BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Hackathon Nedir? Şirketlerin Hangi Problemlerini Çözer?

Hackathon Nedir? Şirketlerin Hangi Problemlerini Çözer?

Hackathon, inovasyon dolu fikirlerin prototiplere dönüştüğü yarışmalardır. Şirketler de bu yarışmalarda dijital sorunlarına yenilikçi çözümler ararlar. Sen de heyecan dolu bir inovasyon deneyimi için bu yarışmalara katılabilirsin!
Techcareer.net
Techcareer.net
01.03.2023

Hackathon Nedir? Şirketlerin Hangi Problemlerini Çözer?

“Hackathon nedir?” sorusuna verilebilecek en kapsamlı cevap hackathonların yaş, tecrübe, statü, programlama dili ve konu ayırt etmeksizin herkes için ve her şirket tarafından düzenlenebilen yarışmalar olduğudur. Hackathonlar hem online hem de offline ortamlarda gerçekleştirilir. Hackathonlarda yarışmacılar bireysel olarak ya da takım halinde bir proje üzerinde çalışabilir ve bu sürecin sonunda ürettikleri prototip ürünler sayesinde ödüller kazanabilir. Çoğunlukla 1 ya da 2 gün süren hackathon yarışmalarında amaç ortaya yeni bir proje çıkarmaktır. Kısaca “Hackathon yarışması nedir?” sorusunun cevabı, çoğunlukla 1 ya da 2 günlük bir zamanda gerek çevrim içi gerekse fiziksel bir ortamda bireysel veya takım halinde yeni projelerin ortaya konulduğu süreç olur.

Hackathon Örnekleri

Gerek dünyada gerekse ülkemizde her sene birçok hackathon yarılması düzenlenir. Hackathon konuları, hackathonu düzenleyen şirketlerin hedeflerine ve hangi alanda hizmet verdiklerine göre değişir. Şirketler tarafından düzenlenen hackathonlar sonunda karşımıza birçok hackathon proje örnekleri çıkar. İşte, şirketlerin düzenlediği hackathon örneklerinden bazıları:

  • ING Hackathon: ING, merkezi Hollanda’da bulunan bankanın Türkiye’deki merkezidir. İlk hackathonunu 2014 yılında düzenlemiş olan ING, hackathon katılımcılarından çözüm üreten, kapsayıcı ve bankacılık dünyasında yenilikçi ürünler geliştirmelerini ister. ING Hackathon, her ekibe süreç boyunca mentorluk hizmeti de sunmakta olup ING Bank Bilgi Teknolojileri ekibi yarışmacılara iOS’tan mobil bankacılığa ve büyük verilerden CRM’E kadar uzanan birçok farklı alanlarda, kendi uzmanlık alanları dahilinde mentorluk desteği sağlar.
     
  • Anadolu Sigorta Mobil Oyun Hackathon’u: 29 Eylül 2022 tarihinde Türkiye’nin en köklü ve ilk ulusal sigorta şirketi olan Anadolu Sigorta tarafından düzenlenen hackathonun amacı, bünyesindeki çalışanların şirketle bağını güçlendirmektir. Çalışanların şirketle bağını güçlendirmeyi amaçlayan Anadolu Sigorta Mobil Oyun Hackathon, katılımcılarından çalışanların çalışma isteklerini ve motivasyonlarını artıracak, eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayacak bir mobil oyun tasarlamalarını istemiştir. En az 2 kişilik en çok ise 4 kişilik takımlardan oluşan hackathona her yaştan yarışmacı katılmıştır.
     
  • AlgoRun Hackathon: Türkiye’nin gözde analitik firmalarından biri olan Invent Analytics ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Kulübü Compec tarafından düzenlenen hackathon, yıllık veri teması ile karşımıza çıkmaktadır. AlgoRun Hackathon, katılımcılara sektörün duayen isimleriyle tanışma fırsatı sunmakta olup aynı zamanda katılımcıların veri analitiği, yapay zeka, algoritma tasarımı gibi konularda deneyim kazanmalarını sağlar.
     
  • IEEE ODTÜ Pixery Mobil Teknolojiler Hackathon’u: Belli bir konu kısıtlaması bulunmayan IEEE ODTÜ Pixery Mobil Teknolojiler Hackathon’u 11-12-13 Ocak 2020 tarihlerinde IEEE ODTÜ ve Pixery Labs işbirliğinde gerçekleşmiştir. IEEE ODTÜ Pixery Mobil Teknolojiler Hackathon’da, katılımcılardan her gün gelişmekte olan Computer Vision, Augmented Reality, Machine Learning, Image - Video Processing ve benzer alanlarda kendilerinin seçtikleri bir konuda prototip geliştirmelerini istendi. Aynı zamanda katılımcılar bu hackathon sürecinde teknoloji dünyasında ismi öne çıkmış kişilerle de tanışma ve onların deneyimlerini dinleme imkanı buldu.
     
  • NASA Space Apps Challenge: Her yıl ekim ayında online platform üzerinden gerçekleşen Space Apps Challenge NASA tarafından düzenlenmektedir. Uluslararası hackathonlardan biri olan Space Apps Challenge’a katılan ekipler 2012 senesinden bu seneye kadar dünyadaki ve uzaydaki gerçek sorunları tespit edip incelemek için NASA’da bulun açık verilerle uğraştılar.

Hackathon Yarışmalarına Nasıl Katılınır?

“Hackathon ne demek?” sorusundan sonra en çok merak edilen sorulardan birisi de “Hackathon yarışmalarına nasıl katılırım, koşullar nedir?” sorusudur. Şirketler yılın belli dönemlerinde yapacakları hackathonları ve hackathonlara katılma koşullarını hem sosyal medya hesaplarında ve web sitelerinde paylaşmaktadırlar. Türkiye’de fiziksel hackathonlar daha çok Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerde düzenlenirken hackathonları düzenleyen şirketler çoğunlukla katılımcıların süreç boyunca masraflarını karşılar. Şirketlerin düzenledikleri hackathonların çoğunlukla bir teması bulunur. Bu temalara uygun bir proje üretebileceğinize inanıyorsanız bu hackathonlara katılma imkanınız bulunur. Hackathonlara katılarak sektörünüzdeki insanlarla tanışıp onların deneyimlerini dinleme, yeteneklerinizi keşfetme ve özgeçmişinize katkı sağlama imkanınız bulunur.

Şirketler Neden Hackathon Düzenler?

“Şirketler neden hackathon düzenler?” sorusunun birçok cevabı bulunur. Şirketlerin hackathon düzenlemelerinin en büyük nedenlerinden birisi sektörel problemlerine çözümler bulmaktır. 

  • Şirketler düzenledikleri hackathonlar sayesinde işe alım öncesi yeni aday havuzu oluştururlar. 
     
  • Şirketler oluşturdukları hackathonlar sayesinde işe alım sürecindeki adayları değerlendirebilir. Ekip çalışması, yetenekli ve odaklı proje üretimi, zaman yönetimi gibi kriterler üzerinden yarışmacıların yetenek seviyelerini gözlemleme imkanı bulurlar.
     
  •   Şirketler düzenledikleri hackathonlar sayesinde kullandıkları teknolojileri geliştirmek için yeni fikirler edinebilir. Kitle merkezli çözümlerin kolaylıklarından faydalanarak daha pratik sonuçlar elde edebilir, hedef kitleye ve pazara daha kısa sürede ulaşmak gibi süreçlerden tasarruf etme imkanı bulur. 
     
  •  Şirket içi projelerine yeni fikirler getirmek, gelecekte yapmayı planladıkları potansiyel projeleri için fikir edinmek, pazara sundukları ürünlerinin veya markalarının bilinirliğini ve görünürlüğünü arttırmak, sosyal problemlere çözümler oluşturmak ve inovatif düşünmeyi teşvik etmek için hackathonlar oluşturulabilir. 
     

Ayrıca şirketler sadece kendi çalışanlarına özel düzenledikleri hackathonlar sayesinde çalışanlarının yaratıcılıklarını destekleyebilir, yeni fikirlerin ve projelerin prototiplerini çalışanlarına ürettirebilir, şirketteki projelerde hız kazanabilir ve departmanlar arasındaki iletişimleri arttırabilirler. Facebook’un kendi çalışanları için düzenlediği hackathon bu durumun en gözle görülür örneklerinden biridir. Facebook kendi içerisinde düzenlediği bir hackathon sayesinde dünyaca bilinen beğeni butonunu icat etmiştir. Şirketlerin düzenledikleri hackathonlar gerek bünyelerinde bulunan projelerin problemlerini çözmeye gerekse işe alım sürecini kolaylaştırıp nitelikli çalışan almaya fayda sağlar.


Daha Fazla

Net Core Nedir? Ne İşe Yarar?

Net Core Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blog yazımızda, .NET Core ile her platformda etkili yazılımlar geliştirmenin yollarını anlattık.
29.03.2024
4 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26