BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Usta Bir Yazılım Mühendisi Olmak İçin Okuyabileceğiniz 5 Kitap Önerisi

Usta Bir Yazılım Mühendisi Olmak İçin Okuyabileceğiniz 5 Kitap Önerisi

Gerçek bir yazılım mühendisi olmak istiyorsan, sınırlarını zorlayacak kitaplarla kendini geliştirmelisin. Peki hangi kitaplar sana yeni ufuklar açabilir? İşte önerilerimiz!
Techcareer.net
Techcareer.net
05.06.2023

Usta Bir Yazılım Mühendisi Olmak İçin Okuyabileceğiniz 5 Kitap Önerisi

Yazılım alanı gerek dünyada gerekse ülkemizde gün geçtikçe çok daha fazla önem kazanır. Kendini geliştirmek kavramı her alanda çok önemli olduğu ve öne çıktığı gibi yazılım alanında da öne çıkar. Yazılıma yeni başlayan veya yazılım alanında kendini geliştirmek isteyen kişiler için gerek dünya genelinde gerekse ülkemizde büyük bir oranda yazılım ile ilgili kitaplar bulunur. Bu kitaplardan faydalanarak yazılım alanındaki gelişmeleri takip etmeniz, yazılım alanında kendinizi geliştirmeniz mümkün.

Yeni Başlayanlar İçin Kitap Önerileri

Yazılım alanına yeni adım atacak kişiler için yazımla ilgili kitaplar çok iyi bir kılavuz olur. Yazılımla ilgili kitaplar sayesinde temel, orta ve ileri seviye yazılım bilgilerini öğrenmeniz, yazılım alanındaki birçok kavrama hakim olmanız ve dünya genelindeki gelişmeleri takip etmeniz mümkün. İşte yazılım alanına yeni başlayanlar için yazılım kitaplarından bazıları şunlardır:

  • Clean Code - A Handbook of Agile Software Craftsmanship: Yazılım alanında kariyer yapmak isteyen herkesin başucu kitabı olarak yanında bulundurması gereken kitaplardan birisi olan Clean Code, Robert C. Martin tarafından yazılmıştır. Robert C. Martin bu kitabında temiz kod yazma prensip ve uygulamalarına, karışık vakalara, temel kod projelerinden ileri seviye kod projelerine kadar, sorunlu bir kodu temiz yazılmış bir koda dönüştürmeye değinmiştir.
     
  • The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master: Birçok üniversitede ders kitabı olarak da kullanılan kitap Adrew Hunt ve David Thomas tarafından yazılmıştır. Bilgisayar programlama ve yazılım mühendisliği hakkında her seviyede yazılımcı için çok gerekli ve mutlaka bilinmesi gerekilen bilgiler içerir. Yazılım kitap önerisi dendiği zaman ilk söylenen kitaplardan biri olan The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master, kitabı okuyan kişilere sistematik bir bilgi sunmamakta olup okuyan kişilerin gelişim süreçlerini geliştirmeleri için pragmatik yöntemler sunar.
     
  • Code Complete: A Practical Handbook of Software Construction: Steve McConnell’in yazmış olduğu kitap programlamanın en kolay kılavuzlarından biri olarak kabul edilir. Steve McConnell, Code Complete: A Practical Handbook of Software Construction’da en etkili yazılım tekniklerini ve mutlaka her yazılımcı tarafından bilinmesi gerekilen ilkeleri açık, anlaşılır ve pragmatik bir şekilde sentezlemiştir. Programlama kitap önerisi dendiği zaman en çok duyduğumuz kitaplardan biri olan Code Complete: A Practical Handbook of Software Construction, özellikle yazılım alanına yeni başlayan yazılımcıların en yüksek kalitede kod oluşturmalarına yardımcı olacak ve sunduğu teşvik edici bilgi sayesinde bu alanda motivasyonları yüksek bir şekilde ilerlemelerini sağlayacaktır.
     
  • Pyhthon Programming: An Introduction to Computer Science: John Zelle tarafından yazılan kitap içerisinde programlama ve yazılım dünyasındaki çarkların nasıl döndüğünü çok fazla teorik bilgi olmadan aktarır. John Zelle bu kitapta programlama bağlamından çıkmadan bilgisayar bilimi hakkında bir yazılımcının bilmesi gereken tüm bilgileri bir araya getirmiştir. Kitapta okuyucuya pratik bir şekilde python öğretilmekte olup aynı zamanda kitaptaki her bölümün sonunda okuyucunun okuduğu bilgileri hatırlamasını sağlayacak bazı testler bulunur. 

Yazılım Alanında En Çok Okunan Kitaplar

Yazılımcılar için kitaplar kendilerini geliştirmeleri için vazgeçilmez olan kriterlerden biridir. Her geçen gün gelişmekte olan yazılım, programlama ve kodlama alanında aynı ivmede her geçen gün yeni kitaplar da yazılır. Yazılımcılar için kitap önerileri denildiği zaman en çok karşımıza çıkan kitaplardan bazıları şunlardır:

  • Refactoring- Improving The Design of Existing Code: Türkçeye “kod düzenleme” olarak çevrilen refactoring kelimesi aslında yazılan bir kodun süreç içerisinde değiştirilerek optimize edilmesi ve kodun daha anlaşılır bir hale getirilmesidir. Refactoring işlemlerine daha çok yazılım süreçlerinde en çok zaman ve maliyet harcanan bakım kısmında başvurulur. 1999 yılında yayımlanmış ve Martin Fowler tarafından yazılmış olan kitapta refactoring kavramıyla ilgili çeşitli tanımlara, birçok farklı uygulamalara ve temiz kod çalışmalarına yer verilir.
     
  • Head First Design Patterns: A Brain- Friendly Guide: Eric Freeman ve Elisabeth Robson tarafından yazılmış olan kitap, okuyucularına design patterns yani Türkçe karşılığıyla tasarım kalıplarını aktarır. Çok geniş bir alan olan yazılım alanında birçok problemle karşılaşılar. Bu kitapta yazılım alanında karşılaşılan problemlerin sınıflandırılabileceğine ve bir çözüm yolunun  başka bir probleme uyarlanabileceğine değinilir.
     
  • Working Effectively with Legacy Code: En iyi yazılım kitapları denildiği zaman akla gelen ilk kitaplardan biri olan Working Effectively with Legacy Code, Michael C. Feathers tarafından yazılmış ve 1 Eylül 2004 tarihinde yayımlanmıştır. Michael C. Feathers, bu kitabında okuyucularına test edilmemiş eski kod tabanlarıyla daha etkin çalışmaları için yeni yöntem ve teknikler sunar. Özellikle yazılım değişikliklerinin mekaniğini anlamak, yazılıma yeni özellik ve faktörler eklemek isteyen kişiler için bu kitap başucu kitaplarından biridir.
     
  • Peopleware: Productive Projects and Teams: 1987 yılında ilk basımı yapılmış olan kitap Tom DeMarco ve Timothy Lister tarafından yazılmıştır. Yazılım organizasyonu yöntemi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin en çok okuduğu kitaplardan biri olan Peopleware: Productive Projects and Teams, çoğu konuyu somut ve anlaşılır bir hikaye ile desteklemiştir. 
     

Daha Fazla

.Net (DotNet) Nedir? Nasıl Kullanılır?

.Net (DotNet) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bu blogumuzda, .Net platformunun özelliklerini, avantajlarını, çeşitli programlama dillerini ve uygulama geliştirme konusundaki önemli ipuçlarını öğrenerek yazılım geliştirme sürecini hızlandırmak için bilgi edinmiş olacaksın.
26.04.2024
10 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26