BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Prototipleme Nedir, Faydaları Nelerdir?

Prototipleme Nedir, Faydaları Nelerdir?

Prototipleme hakkında ne biliyorsun, neleri merak ediyorsun? Haydi, teknolojiye bir 'çerçeve' çizmeye ve kariyerini şekillendirmeye başlayalım!
Techcareer.net
Techcareer.net
17.07.2023

Prototipleme Nedir, Faydaları Nelerdir?

Prototipleme işlemi, genel olarak var olmayan ve tasarlanma planı yapılan ürün, işlev, mekanizma gibi olguların üretme aşamasına girmeden önce tam manasıyla içeriğini ve işlevini gösterme amacıyla tasarlanan bir işlem olarak gösterilebilir. Birçok farklı alanda çeşitli ihtiyaçlar doğrultusunda prototipleme metodu kullanılması mümkün oluyor. Bu kullanım alanlarında yer alan birçok etken ise prototipleme nedir sorusunu akıllara getiriyor. Prototipleme işlemi, kısaca özetlemek gerekirse belirli bir kategoride yer alan ve var olmayan nesnelerin, varlıkların ve sistematik planlama yapısının ilk gösterme aracı olarak ele alınıyor. Buna ek olarak prototipleme işlemi genel olarak birçok farklı projenin içerisinde yer alabiliyor. 

Planlı bir şekilde ele alınan varlıkların üretime geçme aşamasına ulaşmadan önce prototipleme işlemi yapılıyor ve kullanıcıya veyahut üreticiye belirli fikirleri net bir şekilde oluşturma aşamasında yardımcı oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Prototipleme tekniği alanlarının da gelişip değiştiği biliniyor. Belirli teknolojik cihazlar sayesinde, Prototipleme teknikleri daha kolay bir şekilde tasarlanarak, üç boyutlu yazıcılar sayesinde ortaya çıkarılabilir hale geliyor. Prototipleme, genel olarak herhangi bir ürünün erken tanıtma ve öğrenme aşamasında kullanılan, fikir verme amacı teşkil eden sistemlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Örneğin; ev veya bina gibi yapılar, inşaat sürecine başlanmadan önce prototipleme sistemi kullanılarak genel bir bilgi ve öğrenme olanağı sunuluyor. Yapılmak istenen varlığın özelliklerine bağlı olarak değişen Prototipleme yöntemleri, araç, mekanik ürün, motor ve benzeri alanlarda da sıklıkla tercih ediliyor. Prototipleme işlemi, insanların üretim ve fikir edinme alanlarında oldukça işe yarayan bir işlem olarak dikkat çekiyor. 

Aslında var olmayan nesnelerin ilk örnekleri olarak da adlandırılan prototipleme teknikleri, zihinlerde oluşan plan, proje gibi olguları kusursuz bir şekilde sunabilmeye olanak tanıyor. Bu doğrultuda dünya genelinde tercih edilen Prototipleme işlemi, sistematik olguların ön planda tutulmasına da sebebiyet verebiliyor. Var olmayan bir varlığı veya nesneyi insanlara Prototipler ile anlatmak, sözlü anlatıma oranla daha fazla tercih ediliyor. Ürünün bitmiş haline en yakın örneği şeklinde yapılan prototipleme seçenekleri, bu doğrultuda hem üreticiye hem de fikir sahibine oldukça kolaylık sağlayan bir unsur olarak da değerlendiriliyor. 

Prototipleme Faydaları Nelerdir?

Portatipleme işlemi, insanlara birçok alanda kolaylık sağlaması ile ön plana çıkıyor. Prototipleme işlemleri, kişinin bireysel düşünce yapısına, kullandığı tekniklere ve projenin özelliklerine bağlı olarak değişebiliyor. Prototipleme karar adımları, tasarım odaklı tasarım olgusuna göre de şekillenebilir. Var olmayan bir nesneyi üretmek ve tanıtmak amacıyla kullanılan prototipleme teknikleri, ilk olarak zihinde oluşturulan bir taslakla oluşuyor. Hemen ardından ise çizimler, tasarlama aygıtları ve projeye en yakın görsel sonuçlar ortaya çıkarılıyor. İnsanın zihninde olan bir nesneyi, projeyi veya ürünü en iyi şekilde  tanıtmasın ve göstermesine olanak sağlayan Prototipleme çeşitleri farklı olanakları bünyesinde barındırıyor. Prototipleme çeşitleri nelerdir sorusuna yanıt olarak ise gösterilebilecek birçok seçenek bulunuyor.  Prototipleme süreci karar adımları bu aşamada önem taşıyor. Satış prototipi, tasarım doğrulama prototipi, görsel prototipi ve işlev testi prototipi, başlıca prototip çeşitleri arasında yer alıyor. 

  • Satış Prototipi: Üretimin öne çıkan amaçlarından bir tanesi olarak biliniyor. Tasarımın üç boyutlu halini tanımlayan Prototip türü olan satış prototipi, çeşitli alanlarda değişik fikir olgularının değerlendirilme amacıyla kullanım sağlıyor.
     
  • Tasarım Doğrulama Prototipi: Tasarım doğrulama prototipi de yine aynı işleve hizmet eden Prototip çeşitlerinden bir tanesi olarak kullanım sağlıyor. Bir ürünün veya nesnenin var olma sürecinin önemli parçalarından olan bu Prototipleme çeşidi de, fikir edinme ve fikir paylaşımı sırasında sıklıkla tercih ediliyor.
     
  • Görsel Portetipi: Genel olarak bir ürünün veya nesnenin işlevsel özelliklerine sahip olmayan fakat, görüntü olarak tam manasıyla görsel izlenimini oluşturan Prototipleme çeşidi olarak kullanılan görsel Prototip işlemi, üretilmek istenen veya tasarlama aşamasında olan ürünün neye hizmet edeceğini ve neye benzeyeceğini tam manasıyla anlaşılmasına olanak tanıyor. 

Prototipleme Nerede Kullanılır?

Prototipleme yöntemi nedir? Sorusunun yanı sıra bu konuda pek çok şey daha merak ediliyor. Prototipleme süreci, ürünün fikir aşaması ile başlayan ve sonrasında farklı adımları takip ederek gelişen bir olgu olarak değerlendiriliyor. Yeni bir ürünün oluşturulma ve geliştirme süreçlerinde kullanılan Prototipleme işlemi, fikir alışverişini daha kolay bir hale getirmesi ile ön plana çıkıyor. Ürünün kullanıcı kitlesine hitap edip etmediğini bu kitle ile birlikte test etme, etkileşim kurabilme ve yorum alabilme avantajlarını beaberinde getiren Prototipleme işlemi, hemen her türlü ürünün üretim sürecinin başlangıç ritüelleri arasında da yer ediniyor. 

Ev ve bina gibi alanların yapım aşamasında, taşıt veya yeni icatların tasarım aşamalarında, herhangi bir ürünün veya nesnenin icadı sırasında prototipleme ile tanıtım ve gösterim, hedef kitleye ulaşılabilirlik açısından önem taşıyor. Bu sebeple farklı kullanım alanlarında çeşitli şekillerde Prototipleme işlemi oldukça fazla bir şekilde yapılıyor. Hem dünya genelinde hem de Türkiye bünyesinde Prototipleme işlemi, gerek ürün üretici firmaları gerekse yeni nesil icat üreten kişiler tarafından öncelikli tasarım adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Prototipleme işlemi, dijital veya fiziksel bir ürünün, fikir aşaması ve tasarım aşaması sonrasında bitmeye en yakın ürün örneği olarak gösterilen model çeşitleri olarak da değerlendiriliyor. Sözlü anlatımdan daha etkili bir yöntem olarak kabul gören görsel etkileşim unsuru, bu doğrultuda Prototipleme işlemi sayesinde daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. Birçok alanda kullanımı bulunan Prototipleme işlemi, hemen her alanda anlaşılma kolaylığı sağlamasıyla da ön plana çıkıyor. 

 

Bu içeriğimizde, Prototipleme'nin önemli kavramını, ne olduğunu, tekniklerini ve yöntemlerini inceledik ve tasarım gibi birçok alandaki merkezi rolünü keşfettik. Tüm bunlardan daha fazlasını öğrenmek istersen, UI/UX Design Bootcamp'in de içinde bulunduğu birçok alandaki ücretsiz, uygulamalı Bootcamp'leri buraya tıklayarak inceleyebilir, sana uygun olana hızlıca başvurabilirsin!

Zaten bu becerilere sahipsin ve teknoloji sektörüne atlamaya hazır mısın? techcareer.net, deneyimli profesyonellerden yeni başlayanlara kadar herkese çeşitli iş fırsatları sunar. Teknolojiye odaklı iş ilanlarını buradan keşfetmeye başlayabilirsin. 

Teknolojiyle kal!
 


Daha Fazla

Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Kodlama Hakkında Her Şey

Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Kodlama Hakkında Her Şey

Bu blogumuzda, oyun geliştirme süreci hakkında temel bilgiler sunarken, okuyuculara oyun geliştirme alanında kariyer yapmak için hangi becerilerin gerektiğini ve iş arama sürecinde nelere dikkat etmen gerektiğini öğreniyor olacaksın.
17.05.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26