BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Nasıl UI UX Tasarım Uzmanı Olunur?

Nasıl UI UX Tasarım Uzmanı Olunur?

UI/UX tasarımcı olmak isteyenler için oldukça güzel bir içerik hazırladık. UI/UX tasarım uzmanı olmak için yapman gereken her şeyi bu içerikte senin için derledik!
Techcareer.net
Techcareer.net
8.12.2023
8 Dakika

Nasıl UI UX Tasarım Uzmanı Olunur?

UI/UX tasarım uzmanları hem estetik açıdan güzel görünen hem de kullanıcı deneyimi iyi olan dijital ürünler yaratır. UX ve UI bu açıdan birbiriyle kesişse de aslında farklı alanlardır. User Interface (UI) bir web sitesindeki görsel öğeleri ifade eder. User experience (UX) ise etkileşim hakkında ne hissedildiği de dahil olmak üzere tasarımdaki tüm deneyimi içerir. Yani, bu iki alan paralel ilerlese de tasarımcıların oynadığı roller açısından farklıdır. Temel farklara göz atacak olursak:

UI Tasarım UzmanıUX Tasarım Uzmanı
Görsel tasarım yaparEtkileşim tasarımcısıdır
Renk ve tipografiyi seçerKullanıcının hedefe ulaşması için en ideal yolu belirler
Bilgi mimarisini planlarGörsel estetiği planlar
Maketler, grafikler ve düzen konusunda uzmandırÇerçeveler prototipler ve araştırma konusunda uzmanlaşır.
  

Farklı görevleri olsa da hem UI hem de UX tasarımcılar, dijital ürün geliştirme yaşam döngüsünde kilit rol oynar. UI tasarım uzmanları, kullanıcıların etkileşime geçtiği grafiklere UX’ciler ise kullanıcıların dijital ürünle yaşadığı deneyime odaklanır. Birbiriyle kesiştiği için bazı iş ilanlarında UI/UX tasarımcı arandığını görürsün. Çünkü bazı şirketler, iki alanın becerilerine de sahip uzmanlar arar. Peki, bu alanlarda uzmanlaşmak için neler gerekir?

UI Tasarım Uzmanı Olmak için Ne Gerekir?

User Interface (UI) tasarımcısı olmak için tasarımdan kodlamaya kadar birçok farklı disipline sahip olmak gerekir. Çünkü UI tasarımı; dijital ürünler, web siteleri ve uygulamalar için kullanıcı arayüzü dizayn etme anlamına gelir. Bu sebeple UI tasarımcılar, kullanıcılara sunulan ürünlerin nasıl görüneceğine ve bu görüntülerin nasıl çalışacağına karar verir. Tasarım aşamasında da yüksek kaliteli ekran ve prototipler oluşturmak için ürün yöneticileri, UX uzmanları ve geliştiricilerden fikir alır.

UI tasarımının amacı hem etkili hem de kullanıcılara çekici gelen bir arayüz oluşturmaktır. Etkili bir kullanıcı arayüzü, kullanıcılar için davetkar ve marka kimliğini temel alan görsel estetikle birleştirilmiş olmalıdır. Aynı zamanda da kullanımı ve anlaşılması kolay şekilde dizayn edilmelidir. Bu sebeple UI tasarım uzmanlarının tasarıma, kodlamaya ve UX’in temel ilkelerine hakim olması gerekir. Bu bilgilere sahip olan uzman kişi, kavramsal kullanıcı akışını alır ve onu kullanılabilirlik testi için çalışan bir prototipe dönülebilecek iyi bir tasarıma çevirir. Son değişiklikleri yaptıktan sonra da dijital ürünü tasarım geliştirme ekibine teslim eder. Aşağıdakiler UI tasarım uzmanlarının görevleri arasındadır:

  • Analiz yoluyla kullanıcı ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçlara uygun olan arayüzü tasarlamak.
  • Dijital ürünün marka kimliğiyle uyumlu olmasını sağlamak için görsel tasarımın gerekliliklerini uygulamak.
  • Dijital ürünün canlıya alındıktan sonra nasıl görüneceğini ve çalışacağını temsil eden kaliteli arayüz dizaynı oluşturmak.
  • Dizayn oluştururken kullanıcı arayüz tasarım araçlarını kullanmak.
  • Etkili bir kullanıcı arayüzü oluşturmak için ürün yöneticileri, UX tasarım uzmanları ve geliştiricilerden oluşan ekiple birlikte çalışmak.
  • Kullanıcı arayüzünün etkili ve sezgisel olduğundan emin olmak için testler yapmak.

Nasıl UI Tasarım Uzmanı Olunur?

Temel tasarım becerilerinin yanı sıra bilgi mimarisiyle uyumlu tipografi, renk teorisi ve düzen ilkeleri konularında deneyim kazanarak UI tasarım uzmanı olunur. Uzman olmak için aynı zamanda yüksek kaliteli ekran ve prototip oluşturma yeteneğine sahip olmak, kullanıcı tasarım arayüz araçlarını kullanmak gerekir.

Kullanıcı arayüz tasarımcıları; kullanıcıların belirli bir eylemi nasıl ve neden yaptığını anlayarak, eylemleri dijital ürünlere optimize eder. İyi bir UI uzmanı olmak için aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsin.

1- Temel Kodlama Becerisi Edin

UI tasarım uzmanlarının kodlama yapmasına gerek yoktur. Ancak HTML, CSS ve JavaScript’te temel kodlama becerilerini geliştirmek, kullanıcı arayüzü tasarımı yaparken fayda sağlayabilir.

2- Kullanıcı Arayüzü Tasarım Araçlarını Öğren

Her birinin kendi özgü güçlü ve zayıf yönleri olan farklı UI tasarım araçları mevcuttur. Bu araçlar, resimler, butonlar, menüler gibi kullanıcı arayüzü öğelerinin diyagramlarını çizmeye yardımcı olur. Her UI tasarım uzmanının bu araçları öğrenmesi gerekir. En popüler olan araçlardan bazıları şöyledir:

  • Adobe Photoshop: Maketler ve prototipler oluşturmak için kullanabileceğin güçlü bir resim düzenleme aracıdır.
     
  • Figma: Özellikle UX ve UI tasarım çalışmaları için kullanılan vektör tabanlı bir tasarım ve prototip oluşturma aracıdır.
     
  • InVision: Hızlı bir şekilde kaliteli prototipler oluşturmana yardımcı olacak bir araçtır. Gerektiği durumlarda bu aracı hem Photoshop hem de Figma ile birlikte de çalıştırabilirsin.

Bunların yanı sıra Sketch, Studio Adobe XD, İllustrator, Axure gibi wireframing uygulamalarını, Proto.io, Prensip, Framer, Flinto ve ProtoPie gibi prototip oluşturma programlarına aşina olmalısın.

3- UI Design Eğitimlerine Katıl

UI tasarımcıları temel bilgilere ek olarak özel konularda da eğitim almalıdır. Gestalt ilkeleri ve denge, hizalama, yan yana koyma, tekrarlama, kontrast gibi ayarların yalnızca iyi bir görsel oluşturmak için kullanılmayacağını öğrenmelisin. Bunları kullanıcıya nasıl aktarılacağı konusunda da tecrübe edinmelisin.

Kullanıcı arayüzünün temel ilkelerini öğrenmek için çevrimiçi eğitimlere katılabilirsin. Bu eğitimlerde sadece temel ilkeleri öğrenmekle kalmaz aynı zamanda bunları nasıl pratiğe dökeceğin konusunda da bilgi sahibi olabilirsin.

4- UI Tasarım Çalışmaların için Portföy Geliştir

Portföyün, gelecek vadeden bir UI tasarımcısı olarak en güçlü pazarlama aracın olacaktır. İlgilendiğin bir proje için iyi bir fikir bul, ardından baştan sona ilerlemeni planlan ve her adımda bulduğun yaratıcı çözümleri not et. Tüm bu işlemlerden sonra dikkat çekmek ve ağını genişletmek için çalışmanı GitHub gibi herkese açık bir platformda paylaş.

İşlere başvururken, portföyüne ekleyeceğin parçaları, başvurduğun şirkete ve üzerinde çalışacağın proje türlerine göre uyarla. Proje seçimin, iş başvurunda ön plana çıkabileceğin yönlerini vurgulasın.

UX Tasarım Uzmanı Olmak için Ne Gerekir?

UX uzmanı olmak için grafik tasarım, pazar araştırması gibi konuların yanı sıra kullanıcı davranışlarını analiz etme yeteneğinin olması gerekir. Çünkü, User experience (UX) kullanıcı deneyimi anlamına gelir. Bu sebeple UX uzmanı olarak, kullanıcı deneyimini dizayn etmen gerekir.

UX tasarım uzmanları, son kullanıcılar için günlük olarak kullanılan dijital ürün ve hizmetleri kullanımı kolay, verimli ve keyifli hale getirir. Bunun için uzmanlar aşağıdaki sorumlulukları görevleri üstlenir:

  • Ürün özelliklerini ve kullanıcı psikolojisini değerlendirmek.
  • Konsept ve kullanılabilirlik testleri yapıp, geri bildirim toplamak.
  • Doğru etkileşim modelini tanımlamak.
  • Müşteri ihtiyaçlarına göre prototipler geliştirmek.
  • Kullanılabilirlik, bulunabilirlik gibi kullanıcı deneyim sorunlarını çözmek için yaratıcı yollar üretmek.
  • Etkili tasarımlar uygulamak için UI uzmanlarıyla çalışmak.
  • Rakip ürünlerini ve sektör trendlerini takip etmek.

Nasıl UX Tasarım Uzmanı Olunur?

Tasarım, kullanıcı ve pazar araştırmasının ilkeleriyle birlikte ürün geliştirmenin temellerini öğrenerek UX tasarım uzmanı olunur. Bu alan kullanıcı araştırmasını içerdiği için wireframing ve prototip oluşturma, user interface, duyarlı web tasarımı da dahil olmak üzere bir dizi teknik beceriyi edinmen gerekir. Ayrıca proje yönetimi, iş birliği ve iletişim yeteneklerini de geliştirmen önemlidir. Ardından aşağıdaki adımları izleyebilirsin:

1- Temel Tasarım Araçlarını Öğren

UX tasarımcıları, kullanıcı deneyimlerini tasarlamak için bir dizi farklı dijital araçtan yararlanır. Sketch en yaygın kullanılandır. Ancak Illustrator, Adobe XD, InVision Studio, Axure, Marvel ve Figma da yaygın olarak kullanılır. Bunların yanı sıra arayüz tasarımı için kullanılan Photoshop’a da aşina olman gerekir.

  • Sketch: Vektör tabanlı bir tasarım aracıdır. İyi prototipler oluşturmanı sağlayacak kolay bir arayüze sahiptir.
     
  • Adobe Illustrator: Web grafikleri, simgeler ve kullanıcı arayüzü öğeleri oluşturmaya yönelik çalışan güçlü bir araçtır.
     
  • Proto.io: Web tarayıcısı olan her cihazda çalışan Proto.io, uygulama prototipleri oluşturmak için kullanılan, sürükle bırak özellikli bir web uygulamasıdır.

2- Kullanıcı ve Tasarım Araştırma Stratejileri Keşfet

Kullanıcıların davranışını, ihtiyaçlarını ve motivasyonunu anlamak için kullanıcı araştırmasını nasıl planlayıp yürüteceğini ve bulguları ilgili proje gereksinimleriyle dijital ürün tasarımlarına dönüştüreceğini keşfetmelisin.

3- Kullanıcı Arayüz Tasarımı Hakkında Bilgi Edin

Tipografi, renk, illüstrasyon ve görsellerin nüsanslarında ustlaşmak için kullanılabilirlik bilgini arttır. Profesyonel arayüzler tasarlamak için Sketch gibi araçları kullanmakta uzman ol. Ayrıca, kullanıcı arayüzü desen kitaplıklarını ve sürdürme yöntemlerini öğren.

4- Responsive Dizayn (Duyarlı Tasarım) Çalışması Yap

Projelerinin çeşitli ekran boyutlarına duyarlı olmasını ve kusursuz bir deneyim garanti etmesini sağlamak için tasarım sürecinde ızgara ile kesme noktalarını nasıl kullanmak gerektiği üzerine çalışma yap.

5- Kullanıcı Deneyimi Yazma Becerileri Edin

Kullanıcı deneyimi tasarımı yapmak özel bir beceri gerektirir. Microcopy’i ve dijital bir ürünü kullanırken okunan tüm kelimeler, web sitesinde gezinebilirliğin ve genel deneyimin kritik bir bileşenidir. İyi bir kullanıcı deneyimi uzmanı olmak ve kelimeleri iyi kullanabilmek için yazma yeteneğini geliştirmen gerekir.

6- UX Tasarım Becerilerini Geliştirmek için Kendi Projelerin Üzerinde Çalış

Teorik olarak UX projelerinin nasıl yürütüleceğini anlaman oldukça faydalıdır. Ancak kendi UX projelerinde çalışırsan edindiğin becerileri uygulaman, geliştirmen ve yeni zorluklarla karşılaştıkça deneyim kazanman mümkün olur. Bu durum UX tasarım portföyüne girecek işler üretmeni de sağlar. UX tasarımının temelleri, düşünme süreci, kullanıcı araştırma stratejileri hakkında araştırma yapabileceğin projeler oluşturmaya gayret et. 

7- UX Tasarım Çalışmaların için Portföy Geliştir

UX becerilerini geliştirdikten sonra portföy oluşturmaya başlamalısın. Tıpkı UI da olduğu gibi UX tasarımında da kendine uygun bir proje oluşturup, aşamalarını planla. Ardından kendi UX tasarım projelerini geliştirmeye ve herkese açık olarak sergilemeye başla. Böylelikle portföyünü geliştirip, işe alım uzmanları için yeteneğini gösterme fırsatı bulabilirsin. Bunun için GitHub gibi herkese açık projelerin yayınlandığı platformları da araştırabilirsin. Herkese açık platformlarda sadece projelerini yayınlama fırsatı yakalamakla kalmazsın aynı zamanda UX üzerine çalışanlarla iş birliği yapabilir, yeni fikir ve içgörüler edinme şansı yakalayabilirsin.

Hem UI hem de UX tasarımı üzerinde çalışmak istiyorsan sürekli kendini geliştirmen gerektiğini unutmamalısın. Gelişen trendler, ortaya çıkan teknikler ve yeni araçlar hakkında bilgi edinerek kendini sürekli güncel tutmasın. Hem UI hem de UX tarafında kendini güncel tutmak için Techcareer.net’in Bootcamp eğitimlerini takip edebilir, kendine uygun olan etkinliklere hemen katılabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular 

UX tasarım uzmanı olmak ne kadar sürer?

UX tasarım uzmanı olmak için minimum üç ay çalışman gerekir. 3 ay içinde tasarım araçlarını öğrenebilir, kullanıcı deneyimi konusunda uzmanlaşabilirsin. Ancak, alanında yetkinliğini artırmak için kendini güncellemeye, yeni araç ve gelişmeleri takip etmeye devam etmelisin.

UI tasarım uzmanı olmak ne yapmam gerekir?

UI tasarım uzmanı olmak için öncelikle kullanıcı arayüz tasarımı araçlarını öğrenmen gerekir. Ardından projelere katılarak bilgilerini pekiştirebilir, kendi portföyünü oluşturmaya başlayabilirsin.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Bootcamp katılım şartları, eğitimlerin türlerine göre farklılık gösterir. Bootcamp sayfasına giderek tüm eğitimlerin detaylarını inceleyebilir, sana uygun olanlara hemen başvurabilirsin.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Alanında uzman olan kişiler tarafından düzenlenen bootcamp eğitimlerinin tamamı ücretsizdir. Bu eğitimlerin temel amacı dijital yetenekleri, sektöre kazandırmaktır. Bu sebeple tüm eğitimlerde hem teorik bilgileri öğrenirsin hem de öğrendiklerini pratiğe dökme şansı yakalarsın.

 


 




 




 

 

 


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26