BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
.Net Öğrenmek için Neler Yapılmalıdır?

.Net Öğrenmek için Neler Yapılmalıdır?

2000’lerin başında sadece Windows masaüstü ile uyumlu olduğu için modası geçen .Net Microsoft’un atılımları ile devrim yaratan bir yazılım diline dönüştü.
Techcareer.net
Techcareer.net
16.11.2023

.Net Öğrenmek için Neler Yapılmalıdır?

2000’lerin başında sadece Windows masaüstü ile uyumlu olduğu için modası geçen .Net Microsoft’un atılımları ile devrim yaratan bir yazılım diline dönüştü. Sen de rakiplerin arasında fark yaratmak istiyorsan şimdi .NET öğrenmek için neler yapman gerektiğini içeriğine göz atabilirsin.

.NET Nasıl Öğrenilir?

.NET öğrenme yöntemlerinden bahsetmeden önce gelişmeleri hatırlamakta fayda var. 2000’li yılların başında çerçeve ve kapalı kaynak şeklinde geliştirilen .Net sadece Windows masaüstü uygulamaları için kullanılabiliyordu. Microsoft zamanla değişen çağa ayak uydurup rakiplerinin gerisinde kalmamak için bu anlayışını tamamen değiştirdi ve açık kaynak koduna geçti.

.NET Core ile birlikte yazılımcılar Linux, macOS, İOS, Android dahil tüm işletim sistemlerinde kullanılabilen uygulamalar geliştirmeye başladı. Tabi çapraz platform yazılım ürünlerini kolaylıkla oluşturmayı sağlayan bu yazılım kısa sürede popülerliğini yeniden kazandı. Sen de .NET öğrenmek için bu yola baş koyduysan şunları yapabilirsin:

  • Öncelikle .NET Framework olarak adı geçse de bu uygulamanın bir yazılım geliştirme platformu olduğunu kabul et. C# gibi farklı programlama dillerini kullanarak uygulama geliştirmek için kullanabilirsiniz. Dolayısıyla C# diline hakim olman gerekiyor.
     
  • .NET sisteminde farklı programlama dillerini de kullanmak mümkün. Fakat .NET kütüphanesinin ana dili ve hatta resmi dili olarak bilinen C#. Dolayısıyla tavsiye edilen bu dile hakim olman. Farklı bir yazılım dilinde daha iyi olduğunu düşünüyorsan tabi ki onu da kullanabilirsin.
     
  • .NET kullanmaya başlamadan önce sisteminde hangi sürümün yüklü olduğu bilgisine hakim olman gerekir. Bazı uygulamalar sadece belirli sürümlerle çalışır. Bu kontrolü Dosya Gezgini, Kayıt Defteri, Komut İstemi, PowerShell ile yapabilirsin.

Yazılım platformunun kullanılışını öğrenmek için video izleyebilir, özel dersler alabilirsin. Yazılım konusunda yeniysen en kısa sürede .NET kullanmaya başlamak için derslerde sırasıyla şu konuları öğrenirsin:

  • Visual Studio ide ile Toolbox, Properties, Form, Kod, Object Browser, Solution Explorer pencerelerini kullanmayı öğrenip temel atarsın.
     
  • Değişkenleri tanımlayabilmek için çeşitlerini öğrenirsin. Yazısal, mantıksal, sayısal, tarihsel tipler ile global, lokal, statik değişken çeşitlerini keşfedersin.
     
  • Operatörler konusunda detaylı eğitim alıp kullanım ve işlem önceliğini öğrenirsin.
     
  • Şart ifadeleri olan if – if, else, while kontrolleri gibi birçok kontrol ve döngüyü ezberlersin.
     
  • Fonksiyon oluşturma, alt programlar, parametre gönderimi gibi birçok olayı tanımlama ve klavye üzerinde izleme için fonksiyonları anlarsın.
     
  • Dizi kavramını öğrendikten sonra işlemler, metotlar, fonksiyonların parametre olarak aktarımının uygulamasını yapabilir hale gelirsin.
     
  • Kullanıcı tanımlı tip oluşturma, tipler arasında dönüşüm yapma gibi farklı tipler oluşturabilirsin.
     
  • Tekil – çoğul açıklamalar, kod paketleme, nesne tabanlı programlama gibi birçok açıklama satırı ve paketleme işlemi yapmak için ders görürsün.
     
  • Hata blokları, hata ayıklama yöntemleri ve hata yakalama tekniklerini öğrenip çalışmalarını kusursuz hale getirmeyi öğrenirsin.
     
  • Tüm eğitim aşamalarından sonra .NET üzerinden farklı işletim sistemlerine uygun olarak yazılım geliştirmeyi C# dilinde öğrenerek sektörde fark yaratabilirsin.

.Net Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Kendini geliştirmek için .NET öğrenmek istiyorsan bunun ne kadar süreceği, ne kadar emek vermen gerektiği konusuna merka duyman doğal. Bu soruya herkes için geçerli kesin bir yanıt vermek çok zor. Çünkü .NET Framework, .Net Core, .NET Standard sürümleri farklı uygulamalar üzerinde çalışmayı sağlar. Her birinin kendi içinde farklılıkları vardır. Dolayısıyla öğrenmek istediğin sürüme ve bildiğin yazılım diline göre süreç 1-2 haftadan aylara kadar uzayabilir.

.NET platformu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak direkt hedefe yönelik çalışmanı kolaylaştırır. Bu nedenle öğrenmeye başlamadan önce hangisinin senin için daha uygun olacağına karar verebilirsin. Kısaca platformlardan bahsedilirse:

  • .Net Framework en çok tercih edilenlerden biridir. Windows işletim sisteminde çalışabilecek olan masaüstü uygulamaları, web siteleri ve daha fazlasını hazırlamak için kullanılır.
     
  • .NET Core daha kapsamlı şekilde çalışmana olanak veren bir çeşittir. Platformlar arası destek sağlayıp çapraz çalıştırma sistemine uygundur. Windows’un yanı sıra macOS, Linux gibi birçok farklı işletim sisteminde kullanılabilen ürünler geliştirebilirsin. Android ve İOS işletim sistemine sahip akıllı cihazlar, masaüstü bilgisayarlar, laptoplar için yazılım üretebilirsin. Genellikle servis işleri için tercih edilen platformdur.
     
  • .NET Standard platformlar arası kitaplık oluşturmaya yardımcı bir sürümdür. Farklı işlevlerin kurallarını belirtmek ve .NET üretimlerinin arayüzünü oluşturmak için kullanılır. Her uygulamada .NET Standart API’leri ve işletim sistemine özgü API muhakkak kullanılır. Çapraz platformlar için API yazmak istiyorsan senin de öğrenmen zorunlu denebilir.

.NET Öğrenmek için Gereken Yazılım Dilleri Neler?

Kendini geliştirmek istiyorsan kullandığın yazılım dilinin platforma uygunluğu ve bu konudaki yeteneğin önemli. Diller hakkında bilmen gerekenler ise şöyle:

  • C# dili .NET için resmi olduğundan eğer yazılım dilin buysa öğrenme süren daha kısa olur denebilir. Çünkü C#(C sharp) Microsoft’un geliştirdiği sunucu ve gömülü sistemleri çalıştırma amacıyla tasarlanmıştır. Dolayısıyla asıl amaçları arasında .Net Framework ile kullanılmak yer alır. O nedenle diğer sürümlerde de bu dilin öncelikli olması hiç şaşırtıcı değildir.
     
  • F# (F Sharp) markanın hafif söz dizimine sahip programlama dilleri arasında yüksek performanslı kod yazımı için tercih edilen bir dil. Açık kaynaklı olmasına ek olarak standart kütüphanesi işi kolaylaştırabilir.
     
  • Nesne odaklı Visual Basic üst seviye yazılım oluşturmak için kullanıldığından .NET ile çalışırken işi daha hızlı, kolay yapmanı sağlar. Öğrenmesi kolay olduğundan ilk kez bu işe atılıyorsan bu program dilini öğrenerek .NET sürümlerinde kullanmak süreyi kısaltır.

.NET Öğrenirken Hangi Uygulamalardan Yararlanılabilir?

.NET öğrenirken gelişiminde yer vermen gereken bazı araç ve kütüphaneler var. Bunları ne kadar detaylı şekilde kullanmayı başarırsan yaptığı için kalitesi, çıkardığın ürünün aldığı puan da o kadar yüksek olur. .NET öğrenmek için çaba harcarken bilmen gereken uygulama modelleri kısaca şunlar:

  • ASP.NET, açık kaynaklı ve sunucu taraflı çerçeve dinamik web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Özellikle web uygulaması, hizmeti ve dinamik içeriklerin yoğun olduğu web sitelerinde tercih edilen araç REST API, HTML, CSS ve JavaScript gibi birçok ürünü destekler.
     
  • Xamarin, mobil işletim sistemleri, TV uygulamaları dahil olmak üzere birçok farklı uygulama oluştururken kullanılır. Tutarlı kullanıcı deneyimi oluşturmak için açık kaynaklı olarak yayınlanan Xamarin.Forms üzerinden kullanıma açılır.
     
  • ML.NET, son zamanlarda gelişen AI uygulamalarına ayak uydurmak için üretilmiştir. Makine öğrenimi modellerinin .NET uygulamasına entegre edilmesi ve sorunsuz kullanım için tercih edilen bir araçtır.

Neden .NET Öğrenmelisin?

En yaygın programlama dillerini kullanarak televizyon uygulamalarından makine öğrenimine birçok farklı alanda ürün geliştirmeyi sağlayan .NET fark yaratmak isteyen yazılımcıların tercih ettiği bir platform. İçerisinde programlama dili, kitaplık ve kütüphane olan platform çeşitli programlama dillerini kullanmaya olanak vermesiyle geniş kitlelere hitap ediyor. Bu nedenle 2022 yılında yapılan Stack Overflow anketinde bile en popüler çerçeveler listesinin ilk sıralarında yer aldı.

Geliştirici topluluğunun aktif olarak platformun desteği ve gelişiminde rol alması dinamik olmasını sağlıyor. Yani platform sürekli kendini güncellerken teknolojiyi hızlı yakalayıp sorunları en kısa sürede hallediyor. Bu nedenle .NET kullanarak ürün geliştirirken birçok avantajın oluyor. CLR (Common Language Runtime) ve FCL (Framework Class Library) ana bileşenleri üzerine kurulan platform 3 temel katmandan oluşan mimarisi ile öğrenimi basit çerçeveler arasında da sayılabilir.

.NET öğrenmek sana birçok avantaj sunar. Bunların en başında geliştirmenin hızlı, verimli ve basit olması geliyor. Ortak kitaplığı kullanarak zamandan tasarruf edip vaktini üretkenliğini artırmaya ayırabilirsin. Üstelik tüm bu kolaylıklardan yararlanırken yüksek performanslı uygulamalar oluşturman da mümkün. Hızlı yanıt süreleri sayesinde sistemin kasılmasını engelliyor. Daha az bilgi işlem gücü gerektiğinden elindeki bilgisayarı kullanarak yüksek performanslı uygulamaları kısa zamanda, daha az sinirlenerek, yüksek motivasyonla üretebilirsin.

Platformun en güzel yanlarından biri de Microsoft’un desteğini aldığı için güvenilirlik oranının yüksek olması. Burada tasarımını yaptığın uygulamaların yüksek performanslı ve güvenilir olduğundan emin olursun. Güvenli uygulamalar geliştirirken zengin kaynak, kitaplık, araç ve yöntemlerden faydalanıp kapasiteni tam olarak gösterebilirsin. Üstelik kendini geliştirirken bu araçlar ve kitaplıklar sana ilham verir.

Hazırladığın Web sayfalarının bakımını ve yazılımını yapmak için uzun zaman harcaman gerekmez. Basit işlemler için saatlerini hatta günlerini ayırmana gerek kalmaz. .NET avantajlarının başında basit komutlarla web sayfası yazılımı, bakımı yapmak yer alır. Tüm bunları yaparken aklına takılan soruları sormak için topluluk desteği de alabilirsin. Kullanıcı sayısı yüksek olan, aktif forumlardan oluşan .NET Foundation geliştirici topluluğu her zaman yanında olur. Ekstra kaynak yayınları, etkinlikler ile de topluluğun aktifliği her zaman desteklenir.

Platformun en güzel taraflarından biri de neredeyse sınırsız uygulama oluşturmaya olanak tanıması. Microsoft’un sitesinden güncel olarak indirip ücretsiz kullanabileceğin uygulama belki de dünya çapında popüler olacak ürünü yaratmanı sağlayabilir. Çünkü sınırlara takılmadan hayallerini gerçeğe dönüştürmen için çok fazla araç, olanak sağlıyor. Windows masaüstü ve telefon, ASP.NET web, farklı işletim sistemi telefon ya da tablet, Azure Cloud, veri tabanı uygulamaları geliştirebilirsin. Eğlenceli, yaratıcı oyunlar, MS Office eklentileri gibi aklına gelen birçok uygulamayı hayal et ve üret. Bu kısım tamamen sana kalmış.

Uygulamanın avantajlarından biri de büyük şirketler tarafından kabul görmesi. Tabi bu da kendini geliştirdiğin takdirde global firmalarda sana iş kapısı açabilir. Capgemini, Cisco, Dailymotion, Dell, GoDaddy, Intel, JP Morgan Chase, Microsoft, Samsung, The North Face, Xero gibi ünlü şirketler kendi bünyesinde bu uygulamayı kullananlara arasında.

.NET öğrenmek senin için kariyer kapılarını daha fazla aralayabilir, dünyaca ünlü şirketler dahil birçok firma ile çalışma şansı yakalamanı sağlayabilir. Belki de geliştirdiğin uygulama yılın trenleri arasına girip kullanıcılar tarafından en çok indirilen olabilir. Yapmak istediklerin, kariyerini nasıl planladığın ve hayallerin sana bağlı. Microsoft'un piyasaya sürdüğü ve geliştiriciler için ücretsiz kullanıma açtığı çok yönlü .NET sürümleri sana bu konuda sadece araç oluyor. Tabi geniş kitaplığı, sürekli gelişen araçları ve aktif topluluk desteği serüveninde işini baya kolaylaştırıyor.

Sen de .NET öğrenmek konusunda kararlı ve heyecanlıysan yapman gereken çok basit. .NET Bootcamp eğitimlerine katılıp kariyerine yeni bir soluk getirmek için şimdi Techcareer.net imkanlarından faydalan. Ücretsiz şekilde sunulan eğitimlere katılarak şimdi sertifikalı bir .NET geliştiricisi olabilirsin. Uzman eğitmenlerden 40 saat boyunca alacağın eğitimin sonunda platformu en etkin biçimde kullanmayı öğrenebilirsin. Üstelik sıfırdan bu işe başlayanlar için geliştirilen eğitim ilk kez yazılıma başlayanlar için de ideal. Bootcamp eğitimi tamamlandığında kendi uygulamalarını geliştirip alacağın sertifika ile iş başvuruları yapabilirsin.

SSS

.NET nasıl öğrenilir?

Uygulamayı öğrenmek için techcareer.net eğitimlerine katılabilirsin.

.NET öğrenmek ne kadar sürer?

40 saatlik eğitim sonunda .NET platformunun temellerini öğrenip daha sonra kendini geliştirebilirsin.

Yazılım bilmeyen biri .NET öğrenebilir mi?

Yazılım dillerine hakim olmayanlar da basit programlama dillerini öğrenip .NET platformunu kullanabilir.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Katılımcıları sıfırdan yetiştirip yazılım alanında daha çok istihdam yaratmayı amaçlayan bootcamp eğitimleri ücretsizdir.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Kariyerini yazılım teknolojileri, veri bilimi, ürün yönetimi gibi bilişim alanlarında planlayan öğrenciler, yeni ve eski mezunlar bu eğitimlere katılabilir.



 


 


 


 


 


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26