BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
React Nedir? Nasıl Kullanılır?

React Nedir? Nasıl Kullanılır?

Web geliştiricilerin en önemli yardımcıların React içeriğini sizler için hazırladık. Bu içeriği okuduktan sonra React hakkında aklınızda soru işareti kalmayacak!
Techcareer.net
Techcareer.net
4.12.2023
9 Dakika

React Nedir? Nasıl Kullanılır?

Web geliştiricilerin daha iyi arayüzler yaratmak veya kodlamayla ilgilenenlerin daha derin bilgi edinmek için React öğrenmeleri önemli diye düşünüyorsan doğru yerdesin. Uygulamanın gittikçe artan popülerliğinin en önemli nedeni kodlama yapmayı kolaylaştırması. Bununla birlikte birçok farklı avantajı bulunan sistem ve UI oluştururken kullanabileceğin JS kitaplığı hakkında detaylı tüm bilgileri senin için derledik. “React nedir, ne için kullanılır?” gibi sorularla başlayıp biraz daha derinlere dalacağız.

Sen de kariyerini teknoloji ekosisteminde yapıyorsan ve bu uygulamayı tanıyorsan yeteneklerini daha da geliştirecek bakış açıları kazanmak için detaylara göz atmaya hazır mısın? İşte başlıyoruz.

React Nedir?

React JS tek sayfalı uygulamalarda kullanıcı arayüzleri (UI) oluşturan bir JavaScript kitaplığıdır. Jordan Walke adlı bir Facebook geliştiricisi tarafından oluşturulan, açık kaynak yapısı nedeniyle en yaygın olarak kullanılan kütüphanelerden biridir. Bu kütüphane şu anda Uber, Facebook, Instagram, Amazon, Twitter, Netflix gibi isimlerle birlikte yaklaşık 9000 sektör lideri şirket ve marka tarafından kullanılıyor.

React temelde tek sayfalı veya mobil uygulamalar oluşturmaya yardımcı olan bir kitaplıktır. Diğer kitaplıklarla birlikte kullanıldığında karmaşık uygulamalar için de elverişlidir. Öngörülebilir ve etkili UI’lar oluşturan bu kitaplık bildirimsel kodda çalışır. Bildirimsel kodun emir kodundan farkı komutu senin söylemen yerine ne istediğini tanımlıyor olmasıdır. Bunu restoran örneğiyle açıklamak mümkün. Restoranda yemek siparişini garsona verirsin ama mutfağa gidip şefe yemeği nasıl pişireceğini söylemezsin. Bildirimsel kod nihai sonucu açıklar ancak bunun nasıl yapılacağına dair adım adım bir kılavuz görevi görmez.

Pratikte bildirimsel kodun pratik, anlaşılmasının kolay ve değiştirilmesinin basit olması anlamına gelir. Bu da daha az hata demektir. Görünüm katmanını yöneten React de bu kodları kullanır. Temel olarak bileşenler uygulamayı birbirinden bağımsız hareket eden ayrı bloklara bölmenize imkân sağlayan yeniden kullanılabilir kullanıcı arayüzleridir. Bileşenler verilerle rastgele bir girişi kabul eder ve ekranda ne görünmesi gerektiğini bildirmek için bir React öğesi döndürür. Karmaşık UI’larda diğer bileşenlerle etkileşime de girebilir. Bu noktada bileşenleri mantıksal bir şekilde sıralamak önem taşır. Bunu yapmak için React’te hangi durumun olduğuna bakmak gerekir.

Bildirime dayalı kullanıcı arayüzünde geliştirici herhangi bir durumda UI değişimi yapmakla sorumlu değildir. Kod ağırlıklı zorunlu kullanıcı arayüzlerindeki gibi div’leri gizleme veya gösterme konusunda herhangi bir endişeye gerek kalmaz. Sadece uygulamanın durumunu veya herhangi bir zamanda belirli bilgileri görüntüleyen ekranı alma ve bunu kullanıcı arayüzünde oluşturman yeterlidir.

React Ne için Kullanılır?

Web geliştirme projen için ne zaman React JS kullanacağını nasıl belirlersin? Bu kullanım alanları şöyledir:

  • Karmaşık kullanıcı arayüzleri: React, karmaşık kullanıcı arayüzlerini kolaylıkla yönetme konusunda uzmandır. Web uygulamanda gerçek zamanlı güncellemeler veya veri görselleştirme gibi çok sayıda dinamik ve etkileşimli öğe varsa duyarlı ve kusursuz bir kullanıcı deneyimi oluşturmana yardımcı olabilir.
     
  • Büyük ölçekli uygulamalar: React'in bileşen tabanlı mimarisi işletmeni büyüttükçe sana daha çok yardımcı olur. Bunu nasıl yapar? Web uygulamanı ölçeklendirmene yardımcı olabilecek modüler ve yeniden kullanılabilir kod oluşturabilirsin. Böylelikle sürdürülebilirlik, ölçeklenebilirlik ve esneklik gerektiren büyük ölçekli uygulamalarda işlerin kolaylaşır.
     
  • Yüksek performanslı uygulamalar: React'in verimli işleme sistemi ve optimize edilmiş sanal DOM, performanstan ödün vermeden büyük miktarda veriyi ve karmaşık kullanıcı arayüzlerini yönetmesine olanak tanır.
     
  • Platformlar arası uygulamalar: React web, mobil ve masaüstü uygulamaları oluşturmak için kullanılabilir ve bu da onu platformlar arası geliştirme için çok yönlü bir çerçeve hâline getirir.
     
  • React temelli özel tasarımlar: Spesifik bir çalışma için açık kaynak kodlu bu özel tasarımları kullanabilirsin. React Native, özellikle mobil uygulama geliştirme için tasarlanmıştır, React Desktop ise web teknolojilerini kullanarak masaüstü uygulamalar oluşturmana olanak tanır.

Büyük ve küçük işletmeler için duyarlı, akıcı ve kolay kullanılabilen bir JS kitaplığı olan ReactJS trafiğin yoğun olduğu ortamda çok sayıda işlevi çalıştırması gereken siteler için ölçeklenmeye hazır olarak gelir. Eş zamanlı işlevleri çalıştırması gereken bir web sitesi kuruyorsan bu kitaplık iyi bir çözümdür. Dilin temel yapısı gelecekteki değişikliklere seni kolaylıkla hazırlar. Uzun vadede React JS alanında kalabileceğini düşünüyorsan bugün kullanmaya başlaman iyi bir seçim olacaktır.

React Nasıl Çalışır?

React kullanımı kolay olmasının yanı sıra basit bileşen tasarım konsepti üzerine kurulduğu için pratiktir. Geliştiricilerin bu kütüphaneye akın etmesinin en önemli sebebi bileşenlerin Lego tuğlaları gibi olmasıdır. Çok basit bir şey inşa edebilir veya basit tasarımları kullanarak daha karmaşık yapılan oluşturabilirsin. Kodu sınıf veya fonksiyon olarak yazabilirsin. Sınıf bileşenleri yerleşik çoğu modern uygulamanın temelini oluşturan, fayda katan işlevlerden meydana gelir. Fonksiyonel bileşenler ise sadece React JS’te kullanılan JavaScript işlevleridir. Ortak bir JS işlevi yazarak kendi bileşenini oluşturabilirsin.

React ile temelde tek yönlü bir veri akışı sağlayan hiyerarşik bir yapı kurgulamanı kolaylaştırır. Durum ve destek olarak iki ana bileşenden oluşan bu yapıya ağaç denir. Bileşen ağacı durumları karıştırmayan karmaşık kullanıcı UI’ları oluşturmana olanak tanır. Yazdığın uygulama doğru bilgiyi görüntülemek için mantıksal bir yol izler ve buna göre kendi kendini günceller.

Bunu daha geniş bir örnekle açıklamak da mümkün. HTML kodunu dallanmış bir yapı gibi düşünebilirsin. React kütüphanesi DOM’u JavaScript’te etkili bir şekilde yeniden yapılandırmana olanak tanır. Böylelikle yalnızca gerçekte meydana gelen değişiklikleri DOM’a aktarman mümkün olur. Uygulama bu işlemi programlama dili içindekilerin okunmasını veya ifadesini kolaylaştıran “syntactic sugar” ile gerçekleştirir. Spesifik JavaScript nesneleri oluşturmaya yönelik basit syntactic sugar JSX’tir. Kısa bir kodda hiyerarşik yapı veya dallanma önemsiz gibi gelebilir. Oysa iç içe geçmiş kodlar yazmaya başladığında işler zorlaşır. Bunun yanı sıra yazmakta olduğun kod tabanını sürdürmek gibi zahmetli bir işle yüz yüze kalmış olursun. JSX ise HTML’in temizliğini JavaScript’in gücüne taşımana yardımcı olur. React.createElement düz ve eski bir JavaScript nesnesi yaratır.

React yazdığın kod üzerinden gerçek div’leri ve p etiketini ‘type’ özelliklerine bağlı olarak ayrıştırır, yinelemeli node’lar oluşturur ve son olarak DOM’a ekler. Aslında tüm JSX parse edildikten ve React.createElement çağrıları çözümlendikten sonra iç içe geçmiş devasa bir nesneyle karşılaşırsın. Bu devasa nesneyi ayrıştırarak yinelemeli node’lar oluşturan sistem ReactDOM’dur. Yaptığı şey yalnızca web’de değil mobil gibi ortamlarda da kullanılabilen bir UI ağacı yaratmaktır. Bunun için tek koşul ana iletim sistemiyle iletişim kurabilen bir oluşturucunun var olmasıdır.

Bir aplikasyon başlatmak için React Native uygulaması da kullanılabilir. Native aynı kütüphaneyi kullanır ancak render olarak ReactDOM’u kullanmaz. Bunun yerine paketin kendisi bir oluşturucu hâline gelir. Bu özellikle cep telefonları için doğrudan işletim sistemi üzerinden kullanıcı arayüzü desteğine ihtiyaç duyulduğunda büyük avantaj sağlar. Çünkü işletim sistemi arayüzünü uygulamanın bilmesine gerek kalmaz, React Native bununla ilgilenir.

React Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

React kullanımı çok sayıda avantaj içerir. Her uygulamada olduğu gibi bazı dezavantajları da olabilir ancak avantajlar çok daha ağır basar. Bu nedenle oldukça popülerdir. React JS avantajlarından bazıları şöyledir:

  • JSX uzantısı kitaplık içindeki HTML işaretlemelerini çok daha kolaylaştırır. Böylelikle basitleştirilmiş komut dosyası oluşturabilirsin. Yazma kısayolları HTML modellerini ReactElement ağaçlarına dönüştürür, böylelikle kod basit ve temiz hâle gelir. JSX sadece kod enjeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda tüm uygulamanın daha hızlı çalışmasını sağlar.
     
  • ReactJS'in en önemli avantajlarından biri bileşen tabanlı mimariyle kurgulanmış modüler tasarımdır. Uygulama geliştiricilerin kullanıcı arayüzü için yeniden kullanılabilir bileşenler oluşturmasına olanak tanıyan bileşen tabanlı bir mimari kullanır. Bu da uygulamaların bakımını ve ölçeklendirilmesini kolaylaştırır.
     
  • Daha hızlı uygulama oluşturmak için sanal DOM (VDOM) dikkat çeker. Temelde ağaç modeli tepedeki bir sorunun tüm dallara yayılması dezavantajını da barındırır. Bu sorunu çözmek için Facebook geliştirme ekibi, trafiği ve istekleri daha verimli bir şekilde yönlendiren Sanal DOM'u oluşturdu. React.js'nin avantajları ve dezavantajları dikkate alındığında bu kütüphane için açık bir oyun noktasıdır. Yüksek hacimli uygulamalar için temel hız ve doğruluk sağlar.
     
  • Kararlı kod yapısında da kütüphanenin “ağaç” fonksiyonu avantaj sağlar. React'ta veriler ağacın üstünden altına doğru akar. Bu özellik yazdığın kod üzerinde son derece dengeleyici bir etkisi bulunur. "Alt" yapıdaki küçük değişiklikler veya hatalar "üst" kodu etkilemez. Bu tür veri bağlama kodun daha kararlı ve hızlı çalışmasını sağlar.
     
  • React JS'nin en büyük avantajlarından biri de sunucu tarafı kurgulama, dinamik oluşturma ve meta etiketlerin yardımıyla çalıştığın siteyi SEO dostu hale getirmeye yardımcı olabilmesidir.
     
  • Chrome ve Firefox'ta geliştirici uzantısı olarak tasarlanan kullanışlı geliştirici araçlarıyla React kodunu düzenlemek daha da kolaydır. Bu programcıların React bileşen hiyerarşilerini sanal DOM'da göründükleri şekliyle incelemelerine olanak tanır. Ayrıca yazdığın kodun belirli bölümlerini izole edebilir ve düzenleyebilirsin.
     
  • React JS öncelikli olarak bir web uygulama kütüphanesi olarak görülür. Ancak uygulama hem iOS hem de Android için mobil yerel uygulamalar geliştirmek üzere çalışması için yükseltilmiştir. Bu durumda mükemmel uygulama performansı React JS'nin bir başka avantajı olarak sayılabilir.
     
  • JavaScript'i iyi anlayan çoğu programcı birkaç gün içinde React'ı öğrenebilir. ReactJS'in avantajları ve dezavantajları göz önüne alındığında bu JS için önemli bir noktadır. Yaygın kullanımı gelişim yeteneğin için daha geniş bir ağ oluşturabileceğin ve daha nitelikli adaylar bulabileceğin Sen de React’i öğrenerek alanında daha avantajlı bir konuma geçebilirsin. Kolay kullanım ve basit uygulamaları ile pratik UI tasarımları geliştirebilirsin. Bunun yanı sıra kısa kodlamalardan uzun ve kapsamlı kurgulara kadar birçok çalışmada kütüphanenin açık kaynak kodlarından faydalanabilirsin. Kodlama ve UI ile ilgili daha detaylı altyapıya sahip olmak istiyorsan Techcareer.net içinde kısa bir gezinti yapman yeterli. Teknoloji alanında kariyer hedefleyen herkes için sunulan eğitimlerden faydalanabilir, Bootcamp eğitimlerine katılarak sertifika alabilirsin.

React kullanımı hakkında detaylı bilgi sahibiysen ve bu bilgileri kendin için avantaja çevirmek istiyorsan Techcareer.net üzerinden iş ilanlarına göz atabilirsin. Teknoloji ekosistemine dâhil olmak için Hackathon etkinliklerine başvurarak yeteneklerini sergileyebilirsin. Hiring Challenge etkinliklerinde kendini kanıtlama fırsatı bulurken ödül kazanabilirsin. Ücretsiz eğitimlerle bilgini geliştirirken sektörün lider teknoloji firmalarıyla tanışarak hayalindeki kariyer fırsatına ulaşmak şimdi çok kolay.

Sıkça Sorulan Sorular 

React öğrenmek için ne kadar süre gerekir?

Temeller konusunda uzman olabilmen için 1 - 6 ay arası bir zamana ihtiyacın var. Öğrenme hızın yazılım geliştirme deneyimine ve isteğine bağlı olarak da değişir.

Hiç yazılım geliştirme deneyimi olmayan kişiler React öğrenebilir mi?

Bunu yapmak mümkün ancak başlamadan önce programlama temellerini ve koşullar, döngüler gibi ana kavramları öğrenmek önem taşır.

İş ilan başvurularına hangi özellikleri sağlarsam başvurabilirim?

İş ilanlarına başvurmak için ilanda belirtilen özelliklerin yanı sıra başka özellikler de gerekli. Bunun için kariyer rehberi sayfasından faydalanabilirsin.

İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?

Başvuru için siteye giriş yaparak iş ilanları sayfasına geçebilirsin.

Junior aday olarak iş ilanlarına başvurabilir miyim?

Junior aday olarak da iş ilanlarına başvurman mümkün. Teknoloji sektöründe kariyer yapmak için eğitim alarak avantaj sağlayabilirsin.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Katılmak istediğin etkinlik detaylarında verilen şartlara uyum sağlaman şart. Bu şartları sağladığını düşünüyorsan başvuru yapabilirsin. Başvurular toplandıktan sonra ön CV değerlendirmesi yapılır. Bu aşamayı geçtikten sonra sana Teknik Seviye Testi gönderilir. Başarılı olduğun taktirde ön mülakat yapılır. Görüşmede başarı sağladığında ise eğitime katılma hakkına sahip olursun.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Hayır. Bootcamp bilişim alanında düzenlenen ücretsiz eğitim kamplarıdır.

Hackathon yarışmalarına katılım şartı nelerdir?

Bilişim ve teknoloji alanında kariyer yapmak istiyorsan veya basamakları daha hızlı tırmanmak istiyorsan, yazılımla ilgiliysen ve yeteneklerini göstermek idealinde isen bu yarışmalara katılabilirsin. Bununla birlikte açılan yarışmalardaki spesifik şartları karşılaman ve etkinliğin içeriğine hakim olman en önemli şart.

Hiring Challenge süresi ne kadar?

Hiring Challenge süresi yarışmanın karmaşıklığı, görevin niteliği ve organizasyonu gerçekleştiren kuruluşların belirlediği zamana göre değişir. Bazı etkinlikler birkaç saat içinde tamamlanır. Bazıları ise birkaç gün sürebilir. Detaylı bilgi için Hiring Challenge sayfasını takipte kalabilirsin.

Discord kanalına nasıl katılabilirim?

Sunucuyu kurduktan sonra buraya tıklaman yeterli.

 



 


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26