BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Open Source Nedir?

Open Source Nedir?

Open Source nedir ve ne gibi özellikleri vardır? Gelin daha yakından bakalım!
Techcareer.net
Techcareer.net
13.04.2023

Open Source Nedir?

Open source nedir? Open Source, farklı türden yazılımların kaynak kodlarının paylaşılarak herkes tarafından kullanılmasına izin verilmesi olarak tanımlanabilir. Yazılımcılar, paylaşılan kaynak kodları sayesinde yeni teknolojiler üretebilir ve var olan yazılımları kullanarak diledikleri gibi geliştirebilir. Bu yönü ile teknolojinin ortaklaşa geliştirilmesine olanak tanıyan Open Source yazılımlar, temelinde ücretsiz bilgi alışverişini taşır. Yazılım alanı için büyük bir özgürlük alanı yaratması ile ön plana çıkan Open Source yazılımları, kısa bir zamanda globalleşmeyi başararak akıllı telefonlardan bilgisayarlara kadar daha pek çok kullanım alanına sahip oluyor. Open Source Code nedir? sorusunu kısa bir şekilde açıklamak gerekirse kaynak kodları kamu ile paylaşılan, isteyen her yazılımcının dilediği gibi kullanıp geliştirebileceği kodlardır. 

Open Source Yazılımların Özellikleri Nelerdir?

Open Source Code nedir? Sorusunun ardından kullanıcılar Open Source yazılımların özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Açık kaynak kodlu yazılımların özelliklerini bilmek yazılımları kullanmadan önce önem taşır. Open Source yazılımların özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Open Source yazılımların tercih edilmesinde en çok rol oynayan özelliklerinden biri yazılımların ücretsiz olmasıdır. Kullanıcılar bu sayede lisans maliyeti olmadan ücretsiz bir şekilde yazılım geliştirme şansına sahip olabilir.
     
  • Open Source yazılımların kaynak kodlarının açık olması herkesin erişebilmesini sağlar. Bu özelliği ile Open Source yazılımları oldukça erişilebilir, şeffaf ve güvenilirdir. 
     
  • Open Source yazılımları, yazılım sektörünün daima gelişmesini sağlar. Herkese açık yazılımları farklı kişilerin işbirliği içerisinde çalışmasıyla yazılımlar gelişir varsa hatalar kısa sürede fark edilerek çözülmeye çalışılır. 

Open Source Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Open Source yazılımların sağladığı avantajlar, yazılım alanı ile ilgilenen kişiler tarafından oldukça merak edilen bir konu oluyor. Open Source yazılımlar sağladığı avantajlar sayesinde geniş bir kullanım alanına sahip oluyor. Open Source yazılımların kullanıcılara sağladığı birçok avantajdan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkün oluyor:

  •  Kullanım Kolaylığı Sağlaması: Open Source yazılımların açık kaynak kodlarına sahip olması ile içeriğine istenen anda ulaşabilmek en büyük kolaylığı sağlıyor. Bu sayede açık kaynaklı yazılımlarda geliştirme ve değişiklikler yapmak oldukça kolay oluyor. Aynı zamanda Open Source kodlu yazılımların birçok kişi tarafından kullanılması kullanım esnasında karşılaşılan problemlerin çözümüne kolayca erişebilmeyi mümkün kılıyor.
     
  • Gelişime İzin Vermesi: Open Source kodlu yazılımlar sayesinde teknolojide büyük bir işbirliği ile gelişim sağlanır. Daha önceki bir yazılımın düzenlenmesi ve geliştirilmesi ile sürekli olarak yeni bir teknoloji üretilir. Ücretsiz olarak bilgi akışını sağlayan Open Source sayesinde pek çok yazılımcı proje geliştirerek topluma fayda sağlama şansına sahip olur. Bir yazılım üzerinde farklı kişilerin çalışabilmesine olanak sağlaması da Open Source kodlu yazılımlar sayesinde bir yazılımın hatalarının kolayca fark edilmesi ve farklı fikirlerden beslenerek gelişebilmesini sağlar. Kısacası herkes tarafından kolayca erişilebilen ücretsiz bu yazılımlar kullanıcıların kendini geliştirebilmesi ve yaratıcılığını gösterebilmesi için önemli ve ücretsiz olan kapsamlı bir kaynak oluşturur. 
     
  • Güvenlikli Olması: Open Source yazılımlarının güvenilir olması, geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olmasında etkili oluyor. Open Source yazılımlarında her detayı görebilmek ve yönetebilmek de güvenli olduğunu gösteren bir özellik oluyor. Open Source yazılımlarının başka bir güvenli özelliği ise kullanıcılara dışarıdan gelen işlemleri bildirerek haberdar etmesidir. 

Open Source Code Yazılım Örnekleri Nelerdir? 

Kullanımı özellikle 2000’li yıllardan sonra hızla artan Open Source Code yazılımlar yazılımcılar, kullanıcılar ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen herkese sunduğu pek çok avantaj ile oldukça popülerdir. Bu yazılım türüne pek çok örnek vermek mümkündür. En iyi bilinen açık kodlu yazılımları şöyle sıralayabiliriz: 

  • Linux: Bu alana meraklı herkes tarafından kullanılabilen ve geliştirilebilen tamamen ücretsiz bir işletim sistemi yazılımıdır.
     
  •  WordPress: Ücretsiz şekilde site ve bloglar oluşturmayı sağlayan bir içerik yönetim sistemi yazılımıdır. 
     
  • Phyton: Programlama dili olan Python, anlaşılabilir ve kolay öğrenilebilmesi ile oldukça bilinir ve çok sayıda uygulamada kullanabilir.
     
  • Kubernetes: Google’da çalışan mühendisler tarafından Go dilinde yazılan ve uygulamaların otomatikleştirilmesini sağlayan bir Open Source yazılımdır. 
     
  • LibreOffice: Açık kaynaklı ücretsiz bir ofis yazılım seti olan LibreOffice, içerisinde bulunan yazılımlar sayesinde slaytlar, çizimler, formüller ve çok daha fazlasını kolayca oluşturabilmeyi sağlar. 

Open Source Yazılımlar ve Diğer Yazılımlar Arasındaki Temel Farklar Nelerdir? 

Open Source yazılımları tercih etmek istemeyenler kapalı kaynak kodlu, sahipli veya özel mülk yazılım olarak adlandırılan yazılımları kullanabilir. Bu tip yazılımlar ve açık kaynak kodlu yazılımlar arasında temel farklar bulunur. Bu farklar:

  • Kapalı kaynak kodlu yazılımlar çoğunlukla şirketler tarafından geliştirilirken açık kaynak kodlu yazılımlar daha çok kişiler bireysel kullanıcılar tarafından geliştirilir. 
     
  • Kapalı kaynak kodlu yazılımlara düzenlemeyi yalnızca yazılımı geliştiren kurum veya kişiler yapabilir ve tüm bilgileri saklı tutma hakkına sahip olurlar. Açık kaynak kodlu yazılımlarda ise bu durum çok farklıdır. Herkes düzenleme ve değişiklik yaparak yazılımları dilediği gibi kullanma hakkına sahip olur. 
     
  • Açık kaynak kodlu yazılımlardaki hatalar genel olarak hızlı bir şekilde fark edildiğinden düzeltilmesi de kısa sürer. Bu avantaj kapalı kaynak kodlu yazılımlarda mevcut değildir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlardaki hatalar yalnızca yazılım üzerinde çalışan kişiler tarafından düzeltilebileceğinden daha uzun sürebilir. 

Open Source Yazılım Lisans Türleri Nelerdir?

Açık kaynak kodlu yazılım nedir? Sorusu beraberinde hangi lisans türlerinin olduğu sorusunu getiriyor. Açık kaynak kodlu yazılımları  kullanmak isteyenlerin dağıtımı ve geliştirilmesi hakkındaki sınırlılıkları ve yazılımlar üzerindeki izin düzeyleri üzerinde lisans türleri belirleyici oluyor. Lisans türlerinden bazıları kullanıcıyı çoğu konuda kısıtlarken bazıları daha çok serbestlik sağlıyor. Dünyada sayısı 100’ü aşan Open Source Code lisanslama türü bulunuyor.  Popüler olan Open Source yazılım lisans türlerini sıralayacak olursak:

  • Apache License: Bu lisans türü pek çok konuda kullanıcılara izin verir. Kullanıcılar lisansı kullanarak ticari kullanım, dağıtma, değiştirme ve özel kullanım iznine sahip olur. Lisansın kullanıcılara sunduğu şartlar arasında, lisansın kopyasını bulundurma şartı ve yapılan değişiklikleri lisans üzerinde belirtilmesi yer alır.
     
  • MIT License: En yaygın kullanılan lisans türlerinden biri olan MIT Lisence, ticari kullanım, dağıtma, değiştirme ve özel kullanım konusunda kullanıcıları serbest bırakır. Aynı zamanda yazılımda yaşanabilecek sorunlarda yazılımcının sorumlu tutulmaması da bu lisansın başka bir avantajını oluşturur. MIT Lisence şart olarak ise kullanıcılarına  lisansın kopyasını bulundurmayı ve referans belirtmeyi sunar. 
     
  • GNU: (General Public License) Oldukça yaygın bir diğer açık kaynak kodlu yazılım lisansı olan GNU kullanıcılarını, ticari kullanım, dağıtma, değiştirme ve özel kullanım konusunda özgür bırakıyor. Ancak bu lisanslama türünde diğerlerine göre daha çok şart bulunuyor. Bu şartlardan bir tanesi, lisanslama türünde kullanıcıların kullandıkları yazılımları açık kaynak kodlu yapması oluyor. Aynı zamanda kullanıcılar yazılımdaki değişiklikleri belirtmeli ve yeni yazılımı aynı lisans veya uyumlu olan lisansla lisanslamalıdır. 

Daha Fazla

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Eylül ayında Techcareer.net olarak çok heyecan verici etkinlikler ve gelişmeler yaşadık. İşte bu ayın öne çıkanları!
30.09.2024
3 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26