BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Nasıl Oyun Geliştirici Olunur?

Nasıl Oyun Geliştirici Olunur?

Game Developer olmak için nelere ihtiyacın var, avantajları ve dezavantajları neler, sektöre ne kadar hakimsin, hadi beraber inceleyelim!
Techcareer.net
Techcareer.net
8.01.2023

Nasıl Oyun Geliştirici Olunur?

Teknolojinin kapsamlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte alışılagelmiş pek çok konuda değişikliklerin yaşanması kaçınılmaz hale geliyor. Teknolojinin etkilediği konulardan biri de hiç şüphesiz oyun kültürü oluyor. Oyuncuların keyifli ve eğlenceli dakikalar geçirmesini sağlayan bilgisayar oyunları, aynı zamanda oyuncunun etkileşimli bir oyun deneyimine sahip olmasını sağlıyor.

 Dikkat çekici grafikleri ve teknolojileri ile öne çıkan oyunlar, mobil uygulama ve oyun geliştiricisi olarak tanımlanan kişiler tarafından tasarlanıyor. Oyun geliştiricileri, oyuncuların farklı istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli konseptlere sahip olan oyunları oluşturuyor ve kullanıcıların beğenisine sunuyor. Farklı projelere imza atan oyun geliştiricileri, tasarım, yazılım ve daha pek çok konuda uzmanlık sahibi oluyor. 

Modern dünyanın gözde mesleklerinden biri olan oyun geliştiriciliği, geniş bir iş alanı sunması ile de dikkat çekiyor. Oyun geliştiricileri yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak oyun stüdyolarında, oyun şirketlerinde ya da oyun geliştirme ekiplerinde görev alma fırsatına sahip oluyor. Oyun geliştiricisi olarak çalışan kişiler, oyun geliştirme çalışmasının ‘’yazılım’’ kısmında görev alıyor. Bu noktada geliştirilen oyunun türüne ve konseptine göre, oyun geliştiricisinin farklı uzmanlık alanlarına sahip olması gerekebiliyor. Game Development olarak bilinen ve sektörde görev almak isteyen kişilerin birtakım niteliklere sahip olması gerekiyor. Eğer siz de oyun geliştirici olmak istiyor ve bu alanda uzmanlık sahibi olmak istiyorsanız; içeriğimizden kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

Oyun Geliştirici Olmanın Yolları 

Hızla büyüyen oyun geliştiriciliği sektöründe görev almak isteyen pek çok kişi oyun geliştiricisi olmanın yolları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Oyun geliştirici olmak için yapmanız gerekenler işte şu şekilde sıralanıyor:


İlgili Alanlarda Lisans Eğitimi Almak: Oyun geliştiricisi olarak mesleğini icra etmek istiyor ve bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız öncelikle eğitiminizi lisans derecesi ile tamamlamanızda fayda var. Oyun geliştirici üniversite bölümleri genellikle yazılım ve bilgisayar bilimi temelli oluyor. İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olduğunuz takdirde her zaman bir adım önde olabilir, teorik bilgilerinizi pratik bilgilerinizle harmanlayarak iş hayatında faaliyetlerini sürdürebilirsiniz. Ayrıca lisans eğitimi oldukça faydalı olsa da farklı eğitimler alarak ve kendinizi geliştirerek yazılım sektöründe yer alabilirsiniz.

Kod Yazımı: Oyun geliştiriciliği alanında kod yazma işlemi oldukça önemli bir yere sahip. Kod yazımı ile oyun geliştiricileri ilgili oyunu tasarlıyor ve şekillendiriyor. Kod yazımının yanı sıra Lua, Python, C, C++ ve daha pek çok farklı programlama dili hakkında da bilgi sahibi olmalı, yazılım mühendisliği alanındaki bilgi ve becerilerinizi geliştirmelisiniz. 

C++ Yazılım Dilinin Önemi: Dünyada en çok bilinen programlama dillerinden biri olan C++ yazılım dili, oyun geliştiriciliği alanında sağlam bir temel oluşturabilmeniz açısından oldukça önemli bir yere sahip. Pek çok farklı alanda kullanılan C++ yazılım dilini mutlaka öğrenmeli, güncel kod ve basit dil örneklerini dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. 

Unity Aracı: Oldukça güçlü bir geliştirme aracı olan Unity, masaüstü ve mobil oyunların ve gerçek zamanlı simülasyonların geliştirilmesinde sıklıkla tercih ediliyor. Siz de Unity konusunda bilgi sahibi olarak oyun geliştiriciliği alanında yol katedebilirsiniz. 

Unreal Engine: Gerçek zamanlı geliştirme araçlarını benimsiyor oluşu ile dikkat çeken Unreal Engine, mutlaka bilgi sahibi olmanız gereken hususlar arasında yer alıyor.

Oyun Geliştirici Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

İyi bir oyun geliştirici, oyunun dikkat çekiciliğini artırmalı ve geliştirdiği oyunun keyif verici bir deneyime dönüşmesini sağlamalı. İşte tam da bu noktada oyun geliştiricinin birtakım özelliklere sahip olması gerekiyor. Siz de ‘’Game Developer nasıl olunur?’’ sorusunun cevabını merak ediyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz. 


Oyun Sektörüne Hakim Olmalısınız: Başarılı bir oyun geliştirici olmak istiyorsanız oyun sektörüne hakim olmalı, piyasada bulunan her türlü oyunu ayrıntılı bir şekilde incelemelisiniz. Aynı zamanda kullanıcılar tarafından daha çok ilgi gören oyun türlerini belirlemeli, bu oyunların neden tercih edildiği hakkında rapor oluşturabilme kabiliyetine sahip olmalısınız. 

Oyunları Tasarımsal Açıdan Gözlemleyebilmelisiniz: Üzerinde çalıştığınız oyunu tasarım özellikleri açısından dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Böylelikle görsel hafızanızı da geliştirebilir, oyun geliştiriciliği alanında önemli işlere imza atabilirsiniz. 

Kod Yazımı Alanında Kendinizi Geliştirmelisiniz: Eğer bir oyunu baştan yaratmak ve piyasaya sunmak istiyorsanız mutlaka kod yazımı konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Kod yazımı alanında teknik bilgiye sahip olduğunuz takdirde; tasarladığınız oyunu hayata geçirebilir, somut bir başarı elde edebilirsiniz. 

Detaylara Hakim Olmalısınız: Oyun geliştirici olarak mesleğini icra ederken teknik ve donanımsal detaylara hakim olmalısınız. Aynı zamanda program yazılım dili ve motoruna da hakim olabilmeniz önem arz ediyor. 

Takım Çalışmasına Yatkın Olmalısınız: Oyun geliştirme süreci, bilgi ve beceri sahibi bir ekip tarafından kreatif bir şekilde sürdürülür. Bu noktada ekipte yer alan kişiler, geliştirilen oyunu farklı perspektiflerden inceler ve oyunu daha dikkat çekici bir hale getirmenin yollarını arar. Eğer siz de oyun geliştirici olmak istiyorsanız ekip çalışmasına yatkın, çeşitli bakış açıları ve disiplinler kazanmaya açık olmalısınız. Ekip çalışmasına yatkın olmakla beraber; sistematik ve modüler bir şekilde düşünebilmeli, oyun dünyasındaki gelişmeleri aktif bir şekilde takip edebilmeli ve proje teslim tarihine uyabilmelisiniz.

Oyun Geliştirici Hangi Pozisyonlarda Görev Alabilir?

Oyun geliştiriciliği, modern dünyada en çok ilgi gören pozisyonlar arasında yer alıyor Teknolojinin gelişmesi ve oyun geliştiriciliğinin artması ile bu alanda çalışacak kişilere ihtiyaç duyuluyor. Oyun geliştirici olarak çeşitli alanlarda görev alabileceğiniz pek çok pozisyon bulunuyor. Oyun geliştirici iş ilanlarında yer alan pozisyonlar şu şekilde sıralanabilir; 


Oyun Tasarımcısı: Video oyunlarının dünyalarını ve kavramlarını yaratma konusunda uzman olarak mesleğini icra eden oyun tasarımcıları; oyunun türü, hikayesi, ortamı, sistemi, karakterleri ve kullanıcı deneyimi tasarımları ile ilgilenir. Oyun tasarımcısı olarak çalışırken oyunun hikayesini yazmalı ve oyun örgüsünü belirlemelisiniz. Aynı zamanda oyun yönlendirici hedefleri de belirlemeli, oyunun özel ihtiyaçlarını karşılamalısınız. 

Sistem Tasarımcısı: Sistem tasarımcısı, ilgili oyunun içerisindeki seviyeleri dikkatli bir şekilde yaratır ve mizanpaj haritası çıkarır. 

Oyun Programcısı: Çoğunlukla bilgisayar mühendislerinin görev aldığı bir pozisyon olan oyun programcılığı, ilgili oyunun hayata geçirilmesi ile ilgili evreleri kapsar. Oyun programcısı olarak mesleğinizi icra ederken; kullanıcı arabirimi, araçlar, ağ, taşıma, komut dosyası ve yapay zeka gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşma imkânına sahip olabilirsiniz. 

Yapay Zeka Programcısı: Yapay zeka programcısı bir oyunun temelini, yani ‘’beynini’’ oluşturur. Oyun içerisinde belirlenen karakterlerin ve ögelerin davranışlarını belirlemek amacı ile çeşitli algoritmalar oluştururlar. 

Oyun Mühendisi: Oyun geliştirici bölümü olarak tanımlanan çeşitli bölümlerden lisans derecesi ile mezun olan kişiler, oyun mühendisi olarak oyun sektöründe faaliyetlerini sürdürür. Oyun mühendisleri, yazılımı ilgili oyunun gereksinimlerine göre uyarlar. Kod yazımı konusunda da uzman olan oyun mühendisleri, ilgili oyuna özgü özel yazılımlar oluşturur. 

Oyun Sanatçısı: Oyun sanatçıları çoğunlukla video oyunları geliştirmek amacı ile faaliyetlerini sürdürür. Video oyunları için 2D ve 3D sanat oluşturabilen oyun artistleri, oyun ile bağlantısı olan tüm görsel ögeler üzerinde çalışmalarını sürdürür. 

3D Karakter Sanatçısı: Adından da anlaşıldığı üzere 3D karakter sanatçıları, video oyunları ve filmler için 3D karakter modelleri oluşturarak mesleğini icra eder. Aynı zamanda oyun ile ilgili görsel unsurları da hazırlayan 3D sanatçıları, eskizlerden yola çıkarak çeşitli illüstrasyonlar oluşturur.

Oyun Geliştirici Olmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir? 

Modern dünyanın popüler mesleklerinden biri olan oyun geliştiriciliği, pek çok farklı avantajı da beraberinde getiriyor. Oyun geliştirici olmanın sağladığı avantajları işte şu şekilde sıralanıyor:

● Oyun geliştirici olarak mesleğinizi icra ederken hayal dünyanızda tasarladığınız oyunu tam anlamı ile hayata geçirebilme imkanına sahip olabilirsiniz. Alanında uzman bir ekip ile birlikte hayaliniz olan oyunu tasarlayabilir, kendi oyununuzun her safhasına hakim olma fırsatını yakalayabilirsiniz. 

● Oyun geliştiriciliği, evden çalışma sistemine uyum sağlayabilen bir meslek grubu. Dolayısıyla bu noktada ‘’remote’’ çalışma şeklinin sunduğu avantajlardan da yararlanabilirsiniz. Evinizin konforunda çalışma saatlerinizi kendiniz ayarlayabilir, çok daha sakin bir ortamda kreatif bir şekilde düşünebilme fırsatına sahip olabilirsiniz. 

● Dijital oyun sektörü, gün geçtikçe daha çok değerlenen, yatırımlar ve katılımlar ile değerini artırmayı başaran sektörlerden biri. Dolayısıyla oyun sektörünün global dünyada kendine çok daha uzun süre boyunca yer edinmeyi başaracağı öngörülüyor. Oyun sektörünün bu denli ses getirmesi, oyun geliştiriciliği alanındaki iş imkânlarını da doğrudan artırıyor. 

Oyun geliştirici maaşları da oyun geliştirici olmanın sağladığı avantajlar arasında yer alıyor. Oyun geliştirici olarak yabancı şirketlerde de görev alabilir, iyi seviyede ücretler kazanma şansına sahip olabilirsiniz.

Oyun Geliştici Olmanın Dezavantajları Nelerdir? 

Oyun geliştiriciliği mesleğinin getirdiği avantajlar, ilgili mesleğe yönelen kişilerin sayısında artış olmasını sağlıyor. Çoğu meslekte olduğu gibi oyun geliştiriciliği mesleğinde de çeşitli dezavantajlar görülebiliyor. Oyun geliştirici olmanın dezavantajları şu şekilde sıralanabiliyor:


● Oyun geliştiriciliği sanıldığı gibi kolay olmayan meslekler arasında yer alıyor. Pek çok ince ayrıntısı bulunan oyun geliştirme süreci, aynı zamanda yüksek dikkat derecesi gerektiriyor. Aksi takdirde özensiz bir şekilde tasarlanan oyunun ilgi görmemesi ve vasat olarak tanımlanması kaçınılmaz hale geliyor. 

● Oyun geliştiriciliği çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Oyun grafikleri ve tasarımları her ne kadar kusursuz olsa da, ortaya çıkan oyun kullanıcılar tarafından ilgi görmeyebilir. 

● Oyun geliştiriciliği, oyunu daha iyi hale getirme sürecini de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla bu noktada ilgili ekibe bağımlı halde kalınması önem arz ediyor. Grafik, ses düzeni, tasarım, kod yazımı ve daha birçok alanda ilgili ekipten uzman kişiler görev alıyor. Dolayısıyla ekipten bağımsız bir şekilde çalışmak mümkün olmuyor.

Oyun Geliştirici Maaşları 

Oyun geliştirici olarak oyun stüdyolarında, yazılım şirketlerinde ve daha pek çok farklı alanda görev alma şansına sahip olabilirsiniz. Dilerseniz yarı zamanlı, dilerseniz tam zamanlı çalışabilir, aynı zamanda evden çalışma şansını da yakalayabilirsiniz. Game developer maaşları da çalışma stilinize göre farklılık gösterebilir. Saatlik ücretiniz çalışma stilinize farklılık gösterebilmekle beraber, bağlı bulunduğunuz şirkete göre de farklılık gösterme eğilimindedir. Yapay zeka, sanal dünya, NFT ve artırılmış gerçeklik gibi alanlarda görev aldığınız takdirde maaşınız farklı seviyelerde olabiliyor.

Oyun Geliştiricilerin Kullanılabileceği Oyun Motorları Nelerdir? 

Oyun geliştirici olarak mesleğini icra eden kişilerin kullanabileceği başlıca oyun motorları bulunuyor. Oyun motorlarını kullanacak olan kişilerin, oyun motorlarının gerektirdiği yazılım dilleri ve ilgili dilin IDE’si hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Oyun geliştiricilerin kullanabileceği oyun motorları şu şekilde sıralanıyor:

1. Unreal Engine
2. Unity
3. Game Maker Studio 
4. Godot Engine
5. Blender
 


Daha Fazla

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bu blogumuzda, Bootstrap öğrenme ve kullanımına yönelik kapsamlı bir rehber edineceksin ve bu çerçeveyi etkin bir şekilde kullanmaya başlaman için pratik adımlar öğreneceksin.
13.09.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26