BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Pandemi Döneminde Mezun Olmak: Üniversite Sonrası İş Arama Önerileri

Pandemi Döneminde Mezun Olmak: Üniversite Sonrası İş Arama Önerileri

Sen de pandemi döneminde mezun olduysan, bu dönemin zorluklarını aşman için sana birkaç önerimiz var.
Techcareer.net
Techcareer.net
19.06.2023

Pandemi Döneminde Mezun Olmak: Üniversite Sonrası İş Arama Önerileri

Pandemi dönemi, küresel ölçekte daha önce karşılaşılmayan ve teknolojinin bu denli geliştiği bir dönemde garip karşılanan bilinmedik bir dönem olarak dünya tarihine geçmeyi başardı. Bu dönemde pek çok sürecin normal işleyişinde ilerlememesi ile hayatın akışında pek çok değişiklik meydana geldi. Bu değişikliklerin ekonomik boyutuna bakacak olursak çoğu sektör çalışma saatinden personel alımına kadar tüm işleyişini yeniden ele aldı. Bu süreçte bazı sektörler daha fazla kazanç elde ederken bazı sektörler durma noktasına geldi.

İş yaşamında birçok farklılığın yaşandığı bu dönemde pek çok üniversite öğrencisi ise mezun olarak kariyerlerini yönlendirebilecekleri bir üniversite sonrası iş arama sürecine giriyor. Sen de bu mezunlardan biriysen ve iş arıyorsan uzmanlar tarafından verilen iş arama önerilerinden faydalanabilirsin. Bu önerileri dikkate alarak atacağın adımlar sayesinde daha bilinçli bir iş arayışına girebilirsin. Pandemiden önceki zamanlara göre bazı noktaların farklılık göstereceği bu iş arama sürecinde avantaj elde edebilir ve bu zor dönemi kendin için bir fırsata dönüştürebilirsin.

1. Network Oluşturmak veya Mevcut Network Ağınızı Genişletmek

Yeni mezunum nasıl iş bulabilirim? sorusunu sürekli olarak kendine soruyor ve özellikle pandemi sürecinde atabileceğin çok az adım olduğunu düşünüyor olabilirsin. Bu soruya cevap ararken kendini geliştirmeye yönelik yapabileceğin farklılıklar tam olarak sorunun cevabını oluşturuyor. Üniversite sonrası iş arama önerilerini dikkate almak ve bunları uygulamak pandemi döneminin yol açtığı kısıtlılıklardan daha az etkilenmeni sağlayabilir. 

Yeni mezun biri nasıl iş bulur? Sorusu için önerilerden önemli bir tanesi iş yaşamının olmazsa olmazlarından bir tanesini oluşturan network oluşturmak oluyor. Üstelik network oluşturmanın çevrim içi birçok yolu bulunuyor. Network ağınızı oluştururken kişilerin özellikle mezun olduğunuz bölüm ve çalışmak istediğiniz alanda iyi bir kariyer sahibi olması önem taşıyor. Bu kişileri çevrimiçi platformlar veya şirketlerin sitelerine bakarak bulabilir ardından mail veya iş arama platformları üzerinden bağlantı kurarak tanışma fırsatı yakalayabilirsin.

Bağlantı kurduğun bu kişilerden yeni bilgiler edinebilir ve alanın hakkındaki pek çok konuda görüş alışverişinde bulunabilirsin. Özellikle çalıştığı şirkette söz sahibi olan çalışanların işe alıma dair sana vereceği tavsiyeler senin için oldukça önemli olabilir. Bu kişiler sizi şirketlerindeki işe alımlardan en kısa sürede haberdar ederek şansınızın artmasını sağlayabilir. Aynı zamanda network ağınızdaki kişilerin size referans olmayı kabul etmesi başvuracağınız işyerindeki işvereni etkileyebilir. Yaratmış olduğun network tüm bu noktalar ile işe alımda seni rakiplerinin önüne geçirebilir.

2. Kendine Yeni Beceriler Kazandırarak İşe Alınma Şansını Artırmak

Pandemi döneminde mezun olduktan sonra iş bulmak isteyenlere yönelik pek çok öneri bulunuyor. Bu önerilerden bir tanesi iş ararken bir yandan kendine yeni beceriler katmak oluyor. Özellikle çevrimiçi eğitim ve sertifika programlarının oldukça artış gösterdiği ve önem kazandığı bu dönemde sen de bu eğitimlerden faydalanabilir ve kendini ihtiyaç duyduğun alanlarda geliştirebilirsin. 

İhtiyaç duyduğun alanlara karar verirken benzer işlerde çalışan kişilerin özgeçmişlerini inceleyebilir veya iş ilanlarında senden beklenen nitelikleri araştırabilirsin. Bu araştırma sonrasında bu noktalar arasından eksik olduklarını belirleyerek kendini geliştirebileceğin alan ve eğitimlere karar verebilirsin. Bu sayede karşına çıkabilecek bir alımda şansını artırmış olur ve işverene bu dönem içerisinde kendini geliştirdiğini gösterme şansı bulursun.

3. İş Deneyimi Kazanmanın En İyi Yollarından Biri Olarak Staj Yapmak

Pandemi döneminde mezun olsan dahi işverenlerin önemsediği ve işe alımlarda sıkça karşına çıkan noktalardan biri iş deneyimine sahip olup olmadığın oluyor. Bu noktada stajlar iş deneyimi kazanmayı sağladığından üniversite sonrası iş bulmada önem taşıyor. Staj yapacağın alan veya şirkete çalışmak istediğin ve kariyerini geliştirmek istediğin departman ve şirketi belirleyerek bu doğrultuda karar verebilirsin. Eskiye oranla daha az staj imkanı olduğunu düşünebilirsin ancak bu dönemde çevrimiçi gelişimin hız kazanması ile internet üzerinden de staj imkanı bulabilirsin. Stajını başarı ile sonlandırmanın ardından işe alımlarda sana avantaj sağlayacak bir kriteri sağlamış olursun. Staj yapmak istediğin alana yönelik ilan bulunmuyorsa mail yolu ile staj yapmak istediğin şirkete ulaşabilir ve staj talebinde bulunarak şansını deneyebilirsin.

4. Pandemi Sonrası Çalışma Şartlarına Adapte Olmak

Üniversiteden sonra iş bulmada pandemi sonrası değişen şartlara adapte olabilmek büyük önem taşıyor. Özellikle bu dönemde kendini geliştiren ve büyüyen şirketlerde iş bulma olasılığın yüksek olacağından bu şirketlerin hangileri olduğunu ve çalışma şartlarında ne gibi değişikliklere gittiğini araştırabilirsin. Bu sayede değişen pek çok koşul hakkında fikir sahibi olabilirsin. İşverenler için özellikle daha önce pek çok çalışanın deneyimlemediği çevrimiçi çalışma koşullarına adapte olabilmek büyük önem taşıyor. Sen de kendini işyeri dışında başka bir ortamda dikkatin dağılmadan işine odaklanabilmek ve ekip çalışmasını uzaktan başarılı bir şekilde yürütebilmek için eğitebilirsin.

5. Sosyal Medyaya Daha Çok Önem Vermek

2 üniversite bitirdim işsizim şeklinde söylemleri sık sık duymak mümkün oluyor. İşsizliğin birçok sebebi bulunsa da daha çok üniversite mezunu nasıl iş bulur? şeklindeki uzman önerilerine odaklanmak gerekiyor. Bu öneriler arasında sosyal medyaya eskiye göre daha çok önem vermek de yer alıyor. Çünkü çoğu iş ilanı ve staj fırsatı artık şirketlerin veya kariyer gelişimine destek olmayı hedefleyen sosyal medya hesaplarında paylaşılıyor. Her şeyin daha fazla dijitalleştiği bu dönemde bu ilanları takip etmek ve ilk başvuru yapanlardan olmak son derece önem kazanıyor. Sen de kendi sosyal medya hesaplarını bu doğrultuda biçimlendirebilir ve özellikle kendi alanına yönelik site veya hesapları takip edebilirsin. Şirketler kendini takip eden bir çalışan kitlesine sahip olmayı da ister ve bu da sana işe alımlarda avantaj sağlayabilir. 

6. Özgeçmişini Geliştirmek

Pandemi döneminde mezun olarak üniversite sonrası iş arayanların mezun olana kadar gösterdiği başarılar iş bulma sürecinde oldukça etkili oluyor. Bu noktada özellikle üniversitenin iş bulmaya etkisi hatırı sayılır bir role sahip oluyor. Ancak mezun olmanın ardından özgeçmişine ekleyebileceğin deneyim ve diğer olumlu kazanımlar da iş bulma sürecine katkı sağlıyor. Bu doğrultuda sen de kendine yeni donanımlar katabilir ve iş ararken bir yandan da özgeçmişini geliştirme fırsatı yakalayabilirsin. Bunun en iyi yollarından biri staj veya part time işlerde çalışarak iş ortamlarını doğrudan tecrübe etmek olabilir. Bunu ücretsiz olarak yapmayı da talep edebilir ve en azından deneyim kazanma şansına sahip olabilirsin. Aynı zamanda sertifikalı veya sertifikasız kurslara katılabilir ve alanında yeni beceriler elde edebilirsin. Bu da özgeçmişini geliştiren bir başka detay olabilir. Yine kongre ve konferanslara katılmak veya boş zamanlarını yeni diller öğrenerek geçirmek gibi kazanımlar, iş bulma sürecinde değerlendirilecek olan özgeçmişini geliştirmek konusunda sana fayda sağlayabilir.

 


Daha Fazla

Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Kodlama Hakkında Her Şey

Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Kodlama Hakkında Her Şey

Bu blogumuzda, oyun geliştirme süreci hakkında temel bilgiler sunarken, okuyuculara oyun geliştirme alanında kariyer yapmak için hangi becerilerin gerektiğini ve iş arama sürecinde nelere dikkat etmen gerektiğini öğreniyor olacaksın.
17.05.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26