BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Discord'da Topluluk Nasıl Kurulur?

Discord'da Topluluk Nasıl Kurulur?

Bu blogumuz, Discord topluluğunu kurup büyütmen için gerekli tüm ipuçlarını sunarak çevrimiçi etkileşimini geliştireceksin.
Techcareer.net
Techcareer.net
05.04.2024
2 Dakika

Yalnızca gamerlara yönelik bir platformken, topluluklar için bir iletişim alanına dönüşen Discord; sesli, görüntülü ve yazılı sohbet edilen anlık mesajlaşma ve VoIP sosyal platformudur. Hem yüz milyonlarca kullanıcısının olması hem de topluluklar için sunduğu birçok özellik, bu platformu insanlarla çevrimiçi bağlantı kurmanın en popüler yollarından biri haline getirir. Hedef kitlesiyle etkileşim kurmanın yeni yollarını arayan işletmelere de avantaj sağlayan Discord macOS, Windows, IOS, iPadOS ve Android de dahil olmak hemen hemen her popüler cihaz ve web tarayıcıda rahatlıkla kullanılabilir. Peki, Discord’da topluluk nasıl kurulur?

Discord'da Topluluk Kurmak Ne Demek?

Discord’da topluluk kurmak, birden fazla kullanıcıyla gerçek zamanlı etkileşim sağlamak anlamına gelir. Platformun topluluk yönetimi özellikleri ve desteklenen entegrasyonlarla kullanımı oldukça kolaydır. Bu kolaylıkla birlikte Discord işletme, girişimci veya proje yöneticilerinin başarısına aşağıdakiler sebebiyle katkı sağlar:

Moderasyon Yetenekleri: Discord’un sunduğu izinler ve rollerin işlevselliği topluluk yöneticileri için moderasyonunu kolay hale getirir. Toplulukların üyeler için hem sürdürülebilir hem de güvenli alanlar olmasını sağlamaya yardımcı olur.
Bağlantı Çeşitliliği: Discord topluluklarla kısa mesaj, video ve sesli sohbet dahil olmak üzere birden fazla bağlantı yolu sağlar. Bu sayede salt metin ve görsel paylaşımı içeren kanallara göre daha fazla avantaj sunar.
Ücretsiz Özellikler: Discord hem organizatörler hem de son kullanıcılar için ücretsiz zengin özellikler sağlar. Bu özellikler, topluluk yönetimi için genellikle oldukça yeterlidir. Ancak HD yayın yapma, büyük dosyalar paylaşma gibi daha fazla özellik için ücretli Nitro abonelik paketi de mevcuttur.

Avantajlarının yanı sıra Discord, çeşitli topluluk yönetim özellikleri sunar. Başlangıçta gamerlara özel olarak geliştirilmiş olsa da asıl hedefi, toplulukları barındırmak olduğu için topluluk yöneticilerine sunduğu özellikler oldukça işlevseldir. Discord topluluk yönetimi özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Kanallar: Discord’da sunucunu oluşturduktan sonra kanallar kurabilirsin. Bu özellik sayesinde, birçok farklı amaç veya konuları içeren özel kanallar oluşturabilirsin. Kanallar ayrıca, konuşmaların düzenli tutulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kullanıcıların nereye, nasıl katılmak istediklerini belirlemelerini kolaylaştırır.
  • Duyuru Kanalları: Geleneksel metin kanallarından farklı olarak “Duyuru Kanalları” mesajlarını kendi sunucunun ötesinde farklı alanlarda da göstermene olanak tanır.
  • Özel İzinler: Hangi kullanıcıların nereye erişebileceğini belirlemeyi sağlar. Bu izinler, Discord’un rol özelliği sayesinde özelleştirilebilir.
  • Programlanabilir Botlar: Discord’un sunduğu diğer harika özellik, programlanabilir botlardır. Yapay zeka destekli çalışan bu botlar, görevleri otomatikleştirir. Anket gibi katılım araçlarını kanallara entegre eder. Özellikle kurduğun topluluk büyüdükçe Discord’un botları kritik hale gelir. Çünkü, topluluğunu denetleme çabana yardımcı olur. Örneğin botlar özel komutları, karşılama mesajlarını otomatik hale getirebilir. Bunun yanı sıra üyeleri, etkinlik ve ürün güncellemeleri gibi konularda bilgilendirmek için botlardan destek alabilirsin.
  • Kişiselleştirilmiş Karşılama Ekranları: Discord topluluk sunucusuyla iyi bir katılım deneyimi oluşturmak ve kullanıcılara topluluğunun neyle alakalı olduğunu tanıtmak için kişiselleştirilmiş karşılama ekranları oluşturabilirsin. Bu, ziyaretçilerin kanalların arasında kaybolmadan gezmelerine yardımcı olur.
  • Topluluk Keşfi: Topluluğunu doğrudan Discord’un sunucu keşfi üzerinden kurmak, onu hedef kitlen ve müşterilerin için daha görünür hale getirebilir. Bu sayede görünürlüğü artırmak için farklı kanallarda reklam verme ihtiyacı da azalır.
  • Planlanmış Etkinlikler: Discord’da topluluğunu geliştirmek için çeşitli etkinlikler düzenleyebilirsin. “Planlanmış Etkinlikler” özelliği sayesinde Discord, kullanıcılara etkinliğin ne zaman gerçekleşeceğini hatırlatır. Ayrıca, Discord dışındaki diğer platformlarda düzenleyeceğin etkinlikler için de bu özelliği kullanabilirsin.

Discord, markaları çevrimiçi birçok topluluğa bağlamaya yardımcı olan bir platformdur. Milyonlarca kişi tarafından aktif olarak kullanılan bu platform sayesinde ürün ve hizmetler kolayca pazarlanabilir, işletmeler marka bilinirliğini artırabilir.

Discord'da Topluluk Kurmak için Ne Gerekir?

Discord’da topluluk kurmak için öncelikle bu platformun hedef kitlene uygun olup olmadığına karar vermen gerekir. Bu platformun senin için doğru olup olmadığına karar verirken, Discord’un son derece rahat ve resmi olmayan bir platform olduğunu unutmamalısın. Bu sebeple daha çok B2C işletmeler tarafından tercih edilir. Ayrıca hedef kitlenin yaşı ve ilgi alanları, platformu kullanmak ve orada oluşturduğun topluluğa katılmak isteyip istemeyeceklerini etkileyecektir. Discord’daki üyeler genellikle daha gençtir. Topluluk kurmadan önce bunu da göz önünde bulundurabilirsin.

Discord’da topluluk kurmaya karar verdikten sonra yapman gereken çok basit birkaç adım kalır. Öncelikle kendi sunucunu ardından da kanallarını oluşturmalısın. Bu adımların ardından üyelerinin sunucuna katılmadan önce uymayı kabul edeceği kurallar planlayabilirsin. En son adım ise rollerin atanmasıdır. Temel izinler, moderatörün adının sunucuda görüneceği renkler gibi detaylara karar vererek topluluğunu kurmaya başlayabilirsin.

Discord'da Topluluk Kurmak için Gerekli Araçlar Nelerdir?

Discord’da topluluk kurmak ve var olan topluluğunu yönetmek için botlara ihtiyacın olur.  En popüler botlardan bazıları şunlardır:

1. MEE6

MEE6, en iyi başlangıç botlarının başında gelir. Bu bot aşağıdaki görevleri yerine getirebilir:

  • İstenmeyen mesajları ve spam gönderileri otomatik olarak uyarmanı sağlar.
  • Yasaklanan, sessize alınan ve atılan tüm kullanıcıları takip edebileceğin bir kanal oluşturur.
  • Belirli kullanıcılar için rol ve özel yetenekler atamanı sağlar.
  • Topluluğuna katılan yeni kullanıcılara hoş geldin mesajı gönderir.
  • Aktif kullanıcılara ödüller veren bir seviye atlama sistemi kurabilir.  

2. InviteLogger

Discord sunucusuna gelen her daveti izleyen basit ve ücretsiz bir bottur. Yeni kullanıcıların nereden geldiğini ve onları kimin davet ettiğini takip etmene yardımcı olabilir. Bu botun yardımıyla üyelerine, gönderdikleri davet sayısına bağlı olarak rütbe ve roller verebilirsin. Rütbe ve roller, üyelerini davetler göndermeye teşvik eder. Bu yönüyle InviteLogger, topluluğunun organik olarak büyümesine katkı sağlar.

3. GAwesome

GAwesome, güçlü ve özelleştirilebilir bir bottur. Sohbetlerin yönetilmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sunucudaki kullanıcı etkinliğini artırmak için birçok eğlenceli özellik getirir. Anketler düzenlemek ve ödüller, bu botun favori özellikleridir. Bunların yanı sıra GAwesome Google, YouTube, Wikipedia ve Reddit’ten sonuçlar gösterebilir. Aynı zamanda, kendi sohbet içi özel RSS yayınlarını düzenleme seçeneği de sunar.

4. Arcane

Arcane, üyelerin seviyesini yükseltmek ve rolleri ayarlamak için kullanabileceğin bir seviye belirleme botudur. Ayrıca yeni videolar için YouTube bildirimleri, denetleme kontrolleri gibi ek birçok özelliğe de sahiptir. En önemli özelliklerinden biri olan kayıt özelliği sayesinde sunucuna katılan ve sunucundan ayrılanları görebilirsin.

Discord'da Topluluk Nasıl Kurulur?

Discord’da topluluk kurmak için öncelikle bir sunucu başlatmanız gerekir. Bunun için ekranın sol tarafındaki sunucu simgelerinin altında yer alan “+” işaretine tıklamalısın. Buradan sunucu oluşturmak için bir şablon seçebilirsin. Şablonlar sana istediğin gibi düzenleyebileceğin bir ekran ve başlaman için gereken kanalların listesini verir.

Bir şablon seçtikten sonra Discord sana sunucunun topluluk için mi yoksa özel mi olacağını soracak. Buradan topluluk seçeneğini seçebilirsin. Bu adımın ardından sunucu adı ve görsel ayarlarını yapmalısın. Sunucu ve görsel ayarlarını yaptıktan sonra artık topluluğun oluşturulmaya hazır olacak. Ancak burada sunucu ayarları varsayılan olarak kalırsa insanlar topluluğunu keşfedemez.

İnsanların sunucunu bulmasını istiyorsan sunucu keşfine başvurman gerekir. İşlemi başlatmak için solda yer alan sunucu ayarlarına gitmelisin. Buradan “Topluluğu Etkinleştir” bölümüne ilerlemeli ve “Başla” butonuna tıklamalısın.

Şimdi aşağıdaki adımları izleyebilirsin:

1.  Kanallarını Oluştur

Sunucular kanallara bölünebilir. Kanallar, topluluğun için belirlediğin hedeflere bağlı olmalı. Kanalları oluştururken “text channels” kısmında yer alan “+” işaretine tıklayabilirsin. Kurallar, kullanıcılar kanallarınıza katıldığında onları karşılar. Kuralların yayınlanmasını istediğin kanallarını, sunucu ayarlarından seçebilirsin. Kanalları, ayrı sohbet odaları olarak düşünebilirsin. Bunlar metin ve sesli mesajlarla birlikte görüntü sohbetleri de destekler.

2. Kural ve Rolleri Organize Et

Topluluk sunucuları, üyelerin paylaşım yapmadan önce okunması ve onaylanması gereken yerleşik kural sayfasına sahip olmalıdır. Kuralları yazdıktan sonra topluluk üyelerin için Discord rolleri oluşturmanın zaman gelmiştir. Roller, bir üyenin yönetici izinlerini, erişilebilir kanallarını, ad rengini ve sunucunun çevrimiçi listesindeki görünümünü belirler.

Roller, Discord’un en önemli özelliklerinden biridir. Kullanıcılara, kullanıcı adlarını değiştirmek veya özel simgeler vermek gibi estetik avantajlar sağlamak için bu özelliği kullanabilirsin. Rol verdiğin kişilere özel olarak seslenmek için sohbet çubuğunda “@role” ifadesini kullanabilirsin. Ayrıca, çeşitli rollere sahip kullanıcılara özel kanal erişim izni verebilirsin.

3. Sunucunu Doğrula

İşletmen için Discord kullanıyorsan, sunucu doğrulaman gerekir. Bu işlemi yaptığında sana bir rozet verilir. Bu rozet, sunucunun sol üst köşesinde görülür. Sunucunu doğrulamak için aşağıdaki gereksinimleri yerine getirmen gerekir.

  • Bir işletmenin, markanın veya oluşumun resmi temsilcisi olmalısın.
  • Başvurunun geçerliliğinin doğrulamasına yardımcı olmak için profiline bağlı diğer sosyal medya hesaplarının kimliğinin de doğrulanmış olması gerekir.
  • Marka, işletme veya oluşumla ilgili bir e-posta adresi kullanman önemlidir. Bu, resmi bir pozisyona sahip olduğunun anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.

4. Topluluğunu Oluştur


Artık topluluğunu oluşturmaya başlayabilirsin. Sağ üst köşede yer alan sunucu adının yanındaki oka tıklayıp, “Kişileri Davet Et” butonuna tıklayabilir ve Discord davet bağlantını bulabilirsin. Sosyal medya, e-posta bültenleri ve web sitende dahil olmak üzere potansiyel üyelerinin görebileceği her yerde bu bağlantıyı paylaşabilirsin. Bağlantına tıklayan herkesten Discord topluluğuna katılması istenir. Katılımcılar, bağlantıya tıklayıp üyelik oluşturduğunda izin verdiğin tüm kanalları görüntüleyebilir.

Techcareer.net, dijital yeteneklerle bilişim sektörünün uzmanlarını bir araya getirmeyi hedefleyen bir ekosistemdir. Sen de teknolojiye ve bilişim sektörüne meraklıysan Techcareer.net’teki bootcamp eğitimlerini, hackathon etkinliklerini ve iş ilanlarını takip edebilirsin. Her daim güncel kalmak için de https://discord.gg/techcareernet bağlantısına tıklayarak Techcareer.net’in Discord topluluğuna hemen katılabilirsin.

Discord topluluğunun kaç üyesi bulunabilir?

Discord topluluğu sunucusunun 500.000’e kadar üyesi olabilir. Ancak, 25.000’den fazla kişinin aynı anda çevrimiçi olması durumunda bağlantı hatalarının önlenmesi için sunucuya sahip kişinin Discord ile iletişime geçmesi gerekir.

Discord topluluğumu nasıl büyütebilirim?

Farklı konularda tartışılabilecek, bilgi paylaşımı ve fikir alışverişi yapılabilecek kanallar oluşturarak Discord topluluğunu büyütebilirsin. Aynı zamanda var olan üyelere ayrıcalıklar vermek, katılımcıları rollerle ödüllendirmek de topluluğunu aktif tutacaktır. Bunlarla birlikte, tutarlı olman ve Discord kanallarını güncel tutman gerekir. Uzun süre güncellenmeyen kanallardaki katılımcılar üyeliklerini sonlandırabilir.

Hackathon yarışmalarına katılım şartı nelerdir?

Techcareer.net’te yer alan hackathon yarışmaları herkesin katılımına açıktır. Ancak, yarışmalarda başarılı olmak için çeşitli yetkinliklere sahip olman gerekebilir. Bunun için hackathon sekmesinde yer alan etkinlikleri inceleyebilir, sana uygun olanlara hemen başvurunu gönderebilirsin.

İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?

Başvurularını iş ilanları sekmesinden yapabilirsin. Kendine uygun ilanları bulmak için arama çubuğunu kullanabilirsin. Ayrıca, iş ilanları sayfasında yer alan filtreleme özelliğini seçerek kısa sürede kendine uygun olanları görüntüleyebilirsin. Senin için ideal olduğunu düşündüğün ilanların üstüne tıklayarak ilan açıklaması inceleyebilir, başvur butonuna tıklayarak iş başvurunu gönderebilirsin.

 


Daha Fazla

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bu blogumuzda, Bootstrap öğrenme ve kullanımına yönelik kapsamlı bir rehber edineceksin ve bu çerçeveyi etkin bir şekilde kullanmaya başlaman için pratik adımlar öğreneceksin.
13.09.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26