BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Verimliliğinizin Artmasını Sağlayacak En İyi Yazılım Araçları

Verimliliğinizin Artmasını Sağlayacak En İyi Yazılım Araçları

Geliştirici olarak hayatınızı kolaylık sağlayacak en iyi araçları listeledik. İçeriğimizi okuduktan sonra daha artık kod yazmak daha kolay olacak!
Techcareer.net
Techcareer.net
8.12.2023
8 Dakika

Verimliliğinizin Artmasını Sağlayacak En İyi Yazılım Araçları

Bir geliştirici olarak, aynı anda tamamlaman gereken pek çok görev olur. Tekrarlanan bu görevler, üretkenliğinin önündeki en büyük zorluk haline gelebilir. Aynı anda birkaç projeyi, kişisel yaşamla ve ofiste geçirilen saatlerle dengelemek zor olabilir. Bunun üstesinden gelmek için zaman yönetimi sağlamanın yanı sıra maksimum değer sunan yazılım araçları kullanabilirsin.

İşinizi Kolaylaştıracak Yazılım Araçları

Projelerinde yapılacak işleri organize ederken ilerlemeni verimli bir şekilde takip etmen gerekir. Burada oluşan ufak bir olumsuzluk bile günlük çalışma yeteneğini olumsuz etkileyebilir. İşte, çalışırken üretkenliğinin artmasına katkı sağlayacak hatta kodlamalarda bile işini kolaylaştıracak yazılım araç önerileri:

1- Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Araçları

IDE araçları; kaynak kodu düzenleme, hata ayıklama, test etme gibi farklı işlevleri tek bir platformda sağlar ve verimliliğin artmasına katkı sağlayacak araçların başında gelir. En popüler IDE araçları şöyledir:

  • VS Code: Microsoft’un Visual Studio Code’u Windows, macOS ve Linux ile entegre çalışan bir geliştirme ortamıdır. Hata ayıklama, akıllı kod tamamlama, sözdizimi vurgulama, kodu yeniden düzenleme ve yerleşik Git için özellikler sağlar. Bu araçla birlikte ücretsiz olan LiveShare uzantısını kullanarak, ekip arkadaşlarınla uzaktan iş birliği de yapabilirsin.
     
  • CodeStream: Her programlama dilini destekleyen ve hiçbir pull request oluşturmadan kodu ekibinle tartışmana olanak tanır. Bir sorunu çözmek için kod bloğunu vurgulaman ve yorum yazman yeterli olur.
     
  • IntelliJ IDEA: Java, Kotlin, Scala ve Groovy’de uygulama geliştirmeye yönelik akıllı bir IDE aracıdır. İş akışını desteklemek için her şeye ince ayar yapabilir. Bu araçta kısayollar oluşturabilir, eklentilerle çalışabilir ve arayüzü özelleştirebilirsin.
     
  • Sublime Text: Üretken olmak isteyen her geliştiricinin iyi bir kod düzenleyicisi kullanması gerekir. Sublime Text de piyasadaki en iyi kod düzenleyiciler arasında yer alır. Çeşitli işaretleme ve programlama dillerini destekleyen platformlar arası kod düzenleyicidir. Satırlar ve dosyalar arasında hızla gezinmene, birden fazla alanda kodu güncellemene ve projeler arasında geçiş yapmana destek verir.

2- Yapay Zeka Kodu Oluşturma Araçları

Verimliliği artırmaya yardımcı yazılım araçları tavsiye ederken yapay zeka kodu oluşturma araçlarından da bahsetmek gerekir. Bu araçlar, kodu yazarken yapay zeka yardımıyla tamamlamana yardımcı olur.

  • GitHub Copilot: Editöründe kod oluşturmak için yapay zekayı kullanan bu araç, JetBrains ve Visual Studio Code IDE’leri ile entegre şekilde de kullanılabilir. Geliştiricilerin başka yerde çözüm aramadan testler oluşturmasına, API’ları keşfetmesine ve sorunları daha hızlı çözmesine destek sağlar. Bunların yanı sıra GitHub Copilot, kod yazma stilinizi tanıyarak size uyum sağlar.
     
  • Tabnine: Geliştiricilerin Visual Studio Code üzerinde uzun snippet önerileri ve odaklanmış satır kodu oluşturmalarına yardımcı olur. Programlamanın tekrarlanan kısımlarını otomatikleştirme misyonuyla JavaScript, Python ve Java dahil 11 yazılım dilinde çalışır. Bağlam ve sözdizimine dayalı olarak sonraki kod satırlarını tahmin eder ve önerir. Tam satır kod tamamlama ve doğal dilden koda dönüştürme konusunda yardımcı olur.
     
  • JupyterLab: Not defterleri oluşturma, düzenleme, birden çok dilde kod yazma, verileri görselleştirme ve keşfetme yeteneği de dahil olmak üzere etkileşimli bilgi işlem için bir dizi özellik sunar. JupyterLab iş birliği için de kullanıcıların not defterlerini paylaşmasına ve gerçek zamanlı şekilde tüm ekibin birlikte çalışmasına destek verir.
     
  • dbForge SQL Complete: SQL kodlamanı hızlandırmanı sağlayan veritabanı geliştirme, yönetim aracıdır. SSMS ve Visual Studio’ya yönelik çalışan bu eklenti, üst düzey tamamlama yeteneği sağlar. SQL kodunu yazabilir, geliştirebilir ve yeniden düzenleyebilir. SQL Complete’te bulunan ancak SSMS ve Visual Studio IntelliSense’de bulunmayan benzersiz özelliklerle üretkenliğini artırabilirsin.

3- Hata İzleme Araçları

Sorun izleme sistemi olarak da bilinen hata izleme araçları, yazılımcıların uygulama geliştirme sürecinde hataları ve sorunları izlemesine yardımcı olur.

  • Jira: Ekip ve proje yöneticilerinin projeleri planlamasına, atamasına, izlemesine ve gözden geçirmesine destek veren gerçek zamanlı proje yönetimi aracıdır. Hataları izlemeyi, kaydetmeyi ve düzeltmeyi kolaylaştıran bir şablonla çalışır. Tüm sorunları tek yerde görüntülemeni sağladığından, ilk önce hangi hatayı düzeltmen gerektiğini tek tıklamayla organize edebilirsin.
     
  • MantisBT: Mantis Bug Tracker olarak da bilinen bu araç, proje yönetimini ve etkili ekip iş birliğini kolaylaştıran açık kaynaklı bir sorun izleyicisidir. PHP üzerine inşa edilmiştir ve 50 farklı dildeki arayüzüyle avantaj sağlar. Araç, hatalar ve kullanıcı şeklinde organize edebileceğin arayüzüyle iş akışını özelleştirmene destek verir. Platformlar arası hata izleme sistemi olarak çalışan MantisBT, ekibine sorunlar hakkında e-posta bildirimleri gönderir.
     
  • Jam: Jam ile hatanın ekran görüntüsünü veya videosunu alıp ekip arkadaşlarınla paylaşabilirsin. Bu araç ayrıca, ağ istekleri, tarayıcı bilgileri, cihaz ayrıntıları, yeniden oluşturma adımları, yorumlar ve konsol günlükleri gibi yararlı bilgiler otomatik olarak yakalar. Jira ve GitHub ile de entegre çalışabilir.
     
  • The Silver Searcher: Bir belgede tek bir kod satırı için arama yapmayı hızlı hale getirir. Açık kaynaklı olan bu araç ücretsiz olmasıyla da avantaj sunar.

4- Proje Yönetim Araçları

Adından da anlaşılacağı gibi proje yönetimi araçları, geliştiricilerin devam eden projelerini, yapılacaklar listelerini, önemli teslim tarihlerini ve dosyaları takip etmelerine yardımcı olur. Bu araçlar aynı zamanda ekip üyeleriyle iletişim kurulmasına, dosya paylaşılmasına destek verir.

  • Asana: İlerlemeyi analiz etmek ve sorunları tek bir konumda ele almak için tasarlanmıştır. Sürekli toplantılara, e-posta güncellemelerine ve notlara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Projenin tamamını barındırmak için listeler veya panolar oluşturabilirsin. Özelleştirilebilirliği sayesinde Asana, kullanıcıların projeleri görevlere bölmesine ekipler için net hedefler belirlenmesine destek verir. Bunların yanı sıra Google Drive ve Outlook gibi iş uygulamalarıyla da entegre edilebilir.
     
  • SmartTask: Tüm projelerini ve görevlerini takip etmek, iş akışlarını kolaylaştırmak, ekipleri yönetmek ve verimliliği artırmak için kullanabileceğin bir araçtır. Her ekip üyesine görevler atamanı, son tarihleri belirlemeni sağlar. Aynı zamanda araç üzerinden ekip arkadaşlarınla iletişime de geçebilirsin. Proje portföyleri, iş yükü görünümü, zaman takibi, Gantt şemaları, özel alanlar, grafikler ve CRM sistemleri de dahil olmak üzere çok sayıda yararlı özellik içerir. Aracın dikkate değer diğer bir özelliği de senin ve ekip arkadaşlarının görevleri tamamlamada ne kadar verimli olduğunun görsel temsilini sağlayan üretkenlik puanlamasıdır.
     
  • Zenhub: Yazılım geliştirme ekiplerinin tek bir uygulamada planlama yapmalarına, proje ilerleyişini takip etmelerine, süreçleri otomatikleştirmelerine ve verimliliği ölçmelerine olanak tanır.
     
  • Plaky: Her türlü projeyi desteklemek için gereken esneklik ve özelleştirmeyle yazılımcıların işlerini organize etmelerine, görevleri atamalarına ve ilerlemeyi takip etmelerine destek verir. En büyük avantajı, kullanıcı sayısını sınırlamamasıdır.

5- Zaman Yönetim Araçları

Zamanını nasıl geçirmen gerektiğini planmazsan verimli çalışman mümkün olmaz. Aşağıdaki zaman yönetim araçları, projelerini planlamana, izlemene ve yönetmene destek verir.

  • DeskTime: Bilgisayarında ne kadar zaman harcadığını ve iş günü boyunca ne yaptığını kaydeden otomatik bir zaman izleme uygulamasıdır. Ne kadar üretken olduğunu izlemene yardımcı olur.
     
  • WebWork: Zaman yönetimini iyileştirmeyi amaçlayan bir zaman izleme ve verimlilik aracıdır. Çalışma süreni otomatik olarak takip eder ve sana detaylı raporlar sağlar. Bunlara takip edilen süren, uygulama ve web sitesi kullanımın da dahildir. Bu özelliklerinin yanında WebWork, iş-hayat dengesiyle de ilgilenir. Çalışma sürecini izleyen ve daha fazla yapmak istediğin şeylere zaman ayırmanı hatırlatan açılır pencere özelliğine de sahiptir.

6- İletişim ve Eş Zamanlı Çalışma Araçları

IDE, hata izleme gibi araçların yanı sıra iletişimi hızlandırmak için de faydalanabileceğin birçok program mevcut. Üretkenlik için en faydalı olabilecek araçlar aşağıda listelenmiştir:

  • Tuple: CPU’nu tüketmeden ekip arkadaşlarında aynı anda konuşmana ve birlikte kod yazmana olanak tanır.
     
  • AutoHotkey: Windows için özel olarak oluşturulmuş bir komut dosyası dili otomasyon aracıdır. Açık kaynaklı olan bu araçla makrolar, dolgular, otomatik tıkla gibi görevlere yönelik komut dosyaları oluşturabilirsin.
     
  • Slack: Konu bazlı sohbetler için oda görevi gören sohbet kanalları oluşturabileceğin popüler araçlardan biridir. Burada proje bilgilerini ekip üyeleriyle paylaşabilir, bunlar üzerine iş birliği yapabilirsin.

7- İş Akışını Kolaylaştıracak Diğer Araçlar

IDE, zaman yönetimi, kolay iletişim araçlarının yanı sıra iş akışını kolaylaştıran alternatif uygulamalar da bulunur. Bunlar da mevcut projelerindeki zamanı verimli kullanmana destek verir.

  • Pieces: İş akışını aksatmadan kod parçacıkları kaydetmene yardımcı olan bir araçtır. AI tarafından oluşturulan başlıklar, etiketler ve akıllı açıklamalarla snippet’leri organize etmene yardımcı olur.
     
  • Toby: Birden fazla sekmeyi aynı anda yönetmene izin vererek bunları masaüstleri arasında paylaştırabilen araçtır. Toby ile açık sekmelerini kolayca alınabilen koleksiyonlar halinde gruplandırabilirsin.
     
  • Mermaid JS: JavaScript kullanarak diyagramlar ve grafikler oluşturmana yardımcı olur. Ayrıca oluşturduğun diyagram ve grafikleri, diğer kod parçalarınla birleştirmene destek verir.
     
  • iTerm: Çok sayıda programlama dilini destekleyen iTerm, macOS için güçlü bir terminal emülatörüdür. Bilgisayarının komut satırı arayüzüne erişmene yardımcı olacak bir dizi özellik sağlar. GitHub ve GitLab gibi yönetim araçlarıyla entegre şekilde çalıştırılabilir. iTerm’ün  en iyi yanlarından biri de özelleştirilebilir olmasıdır. Kullanım sırasında çeşitli renk şemaları arasından seçim yapabilir, ekranını istediğin şekilde bölebilirsin. iTerm aynı zamanda çalıştırdığın tüm komutların aranabilir bir geçmişini de tutar. Böylece geçmişte çalıştırdığın bir komutu ihtiyaç duyduğun an bulabilirsin.

Bootcamp eğitimlerinden, istihdamı artırmak ve dijital yetenekleri keşfetmek için düzenlenen hiring challenge etkinlerinden ve bilişim alanına dair yeniliklerden haberdar olmak için Techcareer.net’i takipte kalabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

Verimliliği artırmak için kullanılan yazılım araçları nelerdir?

Verimliliği artırmak için kullanılan yazılım araçları; zamanı daha iyi yönetmene, kodlamanı kolayca denetlemene, ekip arkadaşlarınla hızlı iletişim kurmana yardımcı olan platformlardır.

Proje yönetimi için hangi yazılım araçları kullanılır?

Proje yönetimi için Jira, SmartTask gibi yazılım araçlarını kullanabilirsin. Popüler hata izleme araçları arasında yer alan Jira da proje yönetimi için tercih edebileceğin araçlardan biridir.

Hiring Challenge süresi ne kadar?

Hiring Challenge süresi, projelere göre değişiklik gösterir. Birbirinden farklı projelere katılma, hataları çözme ve kodlama yapma şansı yakalayabileceğin hiring challenge sonunda yepyeni bir kariyer edinme şansın da olur.

Discord kanalına nasıl katılabilirim?

Buraya tıklayarak hemen Techcareer.net Discord komünitesine katılabilirsin. Bu sayede dijital dünyadaki gelişmeleri takip etmekle kalmaz aynı zamanda bootcamp eğitimleri ve iş ilan duyurularından da haberdar olabilirsin.

İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?

İş ilan başvurularını Techcareer.net iş ilanları sayfasından yapabilirsin. Sayfayı ziyaret ettiğinde önde gelen markaların birbirinden farklı pozisyonlardaki iş ilanları karşına çıkar. Kendine uygun olduğunu düşündüğün ilana tıklayarak aranan nitelikler ve iş tanımını detaylı şekilde inceleyebilirsin. Ardından “Başvur” butonunu tıklayarak, iş başvurunu dakikalar içinde tamamlayabilirsin.
 



 


 


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26