BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Nedir Şu Devops?

Nedir Şu Devops?

DevOps, yazılım geliştirme ile işletme operasyonlarını birleştiren bir yaklaşımdır. Hızlı ve güvenilir yazılım teslimatını hedefleyen Devops'u senin için derledik.
Techcareer.net
Techcareer.net
10.01.2024
5 Dakika

Nedir Şu Devops?

DevOps nedir? Devops kelimesi “Development” (yazılım geliştirme) ve “Operations” (işletme) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Devops, yazılım geliştirme faaliyetlerinin sonucunda üretilmiş ürünlerin daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde işletme tarafından kullanıma sunulmasını sağlamak için geliştirilen bir yaklaşımı ifade eder. Ayrıca Devops, sürekli entegrasyon sürekli teslimat ve sürekli dağıtım gibi bazı pratikleri kullanarak geliştirme ve işletme ekiplerinin aralarındaki etkileşimi ve işbirliğini daha iyi seviyelere çıkarmalarını sağlar. Devops, yazılım araştırma ve geliştirme sürecindeki otomasyonu teşvik eder. Üzerinde yazılım geliştirilen uygulamanın performansının ve güvenliğinin sürekli olarak izlenmesi ve iyileştirilmesini de içerir. Yazılım geliştirme sürecini hızlandırmak ve işletmenin müşteri ihtiyaçlarını daha hızlı yanıt vermesini sağlamak amaçlı kullanılır. Devops yaklaşımı, yazılım geliştirme ve işletme ekipleri arasında işbirliği ve otomasyonu arttırarak uygulamaların hızlı ve güvenilir bir şekilde teslim edilmesini amaçlar. 

Devops Hangi Alanlarda Kullanılır?

Devops nedir ne işe yarar?” sorusu da oldukça merak edilir. Devops yaklaşımı, herhangi bir sektörde yazılım geliştirme ve işletme faaliyetlerinde kullanılabilir. Devops, pek çok alanda tercih edilen bir yaklaşım olarak dikkat çeker. Devops’un kullanım alanlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yazılım Geliştirme: Devops, yazılım geliştirme sırasında otomasyon ve sürekli entegrasyon gibi pratiklerden faydalanarak gerçekleştirilen yazılımın hızlı ve güvenilir bir şekilde teslim edilmesini sağlar.
     
  • Bulut Hizmetleri: Devops, bulut hizmetlerini kullanan uygulamaların dağıtımı ve yönetimi konusunda özellikle önem taşır. Devops yaklaşımı sayesinde bulut hizmetleri ile uygulama dağıtımı ve yönetimi otomatikleştirilerek zamandan ve oluşabilecek maliyetten tasarruf sağlanabilir. 
     
  • Sistem Yönetimi: Devops, sistem yönetimi için otomasyon ve sürekli olarak izleme gibi bazı pratikleri kullanarak gerçekleştirilen sistemlerin olduğundan daha verimli ve güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlar.
     
  • Veri Merkezi Yönetimi: Devops yaklaşımında, sürekli izleme ve otomasyon gibi pratikler kullanılarak veri merkezlerinin daha etkin ve güvenilir bir şekilde yönetilmesi sağlanır. 
     
  • Güvenlik: Devops yaklaşımı, uygulamaların güvenliği için sürekli olarak testlerin gerçekleştirilmesini sağlar. Bu sayede de uygulamaların güvenliği düzenli ve sürekli olarak test edilir ve güvenlik açıkları tespit edilir.
     
  • Mobil Uygulama Geliştirme: Devops, mobil uygulama geliştirme sürecinde özellikle hızlı dağıtımı sağlar. Uygulamaların hızlı bir şekilde yayınlanmasına ve gerçekleşebilecek hataların düzeltilmesine yardımcı olur. Kullanıcıların uygulamadaki yeniliklere ve güncellemelere daha hızlı bir şekilde erişebilmesini sağlar. Ayrıca Devops yaklaşımı, geliştiricilerin zamanlarını ve kaynaklarını olduğundan daha etkin şekilde kullanmalarına yardımcı olur. Buna bağlı olarak mobil uygulamalarda Devops yaklaşımı verim artışına yardımcı olur.
     
  • Makine Öğrenmesi ve Yapay Zeka: Devops, makine öğrenmesi ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla da kullanılabilir. Bu alanda devops yaklaşımı; veri yönetimi, model eğitimi ve model dağıtımı gibi bazı konularda fayda sağlar. Devops yaklaşımı sayesinde makine öğrenmesi ve yapay zeka modellerinin daha hızlı, güvenli ve verimli bir şekilde geliştirilmesi mümkün olur.

Devops yaklaşımı, günlük hayatta pek çok alanda ve işletme sektöründe yazılım geliştiricilerine birçok fayda sağlar. Sağladığı fayda ile dikkat çeken Devops, yazılım alanında sürekli olarak tercih edilir.


Yazılım Alanında Devops Ne Anlama Gelir?

Devops nedir yazılım alanında ne anlama gelir? Devops, yazılım geliştirme ve işletme operasyon ekipleri arasında meydana gelen işbirliklerini ve sinerjileri arttırmak ve süreçleri otomatikleştirmek amacıyla kullanılan bir metodolojidir. Bu metodoloji; test sürüm kontrolü, yazılım geliştirme altyapı yönetimi ve işletme süreçlerinin entegrasyonunu ve sürekli iyileştirilmesini hedefler. Devops, gerçekleştirilen yazılımın hızlı bir şekilde geliştirilmesi, test edilmesi ve dağıtılmasına olanak tanıyan bir yaklaşım türüdür. Geleneksel yazılım geliştirme yöntemlerinden farklı olarak özellikle sürüm çıkarma süresinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve müşteri feedbacklerinin daha hızlı bir şekilde değerlendirmesi anlamlarına gelir. Devops; otomatikleştirme, sürekli entegrasyon ve sürekli dağıtım gibi yöntemleri kullanır. Yazılım geliştirme faaliyetlerinde oluşabilecek hataları azaltmak, yazılımın daha güvenilir olmasını sağlamak, altyapı yönetim işlerini kolaylaştırmak ve işletme süreçlerini optimize etmek için tasarlanan bir metodoloji olarak öne çıkar. Ayrıca birimler arasındaki sinerji ve işbirliğini arttırarak yazılım geliştirme ve işletme süreçleri arasındaki gerçekleşebilecek bazı farklılıkları azaltır. Bu sayede, yazılım geliştirme ve işletme birimleri olduğundan daha verimli bir şekilde çalışabilir, oluşabilecek yazılım hatalarını daha hızlı ve etkin bir şekilde çözebilir ve müşteri memnuniyetini arttırabilir. 

Devops Mühendisleri Ne İş Yapar?

Devops mühendisleri; yazılım geliştirme faaliyetleri, sürüm kontrolü, test, altyapı yönetimi ve işletme faaliyetlerinin entegrasyonunu ve sürekli iyileştirilmesini sağlayan Devops’un, şirket içerisinde uygulanmasından sorumlu olan profesyonellerdir. 

Devops mühendisleri, yazılım geliştirme faaliyetleri ve işletme birimleri arasında adeta bir köprü görevi görür. Bu nedenle Devops mühendisleri, hem yazılım geliştirme süreci hem de geliştirilen yazılımın işletme ortamında hatasız bir şekilde çalışabilmesini sağlamak için bir dizi görevleri yerine getirir. Buna bağlı olarak “Devops nedir ne iş yapar?” sorusu da merak edilir. Devops yaklaşımını sürdüren mühendislerin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sürekli entegrasyon ve şirket içerisindeki dağıtım işlemlerinin otomatikleştirilmesini gerçekleştirmek.
     
  • Yeni özelliklerin, hataların ve yazılım üzerindeki gerçekleşebilecek performans sorunlarının hızlı bir şekilde tespiti ve çözülmesi için yazılım üzerinde sürekli testlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
     
  •  Altyapı yönetimi ve işletim sistemlerinin konfigürasyonunu yönetmek ve otomatikleştirmek.
     
  • Yazılım içerisindeki güvenliği sağlamak ve riskleri doğru bir şekilde yönetmek için mevcut uygulamalar içerisinden en iyi uygulamayı kullanmak.
     
  • Müşteri geri bildirimlerini takip etmek ve uygulamalara hızlı bir şekilde yanıt vermek.
     
  • Yazılımın performansını ve ölçeklenebilirliğini iyileştirmek.
     
  • Birimler arasındaki sinerjiyi ve işbirliklerini arttırmak.

Devops mühendisleri, yazılım geliştirme faaliyetlerini ve işletme ekipleri arasındaki işbirliğini arttırarak yazılımın olabilecek en hızlı şekilde geliştirilmesini, tespit edilmesini ve bu yazılımın dağıtımını sağlar. Devops mühendisleri birçok alanda faaliyet gösterebilir. Aynı zamanda faaliyet gösterdikleri sektörlerde yazılım alanında pek çok görevi üstlenir.


Devops Mühendisi Olabilmek İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?

Devops mühendisleri yazılım geliştirme sürecinde, otomasyon, verimlilik ve birimler arasındaki işbirliğini sağlamak amacıyla bazı Devops teknolojileri, süreç ve yöntemler kullanır. Her meslekte olduğu gibi Devops mühendisi olmak için de bazı yetkinliklere sahip olmak gerekir. Devops mühendislerinin görev almak istedikleri şirketin yazılım alanında kullandıkları dillerinden en azından bir tanesini bilmesi ve kod yazma becerisine sahip olması gerekir. Ayrıca Devops mühendisleri, altyapı yönetimiyle de ilgilendikleri için iyi bir anlayışa sahip olmalıdır. Bu mühendisler, otomatikleştirme konusunda uzmanlaşmış olmalıdır sürekli entegrasyon sürekli dağıtım ve sürekli teslimat işlemlerinin otomasyonu, konfigürasyon yönetimi, testler otomatikleştirilmiş altyapı yönetimi ve otomatikleştirilmiş güvenlik önlemleri gibi konulara hakim olmalıdır. Aynı zamanda Devops mühendisleri, işletme süreçlerinin otomatikleştirilmesi için kullanılabilen birçok aracı kullanarak çalışır. Bu araçlar arasında; sürekli entegrasyon araçları, sürüm kontrol sistemleri, otomatikleştirilmiş konfigürasyon yönetimi araçları, işletmeyi izleme araçları ve hata ayıklama araçları yer alır. Bu nedenden dolayı sayılan araçların kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak ve bu araçları kullanabilmek Devops mühendisleri için gereken yetkinliklerden birisidir. Bununla beraber de Devops mühendisleri, yazılım geliştirme ve işletme birimleri arasında bir köprü görev gördükleri için, insan ilişkilerinin iyi olması gerekir.



 


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26