BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Python Nedir ve Kimler İçindir?

Python Nedir ve Kimler İçindir?

Birinci sınıf programlama dili olan Python hakkında tüm merak edilenleri ve bazı ipuçlarını seninle paylaşıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
8.01.2023

Python Nedir ve Kimler İçindir? 


Python nedir? Bir programlama dili olarak çeşitli alanlarla tercih edilen Python; makine öğrenimi, veri bilimi, API ve web geliştirme konusunda temel bir yapı oluşu ile öne çıkıyor. Geçmiş zamanlara bakıldığında, Python’un tamamlayıcı bir dil olarak tanımlandığı görülüyor. 1991 yılından bu yana tamamlayıcı dil olarak bilinen Python, sahip olduğu özellikler ile birinci sınıf programlama dili olmayı başardı. Birinci sınıf programlama dili olan Python, alt yapı yönetimi, modern yazılım geliştirme ve veri analizi alanında tercih ediliyor. 

Python nedir kısaca özetlemek gerekirse; makine öğrenimi, veri analizi, web uygulaması oluşturma ve sistem yönetimi alanında ihtiyaç duyulan ve sıklıkla tercih edilen bir programlama dilidir.

Python’un Sağladığı Avantajlar Nelerdir? 


Python ne işe yarar sorusu yazılım ve programlama alanına ilgi duyan pek çok kullanıcı tarafından merak ediliyor. Kullanıcılara sağladığı çeşitli ayrıcalıklar ile dikkat çeken Python programlama dili, çeşitli avantajları da beraberinde getiriyor. Python’un kullanıcılara sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanıyor:


Öğrenme ve Kullanma Kolaylığı: Bazı programlama dilleri oldukça karışık bir yapıya sahiptir. Karışık bir yapıya sahip olan programlama dillerinin öğrenimi ve kullanımı da oldukça zordur. Python programlama dili ise bu noktada diğer programlama dillerinden ayrılır. Python programlama dilinin söz dizimi okunabilir bir yapıya sahiptir ve ileriye dönük oluşu dikkat çeker. Aynı zamanda öğrenimi de oldukça basittir. Özellikle programlama alanında yeni olanlar için oldukça ideal bir programlama dili olan Python, hızlı ve basit bir şekilde öğrenilebilir. Karmaşık programlama dilleri ele alındığında Python’un basitlik açısından en ön planda yer aldığı görülür. 


Geniş Kullanım Çerçevesi: Python, ismi az duyulan programlama dillerinden biri olmasına rağmen oldukça geniş bir kullanım çerçevesine sahiptir. Özellikle yazılımcılar arasında oldukça popüler olan Python, tabanında yer aldığı programları en üst sıralara taşır. Github, Tiobe İndex gibi programlama dillerinin kullanıldığı sistemlerde Python’un öne çıktığı görülür. Python’un geniş kullanım çerçevesi, işletim sistemlerinde de kendini gösterir. Pek çok OS tarafından desteklenen Python, küçük ve büyük işletim sistemleri ile de uyumludur. Özellikle API destekli servislerde ve büyük yazılım kütüphanelerinde Python tabanlı wrappersların ve bindingsların varlığı görülür. Bahsedilen bu servisler, Python’un kolay bir şekilde arayüz oluşturmasını ve ilgili kütüphaneleri doğrudan kullanmasını sağlar. Python nerelerde kullanılır sorusunun cevabı da bu noktada dolaylı olarak cevaplanmış olur. Python’un çoklu programlarda da sıklıkla kullanıldığı görülür.


Orijinal Bir Dil: Python, basit programlama dilleri arasında yer almaz. Otomasyon programları ve scriptler, Python kod şemalarını kapsar. Profesyonel kalitede yazılımlar oluşturmak için de sıklıkla tercih edilen Python, bağımsız uygulamalar oluşturmada ve web hizmetlerinde de ilk tercihlerden biri olur.

Python Nerelerde Kullanılır?


 İşlevsel özellikleri ile dikkat çeken Python programlama dili, pek çok alanda kullanım kolaylığı sağlıyor. Python’un sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanıyor:


● Python ile Salt, Ansible gibi uygulamalarda yapılandırma ve sistem gereksinimleri sağlanabilir. 
● Uygulama GUI’leri ve web tarayıcılarının etkileşimlerini otomatik hale getirir. 
● Python programlama dilini kullanarak konsol uygulamaları oluşturulabilir. 
● Çoklu uygulamalara GUI uygulamaları oluşturan Python, oluşturulan uygulamaların bağım kurulum dosyası olarak kullanımına da fırsat sunar. 
● Python ile script oluşturulabilir. Python aracılığı ile oluşturulan Script yalnız başına bir binary serisi oluşturamasa da üçüncü programlardan faydalanılarak binary serisi oluşturulabilir. 
● IT için en önemli konulardan biri olan sofistike veri analizleri için en elverişli programlama dili Python olmuştur. Python’un arayüzünde bulunan tüm kütüphaneler, veri bilimi ve makine öğrenimi için oldukça uygundur. Python kütüphanelerinde yer alan yüksek kaliteli komutlar, nümerik algoritma kütüphaneleri ve makine öğrenimi kütüphanelerinin gelişmesine fayda sağlar. 
● Üçüncü parti web yazılımları ile Python programlama dilinin bünyesine bulunan yerel kütüphaneler birleştiği takdirde, hızlı bir web site yönetimi mümkün hale gelebilir. Aynı zamanda sitenin veri yürütme işlemini hızlı bir hale getirmesini mümkün kılmak amacı ile REST API’lerin doğru kod bloklarını oluşturması sağlanır. 
● Python, son güncellemeleri ile asinkron operasyonlarının oldukça güçlü bir yapıya dönüşmesini sağlamıştır. Böylelikle bünyesinde bulundurduğu yerel kütüphaneler ile birlikte web sitelerinin saniyedeki kod istemlerine karşılık veri akışının hızlı bir şekilde sağlanmasını mümkün hale getirmiştir. 
● Python’un bünyesinde yer alan kütüphanelerin ve modüllerin birer nesne olarak görev yaptığı bilinir. Bu husus, Python’un etkileyici bir dil olmasını sağlar. Python, bünyesinde barındırdığı kod özellikleri ile yazılan uygulamaları manipüle eder ve diğer programlama dillerinde yazılması daha zor ya da imkansız olan uygulamaların çok daha kolay bir şekilde yazılmasını sağlar. 
● Python, çoklu platform uygulamaları oluşturması özelliği sayesinde LLVM ve benzeri kod derleyici sistemleri üzerinde etkili kodlar oluşturulabilmesi için uygun ortamın oluşmasını sağlar. 
● Python, ‘’Glue Code’’ yani ‘’yapışkan kod’’ olarak tanımlanır. Yapışkan kod Python’un bu tanıma layık görülmesindeki etken; C dili kütüphanesinde yer alan kodlar ile ortaklaşa bir yapı oluşturarak etkili bir program elde edilmesine yardımcı olmasından kaynaklanır. 
● Python, makine öğrenimi ve veri biliminde eşi benzeri bulunmayan bir programlama dili seçeneğidir.

Python’un Eksikleri Nelerdir?


Sağladığı pek çok farklı avantaj ve işlevsel özellikleri ile dikkat çeken Python, birtakım eksikliklere de sahiptir. Python’un yetersiz kaldığı durumlar şu şekilde özetlenebilir;


● Python, yüksek düzeyde bir programlama dilidir. Dolayısıyla sistem düzeyindeki programlamalar için uygun değildir. Fakat, aygıt sürücüleri ve işletim sistemi çekirdeği için aynı husus geçerli değildir. 
● Python programlama dilinin bazı durumlar için ideal olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Python’un ideal olmadığı durumlar arasında, platformlar arası bağımsız binary dosyaları için çağrı yapan durumlar gösterilebilir. 
● Python ile MacOS, Windows ve Linux işletim sistemleri için uygulama geliştirmek mümkündür. Fakat geliştirilen uygulamanın işlevselliği sorgulanabilir. 
● Python programlama dilinde hız ön plandadır. Hızın ön planda olduğu Python programlama dilinin ağır programlarda işlevsellik sağlaması mümkün değildir. Bu noktada en eski programlama dilleri arasında yer alan C ya da C++ programlama dilleri tercih edilebilir.

Python ile İşler Nasıl Daha Kolay Getirilir?


Python nedir ne işe yarar sorularının yanı sıra Python’un hangi alanlarda kolaylık sağladığı da sıklıkla merak ediliyor. Python ile işlerinizi daha kolay bir hale getirmek istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz;

● Python programlama dilinde basit ve kısa okunabilir syntax’lar bulunur. Örneğin; Python’un 3.x güncellemesinde ‘’Merhaba Dünya’’ yazısı şu şekilde görüntülenir: print(“Hello world!”)


● Python’da bulunan nesne elemanları vasıtası ile yaygın program akışları açık ve net bir şekilde ifade edilebilir. Örneğin; liste nesnesi içerisinde yer alan txt dosyası içerisinden satırları okuyabilen bir program ve bu satırların dizi biçiminde sıralanması için yazmanız gereken kod şu şekildedir; 
with open(‘apsisx.txt’) as apsisx_file:
    file_lines = [x.strip(‘\n’) for x in apsisx_file]


● Programlar kod dizimi yapısı açısından incelendiğinde, ‘’with/as’’ yapısı dikkat çeker. With/As yapısı, bir içerik yöneticisidir ve kod bloğu nesneyi örneklendirmek ve nesneyi bloğun dışına atmak için tercih edilir. Bu noktada nesne, () open işlevi ile çağrılan ‘’apsis_file olur. Böylelikle diğer işlemler için ekstra kod yazmaya gerek kalmaz. Ekstra kod yazmaya gerek kalmayan işlemler arasında; dosya açma, satır okuma ve kapatma gibi işlemler yer alır.


● Python dil şemaları arasında [x.strip(‘\n’) for x in apsisx_file] yapısı da bulunur. Bu yapı, apsisx file gibi diğer kodları içeren yapı kodlarının tekrarlanmasını sağlar. Aynı zamanda tekrarlanan listenin otomatik olarak bir listeye eklenmesine ve işlenmesine yardımcı olur.


● Python da dahil olmak üzere pek çok farklı programlama dilinde ‘’for…’’ kalıbı bulunur. Python programlama dilinde bu kalıbı döngü olarak yazabilmek mümkündür. Bu noktada temel nokta; Python’un döngüleri ekonomik bir şekilde ifade etmeyi mümkün hale getirmesidir. Python ile döngüde yer alan öğeler için basit işlemler gerçekleştirebilir, açık bir örnekleme işlemi yapabilir ya da elden çıkarma işlemini gerektiren konular ile çalışabilirsiniz. 


● Kod blokları, Python programlama dili ile programlama geliştiren kişilerin okunabilirlik ile farklılığı dengelemesine imkân sağlanır. 


● Python’un bünyesinde bulunan dil özellikleri, yaygın kullanım durumlarını tamamlar. Örneğin; Unicode dizeleri ve daha pek çok farklı nesne türleri dil içerisine doğrudan aktarılabilir. Python’da bulunan veri yapılarına örnek olarak; sözlükler, listeler, tupllar ve setler gösterilebilir.

Python 2 ve Python 3 Arasındaki Farklar Nelerdir? 


Python’un Python 2 ve Python 3 olmak üzere mevcut iki farklı sürümü bulunuyor. Python’un mevcut sürümleri, yeni kullanıcıların ufkunu açacak niteliklere sahip. Python 2.x sürümü ‘’legacy’’ olarak tanımlanıyor ve güncellemeleri almaya devam ediyor. Python 3.x ise 2.x sürümünde bulunmayan pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor. Bu özellikler arasında eşzamanlılık kontrolleri ve verimli derleme sistemi örnek olarak gösterilebiliyor.

Python’un Kütüphaneleri Nasıldır? 


Python dili ile neler yapılır sorusunun cevabını arayan kullanıcıların Python kütüphaneleri hakkında bilgi sahibi olması önem arz ediyor. Python’un sahip olduğu üstün başarı, üçüncü taraf yazılımların ekosistemi ve kendine özgü zengin ekosistem sayesinde ortaya çıkıyor. Python’un üstün başarısına katkıda bulunan kütüphane çeşitleri de bu noktada önem arz ediyor. 

Python’un destek aldığı kütüphaneler, yapılan katkılar ile daha da zengin hale getiriliyor. Python’un bünyesinde bulunan standart kütüphane, çeşitli programlarına yönelik modüller sağlıyor. Python’un standart kütüphanesinin modüller sağladığı programlar arasında; çoklu işlem yönetimi, iş parçacığı, ağ oluşturma, asenkron işlemler, matematik, dizi işleme, dizin ve dosya erişimi bulunuyor. Bunların yanı sıra modern uygulamaların ihtiyaç duyduğu pek çok modül de Python kütüphanelerinde yer alıyor. Bu modüller ise; XML ve JSON gibi dosya formatlarını okuma ve yazma, internet protokolleri, sıkıştırılmış dosya kullanımı ve e-posta, web sayfaları, URL’ler gibi veri formatları ile çalışma modülleri oluyor. Ayrıca Python’un Ctypes modülü ile C- programlama dili ile uyumlu yabancı fonksiyon arayüzünü ortaya çıkaran harici kodlara ulaşılabiliyor. Varsayılan Python sürümünün tam olarak gelişmiş olmaması muhtemel durumlar arasında yer alıyor. Bu noktada kullanıcılar Tkinter üzerinden SQLite 3 veritabanının gömülü bir kopyası ve çoklu platform GUI kütüphanesi ile kullanılabiliyor. PyPI olarak tanımlanan Pyhton Paket Endeksi’nde pek çok sayıda üçüncü taraf kütüphanesi bulunuyor.

Üçüncü taraf kütüphaneler, Python’un popülaritesini artırırken, aynı zamanda çok yönlülüğünün de bir göstergesi oluyor. Bu kütüphanelerin sağladığı olanaklar şu şekilde özetlenebiliyor; 


● Python'un bünyesinde bulunan BeautifulShop adlı kütüphane, HTML analizini eksiksiz bir şekilde yapıyor. Böylelikle adeta bir araç görevini üstlenerek tüm verileri ayıklıyor. 
Django ve Flask gibi frameworkler sayesinde basit ve gelişmiş kullanım durumları kapsanıyor ve web servislerinin hızlı bir şekilde gelişmesine olanak sağlanıyor. 
● Python'un nesne modeli Apache Libcloud’un kullanımı ile çoklu bulut hizmetleri yönetiliyor. 
● İstatiksel ve matematiksel işlemlerin hızlandırılması amacı ile Matplotlib, Pandas ve NumPy kullanılıyor. Aynı zamanda verilerin görsel bir hale getirilmesi de kolaylaştırılıyor.

Python’ı Alt Seviyeye Düşüren Özellikler Nelerdir? 


● Go, Java ve C dillerinde olduğu gibi Python programlama dili de toplanan bellek yönetimine sahip oluşu ile dikkat çeker. Bu özellik, nesneleri bırakmak ve izlemek için kod uygulama zorunluluğunu ortadan kaldırır. Aslında çöp toplama işlemi arka planda, otomatik olarak gerçekleşir. Fakat bu işlem bir performans sorunu ortaya çıkardığı takdirde manuel olarak tetiklenebilir ya da tamamen devre dışı bırakılabilir. 


● Python, dinamizmi içerisinde barındıran bir yapıya sahiptir. Python’un dinamik yapısı, nesne tabanlı bir programlama dili olarak kullanılmasını sağlar. Dolayısı ile dildeki işlevler, modüller ve daha pek çok farklı husus nesne olarak ele alınır. Böylelikle kullanılan nesneler sayesinde kod yazmak oldukça basit bir hale getirilir. Karmaşık nesne manipülasyonları geliştiriciler tarafından birkaç satır kodu ile gerçekleştirilebilir ve soyutmalar düzenlenerek uygulama parçaları gerektiğinde değiştirilebilir. 


● Python, ‘’Significat Whitespace’’ adlı boşluklar kullanır. Bu boşluklar, Python programlama dilinin en iyi ve en kötü özellikleri arasında sayılabilir. Örneğin; aşağıdaki kodların yer aldığı ikinci satırdaki girinti, yalnızca okunabilirlik için değil, Python’un kullanımında yer alan kod sıralamanın bir parçası olarak kullanılması ile de dikkat çeker. Python’un derlemesi, kontrol akışını göstermek amacı ile uygun girintileri kullanmamış olan kod satırlarını reddediyor. 
with open(‘apsisx.txt’) as apsisx_file:
   file_lines = [x.strip(‘\n’) for x in apsisx_file]
Görüldüğü üzere boşlukların kullanımı bazı durumlarda oldukça zahmetli olabiliyor. Dolayısı ile bu durum, Python’u kullanmaya yeni başlayan kullanıcılar için problem arz edebiliyor. Fakat bakıldığında katı girinti kurallarının sanıldığının aksine daha az zorlayıcı olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra görünüm açısından daha okunabilir bir hale gelmesine de yardımcı oluyor. 


● Python programlama dilinin değişken yazmayı nasıl ele aldığı da bir diğer husus olarak öne çıkıyor. Python, dinamik ya da duck olarak tanımlanan ara kod yazımını kullanıyor. Python’un kullandığı ara kod yazımı hızlı kodlama için oldukça ideal olsa da, büyük kod tabanlarında sorun yaratabiliyor. 


● Python programlama dili bünyesine ‘’isteğe bağlı derleme zamanı’’ ipucu desteği eklendi. Eklenen bu destek ile birlikte statik yazma işleminden yararlanma ihtimali olan projeler de kullanılabilir hale getirilebiliyor.


Python Yavaş Mı? 


Python hakkındaki söylentilere göz atıldığında, Python’un yavaş olduğu konusundaki düşüncelerin daha ağır bastığı görülüyor. Genel olarak incelendiğinde, Python’un yavaş bir programlama dili olduğu söylenebiliyor. Hatta Python programlama dili ile oluşturulan programların Java ya da C/C++ programlama dillerine karşılık gelen programlardan daha yavaş çalıştığı görülüyor. 

Peki Python neden yavaş bir programlama dili olarak tanımlanıyor? Bu noktada Python programlama dilinin kodları satır satır analiz etme özelliği etkili oluyor. Kodları satır satır analiz etme özelliği, yavaş senkronizeyi de beraberinde getiriyor. Python’da bulunan nesnelerin kullanılan kodlar aracılığı ile belirlenmesi, derlense bile dil için hızını optimize etmeyi zorlaştırır. Aslına bakılırsa Python’un yavaş olması göründüğü kadar önemli bir konu değildir ve Python’u hızlandırmanın bazı yolları vardır.

Python’un Hızı Nasıl Artırılır?


Python’un genel olarak yavaş olduğu gözlense de her zaman yavaş olduğu söylenemez. Python’da yer alan kütüphanelerin ya da üçüncü taraf standart kütüphanelerdeki görevlerin düzgün bir şekilde içe aktarılamaması, Python programının yavaşlamasında etkili olan temel faktörlerdendir. Bu noktada Python’a hız kazandırmak amacı ile Pandas ve NumPy gibi uygulamalar kullanılabilir. Pandas ve Numpy uygulamaları kullanılarak istatistik ve matematik işlemlerinin muazzam bir şekilde hızlandırılması mümkün hale getirilebilir. Aynı zamanda PyPy çalışma zamanı ve pek çok Python uygulaması için fark edilebilir bir hız sağlanabilir. 

Python programlama dili ile Numba veya Cython gibi projeler kullanıldığında program kodlarının %10’u Assembly diline dönüştürülebilir. Ortaya çıkan sonuç C programlama dilinde oluşturulan programa göre daha yavaş bir kullanım sergilese de C programlama dilinin hafıza mikro yönetimi göz ardı edildiği takdirde C ile yarışabilecek bir potansiyele sahip olduğu görülür.

Python’ın Kullanım Alanları Nelerdir?


Yazılım dünyasında en çok kullanılan programlama dillerinden biri olan Python, güçlü, esnek ve basit yapısı ile öne çıkıyor. Python’un yapısı ve sahip olduğu işlevsel özellikler, Python’un kullanım alanlarını genişletiyor. Python kullanım alanları işte şu şekilde sıralanıyor:


Web Geliştirme: Web geliştirme, Python’un en çok kullanıldığı alanlardan birisidir. Çeşitli zorluklardaki web uygulamalarını geliştirirken Python programlama dilini tercih edebilirsiniz. Python’un bünyesinde çeşitli web frameworkleri bulunur. Python web frameworklerine örnek olarak; Flask, Pyramid ve Django örnek olarak gösterilebilir. Bu frameworkler, çeşitli alanlar ile ilgili görevleri aydınlatmak amacı ile tüm gerekli özellikleri sağlar. Frameworklerin aydınlattığı alanlar arasında; XML-RPC, POP, FTP, HTTP, SMTP bulunur. Python programlama dili ile oluşturulmuş en popüler web uygulamaları arasında Google, Spotify, Youtube ve Instagram bulunuyor.


Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi: Yapay zeka ve makine öğrenimi konusunda oldukça ideal bir programlama dili olan Python, bu alanlarla ilgilenen kişilerin kompleks sistemler ile kolay bir şekilde çalışabilmesine olanak sağlar. Bunun yanı sıra Python’un esnek yapısı, topluluk desteği özelliği ve MacOS, Linux, Windows gibi programlardan bağımsız bir şekilde çalışabilmesi; özellikle makine öğrenimi ve yapay zeka projeleri açısından vazgeçilmez bir seçim olarak kullanıcıların karşısına çıkar. 


Veri Analizi: Analiz yapmak ve yapılanmış görsel içeriklerini sentezlemek için veri bilimcileri tarafından oldukça büyük miktarlarda yapılanmamış veri toplanır. Böylelikle şirketlerin kendi işlerinde uygulanabilir olan içgörülerin elde edilmesi kolay hale getirilir. Tam da bu noktada Python devreye girer. Python, veri bilimciler için eşsiz bir seçenektir. Python’da bulunan Matplotlib, Seaborn gibi kütüphaneler, görselleştirme işlemi için oldukça idealdir. Aynı zamanda veri analizi ve veri manipülasyonu için oldukça önemli bir yere sahip olan popüler kütüphane Panda da Python’un bünyesinde yer alır. Panda’nın kaynak kodu optimize edilmiştir ve veri analizinde kesin sonuçlar sağlar.


Oyun Geliştirme: Python’un bünyesinde barındırdığı Pygame adlı kütüphane ile macera, klasik, bulmaca gibi çeşitli oyunları yaratabilmek mümkündür. 


Robotik Uygulamalar: Python, yapay zeka alanındaki en popüler programlama dilidir. Python’un yapay zeka alanındaki en popüler programlama dili olmasındaki etken; robotik için en uygun programlama dili olmasıdır. Aynı zamanda Python’un bünyesinde robotik için önem arz eden pek çok farklı hesaplama kütüphanesi de bulunur. 


Mobil Uygulamalar: Python’da bulunan frameworkler sayesinde mobil uygulama geliştirebilmek de mümkün hale geliyor. Python kütüphaneleri de mobil uygulama geliştirme işleminde etkili olan faktörler arasında yer alıyor.
 


Daha Fazla

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bu blogumuzda, Bootstrap öğrenme ve kullanımına yönelik kapsamlı bir rehber edineceksin ve bu çerçeveyi etkin bir şekilde kullanmaya başlaman için pratik adımlar öğreneceksin.
13.09.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26