BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi edinirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksın.
Techcareer.net
Techcareer.net
29.04.2024
8 Dakika

Java, milyonlarca geliştiricinin kullandığı en popüler yazılım dillerinden biridir. Bilgisayar oyunlarında, masaüstü uygulamalarında, mobil tabanlı yazılımlardaki etkili işlem hızıyla tanınır. Birden fazla platform için web tabanlı uygulama ve yazılım geliştirme için kullanılır. Sun Microsystems tarafından 1995 yılında geliştirilen Java, nesne yönelimli sınıf tabanlı ve eşzamanlı bir programlama dilimidir. C++ ve C’nin sözdizimini temel alır. Üst düzey diller arasında sayılan Java, okunması kolay olduğu için kodlamaya yeni başlayanların da öğrenebileceği bir dildir. Java ile neler yapıldığını ve bu dili kullanmanın avantajlarını biliyor musun?

Java Nedir?

Java, birçok farklı işletim sistemiyle uyumlu şekilde çalışan programlama dilidir. Derlenmiş ve yorumlanmış olduğu için iki aşamalı yazılım dillerinden biridir. Bu dilde kod önce derlenir, ardından da Java Byte Code adı verilen ikili forma çevrilir. Son olarak da hedef işletim ortamında çalışması için gereken ana dilde derlenir ve yorumlanır. Karmaşık gibi görünse de bu davranış yazılımcılar için avantaj sağlar. Çünkü yazılımcı, kodu bir kez yazıp her yerde çalıştırabilir.

1995 yılından itibaren Java’nın her yerde çalışabilir özelliği yazılımcılar arasında en çok aranan konsept haline gelmiştir. Öyle ki bu durum; bir kez yaz, her yerde çalıştır anlamına gelen “Write Once, Run Anywhere” şeklinde bir slogana dönüşmüştür. Hatta bu sloganın baş harflerinden oluşan WORA kelimesi, yazılımcılar arasında bir felsefeye dönüşmüştür. En eski programlama dillerinden olan Java, tüm özellikleriyle bugün de mobil uygulamalardan yapay zeka programlamaya kadar karmaşık teknolojileri yazmak için kullanılır. Java’nın özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Kullanıcıların hatasız programlama elde etmelerine yardımcı olur. Bu hedefi destekleyen süreçlerden biri çalışma zamanı denetimidir (RTC). RTC, çalışma zamanı hatalarını otomatik olarak algılar ve kullanıcıları uyarır.
  • Java programları ve uygulamalarında çok iş parçacıklı yapıda yararlanılır. Çoklu iş parçacığı oluşturma işlemi, programları ayrı ayrı çalıştırmaya ve aynı anda yürütmeye yarar. Bu CPU üzerindeki yüzü de azaltır.
  • Farklı makineler arasında güvenli bir şekilde kod taşımana ve kodlara erişmene olanak tanıyan dağıtılmış bir dil sistemi kullanır.

Java Ne İşe Yarar?

Java; web siteleri, mobil uygulamalar, GUI’ler, oyun geliştirme, gömülü sistemler ve masaüstü uygulamaları da dahil olmak üzere pek çok alanda yazılım geliştirmeye yarar. Yalnızca bilgisayar ve mobil cihazlarda değil televizyon, klima, çamaşır makinesi gibi elektronik cihazlarda da kullanılır. Çevrimiçi kayıt formları, bankacılık uygulamaları ve internet üzerinden alışveriş Java sayesinde mümkün olur. Bugün Java’nın en sık kullanıldığı yerler şu şekilde sıralanabilir:

  • Mobil Uygulama Geliştirme: Akıllı telefonların piyasaya sürülmesinden bu yana mobil uygulama geliştirme önem kazanmıştır. Bugün, en popüler akıllı telefon uygulama mağazasında milyonlarca application bulunur. Doğası gereği Java yazılım dili, birden fazla arayüze sahip karmaşık uygulama oluşturmak için mükemmel bir seçimdir.
  • Blockchain Mobile Development: Blockchain teknolojisi, kripto para birimlerinin ortaya çıkışıyla popülerlik kazanmıştır. Ancak bu teknoloji, sadece kripto para için kullanılmaz. En önemli kullanım alanı bilimsel makalelerdeki timestamp’leri takip etmektir. Kriptografi aracılığıyla makalelerdeki timestamp’lerin ve ilgili bilgilerin doğruluğu garanti altına alınır. Popülaritesinin artmasından bu yana blockchain teknoloji artık cep telefonları da dahil olmak üzere her yerde bulunur. WORA felsefesinin de etkisiyle bu durum Java’nın tıpkı mobil geliştirmede olduğu için blockchain teknolojisinde de aktif olmasını sağlar.
  • Yapay Zeka: Yapay zeka; karmaşık otomatik hesaplamaları gerçekleştirmek için tasarlanmış bir yazılım türüdür. Yapay zeka yazılımları; kredi ve bankacılık hizmetleri de dahil olmak üzere pek çok alanda kullanılır. Bu yazılımları kodlamak için de Java’dan yararlanılır.
  • Big Data: Big data, çeşitli ihtiyaçlara yönelik verilerin takip edilmesi ve raporlanmasıyla çalışan bir sektördür. Birçok şirket kullanıcıları kişileri, ürünleri, satışları ve daha fazlasını takip etmek için veri analitiğini kullanır. Java, bu verilerin anlaşılmasını ve analizini kolay bir şekilde temsil edecek görseller oluşturmayı kolaylaştırır. Bu avantajın kullanışlılığı, büyük miktarda veriyle çalışma sürecini basitleştirmeye destek verir.
  • Nesnelerin İnterneti (IoT): Nesnelerin interneti; iletişim kurması ve veri paylaşması gereken fiziksel cihazların bağlantısını tanımlar. Bir programlama dili olarak Java, cihazları bağlamak için en iyi seçeneklerdendir.
  • Yazılım Geliştirme: Java, WORA felsefesine göre birçok farklı işletim ortamında çalışacak kadar esnek olduğundan yazılım geliştirme için çok iyi bir seçimdir. Ayrıca geliştiriciler, kodu bir kez yazıp herhangi bir yerde çalıştırarak, aynı anda birden fazla sistem için yazılım oluşturabilir. Derleme ve yorumlama doğası nedeniyle Java ile yazılmış herhangi bir yazılım, üzerinde Java Virtual Machine kurulu olan herhangi bir cihazda hızlı şekilde çalıştırılabilir. Bu yetenek, Java’nın birçok sektörde hala yaygın olmasının en önemli nedenidir.
  • Web Geliştirme: Web geliştirme endüstrisinde veritabanı yönetimi başta olmak üzere pek çok alanda Java programlama dili kullanılır. Geliştiriciler, web sayfalarına etkileşim oluşturmak için bu yazılım dilinden yararlanır. Esnekliği sayesinde Java, kullanıcı deneyiminin önemli ölçüde iyileşmesine destek verir.

Java Nasıl Çalışır?

Java, kaynak kodunu bayt koduna derleyerek çalışır. Daha sonra bayt kodu, Java Virtual Machine (JVM) ile makine koduna derlenebilir. Java’nın bayt kodu, JVM’e sahip herhangi bir cihazda çalışabilir. Yani, her işletim sistemi kendi JVM’ine sahip olduğunda Java’yı bilgisayarın anlayabileceği koda dönüştüren, ana platformdan bağımsız bir ortam olur. Bu JVM mimarisi sayesinde Java, “bir kez yaz her yerde çalıştır” özelliğine sahip olur.

Bireysel bilgisayarlar genellikle fark makine dilleri kullanır. Bu nedenle bir Java programını tek bir makine diline derlediysen, derlenen program birden fazla makinede çalışamaz. JVM’de bu noktada devreye giren her bilgisayar için birden fazla uygulamaya simüle edilmiş bir makinedir. Java kodu, JVM bayt koduna derlendikten sonra kod, JVM’ye göre çalışır. Ardından JVM, asıl işleme işini işlemciye kendi dilinde iletir. JVM, Java Runtime Environment’ın (JRE) bir parçasıdır.

Java Nasıl Öğrenilir?

Java, ilke ve temelleri hakkında bilgi sahibi olup bol pratik yaparak öğrenilir. Temel bilgileri çevrimiçi olarak incelemek, Java programlama yolculuğuna başlamana yardımcı olur. Tamamen yeni başlıyorsan, kodlar anlamsız görünebilir. Bu nedenle, ilk önce Java’nın ilke ve amaçlarını öğrenmelisin. Ardından aşağıdaki adımları izleyebilirsin:

  • Kodlama Pratiği Yap: Temelleri anladıktan sonra yapılacak en iyi şey; düzenli pratik yaparak becerilerini geliştirmendir. Gerçek bilgiyi ancak öğrendiğini uyguladığında elde edebilirsin. Yani; okuyup araştırdığından çok daha fazlasını kodlamalısın. İşletim sistemine uygun olan Java versiyonunu indirerek kurulumu tamamlayıp, hemen çalışmaya ve kodlama pratiği yapmaya başlayabilirsin.
  • Kodlarını Kağıt Üzerinde Takip Et: Kodundaki değişkenleri bir kağıda yazıp, doğru çözümün ne olduğunu anlamak için her potansiyel adımı zihinsel olarak uygulayabilirsin. Ardından bu adımları bilgisayarındaki koda aktarabilirsin.
  • Java Programlama Kaynaklarını Düzenli Olarak Oku: Java programlama hakkında okuyarak kendini geliştirebilirsin. Yazılım sürekli kendini güncellemeyi gerektirir. Bu sebeple uzman olduğun zaman da okumaya devam edeceksin.

Java öğrenmek için online eğitimlere katılabilir, programlama becerilerini geliştirebilirsin. Böylece, bu dilin temellerini iyi şekilde anlayıp kodlama pratiği aşamasına hızlıca geçebilirsin.

Java Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Java kullanmanın en önemli avantajı, kodlamayı bir kere yazıp her yerde çalıştırabilmektir. Diğer avantajlar şöyledir:

  • Anlaşılması ve Okunması Kolaydır: Basit ve anlaşılması kolay dillerden biridir. Ayrıca Java, C ve C++’ın işaretçiler, yapılar, birleşimler gibi tüm karmaşık özelliklerini ortadan kaldırır. Kodların uygulanabilirliğini kolaylaştırır.
  • Nesneye Yöneliktir: En büyük avantajlarından biri nesne yönelimli (OOP) bir programlama dili olmasıdır. Prosedürel programlama, veriler üzerinde işlemler gerçekleştiren prosedürlerin uygulanmasıyla ilgilidir. OOP ise hem verileri hem de yöntemleri içeren nesneleri oluşturmak üzerine çalışır. Böylece daha büyük kodları, daha küçük adlandırılmış parçalara böler.
  • Güvenlidir: C ve C++ gibi diller, bellek konumuna erişim izin veren işaretçiler kullanır. İşaretçiler, yetkisiz bellek erişimine yol açabilir. Bu da güvenlik riski doğurabilir. Java ayrıca güvenliği artıran ve yetkisiz erişimi önleyen kapsülleme, soyutlama, OOP kavramlarını içerir.

Java Dili ile Neler Yapılabilir?

En popüler ve kalıcı programlama dillerinden olan Java, onlarca yıldır dijital dünyanın temel taşı olmuştur. Java kullanım alanları şöyle sıralanabilir:

  • Masaüstü Uygulamaları: Java’nın en popüler kullanımlarından biri, son kullanıcının sistemine Java Runtime Environment (VRE) yüklemesini gerektiren istemci tarafı masaüstü uygulamaları geliştirmektir.
  • Kurumsal Uygulamalar: Java, kurumsal uygulama geliştirmeye yönelik ilk programlama dilidir. Kurumsal uygulamalar, kuruluşların günlük işlerini yürütmek için kullandıkları araçlardır.
  • Gömülü Sistemler ve Mikrodenetleyiciler: Bir veya birkaç sınırlı görevi gerçekleştirmek üzere tasarlanmış, minimum boyuta, güç tüketimine ve maliyete sahip özel amaçlı bilgisayar sistemleri olan gömülü sistemleri kullanır.
  • Masaüstü GUI’leri: Masaüstü grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI’ler) geliştirilmesi için UI tasarım uzmanları Java üzerine çalışır.
  • Gerçek Zamanlı Sistemler: Java ile gerçek zamanlı sistemler oluşturulabilir. Bu sistemler, olaylara zamanında yanıt vermesi gereken bilgisayarlardır. İmalat, havacılık ve uzay mühendisliği, askeriye, lojistik application’larında Java’dan yararlanılır.

Sosyal medya, teknoloji ve diğer sektörlerde birçok marka programlama dili olarak Java’yı kullanır. Aşağıdaki listeden bu markaları ve Java ile yaptıklarını inceleyebilirsin.

  • Airbnb: Web sitesi ve Android uygulamasının arka uç ve sunucu gelişimi
  • Uber: Yolcu verilerini işleyen yazılımı geliştirmek ve sürdürmek
  • Spotify: Back-end geliştirme
  • Meta: Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına yönelik back-end programlama
  • Slack: Back-end geliştirme
  • eBay: Web sitesinin back-end tarafını çalıştırma
  • Google: Google Web Toolkit, Android uygulamaları ve Gmail’in geliştirilmesi

Sen de Java konusunda kendini geliştirmek istiyorsan, çevrimiçi eğitimlere katılabilirsin. Tamamen ücretsiz olarak düzenlenen bootcamp etkinliklerini Techcareer.net üzerinde görüntüleyebilirsin. Bu etkinliklerle teorik bilgiler edinebilir, öğrendiğin her şeyi pratik olarak da deneme şansı yakalayabilirsin.

Java neden platformdan bağımsız bir dildir?

Java, sanal bir makine kullandığından platformdan bağımsız bir dildir. Bu dil, derleyicinin kodu derleyip birden fazla sistemde çalıştırılabilen bayt koduna dönüştürmesi nedeniyle herhangi bir donanıma bağlı olmayacak şekilde çalışır.

Java ile JavaScript’in farkı nedir?

Java , sanal makinede veya tarayıcıda çalışan uygulamalar oluşturmada kullanılır. JavaScript kodu ise yalnızca tarayıcıda çalıştırılır. JavaScript kodunun tamamı metin halindeyken Java kodunun derlenmesi gerekir. Kısaca JavaScript’ten daha çok tarayıcılar gibi web uygulamalarında Java’dan app geliştirme ve back-end uygulamalarda yararlanır.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Katılım şartları her etkinliğe göre farklılık gösterse de bootcamp’e başvurmak için yazılıma ilgi duyman yeterlidir. Bu etkinlikler sayesinde güncel bilgiler edinebilir, yepyeni projeleri deneyimleme şansı elde edebilirsin.

Discord kanalına nasıl katılabilirim?

https://discord.gg/techcareernet bağlantısını tıklayarak hemen Discord kanalına katılabilirsin. En güncel haberlerin ve etkinliklerin duyurularına Discord kanalından ulaşabilirsin.


Daha Fazla

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bu blogumuzda, Bootstrap öğrenme ve kullanımına yönelik kapsamlı bir rehber edineceksin ve bu çerçeveyi etkin bir şekilde kullanmaya başlaman için pratik adımlar öğreneceksin.
13.09.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26