BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Neden Bir Yan Proje Geliştirmelisiniz?

Neden Bir Yan Proje Geliştirmelisiniz?

Bu blogumuzda, yan projelerle becerilerini nasıl geliştirebileceğini, tutkularını nasıl keşfedebileceğini öğreneceksin.
Techcareer.net
Techcareer.net
03.04.2024
8 Dakika

Slack, Twitter, Craigslist, Gmail ve Trello gibi popüler ürün ve şirketlerden bazılarının başlangıçta sadece bir yan proje olduğunu biliyor musun? Yeni bir meydan okuma, becerilerini geliştirme veya bir fikrin peşinden koşmak, tam zamanlı işinden vazgeçmen gerektiği anlamına gelmez. Side project fikirlerini hayata geçirmek için kendine bir takvim oluşturabilirsin. Böylece boş zamanlarını da değerlendirebilirsin.

Müşteri projeleri veya işveren tarafından verilen görevler üzerinde çalışarak günün yoğunluğuna kapılıyor olabilirsin. İşine odaklanmak ve kaliteli projeler ortaya koymak önemlidir. Ancak yeni teknolojileri keşfetmene, becerilerini geliştirmene veya tamamen kendi zevkine yönelik bir şey üzerinde çalışmana olanak tanıyan küçük girişimler gibi yan projelere de zaman ayırmak gerekli. Popüler ürün ve şirketlerin hikayelerinden de anlaşılacağı gibi başarılı geliştiricilerin çoğu, side project fikirlerini büyümelerinde ve kariyer ilerlemelerinde önemli bir faktör olarak değerlendirmiştir.

Neden Her Geliştiricinin Bir Yan Projesi Olmalı?

Becerilerini, ilgi alanlarını ve tutkularını sergilemek için her geliştiricinin bir yan projesi olmalıdır. Geliştireceğin ek proje, kendi sektöründe ön plana çıkmana da yardımcı olacaktır. Çoğu zaman bir side project başlatma arzusu, girişimci olma arayışından ya da temel uzmanlık alanının dışında bir şeye ilgi duymadan kaynaklanır. Aşağıda neden yan proje geliştirmen gerektiğiyle ilgili sorularının cevaplarını bulabilirsin:

1.  Yan projeler hem mental hem de fiziksel sağlığa katkı sağlar

Tutkuyla yaklaşabileceğin ürün fikirleri üzerinde çalışmak veya yeni beceriler geliştiren yaratıcı bir uğraşı sürdürmek için zaman ayırmak hem mental olarak sana iyi gelir hem de yaşam tatmini sağlar. İnsanlar, yan projeleri ve yaratıcı hobileri olduğunda kendini daha enerjik ve üretken hisseder. Kısaca side project;

  • Daha düşük riskle yeni beceriler öğrenme fırsatı sunar.
  • İşten kaçış sağlayarak ruh sağlığını güçlendirmene destek verir.
  • Yaratıcılığı ve üretkenliği artırarak mevcut işindeki performansına da katkı sağlar.

2. Side project fikirleri daha hızlı öğrenmene ve kendini göstermene destek verir
Günlük işler, genellikle yapılması gereken bir dizi görevle doludur. Bu nedenle odak nokta, elindeki işle sınırlı olur. Bu sebeple çalıştığın saatleri becerilerini geliştirmek veya yeni teknolojiler hakkında bilgi edinmek için kullanmak imkansız hale gelebilir. Bunun yanı sıra günlük işindeki rutin görevlerin sebebiyle becerilerini en iyi şekilde gösterme fırsatın da olmayabilir.

Geliştireceğin ek proje ile insanlara yenilikçi fikirlerini gösterme fırsatı yakalayabilirsin. Bu projelerin sana yüksek fayda sağlaması için günlük işlerinden aşağıdaki noktalarda ayrılması gerekir.

  • Günlük işlerinin aksine side project ile geçimini sağlama gibi bir hedefin olmaz. Sonunda bu proje başarısız olsa da geliştirme sürecinde sana kazandırdığı beceriler, yeni bir içgörü edinmene katkıda bulunur.
  • Ek projelerin sabit bir teslim tarihi olmaz. Bu durum da üzerindeki baskıyı azaltarak sana denemeler yapma, yeni fikirleri uygulama fırsatı verir.
  • Side project fikirleri, sevgi ve emekle hayata geçirilir. Bunlar, yapmak zorunluluğu olduğun işler değil, gerçekleşmesini istediğin projeler olur. Bu da tutku, merak ve motivasyon getirir.

3. Tutkunu yaşama şansı elde edersin

İşin her zaman sana tutkularını yaşama fırsatı sağlamayabilir. İlgilendiğin bir alanda geliştireceğin projeler, tutkunu yaşama avantajı sunar. Bu sırada hem yepyeni bir kariyer elde edebilir hem de mevcut kariyerini geliştirme şansı yakalayabilirsin. Örneğin bir web geliştirmeciysen makine öğrenimi üzerinde yepyeni çalışmalar yapabilir, edindiğin yeni bilgileri mevcut kariyerinde kullanabilirsin.

4. Büyüme potansiyeli ile yepyeni fırsatlar yakalayabilirsin

Gmail, Trello, Unsplash ve Twitter’ın ortak noktalarını biliyor musun? Bunların hepsi side project fikirleri olarak ortaya atıldı. Bu sebeple, fikirlerini hayata geçirmek için çalışmaya başlamalısın. Bugün sadece fikir aşamasında olan projelerin ileride çok büyük girişimlere dönüşebilir. Bir mesajlaşma uygulaması olan Slack, girişimci Stewart Butterfield’ın iki yan projesinden biriydi. Başlangıçta video oyunu yaratmaya çalışan bir uygulama gibi düşünülmüştü. Butterfield’ın diğer ünlü yan projesi ise popüler fotoğraf paylaşım hizmeti veren Filckr’dır.

5. Yeteneklerini geliştirmene yardımcı olur

Side project ile kodlama ve problem çözmeye harcadığın her ekstra saat, bu konulardaki uzmanlık becerilerini artırır. Bunun yanı sıra planlama, sahiplenme hatta pazarlama gibi birden fazla yeteneğini geliştirme konusunda da destek sağlar. Böylece, zanaatını uygulayarak daha fazla deneyim kazanma şansı elde edersin.

6. İyi bir portföy oluşturmana katkı sağlar

Gelecekteki iş ortakların çalışmalarının örneklerini görmek isteyecektir. Onlara projelerini gösterebilirsin. İlginç projelerden oluşan iyi bir portföyün olursa iş görüşmelerinde de rekabet avantajı elde edersin.

7. Ek gelir elde etmenin iyi bir yolunu sunar

Hayata geçirdiğin yeni fikirler sana kazanç sağlayabilir. Aynı zamanda oluşturduğun projeleri satabilir ya da edindiğin yeni becerilerle ek gelir kaynakları elde edebilirsin.

8. Yaratıcılığı teşvik eder

Side project, kendi kodunu yazma konusunda güven oluşturmana katkı sağlar. Aynı zamanda, istediğin fikri hayata geçirmek üzerine çalışman yaratıcılığını da teşvik edecektir. Yazılım geliştirme dışında ilgi alanın varsa bunları da projenle harmanlayarak sıra dışı şeyler oluşturabilirsin. Bir geliştirici olarak olasılıkları, yapabileceğine inandığın şeyleri keşfedebilir, sınır ve yeteneklerini test edebilirsin.

Yan Proje Fikri Nasıl Bulunur?

Günlük yaşam, ihtiyaçlar, ilgi alanları düşünülerek yan proje fikirleri bulunabilir. Çoğu zaman en iyi fikirler, kişinin kendi deneyimlerinden gelir. Tipik bir günde yaptığın her şeyin ayrıntılı bir günlüğünü yazıp, geliştirilebilecek şeyleri belirleyebilirsin. Side project fikirleri için aşağıdakilerden de ilham alabilirsin:

  • Bir hedef belirle: Programlama için genel deneyim oluşturma, yeni bir teknoloji öğrenme, portföy oluşturma gibi hedefler belirleyebilirsin.
  • Yeni ortaya çıkan platformları keşfet: Platformlar ortaya çıkıp geliştikçe yeni fırsatlar da beraberinde gelir. Buralarda yeni ve yaratıcı yollar belirlemek için API’leri ve geliştirici belgelerini tarayabilirsin.
  • GitHub’ı incele: GitHub harika bir ilham kaynağı olabilir. Katılacak yeni fikirler veya projeler için trend repo’lara göz atabilirsin.
  • Büyük projelerden ilham al: Bu öneriye biraz önyargılı yaklaşabilirsin ancak iyi fikirler çoğu zaman birbirinden ilham alır. Facebook’u düşün, bu platform ortaya çıktıktan sonra sosyal medya gelişti ve ardından birçok dijital alan oluştu.
  • Bir hackathon’a katıl: Hackathon’lar yan projeler için tasarlanmıştır. Diğer tutkulu yaratıcılarla fikirleri paylaşmak için motive eder. Ayrıca hackathon etkinliklerindeki rekabet, yeni bir içgörü kazanmana katkı sağlayabilir.
  • Yeni gelişmeleri takip et: Yeni fikirler çoğu zaman tesadüfen ortaya çıkar. Bazen de dünyadaki hikayeler, yeni fikirler konusunda ilham verir. Keşif şansını artırmak için haberleri, gelişmeleri ve ilgilendiğin alandaki blogları takip et.
  • Değerlendirmeye yönelik ölçümleme yap: Geliştirmeyi planladığın projenin pazarlanabilirlik oranını gözden geçir. Ardından, neler kazanacağını not et. En önemlisi de bunu inşa etme konusunda heyecanlı olup olmadığını belirle. Bunları yaparken, projenin ne kadar süreceği konusunda da bir öngörüde bulun.

Yan projeler sadece kendi ürünlerini oluşturacağın anlamına da gelmez. Açık kaynaklara side project olarak katkıda bulunmak da mümkündür. Bu, yalnızca diğer geliştiricilerle tanışıp onlardan bilgi almanı sağlamakla kalmaz aynı zamanda sana yeni deneyimler elde etme şansı da verir.

Yan Projeye Nasıl Başlanır?

Yan projeye küçük ve basit adımlarla başla. Çok büyük bir fikrin varsa, onu birden fazla basit side project’e bölmeyi dene. Bunları hayata geçirdikçe kodlar, modüller gibi küçük parçaları yeniden kullanma ve geliştirme fırsatı elde edersin. Başlarken amacın memnun olmak ve öğrenmek olsun. Ek olarak başlarken aşağıdaki adımları da takip edebilirsin:

  • Çalışman için bir takvim oluşturmayı ihmal etme. Bu takvimde boş zamanlarının bir kısmını side project için organize et. Böylece tutarlı ve disiplinli çalışabilir, projeni hızlı şekilde geliştirebilirsin.
  • Mutlaka hedeflerin olsun ancak bunlar seni bunaltmasın. Küçük adımlarla kendini geliştirmeye başla. Yan projen için çalışma saatlerinin bazılarını tamamen öğrenmeye ayır.
  • Yeni öğrendiğin her şeyi not almayı unutma. Bir yan projenin en önemli önceliği, yeni şeyler öğrenmektir. Bunu tanımlamamak ve belgelememek, daha sonra ilerleyişini görmeni engelleyebilir.
  • Başarısız olan projelerini tamamen yok etme. Bunları bir kenarda tut ve arada bir gözden geçir. Eski projelerin yeni fikirlerin için ilham olabilir.
  • Kişisel hedeflerinin neler olduğunu düşün ve onlara odaklan. Bu sayede bir side project, senin için eğlenceli hale gelecektir. Burada hiçbir paydaş olmadığı için onu özgürce planlayabilirsin.
  • Yeni bir şey üzerine çalışmak canlandırıcı olacaktır. Ancak üretmek için kendine çok baskı uygularsan baştaki heyecan ve enerjini kaybedebilirsin. Bu sebeple kendini baskı altında hissetmeden çalışmaya devam etmelisin.

Oluşturduğun her yeni side project ile becerilerin için çalışma belgesi yaratırsın. Çoğu zaman şirketin için yaptığın iş özeldir. Özel olduğu için dünyaya ne kadar iyi bir geliştirici olduğunu gösterme fırsatın çok fazla olmaz. Bu gibi durumlarda side project, senin yetkinliklerinin göstergesi olacaktır. Geliştirdiğin yan proje hakkında doğru bilgi ve önerileri ancak onu paylaştığında alırsın. Bu sebeplerle geliştirdikten sonra onu arkadaşlarınla paylaşmalısın. Bu noktada GitHub kullanabilir, projeni herkese açık hale getirebilirsin. Ne kadar çok paylaşırsan, eksiklikler, geliştirilmesi gereken yerler hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksın.

Hackathon’lar genellikle 36-48 arasında süren, geliştiricilerin bu süre içinde bir şeyler oluşturmak için çalışabilecekleri yarışmalardır. Kendi başına bir side project oluşturmakta zorlanıyorsan hackathon, senin için iyi bir motivasyon kaynağı olabilir. Burada beyin fırtınası yapmak ve projeyi tamamlamak için diğer geliştiricilerle birlikte çalışma fırsatı da elde edebilirsin. Bu etkinliklere katılmak için Techcareer.net hackathon sayfasını takipte kalabilirsin. Burada hedefin side project fikirlerini kodlara dökmek olacak.

Sık Sorulan Sorular

Yan proje nedir?

Yan proje, ana işine ek olarak geliştirebileceğin ve hayata geçirebileceğin işlerdir. Geliştiriciler için side project genellikle temel görevin yanı sıra oluşturulan hobi programlama projelerini ifade eder.

Başarılı bir yan proje nasıl oluşturulur?

İlgi alanını ve becerilerini harmanlayarak bir fikre dönüştürdükten sonra bu fikri hayata geçirerek başarılı bir yan proje oluşturabilirsin. İşe becerilerinin bir listesini yaparak başlayabilir, arkadaşlarınla beyin fırtınası yaptıktan sonra bir eylem planı ve side project için takvim hazırlayabilirsin. Projen için hangi teknolojilere ihtiyacın olduğunu belirlemek de başarılı bir side project için önemli noktadır. Öğrenmek gerekenleri ve zamanlamanı iyi yaparak side project’ini başarıya ulaştırabilirsin.

Yan projelerin faydaları nelerdir?

Portföy oluşturma, büyüme potansiyeli, yeni beceri ve deneyim edinme şansı yakalama yan projelerin en büyük faydaları arasındadır. Bunun yanı sıra ek projeler, mental ve fiziksel olarak da geliştiricilere birçok katkı sağlar.

Hackathon yarışmalarına katılım şartı nelerdir?

Hackathon yarışmalarına teknolojiye ilgi duyan herkes katılabilir. Ancak her yarışma kendine has farklı beceriler gerektirir. Bunun için ilgili yarışmanın içeriğini incelemen gerekir.

Hiring Challenge süresi ne kadar?

Tıpkı hackathon gibi yan proje olarak katılabileceğin hiring challenge’ların süresi, değişiklik gösterir. Hiring challenge sayfasında sana uygun etkinliği seçip, yarışma süresini inceleyebilirsin.

 


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26