BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
React mı Angular mı Daha Avantajlı?

React mı Angular mı Daha Avantajlı?

React mı Angular mı Daha Avantajlı? Gelin bu soruyu daha detaylı inceleyelim!
Techcareer.net
Techcareer.net
06.06.2023

React mı Angular mı Daha Avantajlı?

Avantaj konusunda veya çeşitli yönlerden React ve Angular arasında kıyaslama yapılır. Bu kıyaslama aşamasına geçmeden önce React ve Angular hakkında bilgi vermek, karşılaştırmanın daha iyi anlaşılmasını ve konunun daha iyi özümsenmesini sağlayacaktır. “Angular React nedir?” sorusunun cevabını vermeye önce react ile başlayabiliriz. 

React Nedir?

User Interface (UI) yani kullanıcı arayüzü oluşturmak amacıyla kullanılan React, basit ve en yalın haliyle, en çok kullanılan JavaScript kütüphanesi olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte bir framework olarak da sınıflandırmaya tabi tutulabilir. Aynı zamanda React açık kaynak kodlu ve herkese açık bir JavaScript’tir. 

2011’de XHP’den esinlenilerek ortaya bir fikir çıkarılır ve bundan 6 ay sonra React aracı ortaya çıkarılır. React’in piyasaya sürülme tarihinin ise 2013 olduğu ve bu aracın bileşenlerinin Facebook tarafından geliştirildiği bilinir. React bugün en çok kullanılan kütüphanelerden birisidir.

JavaScript ya da JSX olarak yazılabilen React uygulamalarında daha çok JSX kullanılır çünkü Javascript’te kullanıcı arayüzleri daha zor yazılır. React bileşen bazlıdır, front-end kütüphanedir ve uygulamanın görünüm katmanından sorumludur, geliştiricilere pek çok kolaylık sağlar.

Günümüzde React’i Whatsapp, Netflix, Instagram, American Express, Airbnb, eBay gibi büyük şirketler de kullanır. Kullanımı kolay bir araç olan React, birkaç günlük kullanım sonucunda basit bir şekilde anlaşılabilir. Bu araç, User Interface yani kullanıcı arayüzü görevlerini verimli bir şekilde tamamlamaya odaklanır.

React Özellikleri ve Avantajları

React kullanıcılarına çeşitli yönlerden avantaj sağlar ve bu avantajlar da React’in kullanımını artıran özellikler olarak bilinir. Şimdi bu özelliklere birlikte göz atalım:

  • Kullanımı kolay olan bir uygulamadır. Bir JavaScript geliştiricisi kolay bir şekilde React’in temellerini anlar. 
     
  • React’in yeniden kullanılabilen bir yapısı vardır. Bu özelliği sayesinde uygulama içinde oluşturulan diğer uygulamalarla birlikte de kullanılabilir.
     
  • Test edilebilir bir özelliğe sahiptir. Bu özellik de bir bileşenin nasıl işleneceğini ve davranacağını belirleme noktasında kullanıcılara kolaylık sağlar. Bu sayede uygulamaların test edilmesi ve ayıklanması son derece kolay olur.
     
  • React’in sunucu tarafı oluşturma işlevi vardır. Bu işlev kısaca web sitesinin hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar denilebilir.
     
  • React’in bir diğer işlevi ise tek yönlü veri bağlama işlevidir. Bu işlev verilerin akışının tek yönlü olmasını ve dolayısıyla daha iyi kontrol edilebilmesini sağlar. Bu sayede de uygulamanın esnekliği ve verimliliği artar.
     
  • Öğrenme eğrisi düşüklüğü de React’in bir başka özelliğidir. Öğrenme eğrisinin düşük olması temel programlama bilgisine sahip herkesin kolay bir şekilde React öğrenmesini sağlar. 
     
  • React ile daha kolay bileşen yazabilirsiniz.
     
  • React, sanal DOM (Document Object Model - Belge Nesne Modeli) kullanır. Bu sayede web bazlı uygulamalarda daha iyi performans elde edebilirsiniz. Bu da react avantajları arasında sayılabilir. 
     
  • React SEO dostu olarak bilinir. Bunun sebebi, muhtelif arama motorlarında erişim imkanı sağlayan bir kullanıcı arayüzü oluşturmanıza izin vermesidir.
     
  • React’in yalnızca bir JavaScript kütüphanesi olduğunu unutmamak gerekir. Bu da React’in her şeyi tek başına yapamayacağı sonucunu ortaya çıkarır. Durum kontrolü, etkileşim ve yönlendirme gibi bazı durumlarda ek kütüphaneleri kullanmak gerekebilir.
     
  • React ile interaktif ve hızlı user interface oluşturabilirsiniz.
     
  • React mimari katmana değil, doğrudan görünüm katmanına odaklanır. 
     
  • Arayüzde bulunan bütün işlemleri kolay, mantıklı ve maliyetsiz bir şekilde ve en önemlisi de yüksek performanslı olarak halleder.
     
  • Zamandan tasarruf yapmanızı sağlar.
     
  • Yüksek kalibreye sahip modern bir kullanıcı deneyimini size sunar.
     
  • Duyarlı bir kullanıcı arabirimine sahiptir.
     
  • Daha hızlı yükleme süreleri olan web sitelerinin oluşturulmasına zemin hazırlar.
     
  • React sayesinde çok yönlü bir uygulama geliştirilebilir.
     
  • Android ve iOS için harmanlanabilen kod tabanı oluşturulmasını sağlar.

React Nasıl Çalışır?

React nedir ve nasıl kullanılır sorularını cevabını ararken sıra React nasıl çalışır konusuna gelir. React’in çalışma şekline bakıldığında JavaScript dosyalarında yaptığı dönüşümler görülür. React söz konusu dönüşümlerin daha anlaşılabilir hale gelmesini sağlar. HTML kodları bu dönüşümlere örnek olarak verilebilir. Bu dönüşümler kullanıcıların ya da sistemin yaptığı değişiklikleri, eklenen yeni dosyaları sürekli günceller. React’in avantajlarından biri de söz konusu güncellemeleri yaparken aynı zamanda veri tasarrufu da sağlamasıdır. Bu noktada DOM ve buna benzer dinamik açıdan eklenen ya da silinen verilerin modellenmesi aşamasında meydana gelen bellek israfına alternatif bir çözüm getirir. Böylelikle uygulamalar alternatif ve hızlı bir arayüze sahip olur. React’in çalışma prensibi en basit haliyle bu şekilde anlatılabilir.

Angular Nedir?

Angular React farkı konusunu tamamen özümseyebilmek için React hakkında detaylı bilgi verdikten sonra sırada Angular var. Angular ile ilgili detayları da öğrendikten sonra ikisi arasındaki farkı daha iyi anlayabilmek mümkün. Peki, nedir bu Angular?

Günümüzde sosyal medya, internet bankacılığı, evde yapılan muhtelif işler, alışveriş gibi pek çok ihtiyaç için web sitelerine ve mobil uygulamalara başvurulur. Bu uygulamalar ve web sitelerinde zaman zaman aksaklıklar ortaya çıksa da çoğu zaman sorunsuz bir şekilde kullanılır ve insan hayatına olumlu bir şekilde katkı sağlar. İşte, Angular ve React kavramları tam da bu noktada devreye girer. Günlük hayatta kullanılan uygulamaları geliştirmek için Angular gibi frameworkler’e başvurulur ve yatırım yapılır. Bu sayede söz konusu uygulamalar daha sağlam ve kullanışlı hale gelir. 

Angular, açık kaynaklı bir JavaScript framework’ü olarak tanımlanabilir. Type Script ile ile yazılır. Angular’ın Google tarafından desteklendiği bilinir. Birincil amacı tek sayfalık uygulamalar geliştirmek olan Angular, kullanıcıların sürdürülebilirliği olan büyük uygulamalar oluşturmasını sağlar. Dinamik web uygulamaları için yapısal bir çerçeve olarak da tanımlanabilir. Tek bir site üzerinde dinamik bir şekilde gelişme imkanı sağlar. Geliştiricilerin Angular’ı HTML sayfaları için animasyonlu menüler oluşturmak amacıyla da kullandığı olur. Angular web uygulaması geliştirmede açılımı Model-View-Controller olan MVC mimarisini kullanır. 

Angular kim tarafından geliştirilmiştir sorusu da sıkça merak edilir ve kullanıcılar tarafından araştırılır. Angular çerçevesi Misko Hevery ve Adam Abrons tarafından bulunmuştur. Angular çerçevesini bulan bu kişiler Google mühendisleridir. Angular’ın ilk sürümü olan AngularJS Google tarafından 2012’de yayımlanır ve Google o günden beri Angular’ı destekler.

Bir süre sonra Angular’da radikal değişimler meydana gelir. Angular eski sürümüyle de ciddi bir talep görse de kullanımı arttıkça bazı sıkıntılar meydana gelir. Sürüm 2.0’dan sonra yapılan değişikliklerde ilk başta çerçevenin mimarisi bütünüyle değişir. Söz konusu değişikliklerle birlikte isimde de ufak bir değişiklik olur. 2.0’dan önceki sürümler AngularJS olarak adlandırılırken sonrasındaki sürümler yalnızca Angular olarak adlandırılır. 

Dik öğrenme eğrisi, sınırlı SEO seçenekleri, ayrıntılı ve karmaşık olması Angular’ın sınırlılıkları arasında sayılır ve kullanmaya başlamadan önce bunları bilmenizde yarar vardır.

Neden Angular Kullanmalısınız?

Angular ve React nedir sorularına cevap verdikten sonra sırada Angular’ı neden kullanmanız gerektiğini açıklayabiliriz. Tıpkı React gibi Angular da kullanıcılara çeşitli yönlerden avantaj sağlar. İşte o avantajlardan bazıları:

  • Görece öğrenmesi kolaydır; bu yüzden Angular modern uygulamalar geliştirmek için oldukça uygundur.
     
  • Angular’ın Single Page Application yanı tek sayfa uygulaması anlamına gelen SPA desteği bulunur.
     
  • Angular ile açılımı Rich Internet Application olan RIA oluşturabilirsiniz. Bu sebeple tek sayfa üstünden bakımlı ve gayet temiz bir uygulama yapabilirsiniz.
     
  • MVC yöntemiyle JavaScript tabanlı istemci tarafı uygulamaları Angular sayesinde geliştirebilirsiniz.
     
  • Angular kullanılarak yazılan uygulama çapraz tarayıcı uyumludur.
     
  • Angular her tarayıcı için otomatik bir şekilde uygun olan JavaScript kodunu işler.
     
  • Angular sayesinde geliştiriciler daha az kod yazarak daha fazla işlevsellik elde edebilir.
     
  • Yeniden kullanılabilir parçalar şeklinde işleme mantığıyla paketleme özelliğine sahip olan Angular, kullanıcıların kendilerine ait bileşenleri oluşturmalarını sağlar. Aynı zamanda Angular web bileşenleri ile de gayet iyi çalışır.
     
  • Angular kullanıcıların modüler hizmetler yazmalarına olanak tanır ve kullanıcılar Angular sayesinde bunları ihtiyaç duydukları yere ekleyebilir. Bu avantaj da aynı hizmetlerin test edilebilir ve yeniden kullanılabilir olma özelliklerini artırır.
     
  • Angular sayesinde uygulamanızın her bölümünü test etme imkanına sahip olabilirsiniz. Bu da Angular ile neler yapılabilir sorusunun cevaplarından birisidir.
     
  • Angular Chrome, Firefox, Edge gibi birden çok tarayıcı ile uyumludur.
     
  • Kullanıcı deneyimi son derece başarılıdır.
     
  • Aynı değişken üzerinde herhangi bir değişiklik yaptığınızda two-way-data binding özelliği sayesinde tüm sayfa üzerinde yer alan ilgili alanların değişmesini tetikleme özelliği vardır. 
     
  • Test Driven Development kavramına uygunluğu da özellikleri arasındadır. Bu sayede Unit Test yazmaya imkan sağlar.
     
  • İhtiyacınız olan bütün paketler Angular ile birlikte gelir.

Angular Nerelerde Kullanılır?

Angular günümüzde büyük küçük pek çok şirket tarafından kullanılır. Angular’ı kullanan ve uluslararası düzeyde bilinen platformlardan bazıları şunlardır:

  • Sony
     
  • Google
     
  • Forbes
     
  • Nike
     
  • HBO
     
  • Paypal
     
  • General Motors
     
  • Weather.com

Angular ve React Karşılaştırma

Angular ve React ile ilgili temel bilgileri verdikten sonra sırada karşılaştırma konusu var. Angular React karşılaştırma ile ilgili ayrıntılar aşağıdaki gibi verilebilir:

  • React bir kütüphane, Angular ise bir framework olarak bilinir.
     
  • Angular bir tür framework olduğu için mobil uygulama desteği gibi bazı özellikler kendi yapısında mevcutken React bu özellik için farklı bir geliştirici ihtiyacı duyar. Bu yönden bakıldığında Angular’ın daha avantajlı olduğu görülür. 
     
  • Angular detaylı bir kaynak koduna sahiptir. Bununla birlikte öğrenme ve çalışma hızı da düşüktür. Bunun yanı sıra React daha hızlı çalışmaya imkan tanır.
     
  • React’in minimal bir yapısı vardır, aşırı karmaşık özellikler göstermez. Angular ise daha karmaşık bir yapıya sahiptir, öğrenmesi biraz zaman alabilir.
     
  • Angular TypeScript kullanılarak oluşturulan bir JavaScript çerçevesi olarak bilinir. JavaScript kitaplığı olan ReactJS ise JSX kullanılarak oluşturulur.
     
  • Angular, genelde tek sayfalı uygulamalar ve aşamalı web uygulamaları gibi karmaşık aplikasyonlar meydana getirmek için kullanılır. React ise değişken verilere sahip bir uygulamada kullanıcı arayüzü bileşenleri oluşturmak için kullanılır.
     
  • Esneklik açısından React Angular’a göre daha avantajlıdır. Bu sebeple esneklik sizin için diğer özelliklerden daha öncelikliyse React’i tercih edebilirsiniz.
     
  • React görece daha esnek kullanımlarda, Angular ise daha karmaşık projelerde kullanılır.
     
  • TypeScript kodlamayı sevenler için Angular React’e göre daha avantajlıdır.
     
  • JavaScript seviyorsanız React tam size göre çünkü React’te her şeyin JavaScript olduğu bilinir.

Angular ve React arasında temelde yukarıda sayılan farklılıklar olsa da her ikisinin de birbirine kıyasla daha iyi veya görece daha dezavantajlı özellikler olabilir. Hangisinin daha iyi olduğu sizin ihtiyacınıza ve bazı kişisel tercihlerinize göre değişiklik gösterebilir. Uygulama alanının farklı olması Angular ve React için avantaj ve dezavantaj olan durumları değiştirebilir.


Daha Fazla

10 Adımda Python Öğren!

10 Adımda Python Öğren!

Blogumuzda, python programlama dili hakkında kodlama becerilerinizi geliştirme fırsatı yakalayacaksın.
27.03.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26