BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıŞirketler
Telegram Nedir? Nasıl Kullanılır?

Telegram Nedir? Nasıl Kullanılır?

İletişim kurmanın ötesine geçerek grup sohbetleri, kanallar, bulut depolama gibi özellikleri bulunan mesaj platformu Telegram'ı sizin için derledik.
Techcareer.net
Techcareer.net
18.12.2023
8 Dakika

Telegram Nedir? Nasıl Kullanılır?

Telegram birebir sohbetler, grup mesajlaşmaları ve kanallar aracılığıyla iletişim kurulabilen ileti servisidir. Kullanıcılar arasındaki mesaj ve medyaları güvenli bir şekilde iletmek için bulut tabanlı sunucu kullanır. Ayrıca uçtan uca şifreleme, kendini imha eden mesaj ve bot entegrasyonları gibi gelişmiş özellikleri de vardır. Bu gelişmiş özelliklerden bazılarıyla Telegram, en büyük rakibi olan WhatsApp’tan daha işlevsel olabilir. 

Telegram Nedir?

Telegram, telefon numarasını paylaşmadan bile kişilere mesaj gönderip almayı sağlayan bir mesajlaşma aracıdır. 2013 yılında Pavel ve Nikolai Durov adlı iki kardeş tarafından geliştirilmiş olan bu araç, gizlilik ve güvenlik protokolleriyle oldukça popüler hale gelmiştir. İyi şifrelenmiş iletişim platformlarından biri olan Telegram’ın en büyük özelliği reklamsız, platformlar arası, bulut tabanlı dağıtılmış bir mesajlaşma hizmeti sunmasıdır. 

Telegram Ne İşe Yarar?

Telegram gruplar, topluluklar ve bireyler arasında haberleşmeye yarar. Ancak bu platformu birçok iş için kullanman mümkün.

  • Mesaj Gönderme/Alma: Telegram en temelde anlık mesajlaşma platformu olduğundan kişilerinle mesajlaşmanı sağlar. Bu sırada karşındaki kişiyle telefon numaranı paylaşmana da gerek kalmaz. Bu özelliği kullanmak için numaranı gizlemen ve bir kullanıcı adı oluşturman yeterli olur. Bu sayede haberleşmek istediğin kişiler, kullanıcı adını kullanarak Telegram arama motoru aracılığıyla seni bulabilir. Platformda, yazılı mesajın yanı sıra video ve ses paylaşımı da mümkün olur. 
  • Dosyaların Saklanması: Telegramın sunduğu en büyük avantajlardan biridir. Bulut tabanlı olduğu için sen silene kadar platform, bütün dosyalarını senin için saklar. Herhangi bir sınırlama koymadığı için istediğin miktarda video, ses ve görseli Telegram’da saklayabilirsin. Ancak, farklı bir kullanıcıya dosya gönderirken boyut sınırın olur. 15 GB’ı aşan dosyaları Telegram ile karşı tarafa gönderemezsin.
  • Telegram Grupları: Grup oluşturmak her anlık mesajlaşma uygulamasının temel özelliğidir. Ancak Telegram, bu tarafta en yakın rakibi olan WhatsApp’ı gerisinde bırakır. WhatsApp ile maksimum 250 üyeli grup oluşturabilirken, Telegram’da 200.000’den fazla üyeyle büyük topluluklar oluşturabilirsin. Oluşturacağın Telegram topluluğu, cihazının hafızasında herhangi bir yer de kaplamaz. 
  • Klasör Oluşturma: Özellikle Telegramı iş için kullanıyorsan, hesabında yüzlerce kişinin olduğunu görebilirsin. Bazı durumlarda yoğunluk nedeniyle aradığın kişiyi listende bulmakta zorlanabilirsin. Bu durumdan kaçınmak için Telegram’ın klasör oluşturma özelliğini kullanabilirsin. Belirli konular hakkında konuştuğun kişilerle ilgili klasörler oluşturarak daha verimli çalışabilirsin. 
  • Kanal Oluşturma: Özellikle dijital dünyada çalışanlar ve girişimciler için Telegram kanalları harika araçlardır. Kanallar, yalnızca yöneticilerin abonelerine mesaj gönderebileceği tek yönlü sohbet gruplarıdır. Klasörler herkese açık veya sınırlandırılmış olabilir. Ancak temelde toplulukla iletişim için çalışır. Potansiyel müşterilerinle iletişim kurmana, ürünler veya hizmetler hakkında son haberleri duyurmana ya da duyuruları takip etmene destek verir. İlgi duyduğun veya çalıştığın alanların Telegram kanallarına üye olabilir, sektörün hakkında son gelişmeleri buralardan takip edebilirsin. 
  • Çoklu Oturum: Telegram’ın güvenlik için hesabına giriş yapan kişinin sen olduğundan emin olmak için iki adımlı doğrulama talep eder. Ayrıca, farklı cihazlardan da hesabına erişmeni sağlar. Bu sayede hesabını hem cep telefonundan hem de bilgisayarından takip edebilirsin. 
     

Telegram’ın temel hizmetlerinin kullanımı ücretsizdir. Ancak aylık abonelik alarak ücretli planı seçtiğinde çok çeşitli ekstra özelliklere sahip olursun. Burada kanallar, klasörler, genel bağlantılar ve hesaplardaki bazı kısıtlamalar genişler. Sesten metne dönüştürme, uygulama içi gerçek zamanlı çeviri, animasyonlu emoji, canlı profil resmi gibi özellikler Telegram Premium ile gelir. 

Telegram Nasıl Kullanılır? 

Telegram iOS, Android cep telefonlarıyla birlikte macOS, ChromeOS, Linux cihazlara veya masaüstü bilgisayar tarayıcısına yüklenerek kullanılır. Yükledikten sonra platforma kayıt olman gerekir. Kayıt için sadece telefon numaranı eklemen yeterli olur. Cep telefonuna gelen SMS doğrulama koduyla Telegramı aktif hale getirebilirsin. 

Telegramı kullanmaya başladığında hesabına bir ad vermen gerekir. Ancak bu, görünen ad olacağı için kendi ismini kullanman gerekmez. Görünen ad, kullanıcı adı da değildir. Başkaları hesabını bulmak için bu adı değil kullanıcı adını arar. Bu işlemin ardından Telegram hesabının kişilerine erişmesine izin vermelisin. Kişilere erişime izin verdikten sonra Telegram ile mesajlaşmaya başlayabilirsin. 

Telegram kanallarına katılmak için ana sayfanın üst kısmındaki büyüteç simgesine dokunup, aradığın kanalın adını yazabilirsin. Doğru arama sonucunu seçtiğinde o kanala gönderilen en son mesajların önizlemesini görürsün. ilgini çekerse ekranın altında yer alan “Katıl” butonuna dokunabilirsin. Eğer kendi Telegram kanalını açmak istersen, ana ekrandaki kalem simgesine dokunduktan sonra “Yeni Kanal” butonunu seçebilirsin. 

Kanalına isim verdikten sonra onun özel mi yoksa herkese açık mı olacağına karar vermelisin. Herkese açık seçeneğini tercih edersen bir Telegram kullanıcısı onu ismine göre arayabilir. Özel bir kanal açarsan davet etmek istediğin kişilere gönderebileceğin bir bağlantın olacaktır. 

Telegram Bot Nedir?

Telegram bot, kullanıcılarla etkileşim kurmak için tasarlanmış bir tür sohbet robotudur. İnsan konuşmasını simüle etmek ve kullanıcı sorgularına otomatik yanıtlar sağlamak için programlanmıştır. Şirket veya topluluklara bildirim gönderme ve bilgi sağlama gibi çeşitli görevleri otomatikleştirmek için kullanılır. 

Kodlama becerisine sahip herkes tarafından Telegram Bot API kullanarak oluşturulabilen Telegram botları, birçok çeşitli işlev için programlanabilir. Hava durumu, haberler veya spor hakkında bilgi sağlayacak, işlemleri kolaylaştıracak, kullanıcı hesaplarını yönetecek hatta oyun oynayacak botlar bile geliştirilebilir. Bu botlar bireysel sohbetlere ve gruplara eklenebilir. Böylece katılımcılar, mesaj veya komut göndererek onlarla etkileşime geçebilir. Bu, botların belirli anahtar kelimelere veya ifadelere yanıt verecek şekilde özelleştirilmesiyle sağlanır. Hatta botlar, zaman içinde öğrenip kullanıcı tercihlerine adapte olacak şekilde de programlanabilir. Telegram bot, şirketler için de güçlü bir pazarlama aracıdır. Bunun nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Müşterilerle doğrudan iletişim: İşletmelerin müşteriyle doğrudan iletişim kurmasına destek verir. Telegram Bot UI ile işletmeler, müşterilerine kişiselleştirilmiş mesajlar gönderebilir.
  • Kişiselleştirme: Bot API ve Telegram kullanıcı arayüzü, işletmelerin mesajlarını kişiselleştirmelerine ve sohbet robotlarını marka ses tonuna uygun olarak özelleştirmeye olanak tanır. 
  • Gerçek Zamanlı Geri Bildirim ve Analiz: Telegram Bot API, gerçek zamanlı geri bildirim ve analiz sağlayarak sohbet robotlarının performansının izlemesine destek verir. Kullanıcı arayüzü gönderilen, alınan, okunan mesajların sayısı gibi ölçümler sağlar. Bu bilgiler, işletmelerin sohbet robotlarını optimize etmesine ve pazarlama çabalarını geliştirmesine yardımcı olur. 
  • Görevlerin Otomasyonu: İşletmelerin bildirim gönderme, randevu planlama ve siparişleri işleme gibi görevleri otomatik hale getirir. 
  • Diğer Platformlarla Entegrasyon: Telegram botları Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlarla entegre edilebilir. Aynı zamanda CRM sistemleri ve e-posta pazarlamayla da optimize çalışabilir.

Telegram Özellikleri Neler?

Sürekli geliştirildiği için Telegram mesaj gönderme, botlarla hedef kitleye ulaşma, gruplar ve topluluklarla birlikte pek çok özelliğe sahiptir. Bu özelliklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Göndermiş olduğun mesajların metnini düzenlemene olanak tanır. Bunun için mesaja dokunup “Düzenle” butonunu seçmen yeterlidir. 
  • Telegram gizli sohbet oluşturma özelliğine de sahiptir. Gizli sohbet sırasında ekran görüntüsü işlevi devre dışı bırakılır. Aynı zamanda, sohbete başladığın cihazdan farklı bir cihazla Telegram’a girdiğinde gizli sohbete erişemezsin.
  • Mesajlarını karşıdaki kişiye bildirim gitmeyecek şekilde gönderebilirsin. Özellikle bir kişiyle iletişim kurmak istiyorsan ancak onun meşgul olduğunu biliyorsan Telegram’ın bu yeteneğini kullanabilirsin. Bunun için “Gönder” butonuna uzun süre dokunup “Sessiz Gönder” seçeneğini seçebilirsin.
  • Göndereceğin mesajları ileri bir saat ve tarihe planlayabilirsin. Planlama için “Gönder” butonuna uzun süre dokunup “Mesajı Zamanla” seçeneğine tıklayabilirsin.
  • Herhangi bir sohbet için 24 saat veya 7 günlük bir zamanlayıcı ayarlayabilir, belirlenen zaman diliminden sonra sohbetteki mesajların kaybolmasını sağlayabilirsin. 
  • Herhangi bir Telegram kanalı veya grubunun ana katılım bağlantısına ek olarak yöneticiler, süresi dolan bağlantılar oluşturabilir. Bu özellik, yöneticinin bir gruba kaç kişi katılacağını denetlemesine yardımcı olur. 
  • Son görülme zamanını kimlerin görebileceğini kısıtlayabilirsin. Bunun için “Ayarlar” - “Gizlilik ve Güvenlik” seçeneğine gidip “Son Görülme ve Çevrimiçi” kısmına dokunmalısın. Numaranı ve profil fotoğrafını paylaşmak için de benzer seçenekler mevcuttur. Ayrıca mesajları iletirken kimin hesabına bağlantı ekleyebileceğini ve seni arayabileceğini de “Gizlilik ve Güvenlik” kısmından planlayabilirsin.
  • Telegramın popüler olmasını sağlayan en önemli özelliği güvenliğidir. Platform, test edilmiş algoritmalar üzerine kurulu MTProto protokolüne dayanır. Zayıf bağlantılarda yüksek hızlı, güvenilir mesaj iletimi sağlar. 
  • Platformun güvenlik sağlayan özelliklerinden biri de iki katmanlı güvenli şifrelemeyi desteklemesidir. Bulut sohbetleri, sunucu-istemci şifrelemesini kullanırken Telegram’daki gizli sohbetler, ek bir istemci-istemci şifreleme katmanı kullanır.

Bu özelliklerinin yanı sıra Telegram, geliştiriciler için iki tür API sunar. Her ikisi de ücretsizdir. Bot API, bir arayüz için Telegram mesajlarını kullanan programlar oluşturmana olanak tanır. Bunun için MTProto şifreleme bilgisine sahip olmana gerek yoktur. Aracı sunucu senin için Telegram API ile tüm iletişim ve şifrelemeyi gerçekleştirecektir. Telegram API ise kendi özelleştirilmiş Telegram istemcilerini oluşturmana yardımcı olur. Platformun nasıl çalıştığını öğrenmek için Telegram’ın açık kaynak kodunu okuyabilirsin. 

Telegram uygulamaları oluşturmak için sıfırdan başlamana gerek yoktur. TDLib (Telegram Veritabanı Kitaplığı) zengin özelliklere sahip olan güvenli uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştırır. Tasarıma ve arayüzlere odaklanabilmen için yerel veri depolama, ağ uygulama ayrıntıları ve şifrelemeyle ilgilenir.

Bilişim sektöründe kariyer yapmak isteyen yetenekleri uzmanlarla buluşturan Techcareer.net Telegram komünitesi ile iş ilanlarını, bootcamp eğitimlerini ve hackathon etkinliklerini kaçırmadan takip edebilirsin. Her daim güncel kalmak için Telegram komünitesine hemen katılabilirsin. 

Telegram nedir?

Telegram, kişilerinle iletişim kurabileceğin bir mesajlaşma platformudur. Kişilerinin yanı sıra Telegram üzerinden grup sohbetlerine ve kanallara katılabilir, ilgi duyduğun konularda anlık olarak duyuru ve gelişmeleri takip edebilirsin. 

Telegram’ın diğer mesajlaşma platformlarından farkı nedir?

Telegram diğer mesajlaşma platformlarından farklı olarak, gruplar için katılımcı sayısını yüksek tutar. Grupların yanı sıra kanallar özelliğiyle topluluklara ulaşabileceğin bir arama motoru görevi görür. Tüm bu yeteneklerinin dışında bulut depolama ve güvenlik özellikleriyle de alternatiflerinden farklı işlevler sunar. 

Telegram hangi cihazlarda kullanılabilir?

Telegram hem cep telefonu hem de bilgisayarlarda kullanılabilir. Cep telefonunda kullanmak için AppStore ya da Google Play Store’dan Telegram uygulamasını indirmen yeterli olur. macOS, ChromeOS, Linux cihazlar için de ilgili mağaza üzerinden bilgisayara yüklenebilir ya da tarayıcıya eklenerek kullanılabilir. 

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Bootcamp eğitimleri, ücretsiz olarak düzenlenir. Canlı olarak düzenlenen eğitimler sırasında hem teorik hem de pratik bilgiler edinme fırsatı bulabilirsin. Böylece, ilgilendiğin alana dair en güncel yenilikleri keşfedebilir, kendini geliştirme fırsatı elde edebilirsin.

Discord kanalına nasıl katılabilirim?


Telegram’a ek olarak Discord komünitesinden de güncel etkinlikleri ve duyuruları takip edebilirsin. Bunun için https://discord.gg/techcareernet adresine hemen tıklayarak Discord kanalına katılabilirsin.


 


 


Daha Fazla

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Java programlama dili hakkında bilgi verirken, onun kullanıldığı alanları, avantajlarını, diğer dillerle farklarını ve Java öğrenme yollarını sunarak Java konusunda kapsamlı bir anlayış kazanacaksınız.
29.04.2024
8 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26