz çalışırlar. İlk hackathon yarışmasının 1999 yılında Kanada'nın Calgary şehrinde OpenBSD teknoloji şirketi tarafından organize edildiği bilinir. Teknoloji sektörünün gelişmesiyle bu tip projelerin sayısı artmış ve çok farklı alanlara yayılmıştır. Günümüzde pek çok farklı türde yarışmalar düzenlenir. Aşağıda yaygın olarak organize edilen hackathon türlerini bulabilirsin:

  • Dahili: Dahili hackathon, genellikle küresel ölçekteki teknoloji girişimleri tarafından düzenlenir. Genellikle yüz yüze gerçekleştirilen bu projelerde farklı ekipler bir araya getirilerek benzer hedefler doğrultusunda çalışmaları sağlanır. Meta gibi teknoloji devi girişimler yeniliği ve yaratıcılığı teşvik etmek için küresel çaptaki tüm çalışanları arasında yıllık hackathon etkinlikleri düzenlerler.
     
  • Harici: Harici olarak gerçekleştirilen hackathon yarışmaları, çok daha geniş kitlelere hitap eden organizasyonlar şeklinde düzenlenir. Pek çok teknoloji kuruluşu, start-up veya hızlandırma merkezi yeni yetenekleri çekmek, ürün geliştirmeyi hızlandırmak ve yaratıcı fikirler geliştirmek amacıyla hem iç hem de dış katılımcıların dahil olabildiği yarışmalar düzenlerler.  
     
  • Online: Sanal, çevrimiçi veya online hackathonlar, dünyanın dört bir yanındaki yetenekleri çekmek için en etkili organizasyonlar arasında yer alır. Çeşitli online görüşme programları üzerinden gerçekleştirilen bu etkinlikler hem harici hem de dahili türde olabilir. Online yarışmalar, küresel ölçekteki teknoloji devlerinin coğrafi olarak dağınık uzaktan çalışanlarını çekmek veya daha geniş alanlara yayılmak için avantajlıdır.
     
  • Demografi Odaklı: Bazı hackathonlar yalnızca öğrenciler veya kadınlar gibi belirli bir demografik gruba açık şekilde düzenlenebilir. Kurumlar genellikle öğrenci odaklı projeler düzenleyerek yeni nesil geliştiricileri güçlendirmeyi ve yetenekleri kendilerine çekmeyi amaçlarlar. Bu sayede profesyonel Hacking Lig tarzı projeler de ortaya çıkar.
     
  • Sektör Odaklı: Hackathonlar genellikle teknoloji odaklı işletmeler ve kurumlar tarafından düzenlenmesine karşın, bazı sektörlere özel etkinlikler de oluşturulabilir. Sağlık, oyun, finans, eğitim ve benzeri alanlardaki çeşitli yazılımcılar, mühendisler, veri bilimciler veya öğrenciler sektöre katkıda bulunabilirler.
     
  • Uygulama Odaklı: Bazı uygulama geliştiricileri niş odaklı hackathon etkinlikleri düzenleyerek mobil uygulamalar, (API'ler), işletim sistemi varyasyonları, web ve video oyunu yükseltmeleri gibi çeşitli anlamda ürün geliştirmek için yeteneklerden yararlanabilirler.
     
  • Dil Odaklı: Belirli bir programlama dili veya framework uygulamaları oluşturmaya odaklanmış hackathonlar da mevcuttur. Belirli bir dil veya programlama için oluşturulan bu etkinlikler genellikle yeterlilik seviyeleri yüksek ve deneyimli kodlayıcılarla gerçekleştirilir.

Hackathon Yarışmaları Neden Düzenlenir?

Hackathon yarışmalarının temel amacı, genellikle bir hafta sonu veya 24 saat gibi belirlenen sınırlı bir süre içinde bir ürün veya hizmetin çalışan bir prototipini geliştirmektir. Katılımcılar inovatif çözümler oluşturmak için ekipler halinde çalışırlar ve etkinlik sırasında yaratıcılık ve yenilik olağanüstü düzeyde teşvik edilir. İster yeni bir uygulama tasarlamak ister yeni yetenekleri çekmek amacıyla olsun, hackathon düzenlemek belirli bir zorluğu çözmek için çok sayıda fikir üretmenin harika bir yoludur.

Dahili bir yarışma düzenlemek, onların yaratıcılıklarını keşfetmelerini ve iş arkadaşlarıyla iş birliği halinde daha verimli ve efektif şekilde çalışmalarını sağlar. Harici bir proje ise eğlenmek, sosyalleşmek ve öğrenmek için teknoloji devi firmalarla çalışma şansını artırır. Yaratıcılık ve yeniliğe olan bağlılıklarını göstermek isteyen teknoloji odaklı girişimciler veya kuruluşlar için bir hackathon düzenlemek, fikir odaklılığın örgüt kültürlerinin merkezinde yer aldığını açıkça gösterir. Türü ne olursa olsun tüm bu teknoloji projeleri, insanlar için insanlar tarafından üretilen çözümlerin muazzam bir etkiye sahip olabileceği fikrine dayanır.

Hackathon Yarışmalarına Kimler Katılabilir?

Heyecan verici ve eğlenceli bir hackathon yarışmasının giriş nitelikleri ve deneyim seviyeleri etkinliğe bağlı olarak değişir. Aslında çok çeşitli yazılım uygulamaları, teknoloji girişimleri ve kurumları olduğu için hackathon yarışmaları kapsayıcıdır. Bu nedenle her yarışma, farklı yetenek, bilgi, tecrübe ve eğitim düzeyine sahip katılımcıları kabul eder. Nitekim herhangi bir çözümü hayata geçirmek için programcılara ve tasarımcılara ihtiyaç duysa bile, çözümün faydalı olabilmesi için multidisipliner düşünmek ve kullanıcıları da dahil etmek gerekebilir.

Pek çok yazılım çözümü, uygulama ve ürün gerçek dünyada yaygın olan sorunları ele almak için geliştirilir. Örneğin; sağlık sektöründe bir yazılım geliştiren girişimin doktorlar veya hastalarla da iş birliği yapması gerekebilir. Bu nedenle, yazılım geliştirmeyle ilgilenen herkes katılmak için başlangıç seviyesindeki hackathonları aramalıdır. Bazı yarışmalar yalnızca teknoloji çalışanları, öğrenciler veya kadınlar gibi özelliklere göre sınıflandırılır. Benzer şekilde sektöre, kuruma veya belli bir kodlama diline ilişkin etkinlikler de olabilir. Bu tarz yarışmalara katılmadan önce şartlarını incelemende fayda vardır.

Hackathon Etkinliklerinde Neler Yapılır?

Hackathon etkinliklerinin düzenlenme amacı ve kapsamı değişse de genellikle katılımcılara belirli sorunlar veya challengelar sunulur. Challenge ise mobil uygulamalardan yapay zeka yazılımlarına, donanımlara ve diğer teknoloji ürünlerine kadar çok çeşitli olabilir. Henüz bir etkinliğe katılmadıysan genel anlamda bir hackathonda neler yapıldığını aşağıdaki listede bulabilirsin:

  • Giriş ve tanıtım: Her etkinlik gibi bu tarz yarışmaların öncesinde organizasyonun düzenlenmesinin altında yatan tema ve amaçlarla ilgili bir giriş yapılır. Düzenleyici veya sponsor kurumların tanıtımı ve katkısı da bu aşamada net olarak katılımcılara aktarılır.
     
  • Kuralların açıklanması: Her yarışmanın kendi kuralları ve yönetmelikleri vardır. Bu nedenle düzenleyici kuruluş, katılımcıların akıllarında soru işareti kalmayacak şekilde yarışmanın tüm davranış kurallarını ve düzenlemelerini detaylı açıklar.
     
  • Ürün sunumları: Yarışma öncesinde düzenleyici şirket, zorluk ve mücadeleye konu olan ürünler hakkında detaylı ve bilgilendirici bir sunum hazırlar. Böylece katılımcılar deneyim alanlarına, yeteneklerine ve ilgi düzeylerine uygun şekilde ekiplere bölünebilirler.
     
  • Proje üzerinde iş birliği: Ekiplere ayrılan katılımcılar, belirlenen süre boyunca yoğun bir şekilde iş birliği halinde çalışmaya başlarlar. Belirlenen proje çerçevesinde çözümler üreterek nihai aşamaya kadar çalışmaya devam ederler.
     
  • Proje sunumu: Yarışma sonucunda bitmiş veya bitmemiş olarak ekibin oluşturduğu nihai ürünün sunumu jüri üyelerine gerçekleştirilir.
     
  • Değerlendirme ve ödüllerin dağıtılması: Düzenleyici kuruluş tarafından belirlenen jüri heyeti genellikle kazanan ekibe veya projelere ödüllerini verir.

Hackathon Yarışmalarına Katılmanın Avantajları Nelerdir?

Hackathonlar hem düzenleyici kuruluş hem de katılımcılar için çok sayıda fayda sunar. Teknoloji odaklı kurulumlar genellikle hackathonları inovasyonu hızlandırmak, rekabet avantajı kazanmaya yardımcı olacak yeni ürünler geliştirmek, marka itibarı oluşturmak, hisse değerini artırmak, ağ kurmak veya ekip oluşturmak için kullanırlar. Katılımcılar ise yarışmalara katılarak son teknoloji problemler üzerinde çalışırken eğlenmekle kalmazlar, aynı zamanda network oluşturabilir ve kariyer fırsatlarını keşfederken yeni beceriler edinebilirler. Hatta yarışma sonucunda düzenleyici kuruluşlardan maddi veya manevi ödüller de kazanabilirler. İşte en kısa sürede bir hackathon yarışmasına katılman için ikna edici avantajlar:

  • Network oluşturma: Teknoloji alanına girmek isteyen herkes için hackathon yarışmasına katılmak harika bir öğrenme deneyimi olabilir. Bu tarz etkinlikler aynı zamanda güçlü bir ağ oluşturmak için de eşsiz bir fırsat sunar. Pek çok developer, mühendis, kodlayıcı veya veri analisti bu tarz yarışmalarda ilerideki potansiyel işi veya girişimi için bağlantılar kurabilirler.
     
  • Yeni teknik beceriler edinme: Özellikle teknoloji ve yazılım alanında yeni beceriler öğrenebilmek için bir hackathon yarışmasına katılmak harika bir fikirdir. Nitekim bu tarz challengelar teknik bilgileri tazelemek ya da temel bilgileri kavramak için iyi bir fırsattır. Ayrıca bu bilgiler mümkün olan en kısa süre içerisinde edinilebilir.
     
  • Yenilikleri takip etme: Yarışmayı düzenleyen kuruluş ekibi, katılımcıların sistemlerini veya teknolojilerini kullanabilmeleri için farklı teknoloji şirketleriyle ortaklık kurar. Bu da sektördeki en yeni teknolojik gelişmeleri öğrenmeye ve yenilikleri en hızlı şekilde takip etmeye imkan sunar.
     
  • Ekip çalışmasını öğrenme: Yapılan iş ne olursa olsun iyi ekip ve iş birliği becerilerine sahip olmak her zaman önemlidir. Bu tarz yarışmalar katılımcılara iş birliği halinde ve kısa süre içerisinde çözüm üretmeye odaklı olduğundan takım çalışmasını, iletişimi ve problem çözme becerilerini geliştirir.
     
  • Fayda yaratma: Bazı hackathonlar sağlık, eğitim veya çevre gibi sosyal ve insani konulara odaklanır ve katılımcıları bu sorunları ele alan çözümler üretmeye zorlar. Böylece katılımcılar katkılarıyla toplumsal, sosyal, kültürel veya ekonomik anlamda fayda yaratmış olurlar.
     
  • Ödül kazanma:  Hackathon, maddi bir ödül kazanma veya kazanan fikrin sponsor işletme tarafından uygulanmak üzere seçilmesi potansiyelini sağlar. Bu da katılımcıların yeni kariyer fırsatları, finansman veya terfi elde etmeleri anlamına gelir.
     

Hackathonlar dünyanın ve Türkiye’nin farklı yerlerinde her zaman gerçekleşir. Yakınında bir yarışma bulmanın en iyi yollarından biri, yaklaşan hackathon'ları düzenleyen web sitelerini takip etmektir. Techcareer.net, teknoloji alanında kariyer yapmak isteyen tüm adayların farklı yetenek, tecrübe ve ilgi alanları doğrultusunda katılabilecekleri hackathonlar düzenler. Sen de teknoloji sektöründeki kariyer fırsatlarını yakalamak, doğru kişilerle bağlantı kurmak ve yenilikleri yakalamak için hemen Techcareer.net hackathon etkinliklerine başvurabilirsin. Daha fazla bilgi ve başvuru için Techcareer.net Teknoloji Komünitesi’nin bir parçası da olabilirsin!

SSS

Bir hackathon için genellikle ne kadar zaman ayrılır?

Bir hackathon'un ortalama süresi teması doğrultusunda değişse de genel anlamda 24 ila 48 saat arasındadır.

Bir hackathon yarışmasında ne yapman gerekir?

Yarışmada amaç, ilgili kuruluşlara nihai bir ürün, prototip veya sunum oluşturmak için soruna en yenilikçi çözümü geliştirmek, inşa etmek ve sunmaktır.

Hackathonda yarışmak zor mudur?

Hackathon zorluk seviyesi katılımcıların deneyimlerine, becerilerine ve temaya göre değişebilir.

Hackathon yarışmalarına katılım şartı nelerdir?

Teknoloji alanında kariyer hedefleyen, ilgi alanı yazılım olan veya etkinliğe hakim olan herkes hackathona katılabilir.

Hackathon başvurularını nereden yapabilirim?

Hackathon başvurularını Techcareer.net üzerinden gerçekleştirebilirsin.


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26