BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Instagram API Nedir? Instagram API Kullanımı

Instagram API Nedir? Instagram API Kullanımı

Profesyonellerin topluluklarıyla etkileşim merkezi haline gelen Instagram için API bağlantısı sayesinde artık her şey daha kolay! Bu içerikte ürününüz ile Instagram arasında bağlantı kurmanın yollarını sizin için derledik!
Techcareer.net
Techcareer.net
27.11.2023

Instagram API Nedir? Instagram API Kullanımı

Instagram artık sadece fotoğraf paylaşmaktan ibaret olan bir platform değil. Bu platform, işletmelerin ve profesyonellerin topluluklarıyla bağlantı kurduğu küresel bir merkez. Bu bağlantılar da Instagram API, aracılığıyla izlenebilir hale gelir. Bu yöntemle markaların işletme hesaplarının performansı değerlendirilebilir. Yani API kullanımıyla, hedef kitlenin bir marka hakkında ne düşündüğünü anlamak için veriler toplanabilir, Instagram fotoğrafları web sitelerine yerleştirilebilir, markaların yazılımıyla entegre edilebilir. Bu sebeple geliştiriciler için Instagram API’ını kullanmak oldukça kritiktir. Sen de Instagram API hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsan, haydi detayları inceleyelim.

Instagram API Nedir?

Meta’ya göre Instagram API; hem işletme hem de içerik oluşturucu hesaplarını içeren ve bir dizi protokoldür. API’ın açılımı; application programming interface yani uygulama programlama arayüzüdür. Farklı uygulama ve hizmetlerin Instagram ile etkileşime geçmesine, bu platformun özellikleriyle verilerine erişmesine olanak tanıyan bir köprüdür. Bu yönüyle, işletmeler ve geliştiricilere bir fırsatlar dünyasının kapılarını açar.

Geliştiricilerin uygulamalarından veya web sitelerin fotoğraf, video yayınlamalarına, kullanıcı etkileşimini izlemelerine, verileri analiz etmelerine, kullanıcılarla etkileşimde bulunmalarına olanak tanır. İşletmelerin Instagram platformuyla yaratıcı ve değerli yollarla bağlantı kurmasına destek verir. 2 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olan İnstagram, potansiyel müşteri havuzuyla etkileşime geçmen birçok avantaj sağlar. İnstagram API kullanarak bu avantajları aşağıdaki şekilde genişletebilirsin:

  • Tüm kullanıcıların temel İnstagram uygulamasında otomasyon özelliklerinin bulunmaması, yüksek hacimlerin takip edilememesine neden olur. Ancak API, her büyüklükteki işletme için yanıtları otomatik hale getirebilir. Yorumlar, hikayeler veya gönderiler aracılığıyla paylaşılan yaygın şikayetlerin çözülmesine yardımcı olabilir.
     
  • Doğru entegrasyon ile görüşmenin özel DM’lerde iletletilmesine veya canlı bir müşteri temsilcisine aktarımına destek verebilir. Bu, yanıt süresinin kısaltılmasına ve müşteri deneyiminin iyileştirmesine de katkı sağlar.
     
  • İnstagram API sayesinde işletmeler, müşterlerilerle kısa mesajların yanı sıra etkileşim için farklı yollar da üretebilir. Etkileşim için markalar müşterilerine gif, resim ve video gibi hızlı yanıtlar gönderebilir.
     
  • İnstagram işletmelerin ürünlerini sergileyip satabilecekleri bir platform haline geldi. API ile markalar artık ürün yerleştirmelerini geliştirebilir. Bunun için müşterileri beğeni ve tercihlerine göre hedefleyebilir. Ayrıca, işletmelerin gönderiye “Alışveriş” butonu eklemesine de olanak tanır. Bu da satışların artmasına yardımcı olur.
  • Kullanıcılar hashtag’ler aracılığıyla markaları etiketler.
    Bununla birlikte, markaya özel hashtag’ler kullanır. API’lar hashtag’lerin performansının izlenmesine, kullanıcıların marka hakkında yaptığı yorum ve geri dönüşlerin takip edilmesine katkı sağlar.

Instagram API Ne İşe Yarar?

Instagram API, işletme hesaplarına değerli analizler sağlar. Üçüncü taraf uygulamalarının kendi işleri için İnstagram’ın arayüzünü kullanmasına olanak tanır. En sık kullanılan temel API’lar şu şekildedir:

Instagram Graph API

Instagram Graph API, platformdaki varlıklarını yönetmesi gereken işletmeler için tasarlanmış, Facebook Graph API’ı üzerine inşa edilmiştir. Medya almana, yayınlamada, medyaya gelen yorumları yönetmene, hashtag’li medyayı bulmana destek verir. Aynı zamanda temel meta verileri ve ölçümleri almana yardımcı olur. Instagram Graph API aşağıdaki şekilde çalışır:

  • Bu API’ı kullanmak için öncelikle Facebook’a kaydolman ve buraya bağlı bir Instagram işletme hesabı oluşturman gerekir.
     
  • Kimliği doğrulamak ve bir erişim belirteci almak için OAuth 2.0 protokolünü kullanmalısın. Bu erişim belirteci, API’a yapılan tüm isteklerde kullanılır.
     
  • Yukarıdaki işlemlerin ardından API’a HTTP isteklerinde bulunabilirsin. API’daki her uç nokta, farklı türde veriye veya eyleme karşılık gelir. Örneğin; bir kullanıcının medyasını almak, bir medya nesnesine yorum göndermek ve kullanıcının hesabı hakkında bilgi edinmek gibi uç noktalar bulunur.
     
  • API, bir şeyler ters giderse isteklerine istenen verilerle veya hata mesajlarıyla yanıt verir. Bu yanıtları uygulama koduna alman gerekir.
     
  • Instagram Graph API, bir kullanıcının yeni bir medya nesnesi yayınlaması gibi Instagram’daki belirli olaylarla ilgili gerçek zamanlı güncellemeler alınmasına olanak tanıyan webhooks’u destekler.

Instagram Basic Display API

Uygulama veya web sitenizin medyalarının Instagram’dan içe aktarılmasına, Instagram profillerine bağlanmasına olanak tanıyan HTTP tabanlı bir API’dır. Tüm Instagram hesaplarına erişmek için kullanılabilir ancak yalnızca temel veriler için bir okuma erişimi sağlar.

Kullanıcıların Instagram içeriğini uygulama veya web sitelerinde görüntülemesine izin verirken, içerik yayınlama, yorum denetleme ve derinlemesine analiz gibi gelişmiş özellikleri desteklemez. Instagram Basic Display API’ı şöyle çalışır:

  • Erişim Belirteçleri: API, kimlik doğrulamayı gerçekleştirmek için Instagram kullanıcı erişim belirteçlerini kullanır. Bu belirteçler, OAuth 2.0 protokolüne uygundur.
     
  • Yetkilendirme Kodları: Uygulama, yetkilendirme penceresi aracılığıyla yetkilendirme kodları ve izinler alabilir. Bu kodlar, İnstagram kullanıcı erişim tokenları aracılığıyla değiştirilebilir.
     
  • Veri Erişimi: API, her türlü Instagram hesabından temel verilere okuma erişimi sağlar.

Bu çalışma prensibiyle Instagram Basic Display API, kullanıcı tabanına özel işlevler sunar. Kullanıcı adı, profil resmi ve biyografi gibi birincil profil verilerine erişilebilir. Aynı zamanda, etkili medya erişimi sağlar.

Messenger API

İnstagram için Messenger API, işletmelerin İnstagram mesajlarını uygulamaları veya müşteri destek sistemleriyle sorunsuz bir şekilde entegre etmek için API kullanılmasını sağlayan güçlü bir araçtır. Mevcut araç ve verilerle entegre olarak, yüksek hacimli müşteri mesajlarının yönetilmesini kolaylaştırır. Messenger API’ın çalışma sistemi şu şekildedir:

  • Bir kullanıcı İnstagram Professional hesabına yazdığında mesaj, İnstagram gelen kutusuna iletilir. Eş zamanlı olarak işletmenin sunucusuna bir webhook bildirimi gönderilir.
     
  • İşletmenin mesajlaşma uygulaması veya sunucusu, bu webhook bildirimini alır. Mesaja doğrudan yanıt vermek için 24 saat süre vardır.
     
  • Daha fazla zamana ihtiyaç duyulursa işletmeler, konuşmayı standart 24 saatlik mesajlaşma penceresinin ötesine taşımak için yanıtlarına bir etiket ekleyebilir.

Messenger API, müşteri etkileşimlerini kolaylaştırmak ve genel deneyimi geliştirmek için tasarlanmış özelliklerle doludur. Bu işlevlerden bazıları şöyledir:

  • Mesaj İşleme: İşletmeler metin, medya dosyaları ve hikayeler de dahil olmak üzere müşteri hesabını kendi mesajlaşma platformları üzerinden alabilir ve yanıtlayabilir.
     
  • Özel Yanıtlar: İşletmeler İnstagram hesaplarında herkese açık gönderiler yayınlayan veya gönderilerine yorum yapan kullanıcılara özel yanıtlar gönderebilir.
     
  • Gelen Kutusu Organizasyonu: İnstagram Professional hesaplarında Birincil, Genel ve İstekler gibi farklı kategorilere sahip bir gelen kutusu bulunur. İşletmeler, bu klasörlerdeki bildirimleri kontrol edebilir ve mesajları yönetebilir.
     
  • Otomatik Deneyimler: Kullanıcılara otomatik mesajlaşma deneyimi gibi ayrıcalıklar sunar.
     
  • Entegrasyon: API iletişimi kolaylaştırmak, etkileşimi artırmak ve kanallar arasında tutarlı bir marka deneyimi sürdürmek için CRM ile kolayca entegre edilebilir.

Instagram API Nasıl Kullanılır?

Bir geliştirici olarak İnstagram API kullanımı için benzersiz bir anahtara sahip olmak gerekir. API’a erişim sürecinden geçerken kullanıcı erişim belirteci adı verilen bu anahtarı oluşturmalısın. İnstagram Graph API’ına erişim için süreç aşağıdaki şekilde olur:

  • Öncelikle; Instagram işletme veya içerik oluşturucu hesabı, sana ait olan ve ilgili sayfaya bağlı Facebook sayfası, Facebook geliştirici hesabı, temel ayarların geçerli olduğu bir Facebook uygulaması olması gerekir.
     
  • Gerekli kayıtları yaptıktan ve hesapları edindikten sonra Facebook uygulamanın kontrol paneline ilerlemesin. Kenar çubuğunda yer alan “Ürünler” butonuna tıklamalı ardından “Kurulum” kısmına gitmelisin.
     
  • Karşına çıkacak “Ayarlar” bölümünde Facebook oturum açma belgelerini kullanmalı ve “Oturum Açma” işlemini tamamlamalısın.
     
  • Uygulamanı; “instagram_basic” ve “Pages_show_list” izinlerini verecek şekilde yapılandırmalısın.
     
  • Ardından uygulamaya geri dönüp Facebook hesabını kullanarak oturum açabilirsin. Bu sırada Facebook geliştirici hesabında oturum açtığından emin olmalısın.
     
  • Burada daha önce ayarladığın “instagram_basic” ve “Pages_show_list” izinlerini vermelisin.
     
  • Tüm bu işlemlerden sonra API için gerekli olan Access Token yani benzersiz anahtar karşına çıkar.

Bu işlemlerden sonra İnstagram Graph API’ına bağlanabilirsin. Bağlantını test etmek için kendi hesabına bağlı olan Facebook geliştirici konsolunu kullanabilirsin. Konsol üzerinden Page ID ve Access Token ile testini tamamlayabilirsin.

Basic Display API ve Messenger API ise ek izinler gerektirir. İnstagram Graph API’yi ekledikten sonra, ne tür izinlere ihtiyacınız olduğunu belirlemek, isteğini tanımlamak, ayrıca bir erişim belirteci oluşturmak amacıyla Graph API Explorer’ı kullanabilirsin. Buradaki “araçlar” butonunda, temel bir izin listesi bulunur. Bir uygulama oluştururken ya da Facebook’tan veri istersen bunların hepsine değil yalnızca birkaçına ihtiyacın olur. Örneğin Facebook’tan aşağıdaki izinleri isteyebilirsin:

  • Her İnstagram Gönderisinden Temel Bilgiler (Beğeni ve yorumlar)
  • Her İnstagram Gönderisinden Derin Bilgiler (Gösterim ve etkileşimler)
  • Hedef Kitle ve Demografik Analizler

Bu verileri almak için “Araçlar” kısmından “instagram_basic, Pages_show_list , Pages_read_engagement, instagram_manage_insights ve Pages_read_user_content. izinleri istemen gerektiğini tespit edeceksin. Tüm izinleri seçtikten sonra “Generate Access Token”a tıklayaman gerekir. Burada açılan küçük bir pencerede süreçleri onaylamalısın.

Onaylama sırasında Facebook sana “İnstagram Ticari Hesap Kimliğini” bildirecek. Farklı entegrasyonlarda da yardımcı olacağı için bunu mutlaka not defterine kopyala. Uygulamanı Facebook’a bağlamak için açılan tüm pencereleri onayladıktan sonra oluşan erişim belirtecini almalısın. Bu belirtecin sadece 60 gün boyunca geçerli olacağını unutma.

Bir geliştirici olarak sen de projeleriyle ilgilendiğin markanın sosyal çabalarını yönlendiren verileri ve öngörüleri toplamak için API’lardan faydalanabilirsin. Böylece çalıştığın projedenin hedef kitlesini belirleyebilir, potansiyel müşterilerin değer ve davranışlarını kapsam bir şekilde analiz edebilirsin. Techcareer.net, bilişim sektöründeki yeniliklerden haberdar olabileceğin, iş ilanları üzerine araştırma yapabileceğin ve kendini geliştirmek istediğin konuda Bootcamp eğitimlerine katılabileceğin bir ekosistemdir. Bir geliştirici olarak kendini her daim güncel tutmak için sen de Techcareer.net’i takipte kalabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

İnstagram API ücretsiz midir?

İnstagram API kullanmak ücretsizdir. Ancak kullanım için kayıt olman ve İnstagram tarafından erişim izni alman gerekir. Erişim izni için bir geliştirici hesabı oluşturmalı ve başvurunu incelenmek üzere göndermelisin.

İnstagram API kullanmanın faydaları nelerdir?

İnstagram API kullanan işletmeler, sosyal medya kanallarında görünürlüğünü artırabilir. Ayrıca hem mevcut hem de potansiyel müşterilerle her daim etkileşim kurarak, iyi bir deneyim sunabilir. Tüm bunların yanı sıra İnstagram API; hedef kitle belirleme, demografik analiz gibi konularda da fayda sağlar. Hedef kitle belirleme ve demografik analiz, müşteri ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasına, etkili satış ve pazarlama stratejileri geliştirilmesine destek sağlar.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Teknoloji alanında kariyer yapmak isteyen herkes bootcamp eğitimlerine başvurabilir. Veri biliminden ürün yönetimine, yazılım teknolojilerinden web geliştirmeye kadar bilişim alanındaki pek çok konu, Bootcamp eğitimlerinde karşına çıkar. Techcareer.net üzerinden aktif etkinlikleri görüntüleyebilir, ilgini çeken etkinlik için başvurunu birkaç adımda kolayca tamamlayabilirsin.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Bootcamp eğitimlerinin tamamı ücretsiz şekilde düzenlenir. Etkinliklerde amaç dijital yeteneklerin bilişim sektörüne kazandırılmasını sağlamaktır. Bunun için her etkinlik, alanında uzman olan eğitmenler ile iş birliği içerisinde düzenlenir. Eğitim süresince ilgilendiğin alanla ilgili pek çok teorik bilgi edinmekle kalmaz aynı zamanda edindiğin bilgileri pratiğe dökme fırsatı yakalarsın. Gerçek zamanlı projeler üreterek eğitimi tamamlar ve adına oluşturulan sertifikayı özgeçmişine ekleyebilirsin.

 

 


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26