BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?

Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, web sitesi yayınlama ve hosting alma sürecini adım adım anlatarak kapsamlı bir rehberlik sağlarken aynı zamanda teknoloji kariyeri fırsatlarını da öğreniyor olacaksın.
Techcareer.net
Techcareer.net
24.05.2024
7 Dakika

Kendine ait bir web sitesi oluşturup yayınlamak istediğinde bir alan adına (domain) ve bir de web siteni barındırabileceğin alana ihtiyacın vardır. Web sitenin yer alacağı internet alanını hosting servisleri ile edinebilirsin.

Hosting Nedir?

Hosting temelde web sitesi ve web uygulamalarının barındırılması hizmetidir. Web sitelerinin oluşturulup yönetilmesi, dosyalarının saklanması ve yayınlanmasını sağlayan bir dizi hizmete hosting hizmeti veya barındırma hizmeti denir.

Hosting Ne İşe Yarar?

Hosting web sitesini oluşturan yazılımın, resimlerin ve verilerin saklanmasını sağlayan hizmettir. Web sitesi yayınlamak için bir sunucu barındırmak veya kiralamak hem maliyetli hem de teknik birikim gerektiren bir işlemdir. Gerekli görüldüğü durumlarda bu da tercih edilebilir ancak küçük ve orta ölçekli web sitelerini barındırmak için verimli bir çözüm değildir.

Sunucular oldukça güçlü bilgisayarlardır bu nedenle sahip oldukları kaynaklar ile birden fazla web sitesi barındırılabilir. Sunucuların sahibi olan ve yer sağlayıcı olarak da adlandırılan şirketler sunucuları belirli parçalara ayırarak barındırma yani hosting hizmeti verirler.

Hosting Özellikleri Nelerdir?

Bir hosting servisi sana web sitene ait dosyaları barındırabileceğin ve internet üzerinden yayınlayabileceğin bir alan ve bir dizi hizmet sağlar. Hosting hizmetlerinin kendine özel sunduğu özellikler vardır. Hostingler kendi aralarında bir kaç farklı türe ayrılır ancak temelde hepsi kullanıcıya bir depolama alanı, işlem gücü ve bant genişliği sunar. Bu özelliklerin değeri sunulan pakete göre değişebilir. Ayrıca hosting paketleri kullanıcılarına düzenli yedekleme, ücretsiz SSL, mail servisi gibi ek özellikler de sunabilir. Hostinglerde altyapı hakkında düşünmen gerekmez. Hostinglerin düzgün ve performanslı bir şekilde çalışması hosting hizmeti veren tarafın sorumluluğundadır.

Hosting Türleri Nelerdir?

Kullanacağın hosting tercihi yaparken birçok farklı türde hosting planları karşına çıkacak. Her ne kadar tüm hosting türleri web sitesinin barındırılmasını ve yayınlanmasını sağlıyor olsa da sahip oldukları özelliklere göre çeşitli türlere ayrılırlar.

Paylaşım Türüne Göre Hostingler

Web sitelerinin bir sunucu üzerinde barındırıldığından söz ettik. Bir sunucu üzerinde birden fazla site barındırılabileceği gibi tek bir kullanıcıya da tahsis edilebilir. Bu yönü ile hostingler çeşitlere ayrılır ve şu şekildedir sıralayabiliriz:

Paylaşımlı (Shared) Hosting

Sunucular birden çok web sitesinin barındırılabileceği kaynaklara sahiptir. Paylaşımlı Hosting servislerinde bir sunucu üzerinde birden fazla kullanıcıya ait web sitesi barındırılır. Sunucunun sahip olduğu depolama, işlem gücü ve bellek gibi kaynaklar tüm kullanıcılar tarafından ortak bir şekilde kullanılır.

Paylaşımlı hosting küçük ölçekli web siteleri için sunulan en basit ve en uygun fiyatlı barındırma seçimidir. Dezavantaj olarak seninle aynı sunucuda barındırılan bir sitenin yüksek trafik alması veya bellek kullanımının artması senin siteni olumsuz olarak etkileyebilir.

Sanal Özel Sunucu (VPS) Hosting

Bir diğer hosting çözümüde VPS yani sanal özel sunuculardır. Bir sunucunun fiziksel kaynaklarının sanallaştırma yazılımı aracılığı ile belirli parçalara ayrılması ve kullanıcılara sunulmasıdır. Her kullanıcı kendisine ayrılan belirli bir işlem gücüne, depolamaya ve bant genişliğine sahip olur. Fiyat avantajı nispeten korunurken kullanımı için teknik bilgiye ihtiyaç duyulabilir.

Paylaşımsız (Dedicated) Hosting

Paylaşımsız hosting seçeneğinde sunucunun sahip olduğu kaynaklar doğrudan bir kullanıcı için ayrılır. Sunucu sahip olduğu kaynaklar yönünden istenildiği gibi özelleştirilebilir. Bellek ve depolama miktarı artırılabilir. İstenilen işletim sistemlerinin ve yazılımların çalışması sağlanabilir.

Bu sayede büyük ölçekli web sitelerinin barındırılması için son derece uygundur. Maliyet olarak yüksektir ve kullanmak için teknik bilgiye ihtiyaç duyulur.

Bayi (Reseller) Hosting

Reseller hostingler ise bayi hosting olarak geçmektedir. Kullanıcı sahip olduğu kaynakları parçalara ayırarak alt kullanıcılara kiralayabilir. Birden fazla web sitesi barındırma ihtiyacı duyanlar tarafından tercih edilir. Bayi hostinglerin en yaygın kullanım örneği olarak, müşterileri için web sitesi geliştiren yazılım şirketleri ve ajansların müşterilerine ait web sitelerini barındırması gösterilebilir.

Bulut (Cloud) Hosting

Bulut tabanlı barındırma seçeneğinde web sitesi bulut hizmeti veren sağlayıcılar tarafından barındırılır. Sürekli olarak yoğun trafik alan e-ticaret siteleri gibi web siteleri için uygundur. Yüksek trafik altında web sitesi sürekli olarak yayında kalabilir, böylece kesintiler meydana gelmez. Kaynaklar kolaylıkla ihtiyaçlar doğrultusunda ölçeklenebilir. Diğer seçeneklere kıyasla daha pahalı olabilir.

İşletim Sistemine Göre Hostingler

Hosting hizmetinin sağlandığı sunucular farklı türde donanım ve yazılım konfigürasyonlarına sahiptir. Sunucu üzerinde çalışan işletim sistemine göre hosting hizmetlerinin Linux Hosting ve Windows Hosting şeklinde ayrıldığını görebilirsin. Sunucuda var olan işletim sistemi hosting hizmetinde kullanılabilecek yazılım seçeneklerini de belirler.

Linux Hosting

Sunucuda Linux tabanlı işletim sistemlerinin çalıştığı hosting servisidir. Linux işletim sistemlerinin açık kaynak oluşu lisans ücretlerinin olmamasına ve Linux hostinglerin daha uygun fiyatlı olarak sunulabilmesine imkan verir. PHP, MySQL ve WordPress kullanımı için son derece uygundur.

Windows Hosting

Kullanılan sunucuda Windows işletim sistemlerinin çalıştığı hosting servisidir. Microsoft’un sunucu ve veritabanı çözümleri ile uyumlu bir şekilde çalışırlar. Özellikle şirketler tarafından kurumsal destek bulabilmeleri açısından tercih edilirler. .NET ile geliştirilen ve MSSQL veritabanı kullanan uygulamalar için doğru tercihtir.

Kullanım Amacına Göre Hostingler

Barındırma hizmeti sağlayan firmalar, servisleri üzerinde çalışacak yazılıma ve yapılacak işe göre özelleştirilmiş bazı hosting servisleri mevcuttur. Bu türden hostinglere WordPress Hosting ve E-ticaret Hosting gibi hosting seçenekleri de örnek olarak gösterilebilir.

WordPress Hosting

WordPress milyonlarca kullanıcısı ile en çok tercih edilen içerik yönetim sistemidir. Birçok hosting firması WordPress ile tam uyumlu çalışacak yapılandırmaya sahip hosting paketleri oluşturup satar. Böylece kişisel bloglar, e-ticaret siteleri gibi farklı kaynaklara ihtiyaç duyan siteler oluşturulabilir. WordPress hosting paketleri de farklı depolama, işlem gücü ve bant genişliğine sahip paket türleri ile sunulur.

E-ticaret Hosting

Çeşitli e-ticaret çözümlerinin çalışması için yapılandırılmış hostinglerdir. Kesintisiz çalışma garantisi, yüksek depolama ve bant genişliği sunar.

Mail Hosting

Web sitesi yayınlamaktan ziyade mail trafiğinin yürütülmesi için yapılandırılmış hosting türüdür. Yoğun olarak e-posta kullanımı bulunan kurumlar tarafından tercih edilir.

Hosting Nereden Alınır?

Barındırma hizmeti bu iş konusunda uzmanlaşmış firmalardan alınır. Türkiye ve dünyada hosting hizmeti veren yüzlerce firma var. İnternet tüm dünya çapında bir ağ olduğundan hosting hizmetini herhangi bir ülkede yer alan firmadan alabilirsin. Bazı yasal sınırlamalar ve hosting hizmetinin kullanım amacı gibi durumlar seçim konusunda belirleyici olabilir.

Hosting Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hosting seçiminde dikkat edilmesi gereken ve son derece önemli bir kaç nokta vardır. Öncelikle ihtiyaç duyulan özellikler belirlenmelidir. Hosting seçiminde dikkat etmen gerekenler ise:

  • Hosting firmasının güvenilirliği en dikkat edilmesi gereken noktadır. Uzun emekler vererek hazırladığın web sitesini yayınlayıp kullanıcıları sitene çekmeye başladığın noktada sitendeki tüm verileri kaybetmek istemezsin. Ya da ödemesini yaptığın ve vadeden hizmetleri alamamak maddi ve manevi zararlara yol açabilir. Bu yüzden hosting firması seçilirken araştırma yapılması önemlidir. İnternet üzerinde yer alan yorumları okumalısın ve tercihini bilindik firmalardan yana kullanmalısın.
  • Her ne kadar teknik yeterli teknik bilgiye sahip olsanda senden kaynaklanmayan sorunlar ortaya çıkabilir. Hızlı ve 7/24 destek alabileceğin bir hosting firması seçimi dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.
  • Tercih edilen hosting hizmetinin verildiği veri merkezinin web sitesinin hedef kullanıcı kitlesi ile yakın lokasyonda yer alması performans açısından artı değer katar.
  • Hosting paketleri belirli depolama alanı ve bant genişliği sunacağını belirtir. Bazı sağlayıcılar sınırsız alan ve bant genişliği gibi özelliklerini ön plana çıkarır.

Hosting Nasıl Alınır?

Bir hosting paketi alıp web siteni yayınlamadan önce bir alan adına ihtiyacın var. Kiralayacağın bu internet alanında yer alacak web siteni yayınlaman ve kullanıcıların erişebilmesi için bir domain ile ilişkilendirilmiş olması gerekir. Genellikle hosting hizmeti veren firmalar alan adı tescili de yapmaktadır. Alan adını hosting paketiyle alabileceğin gibi mevcut olan alan adını kullanabilir veya alan adını başka bir şirketten tescil edebilirsin.

Alan adı konusu halledildiğine göre, artık hosting paketinin ödemesini gerçekleştirebilirsin. Hosting paketleri aylık veya yıllık olarak ücretlendirilir. Genellikle yıllık alımlar daha uyguna gelir. İhtiyaçlarına uygun olan paketini tercih ettiğin ödeme planına göre alabilirsin. Sonrasında sağlayıcı tarafından hostinginin yönetim bilgilerini içeren bir mail gönderilir yada sağlayıcının kontrol panelinde bu bilgiler yer alır.

Bu aşamadan sonra yapılması gereken son işlem alan adı ile hostingi birbiri ile ilişkilendirmek. Hosting paketinin alındığı firma tarafından kullanman gereken name server bilgileri tarafına iletilir. Bu iki adresi alan adının kontrol paneline girerek domain ve hostingi birbiri ile ilişkilendirmelisin. Maksimum 48 saat süren DNS kaydı süreci sonunda artık tarayıcına alan adını yazarak sitene ulaşabilirsin. Artık web siteni geliştirmeye başlayabilirsin.

Teknoloji sektöründe yer almak istiyorsan kariyerine ilk adımı Techcareer.net’in Bootcamp eğitimleri ile atabilirsin. Üstelik teknoloji kariyerin boyunca Techcareer.net yanında. İş ilanları sayfamızdan sana uygun ilanları bulabilir, Discord kanalından topluluğumuza katılabilirsin.


Daha Fazla

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Eylül ayında Techcareer.net olarak çok heyecan verici etkinlikler ve gelişmeler yaşadık. İşte bu ayın öne çıkanları!
30.09.2024
3 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26