BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Hackathon Yarışması Nedir? Hackathon Ne İşe Yarar?

Hackathon Yarışması Nedir? Hackathon Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda sizler için kodlama festivali olarak tanımlanan hackathon hakkında derinlemesine bilgi sunduk.
Techcareer.net
Techcareer.net
04.03.2024
8 Dakika

Kodlama festivali olarak da bilinen hackathon, geliştiricileri ve kodlamaya meraklı olan kişileri bir araya getiren sosyal bir etkinliktir. Bu etkinliklerde geliştiriciler, sorunları çözmek veya iş birliği gerektiren büyük projeleri tamamlamak için katılımcı olur. Hackathon yarışması sırasında katılımcılar, projelerde ilerlemek ve çözümler geliştirmek için yeni teknikler, standartlar veya kişisel programlama tarzlarını sunmaya çalışır. Bu etkinliklerin amacını anlamak, bir etkinliğe katılmanın sana yeni beceriler kazanma veya kariyerini ilerletme fırsatları sunup sunmayacağını belirlemene yardımcı olabilir.

Hackathon Nedir?

Hackathon, bir hedefe ulaşmak için başta kodlama üzere bazı teknolojileri kullanmak üzere tasarlanmış etkinliktir. Bu etkinliklere genellikle bir teknoloji şirketi veya kuruluşlar ev sahipliği yapar. Hackathon kelimesi de akıllı programcı anlamına gelen hacker ve dayanıklılığı işaret eden maraton kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Tüm dünyada kodlama festivali olarak bilinse de bu etkinliklerde kodlama çoğu zaman projelerin sadece bir bileşeni olur. Etkinlik sonunda projeyi değerlendiren jüri, kodlama da dahil olmak üzere çalışmanın tümünü değerlendirir.

Çoğu hackathon yarışması, etkinliğin altında yatan temanın kısa bir tanıtımıyla başlar. Ardından, hackathon’u düzenleyen firma, katılımcılara kuralları açıklar. Kuralların akabinde katılımcılar temel ürün konseptlerini tanıtır. Yarışmaya katılım sağlayacakların yeteneklerine ve özel ilgi alanlarına göre ekipler oluşturulur. Ekipler oluşturulduktan sonra katılımcılar iş birliği yapmaya ve projeler üzerinde çalışmaya başlar. Projelerin hepsi tamamlandıktan sonra jüri heyeti genellikle kazanan takıma ödül verir. Çoğu etkinlik genellikle benzer modeli paylaşır. Bu model aşağıdaki özellikleri taşır.

  • 1-2 Günlük Etkinlikler: Etkinlikler genellikle 24 ila 48 saat arasında sürer. Katılımcılar, bu etkinlik sırasında projelerini zamanında bitirmek için nadiren mola verir.
     
  • Rekabetçi Ortam: Etkinlik genellikle hangi katılımcının en iyi projeyi üretebileceğini veya görevleri gereken sürede tamamlayabileceğini belirlemek için rekabete dayalıdır. Bu sebeple yarışmaya katılacaksan zaman yönetim becerilerini geliştirmen gerekir.
     
  • Sponsorlu Etkinlikler: Teknoloji şirketleri genellikle hackathon etkinliklerine, çeşitli programcıları iş birliği yapmak ve kod yazmak üzere bir araya getirmek için sponsorluk yapar.

Yarışmanın sonunda katılımcılar, ağ oluşturma fırsatlarını takip edebilir ve iş verenler çoğu zaman burada yeni yetenekleri keşfeder. Bazı durumlarda hackathon’un ödülü istihdam olur.

Bu yarışmaları başarılı kılan, yaratıcı olma esnekliğidir. Teknoloji uzmanları, belirli bir yaklaşımı veya kurumsal politikaları belirlese de katılımcılar genellikle geleneksel geliştirme kısıtlamalarından muaf olur. Organizatörler de çoğu zaman zaman kısıtlamasına rağmen katı bir yapı dayatmaz. Bu özellikleriyle son derece üretken bir ortam olmayı başaran hackathon’lar, teknoloji meraklılarına eğlenceli olan sıra dışı bir deneyim sağlar. Çünkü bu yarışmalar, yeni fikirlerin üretildiği etkinliklerdir. Ürün ve teknolojiler yaratmak için yeni konsept ve fikirlerin düzenli olarak uygulandığı yerlerdir.

Neden Hackathon Düzenlenir?

Hackathon, geliştiriciler ve diğer uzmanlara öğrenme çözümlere katkıda bulunmak ve yeni bağlantılar sunmak için düzenlenir. Geliştiricilerden veri bilimcilere kadar birçok katılımcıdan oluşan bu hackathon’larda ekipler kısa sürede prototipler oluşturmak için bir araya gelir. Ancak, hackathon’ların amaç ve temaları farklılık gösterebilir. En yaygın hackathon türleri şöyledir:

  • Dahili Hackathon’lar: Dünya çapında birden fazla ofis ve departmanı bulunan orta ve büyük ölçekli şirketler tarafından farklı ekiplerin benzer bir hedefe doğru bir arada çalışmaları için düzenlenir. Facebook gibi teknoloji devleri ürünler hakkında yenilikler yapmak ve yaratıcılığı teşvik etmek için bu etkinlikleri düzenler.
     
  • Harici Hackathon’lar: Kuruluşlar hem iç hem de dış katılımcılarla çalıştığından bu etkinlikler daha büyük bir izleyici kitlesinin dikkatini çeker. Harici hackathon’lar yeni yetenekleri işe almak, yaratıcı fikirler ve ürün geliştirmeyi hızlandırmak için düzenlenir. Genellikle katılımcılar destek, ödül ve mentorluk sağlayabilecek sponsorlukların ilgisini çeker. Bu sponsorlar arasında teknoloji şirketleri, startuplar ve akademik kurumlar yer alır.
     
  • Çevrimiçi Hackathon’lar: Çevrimiçi hackathon’lar, dünya çapında yetenekli bireyleri işe almak ve onlarla iş birliği yapmak için büyük şirketler tarafından düzenlenir. Bu tür hackathon’lar, Asana, Zoom, Slack veya Skype gibi iş birliği araçları kullanılarak çevrimiçi ortamda yapılır.
     
  • Uygulamaya Özel Hackathon’lar: Mobil uygulamalar ve uygulama programlarının arayüzlerini (API), işletim sistemlerinive video oyunu güncellemelerini oluşturmaya yöneliktir.
     
  • Sektöre Özel Hackathon’lar: Hackathon’ların teknoloji şirketleri tarafından düzenlense de farklı sektörlerde de bu etkinliklerin organize edildiği görülür.
     
  • Kurumsal Hackathon’lar: Amazon, Microsoft ve Google gibi şirketlerin düzenlediği bu etkinliklerin amacı ürün geliştirmeye katılım olur.
     
  • Dil Hackathon’ları: C++ veya .NET gibi diller üzerine organize edilmiş etkinliklerdir.

Hackathon’a Kimler Katılabilir?

Hackathon’lar katılmak isteyen herkese açıktır. Bu yarışmalar genellikle ortak bir sorunu çözerken yaratmak, öğrenmek ve eğlenmek için çeşitli ve kapsayıcı bir insan topluluğunu bir araya getirir. Genellikle yazılım geliştiriciler, ürün yöneticileri, tasarımcılar dahil pek çok insanın ilgisini çeker. Ancak en temelde kimin katılacağı, sektöre ve hackathon’un amacına bağlıdır. Düzenlenen yarışmanın amacına bağlı olarak değişse de tüm hackathon’lar ekip çalışması, zaman yönetimi ve satış becerileri gerektirir.

Hackathon’lara katılmak istiyorsan, bu tür yarışmalarda başarı sağlamana yardımcı olabilecek bilgisayar becerileri ve deneyimi edinmen gerekir. Yarışmalar çoğu zaman belirli derece ve niteliklere sahip olma şartı koymasa da katılmayı planladığın hackathon’un temel konularına hakim olmalısın. Eğer kendi uzmanlığını içeren bir yarışmaya katılmayı hedefliyorsan, etkinlikte seni nelerin beklediğini araştırmalısın. Aynı zamanda düzenlenen hackathon’da hızın önemli olacağını ve projesini erken tamamlayanların rekabette öne geçeceğini unutmamalısın. Birçok programlama etkinliği 24 ila 48 saatlik bir zaman aralığında gerçekleşir. Bu nedenle birkaç saat boyunca tetikte ve uyanık kalmaya hazır olmalısın.

Hackathon'a Neden Katılmalı?

Teknoloji alanına girmek isteyen herkes iyi bir öğrenme deneyimi için hackathon’a katılmalı. Bu etkinlikler, ilgilendiğin konuya ve teknolojilere önem veren yeni insanlarla tanışma fırsatı sunar. Aynı zamanda yeni becerileri daha hızlı öğrenmek ve geliştirmek için fırsatlar yaratır. Çalıştığın alanda deneyimin sınırlı olsa bile hackathon yarışması, özgeçmişine ekleyebileceğin bir başarı fırsatı sağlayacaktır. Bu yarışmalara katılmanın avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Hackathon’lar yeni kariyer fırsatı oluşturur. Katıldığın yarışmanın ödülü doğrudan istihdam olmasa bile tanışacağın yeni insanlar sayesinde kariyerine yeniden yön verebilirsin.
     
  • İş verenler her zaman diğerleri arasından öne çıkan yeni yetenekleri belirlemek ister. Özgeçmişinde listeleceğin bu etkinlik, işverenlere hem yetenekli hem de tutkulu olduğunu göstermenin bir fırsatını sunar.
     
  • Ekip çalışmasına ilham veren bu etkinlikler, iş birliği kurma becerilerini de güçlendirir. Bazı etkinliklere bireysel katılsan bile yarışma sırasında birçok kişiyle fikir alışverişinde bulunabilirsin.
     
  • Bu etkinlikler, yeni beceriler geliştirmene de katkı sağlar. Süreli etkinlik sırasında henüz erişmediğin kodlama dilleri, teknikleri, endüstri araçları ve liderlik becerileri deneyimleyebilirsin.
     
  • Yarışma sırasında zamanı iyi kullanmak gerekeceği için zaman yönetimi konusunda tecrübe edinebilirsin. Etkinlik süresince görevleri hızlı tamamlayarak, rakiplerinden daha fazla puan toplamayı hedefleyeceksin.
     
  • Hackathon’daki görevleri tamamlamak motivasyon ve tutkunu artırabilir. Aynı zamanda, bir hedefe doğru ilerlemek yeteneklerine güvenmene katkı sağlayabilir. Çünkü bu yarışmalar, aynı zamanda profesyonel geri bildirim sağlayabilecek ve seni daha gelişmiş programlama zorluklarını üstlenmeye motive edebilecek uzmanları da içerir.
     
  • Rekabet ortamının yanı sıra yarışmanın zorlayıcı faktörleri kodlama motivasyonunun artmasını da sağlayabilir. Bu durum da gelecekteki projeleri takip etmen için teşvik edici olacaktır.
     
  • Teknolojiye meraklıysan, bu tür etkinliklere katılmak teknoloji dünyası hakkında daha fazla bilgi edinmene olanak tanır. Katıldığın alandaki en güncel araçları deneyimleyerek öğrenme ve geliştirme şansı sağlar.
     
  • Bu etkinlikler sırasında sana üzerinde çalışman için gerçek veriler sunulur. Bu da gelecek çalışmalarında bu sorunları nasıl çözebileceğine dair bir içgörü oluşturmana destek verebilir.
     
  • Bir hackathon’a katılarak, bir geliştirici olarak büyümene yardımcı olacak yeni bir ürün geliştirebilir veya mevcut uzmanlığını bir adım öteye taşıyabilirsin.

Pek çok popüler startup ve ürün hackathon yarışmaları sırasında doğmuştur. Yani bu etkinlikler, kendi sektöründe başarılı olan birçok insana destek vermiştir. Hackathon sırasında geliştirilen en popüler ürün ve uygulamalar şöyle:

  • Facebook Güncellemeleri: Facebook’un popüler özelliklerinin çoğu etkinlikler sırasında geliştirilmiştir. Beğen butonu, sohbet, zaman tüneli bunlardan bazılarıdır.
     
  • Talkdesk: Bulut tabanlı çağrı merkezi, 2011 yılında düzenlenen Twilio hackathon’unda tanınmıştır.
     
  • GroupMe: Etkinliklerin başarılı örneklerinden biri TechCrunch Disrupt 2010 hackathon’unda tasarlanan GroupMe’dir. Geliştirilmesinden kısa bir süre sonra Skype, 40 milyon dolardan daha fazla ödeme yaparak bu uygulamayı satın alınmıştır.
     
  • Zapier: Kurucuları Zapier’in web uygulamasının demosunu bir hackathon’da sunmuştur. Bunun sonucunda yarışmayı Zapier kazanmış ve dünyanın en iyi otomasyon araçları arasında yerini almıştır.
     
  • Twitter: Dünyanın en ünlü sosyal medya platformlarından biri olan Twitter, Odeo hackathon’u sırasında tanınmıştır.

Özgür bir öğrenme, yeni beceriler edinme ve iş birliği kurma deneyimi sağlayan hackathon örnekleri arıyor olabilirsin. Teknik becerilerine güveniyor ya da bu yarışma atmosferini deneyimlemek istiyorsan Techcareer.net hackathon sayfasında yayınlanan etkinlikleri takipte kalmalısın. Techcareer.net’de sadece hackathon’ları değil birbirinden özel bootcamp eğitimlerini de bulabilirsin. Bu eğitimler de tıpkı hackathon’lar gibi farklı alanlarda düzenlenir. Bu sayede, kendini geliştirmek istediğin alandaki eğitime başvurabilir, düzenlenecek olan yarışmalara da sıkı şekilde hazırlanabilirsiniz. Alanında uzman kişiler tarafından düzenlenen bootcamp eğitimleri sırasında sadece teorik bilgiler edinmezsin. Teoride öğrendiğin her şeyi gerçek projelere de dönüştürme fırsatı yakalarsın. Tüm bunlar için Techcareer.net’i takipte kalmalısın.

Sıkça Sorulan Sorular

Hackathon yarışmasına nasıl hazırlanmalıyım?

Hackathon yarışmasına, etkinlik temasını araştırıp bir plan belirleyerek hazırlanabilirsin. Bu plan doğrultusunda kendine hedefler çizmeli, yarışmaya neden katılacağını düşünmelisin. Burada; amacın yarışmadan galip çıkmak mı yoksa yeni beceriler edinmek mi olacak? Amacın doğrultusunda yarışmaya hazırlanırken ekip oluşturabilir, kağıt üzerinde yarışmada yapılacaklarının hızlı bir taslağını çalışabilirsin.

Kodlamaya yeni başlayanlar hackathon’a katılabilir mi?

Kodlamaya yeni başlayan hackathon’a katılabilir. Çünkü, her deneyim seviyesinden ve her yaştan insan için organize edilmiş etkinlikler mevcut. Hatta etkinliklerin bazıları, temel kodlama becerini geliştirmene bile katkı sağlayacaktır. Ayrıca, hackathon’da bir projenin tamamlanması için sadece geliştiricilere ihtiyaç duyulmaz. Yarışmadaki takımlar, işin iyi yapılması için gereken farklı rollerden oluşur.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Bootcamp katılım şartları, düzenlenen eğitimlerin türüne göre değişiklik gösterir. Ancak, teknoloji meraklısı olan herkese uygun bootcamp eğitimleri bulunur. Kendine uygun olan eğitimi seçmek için uzmanlaşmak istediğin alanlarda verilen bootcamp’leri takipte kalabilirsin.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Bootcamp eğitimlerinden herhangi bir ücret alınmaz. Bu eğitimlerin amacı yetenekli kişileri bilişim sektörüne kazandırmaktır. Bootcamp sayfasından sana uygun olan eğitimi seçerek “Başvur” butonunu tıklayıp eğitim için ücretsiz kaydını oluşturabilirsin.

Discord kanalına nasıl katılabilirim?

Discord kanalına katılmak oldukça kolaydır. Techcareer.net Discord komünitesinin bir üyesi olmak için https://discord.gg/techcareernet bağlantısını tıklaman yeterlidir. Komüniteye katılarak aktif etkinlikleri, hackathon yarışmalarını, eğitimleri ve teknoloji dünyasına dair en yeni haberleri edinebilirsin.


Daha Fazla

.Net (DotNet) Nedir? Nasıl Kullanılır?

.Net (DotNet) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bu blogumuzda, .Net platformunun özelliklerini, avantajlarını, çeşitli programlama dillerini ve uygulama geliştirme konusundaki önemli ipuçlarını öğrenerek yazılım geliştirme sürecini hızlandırmak için bilgi edinmiş olacaksın.
26.04.2024
10 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26