BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Localhost Nedir? Nasıl Kurulur?

Localhost Nedir? Nasıl Kurulur?

Bu blogumuzda, localhost’un ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve web geliştirme süreçlerinde nasıl kullanılabileceğini öğrenerek projelerini test etme ve hata ayıklama süreçlerinde daha etkili yöntemler kullanmayı kazanacaksın.
Techcareer.net
Techcareer.net
06.09.2024
6 Dakika

Web geliştirmelerinde sık sık adı geçen bir terim olan localhost’u mutlaka duymuşsundur. Bir sunucu ve eklenti kurulumunda localhost IP karşılığı 127.0.0.1’dir. Localhost aslında tıpkı HTTP ya da HTTPS gibi bir protokoldür. Tıpkı bu protokollerde olduğu gibi, adres çubuğuna yazdığın “localhost” kelimesinin ardından da sunucuya erişim sağlayacak farklı bilgiler gelmelidir. Örneğin; 127.0.0.1:4000 gibi IP adresine eklediğin port yani bağlantı noktası numarası localhost ya da 127.0.0.1’den sonra gelmelidir. Bu yazıda localhost ve localhost IP hakkında detaylı bilgileri bulabilirsin.

Localhost Nedir?

Localhost kavramının ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle bazı kavramları daha detaylı inceleyebiliriz. Bunlardan ilki “host” kavramıdır. Bilgisayar ağlarında sunucular “host” olarak adlandırılırlar. Projelerini bir sunucu içerisinde sana ayrılan alanlarda depolayabilirsin. Örneğin; hazırladığın bir web sayfasını bir sunucuya kaydedebilirsin. Hatta belirli özelliklere sahip olan kendi bilgisayarlarını da sunucu olarak kullanabilirsin. Projen ve kullandığı sunucu arasında veri aktarımları yapabilirsin. Çoğu zaman test amaçlı da kullanılabilen bu veri aktarım yöntemine de loopback denir. Loopback (geri döndürme) IP adresi ise 127.0.0.1 olarak tanımlanmıştır. Loopback testlerinde amaç, ağlardan gönderilen verileri belirlemek ve cihazların doğru çalışıp çalışmadığından emin olmaktır.

Bilgisayarından bir IP adresi aracılığı ile farklı sunucularla iletişim kurmayı deneyebilirsin. IP (Internet Protocol) adresleri, internet ya da yerel ağ kullanarak gönderilen veri türlerini de belirleyen birtakım kuralları içerir. Aynı zamanda bu iletişimi sağlayan bir protokoldür. Localhost çalışmalarında belirli alanlarda devreye girer. Örneğin; bir programcı, bilgisayar başında ve bir ağa bağlı durumda iken bulunduğu ağı, iki bilgisayar arasındaki sanal ağı ya da programlarını test etmek istediğinde localhost kullanılabilir. Localhost çalışırken kullandığın bilgisayardır ve eğer bilgisayarında, bir web sayfasını internete bağlanmadan test edebilmek için sunduysan, bu aşamada localhost kullanman gerekir. Bunun nedeni; localhost’un o an istekte bulunduğun bilgisayar ya da ana bilgisayarın adı olmasıdır. Çünkü bu durumda bilgisayarın aynı zamanda sanal sunucu olarak çalışır.

Localhost Ne İçin Kullanılır?

Localhost’un kurulum adımları, kullanımı ve anlamı basit olmasına rağmen kullanıcılarına çok önemli faydalar sağlar. Localhost kullanarak web sitesinde kullanıcı deneyimlerini etkilemeden güncellemeleri çalıştırabilir, eklentilerini test edebilir ya da web siteni özel olarak oluşturabilirsin. Ayrıca bu özellikleri kullanırken devam eden çalışmalarını aksatabilecek hatalarla karşılaşmaktan endişe etmezsin. Hata oluşabilmesi stresini yaşamadan dinamik olarak güncellemeler yapabilirsin.

Localhost Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Web uygulamalarında test amaçlı kontrolleri internet kesintisi olmadan yapabilmeyi sağlar. Örneğin bir HTML belgesini bilgisayarından açmayı denemek ile onu bir sunucuya yükledikten sonra açılıp açılmadığını test etmek daha geçerli bir kontrol yöntemidir. Ayrıca localhost’un test amacıyla kullanılmasının bir diğer avantajı da hız kazandırmasıdır. İnternetten gönderilen bir isteğin hızı çoğu zaman 100 milisaniyeden fazla zaman alabilir. Ancak localhost’a ping gönderimi için maksimum süre genellikle 1 milisaniyedir. İnternet protokolünün doğru çalışıp çalışmadığı da bu yöntem ile kontrol edilebilir. Bu sayede hazırladığın web sitesi genel erişime açılmadan doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edebilir ve hataları erkenden ayıklayabilirsin.

Hız testleri yapmak amacıyla da localhost kullanabilirsin. Herhangi bir bilgisayarın ne kadar hızlı veri gönderip aldığını kontrol edebilmek amacı ile localhost’a veri gönderebilirsin. Localhost kullanıldığında gerçek bir ağ bağlantısı üzerinden veriler iletilmez, ancak bu veri aktarımı sayesinde hız testi yapmak istediğin bilgisayarın, maksimum veri işleme kapasitesini ölçebilirsin. Bilgisayarda tanımlı bir kullanıcının belirli bir web sitesine erişmesini istiyor ve bu amaçla önlem almak istiyorsan web sitesinin domain adını, bilgisayarındaki bir dosyadan localhost IP adresi ile bağlayabilirsin. Daha sonra, kullanıcı bir sayfayı açmak istediğinde bilgisayarı bu sayfayı localhostta bu bulmaya çalışır. Dosyayı bulamaz ve ilgili sayfaya erişemez. Localhost bilgisayar için güvenli bir ev gibidir. Diğer ağlarda bulunan bilgisayarlara erişmeden önce verileri ya da uygulamaları kendi bilgisayarında test etmen gereken tüm işler için kullanılabilir.

Localhost Nasıl Kurulur?

Bilgi teknolojileri alanında çalışıyorsan ya da web hosting çalışmaları yapıyorsan localhost’u sık sık kullanabilirsin. Nasıl kullanıldığı ve nasıl çalıştığını anlamak zor gibi görünse de ilgin ve tecrüben varsa kullanımını kavramak hiç de zor değildir. Localhost kurulumunu açıklamadan önce bilinmesi faydalı olabilecek bazı terimler;

  • IP adresi,
  • Loopback adresidir.

Bilgisayardan herhangi bir IP adresi aradığında ağda bulunan bilgisayarlarla ve sunucularla iletişim kurmaya çalışırsın. Ancak 127.0.0.1 IP adresine erişmeye çalıştığında localhost ile iletişim kurarsın. Localhost her zaman kullandığın bilgisayardır ve localhosta bir istek attığında bilgisayarın kendi kendisi ile konuşur. Localhost bilgisayarında her zaman doğrudan tanımlı olmayabilir. Çoğu zaman internet servis sağlayıcın (ISP) tarafından dinamik olarak atanmış bir IP adresi bulunabilir. Örneğin; internette kullandığın IP adresinden farklı olarak bu adres 192.168.0.1 gibi bir IP adresi olabilir.

IP adreslerinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmak localhost çalışma prensiplerini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Bir web sitesine erişmek istediğimizde adres çubuğuna bazı alan adları yazarız. Ancak alan adları tek başına bir web sayfasına giriş için yeterli değildir ve bir adres tanımlamazlar. Alan adları, bir web sitesinin IP adresleri yerine yazılan takma adlardır. Gördüğümüz alan adları ağdaki bir cihazı tanımlayan belirli sayıların bir kombinasyonudur. Bir IP adresi, her biri 0 ve 255 arasında değişebilen 4 sayıdan oluşur. Her cihazın hatta kullandığımız bilgisayarların bile kendisine özel, benzersiz olarak tanımlanmış IP adresleri bulunur. Tarayıcımızdan adres çubuğuna bir alan adı yazarız ve enter tuşuna basarız. Domain Name System (DNS) yani alan adı sistemi girilen adres bilgisini alır. Daha sonra bu alan adının hangi IP adresi ile eşleştiğini bulur ve gönderilen isteği doğru yere yönlendirir. Böylece ziyaret etmek istediğimiz web sitelerinin adreslerini numara olarak değil de akılda kalan isimleri ile ezberlememiz yeterli olur.

IP adresleri internette bulunan özel ya da bireysel sunucuların yanı sıra internet dışındaki yerel ağlarda bulunan cihazları tanımlamak için de tercih edilebilir. Bir ağa bağlı yeni bir cihaz eklendiğinde cihaz bir IP adresi alır. Bazı IP adresleri çeşitli nedenlerle özel olarak belirli sayılar içerebilir. Örneğin; 127 ile başlayan tüm adresler yerel loopback adresleri adında özel IP adresleridir. Loopback adresi, internette ya da uzakta bulunan bir cihazı değil, yerel ağında bulunan bir cihazı referans kabul eder. Bu kuralın bir sonucu olarak da hiçbir web sayfasının IP adresi 127 ile başlayamaz. Ayrıca bu local adreslere dış cihazlar erişemez. Adrese bir istek gönderdiğinde bu istek bir loopback tetikler. Ardından istek geldiği sunucuya geri gönderilir. İşlem sonucunda, loopback’ler internet kullanmaz, yalnızca yerel ağdan geçerler.

Tarayıcıdan adres çubuğuna bir IP adresi yazarak adresin bağlı olduğu sunucuya erişebilirsin. Örneğin; 172.217.0.0 adresi ile Google ana sayfasına erişebilirsin. Ancak adres çubuğuna 127.0.0.1 adresini yazarsan durum biraz farklı olacaktır. Gönderdiğin bu istek internete iletilmez. TCP/IP, yazdığın IP adresinin ilk bloğu olan 127 sayısı ile internete erişmek istemediğini bunun yerine kendi cihazını aradığını anlar. Bu adımdan sonra loopback tetiklenir. Windows bilgisayar kullanıcısıysan “ipconfig” komutunu aracılığı ile işletim sisteminden loopback tetikleyebilirsin. Kendi bilgisayarında localhost kullanabilmek için işletim sistemine uygun localhost kurma adımlarını inceleyerek kurulumları yapabilirsin. Localhost kullanımı ve kurulumu hakkında daha fazla bilgi için Techcareer.net’in zengin içeriklere sahip bootcamp eğitimlerine göz atabilirsin.


Daha Fazla

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Eylül ayında Techcareer.net olarak çok heyecan verici etkinlikler ve gelişmeler yaşadık. İşte bu ayın öne çıkanları!
30.09.2024
3 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26