BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Kodlama Hakkında Her Şey

Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Kodlama Hakkında Her Şey

Bu blogumuzda, oyun geliştirme süreci hakkında temel bilgiler sunarken, okuyuculara oyun geliştirme alanında kariyer yapmak için hangi becerilerin gerektiğini ve iş arama sürecinde nelere dikkat etmen gerektiğini öğreniyor olacaksın.
Techcareer.net
Techcareer.net
17.05.2024
6 Dakika

Oyun kodlamak bir oyunu sıfırdan oluşturmayı içeren dinamik ve disiplinler arası bir süreçtir. Bu süreçte yazılım, tasarım, hikâye anlatımı, görsellik, ses mühendisliği ve pazarlama gibi farklı becerileri bir arada kullanmak gerekir. Oyun stüdyoları eşliğinde yürütülen projelerde onlarca, yüzlerce, hatta binlerce profesyonel birlikte çalışabilir. Bu ekipler PC, PlayStation, Xbox veya mobil gibi çeşitli platformlara özel oyunlar geliştirebilecekleri gibi hazırlanan bir oyunu tüm platformlarda çalışacak şekilde de optimize edebilir.

Oyun Nasıl Yapılır?

Bir oyun farklı alanlarda uzmanlaşmış profesyoneller tarafından geliştirilebilir. Aynı şekilde ufak oyun takımları da birbirinden ilginç oyunlar yapabilir. Unreal Engine oyun motoru kullanılarak tek bir oyun geliştirici tarafından hayata geçirilen Bright Memory: Infinite buna iyi bir örnektir. Yeterli zaman ve sabırla herkes kendi oyununu hazır hale getirebilir. Bu süreçte oyun kod yazma, seviye tasarımı, sanat yönetimi, ortam ve karakter modelleme, ses tasarımı, hikâye anlatımı ve kurgulama gibi çeşitli işler özenle gerçekleştirilir. Gerekli testler ve eklemeler ile birlikte oyundaki hatalar ortadan kaldırılır ve nihai aşamada oyun lanse edildiği platformlar üzerinden yayınlanır.

Oyun Yaparken Hangi Adımlar İzlenir?

Oyun yapma aşağıdaki temel adımları takip etmeyi gerektiren çok kreatif bir iştir:

  • Oyunun Türünü ve Konseptini Belirlemek: Bir oyunu tasarlamaya başlamadan önce o oyunun kimlere hitap edeceğini seçmelisin. Aylarca emek harcadığın bir oyundan gelir elde etmek için hedef pazarını en doğru şekilde belirlemen oldukça önemlidir. FPS, RPG, TBS, MMORPG veya Adventure oyun türlerinden birini seçmeli ve bu alanda özgün bir işe imza atmalısın.
  • Oyun Tasarım Belgesi (GDD) Oluşturmak: Hazırlayacağın oyunun kapsamlı bir özeti olan GDD belgesi, bir oyunun mekaniği, türü, hikayesi ve kurgusu hakkında önemli detaylar içerir. Hangi programlama dilini kullanacağın, görsel konsepti neye göre hazırlayacağın ve müzik seçimlerini nasıl yapacağın gibi detaylara açıklık kazandırarak kapsamlı bir yol haritası oluşturabilirsin.
  • Oyun Motorunu Seçmek: Günümüzdeki gelişmiş oyunların tamamı kapsamlı bir oyun motoru üzerine inşa edilir. Oyunun başarısı için kritik öneme sahip olan oyun motorları gerçek dünyadaki fizik koşullarını simüle ederek gerçekçi ve keyifli oyunların geliştirilebilmesine olanak tanır. Geliştiriciler oyun yapma sürecinde Unity veya Unreal Engine gibi popüler oyun motorlarını kullanabilecekleri gibi kendi oyun motorlarını da hayata geçirebilirler.
  • Oyunu Oluşturmak: Tasarım ve prototipleme aşamasının ardından oyunu hayata geçirmeye başlayabilirsin. Bu aşamada ortamı hazırlamak, görevleri belirlemek, seviye tasarımını üstlenmek, karakterlere hayat vermek, animasyonları geliştirmek ve ses efektlerini tamamlamak gibi işleri üstleneceksin.
  • Oyunu Test Etmek, Yayınlamak ve Pazarlamak: Oyunu test ettikten sonra yayına hazır hale getirebilirsin. Bu aşamada QA test uzmanlarından da destek alabilirsin. Oyunu yayınladıktan sonra üzerinde çalışılması gereken bir diğer konu da onu iyi bir şekilde pazarlamaktır. Satış rakamlarını yükseltmek için oyuna özel bir web sitesi oluşturabilir, farklı platformlar üzerinde reklam verebilir, sosyal medyayı kullanabilir ve ilgi çekici oyun demoları hazırlayabilirsin.

Oyun Yapmak için Hangi Diller Kullanılabilir?

Farklı programlama dilleri arasında seçim yaparken hangisinin oyun geliştirmeye başlamak için daha iyi olduğunu anlamak kafa karıştırıcı bir süreç olabilir. Bu süreçte ise bazı diller hem geliştirici desteği hem de çok yönlülüğü ile öne çıkar. Oyun kodlama için yaygın olarak kullanılan 5 programlama dili şu şekilde sıralanabilir.

1. C++

Fonksiyon tabanlı klasik C dilinin obje yönelimli hali olan C++, oyun geliştirme alanında en çok tercih edilen diller arasında yer alır. C++ programlama dili sayesinde karmaşık algoritmaları, yüksek hacimli verileri ve yoğun grafikleri optimize ve hızlı bir şekilde işleyebilirsin. Unreal Engine veya CryEngine gibi güçlü oyun motorlarında 3D oyunlar geliştirmek için C++ diline hâkim olman oldukça önemlidir.

Avantajları

  • Unreal Engine tarafından kullanılması
  • Platformlar arası uyumluluk
  • Devasa topluluk desteği

Dezavantajları

  • Yeni başlayanlar için zor ve karmaşık bir yazılım dili olması

2. C#

Nesne yönelimli (Object-oriented) modern bir programlama dili olan C#, pratik ve çok yönlü bir kullanıma sahiptir. Unity oyun motoru ile özdeşleşen C# sayesinde 2D ve 3D oyunlar geliştirmek kolaylaşır. Yeni nesil oyun motorlarının kullanıcı dostu yapısı sayesinde teknik detaylarla çok fazla uğraşmak zorunda kalmaz, doğrudan oyun mekaniğine ve işleyişine odaklanabilirsin.

Avantajları

  • Visual Studio ile sorunsuz entegrasyon
  • Unity ile tam uyumluluk
  • Hızlı ve verimli kullanım
  • Güçlü topluluk desteği

Dezavantajları

  • Düşük seviyeli (low-level) oyun mimarisi için çok uygun olmaması

3. Python

Son yılların en popüler yazılım dilleri arasında bulunan Python, oyun geliştirmeye başlamak için de iyi bir seçimdir. Python ile daha az kod yazarak oyun mantığını ve mekaniğini oluşturmak, temel algoritmalar geliştirmek ve prototipler hazırlamak mümkündür. PyGame, Godot ve Ren.py gibi oyun motorlarının da desteği sayesinde bu dil ile oyun yapmak oldukça pratik hale gelmeye başlamıştır.

Avantajları

  • Prototipleme için ideal
  • Güçlü topluluk desteği
  • Öğrenmesi kolay

Dezavantajları

  • Donanım kontrolünün çok kısıtlı olması
  • Bellek yönetimi yapılamaması

4. Java

Back-end ve kapalı sistemlerde yaygın olarak tercih edilen Java, oyun geliştirme için de kullanılabilir. C# veya C++ kadar güçlü olmasa da Java ile oyun geliştirmenin de kendine özgü avantajları vardır. Örneğin Java kodları çeşitli platform desteklerinden bağımsız olarak Java Sanal Makinesi (JVM) kurulu her cihazda rahatlıkla çalıştırılabilir. jMonkeyEngine, LibGDX ve Jake2 gibi oyun motorlarının da desteğiyle daha hızlı sürede mobil veya online oyunlar hazırlanabilir. Özellikle Android tarafında uygulama ve oyun geliştirmek istiyorsan Java’ya bir şans vermelisin.

Avantajları

  • Android için oyun geliştirme olanağı
  • Platformlar arası kullanım kolaylığı
  • Aktif geliştirici topluluğu

Dezavantajları

  • Düşük seviyeli (low-level) donanım için sınırlı erişim seçeneği

5. Swift

Hızlı, düzenli ve modern bir programlama dili olan Swift, oyun geliştirme için de sıklıkla tercih edilir. iOS ortamında çalıştırmak üzere yüksek performanslı uygulamalar ve oyunlar geliştirmek istiyorsan mutlaka Swift dilini öğrenmelisin. Apple'ın programlama dili Swift ile iOS, macOS, iPadOS, watchOS ve tvOS platformlarına özel uygulamalar ve oyunlar geliştirebilirsin.

Avantajları

  • Apple ekosistemi içinde çalışma olanağı
  • Yüksek performanslı geliştirme

Dezavantajları

  • Kısıtlı platform desteği
  • Sınırlı oyun motoru

Oyun Yapmak için Hangi Becerilere Sahip Olmak Gereklidir?

Oyun yapmak için gerekli olan temel beceriler şu şekilde sıralanabilir:

  • C#, C++, Java ve Python gibi programlama dillerinden birine veya birkaçına yeterli seviyede hâkim olmak ve bu dilleri oyun motorları üzerinde aktif bir şekilde kullanabilmek
  • Oyun geliştiriciliğine tutkuyla bağlanmak ve hataları sürecin bir parçası olarak kabul etmek
  • 2D/3D modelleme yapabilmek için Maya veya Blender gibi modelleme programlarını kullanabilmek
  • Oyun motorları hakkında bilgi sahibi olmak ve bir oyun motoru üzerinde uzmanlaşmak
  • Oyun dünyasındaki gelişmeleri, oyun stillerini ve trendleri takipte kalmak
  • İlgi çekici oyunlar hazırlamak için hikâye anlatma becerilerini geliştirmek
  • Analitik düşünebilme ve kurgusal ilerleme süreçlerine odaklanabilmek
  • İyi iletişim becerileri ve takım çalışmasına yatkınlık kazanmak

Bir oyun geliştirici olarak sen de Indie, Hyber Casual veya 3D gibi farklı alanlarda ilerleyebilirsin. Oyun geliştirme alanında uzmanlaşmak için Techcareer.net tarafından düzenlenen Bootcamp eğitimlerine katılabilirsin. Belli bir konuda kendini geliştirdikten sonra yeteneklerini sınayabileceğin Hackathon yarışmalarına katılabilir, önemli bağlantılar kurabilirsin. Techcareer.net’i takipte kalarak yazılım dünyasındaki güncel konulardan haberdar olabilir ve kariyerine yön verecek iş ilanlarına kolayca başvuruda bulunabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

Tek başına oyun geliştirmek mümkün müdür?

Evet, bir oyunu tek başına hayata geçirmek uzun ve zor bir süreç olsa da başta indie ve Hyper Casual olmak üzere çeşitli alanlarda oyun geliştirebilirsin.

En popüler oyun motorları nelerdir?

Unity, Unreal Engine ve Godot en popüler oyun motorları arasında gösterilebilir.

İş ilan başvurularına hangi özellikleri sağlarsam başvurabilirim?

İşverenler tarafından belirtilen özelliklere ve yetkinliklere sahip olduğunu bildiğin tüm iş ilanlarına başvuruda bulunabilirsin.

İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?

Techcareer.net iş ilanları sayfası üzerinden senin için en uygun iş ilanlarına başvurabilirsin.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Bootcamp eğitimlerine başvurabilmek için yaş, ikamet ve eğitim gibi belli başvuru koşulları aranabilir. Techcareer.net bootcamp sayfasından senin için en uygun eğitimleri keşfedebilir, katılım şartlarını kontrol ettikten sonra kolayca başvuru yapabilirsin.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Techcareer.net tarafından düzenlenen bootcamp eğitimleri tamamen ücretsizdir.


Daha Fazla

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bu blogumuzda, Bootstrap öğrenme ve kullanımına yönelik kapsamlı bir rehber edineceksin ve bu çerçeveyi etkin bir şekilde kullanmaya başlaman için pratik adımlar öğreneceksin.
13.09.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26